yaz (karpuz) gelmiş - 28/5/2005
Bir süredir okul ve iş olmadığı için ev için gerekli çoğu şeyin tedarikini ben yapar oldum. Cumartesilerde pazaryeri sebze ve meyve için
uğrak yerim oluyor. Pek manav alışverişi yaygın olmadığı için pazaryerleri buralarda
meşhur.
Yazında gelmesiyle epey canlandı sebze-meyveler erik,yenidünya(farklı bir isimle anılıyordur kesin), vişne...
Şimdilerde kayısı, kiraz, şeftali ve karpuz...
Ön önemlisi karpuz seçimini genelde ben yapıyorum. Karpuzun ilk önce fiziki görünümü önemli, güzellik yarışmasındaki kızlara bakar gibi bakmalısınız onlara. Tek farkları bunlar mayo yerine
çizgili pijama giyiyorlar
p.. Yani ala karpuz dediğimiz cinsteler,simsiyah karpuzlar pek gelmiyor nedense....
Neyse, ne diyorduk
(Fabrika yeri seçimi aklıma geldi
)
- Fiziki etüt
büyüklük seçimi (ihtiyaca göre ortası makuldür.)
görünüş (Mümkünse rengi uyumlu, yamuk yumuk olmayan)
-Fiziki Temas
Ses (yavaştan tokatlama yapılır.Kıpkırmızı karpuzun kendine has bir sesi vardır)
Ağırlık (karpuzun hafif olması tercih edilir. Kavunun ise agır)
Kriterlere uygun karpuz seçilir. Karpuzun kesim sırasında su altında hafiften serinletilmesi yapılır. Daha sonra tekbir sesleri
eşliğinde boğazlama işlemine geçiler. Örnek bir karpuz ilk bıçak darbesinden sonra kendi kendine "Sığmam bendime yırtar taşarım" edasıyla yarılma tepkisi gösterir. Buzdolabında
soğukta (-100 derece
p) belli bir süre (30 saniye kadar
p) bekletilerek, servis yapılır... Afiyetli şeker gibi olsun..
Literatürü taradığımızda karpuz kazalarına sıkça rastlarız
p. Karpuz intiharları çok acıdır. Özellikle motosiklet gibi araçlardan kendilerini yere atmaları sonucu, iç burkucu manzaralarla karsı karsıya
kalmışızdır.Image hosted by Photobucket.com
Cogu satıcı "şeker hastalarına yasak" ibaresiyle karpuz satışları yaparken
ırkçılık ve ayrımcılık yaparlar. Kendilerine hadi oradan sende diyerek, kınıyoruz (biz).
Karpuzun en önemli kusuru çekirdekleridir. İyi bir karpuz almışım diyebilmeniz
için karpuzunun çekirdekleri az ve ufak olmalıdır. Eski çağlarda karpuz çekirdekleri kocamandı,
laboratuarlarda yürütülen uzun ve meşakkatli çalışmalar sonucu bu büyüklük kısmen (%50 diyelim
p)
azaltılmıştır. Karpuz seçerken üzerinde "Tarım ve köy işleri
bakanlığından onaylıdır. Üretilip satılabilir, yan etkisi neyim yoktur" yazısını, "raf ömrü bir iki haftadır üretim tarihi: ...." ibaresini arayınız...(Bu arada marketlerde kültürlü-mantar paketlerinin üzerinde ilgili izini arayan zihniyeti tebrik ediyorum..).
(bu yazı ölemesine yazılmıştır, hormonlu karpuz üretim-Şatış vs. süreciyle ilgim yoktur.
p)