Tek Başına Mutlu Olmak !

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde korsan tarafından oluşturulan Tek Başına Mutlu Olmak ! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,126 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Tek Başına Mutlu Olmak !
Konbuyu başlatan korsan
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan çocuk
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
“Mutlu değiliz, öyleyse mutluluk diye bir şey yoktur, onu ancak özleyebiliriz.”

Anton Çehov, Üç Kız Kardeş adlı oyununda kahramanlarından birine böyle söyletir. Rusya taşrasının kasvetli gecelerinden birinde üç kız kardeş pencereden yağan kara bakar, bir anlam ararlar yaşamda, bir güzellik, bir değer… Bulamazlar, bulamayacaklardır da! Yalnız üç kız kardeş değil, Çehov’un bu oyunundan başka yapıtlarındaki kişiler de, “Tüm sanatçılar, düşünürler mutluluk diye bir şey ararlar, ararlar… Buldukları anda yitirirler. Daha doğrusu bir sis, bir düş olduğunu anlarlar sonunda. Mutluluk, bir arayış, bir özleyiş olmalı derler kendi kendilerine.”

Gazetede okumuştum, Amerikalı ünlü araştırmacı Dr. Gallup, “insan mutluluğunun nedenlerini” bulmak amacıyla geniş bir soruşturmaya gi- rişmiş. Ben, böyle soruşturmalardan bir sonuç alınacağına inananlardan değilim. Diyelim, bin kişiye, yüz bin kişiye, bir milyon kişiye sordular: “Mutluluğun nedenini anlatır mısın?” Alacakları yanıtlar şunlar olabilir: Mutluluk, zenginliktir, sağlıktır, aşktır, uzun yaşamdır, ünlü olmaktır, vb. vb.. Ya da hepsini birden kendi kişiliğinde toplamaktır, hem zengin, hem sağlam, hem sevmiş sevilmiş, hem de uzun yaşamış, ün kazanmış olmaktır. Başka ne diyecekler?

Hani, ünlü masalda tek gömlekli çobanın mutluluğunu ödemesi gibi padişahın… Yitirilecek bir şeyi olmamak da bir mutluluk nedeni olabilir. Zengin, param çalınacak diye, güzel sevgilisi olan, bir gün onu başkası elimden alacak diye, sağlam kişi, ya hastalanırsam diye, ünlü biri, günü gelir tanınmaz olursam diye üzülecek, korkacak, yaşadığı anların tadı, kısacası mutluluk saydığı şey de yitip gidecek elinden…

Dr. Gallup, diyor ki: “İnsanların mutluluğunun ne dereceye kadar onların maddi koşullarına bağlı olduğunu ortaya çıkarmaya çalışacağız? Kişilerin korku ve umutları, dinsel inançları, kadının dünyadaki yeri hakkındaki düşüncelerinden hareket ederek onları nelerin mutlu ettiğini bulmalı.”

***

Mutluluk nedir? Bir Çin şairi, Li Ta-Po’ya göre şudur: “Bana, mutluluk nedir diye mi soruyorsunuz siz? Size yolu sorduktan sonra şarkı mırıldanarak yürüyüp giden küçük bir kız.” Hafız’a göre ise: “Dostlar, bir şarap testisi, boş zaman, bir kitap, çiçekler arasında bir köşecik.” Felicien Marceau’ya göre: “Ne istediğini bilmek ve onu olanca gücüyle istemek.” Jokai’ye göre: “En azla yetinmek.” Tolstoy’a göre: “Bende olanları sevmek, olmayanların üzerine düşmemek.” Eflatun’a göre: “Bilge ve iyi olmak.” Aisklos’a göre: “Dengini bulmak.”

Bakın, bunca ünlü kişi kendilerine göre anlamışlar mutluluğu. Biraz da kuşkuyla, inanmazlıkla… Var mıdır öyle bir şey, diyerek. Ah, olsaydı, ne güzel olurdu, diye iç çekerek? Kimi de kesin mi kesin, örneğin Napolyon, “Mutluluğa asla inanmadım” demiş, kesmiş… Maugham ise “Dünyada herkese yetecek kadar mutluluk yoktur” buyurmuş. İngiliz yazarı ekmek, su, hava gibi bir şey sayıyor mutluluğu. Yetmiyor o zaman da!.. Dünyada açlık çeken milyonlar, milyonlar var. Karnı aç. Kişi mutluluk nedir arar mı, düşünür mü? Bir dilim ekmek bulduğunda mutludur. Başka biri ise sabah akşam üç öğün yer, gezer, tozar, akşamüstü ufka bakar, “Ah canım çok sıkılıyor, çok mutsuzum” diye iç geçirir. Kendi açılarından ikisi de haklıdır mutsuzluğunda?..

***

Mutluluk bir düş, bir hayal, bir insan icadı!.. Elle tutulmayan şeylerden her zaman kuşku duymalı. Dünyamızın korkudan, açlıktan, ezilmişlikten kurtulmasıdır her şeyden önce önemli olan. “Bir yanda ölüler, bir yanda diriler / gel keyfim gel” demişti Anday bir şiirinde. Onun gibi bir yanda açlar, bir yanda toklar, bu durum ortadan kalkmadan tüm insanlık belirli bir eşitlik düzeyine, bir kurtuluşa, çıkışa ulaşmadan “mutluluk arayıcıları” havanda su döven, renkli kelebekler avlayan kimseler olmaktan ileri gidemeyeceklerdir. Ama, “Ben mutluyum” diyenler de vardır elbet: Parası var diye, karısı güzel diye, evi rahat diye, yarını güvenli diye, en iyi yemekleri yiyorum diye!.. Bunun adı mutluluk olmamalı derim ben. En güzel sözü, Albert Camus söylüyor Veba’sında: “Bir insanın tek başına mutlu olması utanılacak bir şeydir.”

Oktay Akbal

Cumhuriyet
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İnsanların mutluluğunun ne dereceye kadar onların maddi koşullarına bağlı olduğunu ortaya çıkarmaya çalışacağız?
Buna gerek yok abi, direk bağlantılı..
Mutluluğun tarif edilememesi de normal, herkese göre farklıdır çünkü. Herkes aynı şeyden mutlu olmazki! Bunu her birey farklı cevaplamalı diye düşünüyorum.
Ben en çok iş yerinde iyi bir şeyler yaptıysam, bir şeyler başardıysam mutlu oluyorum. Bu, evdeki yaşantıma kadar yansıdığı için mutlu olduğum şeyin bu olduğuna karar verdim.
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Bence hayatında hiç mutsuz olmamış birisi , mutlu olduğunu farkına varamaz. İnsan sürekli mutluyum diyorsa yalan söylüyordur. Önce mutsuz olacaksın, daha sonra o mutsuzluktan kurtulduğunda mutluluğunun farkına varacaksın.

Birazda teknik terimler karıştarayım ortaya anlatım açısından.
Ölçüm işleri bir nokta refarans alınarak yapılır. Yani, 1 metre uzunluk dediğin zaman, referans olarak ölçmeye başladığın nokta vardır.  Ya da bu oda çok büyük dediğin zaman, referans olarak daha önce gördüğün odaları esas alırsın. İlk gördüğün oda orası ise, çok büyük demezsin.

Dolayısı ile birisine mutlu diyebilmek için başkasını referans almalıyız. Neye göre mutlu, kime göre mutlu ?
Burada ki neye sorusunun cevabı, " Düne göre daha mutluyum ", kime sorusunun cevabı da " Şu kişiye göre daha mutluyum" olabilir.

Ama ben doğuştan mutluyum dersen sana derimki, nasıl anladın mutlu olduğunu ?
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Heh buyrun, daha "aşk" konusunu çözememişken, şimdi uğraş dur "mutluluk" nedir diye.
O göreceli, bu göreceli, işin içinden çıkamadığımızda sığınalım biz yine göreceli kavramına. :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
maxMESA' Alıntı:
Zynep' Alıntı:
Heh buyrun, daha "aşk" konusunu çözememişken, şimdi uğraş dur "mutluluk" nedir diye.
O göreceli, bu göreceli, işin içinden çıkamadığımızda sığınalım biz yine göreceli kavramına. :)
Bence bunların hepsi piskolojik :)
Tamam işte. Bu noktaya vardım ben de.
Aynen kronik başağrısının nedeninin psikolojik olmasına bağlanması durumu. :)

Şaka bir yana, pek çok kişinin düşündüğü, hatta dillendirdiği konuyu Oktay Akbal çok hoş dile getirmiş. Sanırım bu dillendirmeler, bu krizlerle birlikte daha da artacak ve giderek gerileyen ekonomik durumlarımızla, mutluluğun sadece yiyecek bulmaktan ibaret olduğunu düşünmeye başlayacağız. :(
 
Ç

çocuk

Kullanıcı
2 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
Nevşehir
Mutluluk, bir arayış, bir özleyiş olmalı derler kendi kendilerine...

mutluluk insan en küçük şeylerde mutlu olmayı bilmeli....
 
Üst