Mrb arkadaşlar, Mükemmeliyetçi bir yapım var, sanırım koç burcunun özelliği. Bazen çok zorluk çektiriyor. Kamuda Kimya Mühendisi olarak görev yapıyorum. Konum gereği kurumu buraya yazamam anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum. Özelde de çalıştım. Pozitif ve negatif yönleri aklıma geldiğince yazabilirim. Üniversite bitince 2-3 yıl özel sektörde, çok sevdiğim, okulda üzerine projeler hazırladığım işi yaptım. Hiç iş aramadım, daha okul bitmeden iş vermişlerdi. Bir konu ya da bir iş hakkında bilgi sahibi olmak ve bildiklerini uygulayabileceğin işleri yapmak gerçekten insana inanılmaz mutluluk veriyor ve kendini değerli hissettiriyor. El üstünde tutuluyorsun.
Özel sektör çok geniş bir yelpaze. Sadece bir yerde çalışıpta iyi ya da kötü diye bu sektörü karalamak doğru olmaz. Bir kişinin çalıştığı işletmeler de var binlerce kişinin çalıştığı devasa işletmelerde var. Ama özel sektörün bazı kesimleri dışarıdan bakıldığı gibi değil içine girince anlıyorsun insanların ne kadar aklım almaz işler yapabileceklerini. Yapına, kişiliğine ters geliyor yapılan çirkin işler. Olumlu olmayan örnekler o kadar fazla ki hiç birini yazmak bile istemiyorum.
Her iki sektöründe sadece kendi çalıştığım kısmında yaşadığım pozitif ve negatif yönleri yazıyorum bu her yerde aynı mıdır orasını bilemem..
Özel sektörün Pozitif yönleri; sevdiğim işi yapmam, farklı şehirleri gezme ve daha çok insanla tanışma, fikirlerine değer verilmesi ..
Negatif yönleri; zaman sorunu var, kendine ,ailene ,arkadaşlarına , sosyal aktivitelere vs.. zaman kalmıyor, akşam hangi saat çıkacağın belli olmuyor, hafta sonu sadece Pazar günü boş. O günde yatıp hiç kalkmamak istiyor insan. Ekonomik yönden düzenli değil, hiç bir garantisi yok, zaten ekonomi bozuksa psikoloji de bozuk oluyor, dolayısıyla bütün hayat alt üst oluyor.
Hangi sektörde calışıyorsunuz? Yaklaşık bir yıl kadar önce kamuya geçtim.
Artı yönlere bakarsak; saat 17:00 de bitiyor mesai, hafta sonu boş zaten, hafta da o kadar az iş var ki buraya yazsam kimse inanmaz. Her türlü aktivite için vakit var..ekonomik anlamda da oldukça yüksek sayılır..şehir ayrı bir güzel, iş yeri ayrı. Garantili bir iş. Bankaya filan gidiyorsunuz maaş bordrosunu verince kefilsiz kredi imkânlarını rahatça sunuyorlar. İnsan kendini ayrı bir değeri varmış gibi hissettiriyorlar!!. Evlilik işlerinde de kolaylık sağlıyor, devlet memuru arıyorlar güvence için kız tarafı da erkek tarafı da. Bulunmaz bir nimet diyebilirim daha aklıma gelmeyen birçok yönden. Özelikle bu kriz yıllarında…
Eksi yönler; burada senin fikirlerin işlemez, bitirdiğin bölümle pek alakalı değil, herhangi birisi de gelse aynı işi yapabilir , mantık şu: işini yap hiçbir şeye karışma, ..sabit bir şehirde kalmak, dışarıyla pek ilişki yok, daha fazla insanla tanışma şansı az…sabitsin,yükselme şansı az..
Yaptıgız işi seviyormusunuz ?
Etraftan bana kızan çok oluyor, böyle şartları bulmuşsun daha ne uğraşıp duruyorsun, otur oturduğun yerde diye. Ama benim istediğim tam anlamıyla bu değil. Çok sıkılıyorum işte. Bir ömür yatarak ya da hiç ilgini çekmeyen bir işle geçmemeli benim yapıma ters geliyor. Sevdiğim şeylerle meşgul etmeye çalışıyorum kendimi. Burada ne kadar süre daha kalırım bilmiyrum yakında aradığımı bulacağıma inanıyorum. Bu siteyi, birkaç kişisel gelişim sitesini ve kişisel gelişimle ilgili seminerler eğitimler kitaplar vs.. takip etmeye çalışıyorum. Bir yandan da yabancı dil sınavları için hazırlık yapıyorum.. Zaman çok hızlı geçiyor.
Sizce ticaret mi? yoksa kamu personeli olmak mı?
Bir yerde okumuştum“Bir milyon dolara kadar para kazanmak isteyenler ticaret, bir milyar dolara kadar para kazanmak isteyenler siyaset, daha çok kazanmak isteyenler savaş yaparlar.”
İçinde bulunduğumuz yıllar biraz sıkıntılı geçiyor. Benim gözlemlediğim tek iş yapmamak. İki taraftan da faydalanmak lazım. Devletin güvencesinden, özelin ticaretinden
Aranızda olmak güzel…