İYİ NİYETLİ OLMAK SİZCE NE DERECEYE KADAR DOĞRU

• Konbuyu başlatan onurlu
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde onurlu tarafından oluşturulan İYİ NİYETLİ OLMAK SİZCE NE DERECEYE KADAR DOĞRU başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 27,979 kez görüntülenmiş, 124 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı İYİ NİYETLİ OLMAK SİZCE NE DERECEYE KADAR DOĞRU
Konbuyu başlatan onurlu
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan kzdnz
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Ama dikende susar... :)
Düşüncenize saygım sonsuz  ve şuna katılıyorum cahillik ve kötü nyet başka bir şey ama iyilik ve iyi olma halide başka bir şey.

longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Diken yalnızca bir metafordu. :)
Maddeyin enerjiye dönüşüm formülünü bulduğu zaman Albert Einstein eminim Bilime çok büyük bir katkıda bulunduğunu düşünüyordu.Ki öyleydi
Fakat iyi niyetli insanların bilime masumca katkıda bulunmaları;Japonyada milyonlarca insanın da ölmesinin yolunu açmıştı.
Bu yüzden iyi niyetten daha ziyade bir anlamda uyanık olmalı insan
insanın neler yapabileceğine karşı uyanık olmalı.

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Aslında demek istediğim tam anlaşılmıyor gibime geliyor. Tabiki kişi akıllı olmalı,uyanık olmalı ama iyi de olmalı. Çünkü iyi olma hali başka bir şey.

Ben çevremden biliyorum bunu gözlemledim ama bu benim düşüncem yani bana göre bu böyle.

Ayrıca yazdıklarıızı ve verdiğiniz örnekleri es geçmiyorum çünkü sıkı örneklerdi düşünücem... :)

O

ozcan129

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
izmir
:D
arkadaşlar bence iyi niyetli olmak bu devirde zor bir ruh yapısı.insanları kırmadıkça bu davranış şeklinizi bile yanlış anlıyabiliyorlar.nasıl bu kadar iyi niyetli oluyor kesin bir çıkarı vardır.bak şu yağcıya hep iyi konuşuyor.ben de bu konuda çok zorluk çektim.ancak bir yıldır değiştim ve anında hayır diyorum kırıyorum evliyim eşim iyi niyetimi suistimal ettiğinde bozabiliyorum vesaire vesaire şimdi insanlar daha bir değer veriyolar bana.inanın bencil olunca ukala olunca kırınca insanları çok değerli oluyosunuz.ben çok alçakgönüllü yetiştirildim işte bu yüzden çok çektim.ama şimdi problem kalmadı.belki çok tartışıyorum ancak insanlar en azından kabülleniyor değer olarak görüyor daha mutlu yaşıyosonuz.evet iyi niyetli olmak tamamen anne baba eğitimine bağlı.aileden gelen bir yetiştirilme tarzı.ve çok alçakgönüllü insanlarda olan bir sorun.neyse ukala olmayınca adamdan sayılmayanlara tavsiyem bir an önce ukala olun yoksa 35 den sonra yaşama ihtimaliniz düşük...

B

bestem

Kullanıcı
13 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
tokat
merhaba arkadaşlar,
yaşadıklarımdan öğrendiğim,niyetim ne kadar iyi olursa olsun kimseleri memnun edemediğim. öyle insanlar var ki gördüğü sevginin ,saygının,iyi niyetin kendi büyüklüğünden geldiğine inanıyor ve bir süre sonra sergilediğin bütün iyi niyetli eylemler kişinin görevi haline geliyor. bunu hissedip tutumunu değiştirdiğinde senden kötüsü olmuyor tabiki.sanırım bu günümüzdeki ilişkilerin samimiyetsizliğinden kaynaklanıyor. sonuçta ,iyi niyeti genel  bir tutum olmaktan çıkarıp daha seçici davranmak gerekiyor diye düşünüyorum...
SAYGILARIMLA

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bugün iyi niyet üzerine bir yazı okudum ve sizinlede paylaşmak istedim.Sankim bir çok şeyi özetliyor, ne dersiniz?

İyi olmak zordur, sorumluluk ister. Bazen bir şeylerden vazgeçmeyi gerektirir, bazen de istemeden kabul etmeyi.

Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Bana göre bir insanın ölmesi, onun yaşarken yaptığı yanlışların silinmesi için bir gerekçe olmamalı.

Yaşarken iyi insan olmayı seçen biriyle, kötü insan olmayı seçen bir başkası arasında, hem hayattayken, hem de öldükten sonra çevrelerinden gördükleri muamele açısından çok büyük farklar olmalı, haksız mıyım?

Herkesi eşit sevmek bir marifet midir?

Herkes hakkında aynı düşünmek, aynı kefeye koymak, aynı yorumları yapmak, aynı şekilde emek vermek bilgelik midir?

Bu şekilde davranarak çevreye verdiğiniz mesaj bana göre sadece şudur; “İyi bir insan olup olmamanız benim için önemsiz, iki türlü de sizi zaten seveceğim, onun için yorulmanıza, emek harcamanıza gerek yok.”

Nasıl mesaj ama? "Sezar'ın hakkı Sezar'a" diyen İsa' da bu lafı boşuna söylemiş yani öyle mi?

Fark olmayacaksa, ya da ölüm geldiğinde nasıl biri olarak yaşandığının bir önemi kalmayacaksa, o halde neden emek harcıyoruz ki?

Nasıl olsa hiçbir ayrıcalık olmayacak...

Şimdi aranızdan bazı kişiler şöyle düşünebilir; iyi insan olmanın bir karşılığı mı vardır?

Pardon ama evet, vardır.

İyi olmak kutsaldır çünkü. İyi olmak zordur, sorumluluk ister. Bazen bir şeylerden vazgeçmeyi gerektirir, bazen de istemeden bir şeyleri kabul etmeyi.

Yani güçlü olmak gerekir.

Ünlü Fransız Filozof Jean Jacques Rousseau demiş ki; “Her şeyden önce iyi olalım, ondan sonra mutlu oluruz.” ...

Düşünsenize, siz, hayatınızı hep legal yollardan devam ettirmeye çalışan, çevrenize karşı olabildiğiniz kadar duyarlı, elinizden geldiğince sevgi ve saygıda kusur etmeyen biri olarak hayatınızı yaşayacaksınız. Bir başkası ise hayatını zaman  zaman -ya da her zaman- illegal yollardan devam ettirmeye çalışan, çevresine karşı genellikle duyarsız, sevgi ve saygıdan bir haber biri olarak yaşayacak. Ve her ikiniz içinde, yaşarken, “Ne iyi adam bu ya,” diyecekler.

Yok canım!..

Ya da öldükten sonra ardınızdan aynı derecede gözyaşı döküp, "Ne iyi insandı. Biraz kusurları vardı ama yine de özünde iyi biriydi, Allah Rahmet Eylesin" diyecekler. Hiç fark olmayacak. Ne hissederdiniz? Kendinize; “Peki ama neden?” diye sormaz mıydınız? İtiraf edin, bir parça da aptal hissetmez miydiniz?       

Bana göre, insanlar yaşarken de, öldükten sonra da yaptıkları iyilikler veya kötülüklerin nitelikleri ve nicelikleri değiştirilmeden söylenmeli. Herkes hak ettiğini duymalı, hak ettiğini görmeli. Öyle olmalı ki insanların iyi olmak için geçerli bir nedeni olsun.

Yani kötü biri ölüp gittiyse, “Neyse ya ölmüş adam, kötülüğünü söylemeyelim,” cümlesi, herkesin eşit tutulduğu, yapılan iyiliklerin, kötülüklere yenildiği, iyi olma çabasını boşa çıkaran bir nokta bence. Ve can yakıcı…

Bir dileğimizi dile getirirken bile, “Herkes hak ettiğini görür İnşallah,” demek, en doğrusu gibi geliyor bana. Filanca iyi olsun, filanca mutlu olsun şeklindeki dilekler, yine karşımızdakinin gerçekten hak edip, etmediğini bilmeden, bol keseden sarf edilmiş izlenimi uyandırmaktan başka ne işe yarar ki?...

İyi olmak, iyidir işte. Çaba gerektirir. Bunun sonunda da takdiri hak eder.

Lütfen bu farkı fark edelim ve daha da önemlisi fark ettirelim.

ayşe çeliktenyıldız

longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Elbette iyi niyetli olacağız,insanlara elimizden geldiğince yardım edeceğiz.Hatta insanlara yardımcı olabilmek bize de birçok açıdan yardım eder;faydalı olduğumuzu,değerli olduğumuzu hiseettirir.
Yalnız burada beni rahatsız eden şey,
iyi niyetimizi korumaya çalışırken bazen insanların planlarına istemeden dahil oluşumuzdur.
Yani kaba bir tabirle kullanılmak.
Son söz olarak:
Herkesi memnun etmeye çalışan  sonunda kendisi mutsuz olur.

U

ukab

Kullanıcı
21 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
ankara
yaşadığımız yer öle bi hale gelmiş ki kimse birbirine güvenmiyo ki haklılarda herkesin yüzünde bi gülümseme herkeste bi meleğim tavırları hangisi gerçek hangisi sahte nerden bilebilirsin bu sebeble insanlar iyi niyetli olsanız bile artık öle olduğunuza inanmıyo en iyisi düzene uymak

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Düzene uymak !

Uyan arkadaşları asla yargılamıyorum ama kendi hayatıma uyguladığımda bu kelimeyi
"eğer bana,yaşantıma,ilkelerime ve prensiplerime aykırıysa " hayır ben düzene uymuyorum.
Uymazkende asla karşımdaki kişinin özgürlük haklarına da saygısızlık etmeden....

longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Düzene uymak !

Uyan arkadaşları asla yargılamıyorum ama kendi hayatıma uyguladığımda bu kelimeyi
"eğer bana,yaşantıma,ilkelerime ve prensiplerime aykırıysa " hayır ben düzene uymuyorum.
Uymazkende asla karşımdaki kişinin özgürlük haklarına da saygısızlık etmeden....
Silent Warrior
Sessiz Savaşçı

Hayatta hala böyle düşünebilmeyi korumuş birilerinin olması çok güzel :)

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
longcoming' Alıntı:
Düzene uymak !

Silent Warrior
Sessiz Savaşçı

Hayatta hala böyle düşünebilmeyi korumuş birilerinin olması çok güzel :)

Hala benden,benim gibi düşününler var ve olacak bencede.
Zaten önemli olan "düzene uymak" tan ne anlıyoruz o da ayrı bir mesele :)

O

onurlu

Kullanıcı
6 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
balıkesir
hepinize ayrı ayrı verdiğiniz yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim arkadaşlar.Uzun süre siteye giremedim.verdiğiniz mesajlar çok güzeldi.iyi niyetimden asla vazgecmeyeceğim ama verdikce alıyorlar bunun ayarını dozunu iyi ayarlamak gerekiyor bunu bilincindeyim vicdani rahatlılığım var en azından.hepinize ayrı ayrı sevgi ve selamlar.

O

onurlu

Kullanıcı
6 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
balıkesir
herzaman olduğu gibi bu günlerde,de birlik ve beraberlikle milli takıma başarılar dileyerek türkleri sevenlerle birlikte bütün türkleri yarın inşallah sevinçli ve finalde olmamızı temenni ediyorum

S

savaşmışımkendimle

Kullanıcı
23 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
isanbul
her ne kadar kullanılsada kalplerimiz
yinede iyi olmak olmalı derdimiz

mani gibi oldu yahu:)

T

tubix

Kullanıcı
30 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
Kocaeli
İyi olmak kutsaldır çünkü. İyi olmak zordur, sorumluluk ister. Bazen bir şeylerden vazgeçmeyi gerektirir, bazen de istemeden bir şeyleri kabul etmeyi.

Yani güçlü olmak gerekir.

ama sen ne kadar iyi niyetli olursann oll karsındakiler bunu görmüyorsa yada sendenn faydalanıyorsa işteee burda işler değişiyor... =(

A

alya

Kullanıcı
27 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
ankara
iyi olmakdan anladığınız şey nedir onu çok merak ediyorum anlaşılan bu siteye üye olan herkes iyi

A

alya

Kullanıcı
27 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
ankara
sözlerim yanlış anlaşılmasın ama insanlar herhangibir olay karşısında üzülüp bunun iyi olduklarından dolayı başlarına geldiğini düşünüyor bence bu insanların kendilerini avutmak amacıyla başvurdukları bi yöntem bunun yerine gerçekçi olup kendilerindeki hataları görmeleri gerekir  bunu yapmadıkları için sürekli aynı hataları yapmaya devam ederlar yani üzülmeye mahkumdurlar                                                                                                           

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
alya' Alıntı:
sözlerim yanlış anlaşılmasın ama insanlar herhangibir olay karşısında üzülüp bunun iyi olduklarından dolayı başlarına geldiğini düşünüyor bence bu insanların kendilerini avutmak amacıyla başvurdukları bi yöntem bunun yerine gerçekçi olup kendilerindeki hataları görmeleri gerekir  bunu yapmadıkları için sürekli aynı hataları yapmaya devam ederlar yani üzülmeye mahkumdurlar                                                                                                            

Elbette yanlış anlaşılmazsınız,burada yorumlarımızı,kendi düşüncelerimizi paylaşıyoruz ama her zaman hatamızdan dolayı üzülmeyiz ki.

Yaptığımız bir ince davranış,iyilik karşı taraf tarafından farklı düşünülebilir yada dilmizde çok kullanılan bir terim vardır " nankör" olabilir karşımızda ki ve biz kırılıp üzülebiliriz.

Bu da olamaz mı acaba?

A

alya

Kullanıcı
27 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
ankara
tabiki ama yaptığımız iyiliğin mükafatını zaten bize vicdanımız veriyor nankör olanın düşüncelerini önemsememizde düştüğümüz hatalardan biri sanırım