Sanatta sınır olmalı mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan syn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sanatta sınır olmalı mı?

• Kullanılan toplam oy
    22
Aynı anda yolladık mesajları Haruncum. :)
Açıklaman zaten benim soruma yanıt olmuş.
Teşekkür ederim.
Ancak, ben bu yazdıklarını kabul etsem de, insanların savunma mekanizmalarını harekete geçirebildiği, tartışma ortamı yaratarak asgari doğruları ortaya çıkarmayı hedeflediği için sınır olmamalıdır diyorum.

Örneğin Hz. Muhammedin karikatürünün çizilmesi ya da Atatürk hakkında yalan dolan bilgiler içeren belgesel çekilmesi.
Sanırım biraz farklı yönlerden ele alıyoruz konuyu.
Burada sınır derken kişinin haklarından bahsedilmiyor ki o hakları tartışmanın bir anlamı yok zaten, orada herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Sınır derken belli bir yerde kalsın, insanlar fazla düşünmeye zorlanmasın..

dideM' Alıntı:
Örneğin Hz. Muhammedin karikatürünün çizilmesi ya da Atatürk hakkında yalan dolan bilgiler içeren belgesel çekilmesi.
Sanırım biraz farklı yönlerden ele alıyoruz konuyu.
Burada sınır derken kişinin haklarından bahsedilmiyor ki o hakları tartışmanın bir anlamı yok zaten, orada herkesin hemfikir olduğunu düşünüyorum. Sınır derken belli bir yerde kalsın, insanlar fazla düşünmeye zorlanmasın..

Zaten, kişilik haklarını gözetmek düşünülecek olsa, sanat olur muydu? Birde bu açıdan düşünelim.

MEDİHA' Alıntı:
olmamalı... hayal gücü olmadan sanat olmaz. hayal gücünün de sınırı olmaz... :)
Ben de böyle düşünüyorum. :)
Tabi ki yalnızca bir durumda: Sanat, ''Sanat''lıktan çıkmadığında.

Burada pek çok kavram birbirine karışmış gibi geliyor.

Sınır,konu için çok göreceli bir kavram olmuş.
Sanatın ne olduğu açık,fakat sanatta sınır ne demektir,neyi ifade eder bunun üzerinde durmak gerekir.

Sanat deyince,yaratıcılıktan bahsetmek gerekir;yaratmaktan,yaratma cesaretinden.
Çünkü sanat olmayanı ortaya koymaktır.
Özgün,yeni bir şey ortaya koyabilmektir.

Eğer bu sınırdan kasıt,sanatçının yaratma cesaretini  ortadan kaldırmak ise,zaten geride de sanat adına pek birşey kalmaz.

Gelelim madalyonun diğer yüzüne.
Diğer yüzünde de özgürlük kavramı var.
Sanatın sınırlanmaması gerektiği,sanatçının her konuda özgür olduğu anlamına gelmez.

Zaten özgürlük de bu değildir.(Özgürlük bir diğerinin özgürlüğünün başladığı yerde biter.)

Sanırım sanatçılar da bu hassasiyete zaten sahiptirler.

Geri