Codex
Özgür Şahin
Site Kurucusu
GELECEÄİN MESLEKLERİ
Bilgisayar Mühendisliği
Sürekli gelişen bilgisayar teknolojisi sebebiyle hem ülkemizde hem de dünyada bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç hızla artıyor. Sistem analistliği, sistem mühendisliği, programcı, web tasarımcılığı gibi geniş bir iş alanına sahip bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç teknolojik gelişim devam ettiği müddetçe sürecektir.
Elektronik Mühendisliği
İletişim sistemlerinin özellikle uydu ve cep telefonun gibi haberleşme sistemlerinin son yıllarda gelişmesi bu alana olan ilgiyi de artırmıştır. Dolayısıyla elektronik mühendisleri elektrik teknolojilerinin üretildiği ve pazarlandığı, ulusal ve uluslararası her alanda çalışabilirler.
Avrupa Birliği Uzmanlığı
Avrupa Birliği ile yıllardır ilişkisini sürdüren Türkiye önümüzdeki yıllarda müzakere tarihleri ve kabul süreciyle birlikte bu konuda uzman kişilere ihtiyaç duyacaktır. Avrupa Birliği konusunda uzmanlaşmış, en azından iki yabancı dil bilen gençler geçmiş yıllara oranla önümüzdeki dönemde daha çok ilgi göreceklerdir.
Reklamcılık – Sinema/TV – Halkla İlişkiler
Uygulama alanı çok geniş olan halkla ilişkiler uzmanlığı da önemi gittikçe artan meslekler arasındadır. Hedef kitlesinin insan olması bu mesleği her sektör için önemli bir meslek haline getirmiştir. Ülkemizde medyanın her alanda etkin olması ve geniş bir alana yayılması işgücü ihtiyacı da artırmıştır. Bu nedenle sinema-TV ve reklamcılık alanları da gözde olan meslekler arasında gösterilebilir.
Psikoloji
Teknolojinin hızla gelişimi beraberinde bazı olumsuzlukları da getirmektedir. Bu nedenle teknolojik gelişmeler yaşanırken bir yandan onun getirdiği olumsuzlukları da bertaraf etmek için sosyal bilimlerde ve özellikle psikoloji alanında yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır.
Endüstri Ürünleri Tasarımı
İnsanoğlunun gün geçtikçe artan ihtiyaçları yaşamı kolaylaştıracak ürünlerin tasarlanması ihtiyacı doğuruyor. İş olanakları geniş olan endüstri ürünleri tasarımı bölümü hemen her üniversitede yer alıyor.
Veri Analistliği
Müşteri ilişkileri yönetiminin giderek hız kazanması özellikle bankaların, perakende sektörünün ve telefon operatörlerinin veri analizine ihtiyaç duyması bu alanı hareketlendirdi. Üniversitelerin bilgisayar ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar bu alanda iş bulma şansı yakalayabiliyorlar.
Tıp ve Sağlık Bilimleri
Doktorluk, hemşirelik, eczacılık gibi bölümleri kapsayan bu alan her zaman yıldızı parlayan meslekler arasında yer alacaktır. Özellikle estetik cerrahi, beslenme uzmanlığı ve psikiyatri popülerliği artan bölümlerden.
Hukuk : Globalleşme süreci içerisinde ülkeler, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda olduğu gibi hukuk sitemleri boyutunda da birbirleriyle etkileşim içerisine girmektedirler. Bu nedenle AB süreciyle birlikte özellikle uluslararası hukuk alanında uzmanlaşmış ve yabancı dil bilen kişilere ihtiyaç duyulacaktır.
Genetik: Biyoteknoloji çalışmaların altında genetiği en önemli meslek olarak görüyoruz. ’70’li yıllarda bilgisayarın yaptığı devrime benzer bir gelişme, yakın dönemde genetik alanında da meydana gelecek.
Yazılım Mühendisleri
Henüz bizim ülkemizde hakettikleri yeri bulamadılar. Bilgi teknolojilerine çok da önem verdiğimiz söylenemez. Ama şöyle bir güzel yanı var ki, bilgi teknolojilerine önem verip vermemek gibi bir seçeneğimiz yok ve olmayacak... ”Zorundayız” desem yeterli olur mu...
Risk analistleri
Özünde risk analizi yapan insanlar. Hayatımız giderek daha büyük bir riskler bütününden oluştuğu için her eve lazım denilen insanlar arasında sayılacaklar. Ama şöyle de düşünebilirsiniz, bizim hayatımızdan risk eksik olmaz, bunların analizini yapmak bile riskli o zaman bırakalım. Siz bilirsiniz. Riskin az olduğu coğrafyalarda durum farklı onlar ölçmeyi seviyorlar. Risk analizi yapılan alanları da gruplara ayırıyorlar; emlak, yaşam ve sağlık, emeklilik... Bu listeyi rahatlıkla uzatabilirsiniz, yaşanan her yerde yapılan her işte risk söz konusu.