NLP nedir VE neden NLP ?

  • Konbuyu başlatan mehmetd
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kim, Neyi, Nasıl Başardı? kategorisinde mehmetd tarafından oluşturulan NLP nedir VE neden NLP ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 17,933 kez görüntülenmiş, 45 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kim, Neyi, Nasıl Başardı?
Konu Başlığı NLP nedir VE neden NLP ?
Konbuyu başlatan mehmetd
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan hayalhane
M

mehmetd

Kullanıcı
23 Şub 2007
En iyi cevaplar
0
0
NLP nedir VE neden NLP ?


Açılımı Nöro Linguistik Proğramlama

Nöro : Yaşamdaki tecrübelerimizin sinir sistemiz sayesinde 5 duyumuzla algılanması ve işlenmesi.
Linguistik : Sinirsel temsillerin kodlandığı, anlama kavuştuğu dil ve sözsüz iletişim sistemidir.
Proğramlama : Belirlenmiş hedeflere ulaşmak için iletişimimizi ve sinir sistemini organize etmektedir.

NEDEN NLP ?

• NLP bugün tüm dünyanın gündeminde en çok katılım sağlayan Kişisel Gelişim Programların başında gelmektedir.
• NLP bireyin tüm hayatında kullanabileceği basit anlaşılabilir, sade ve etlin yöntemler sunar. Bu yöntemlerle düşüncelerimizi, davranışlarımızı, duygularımızı tanımak ve kendimizi keşfetmek mümkün olmaktadır.
• NLP insanı kökten değiştirebilecek ayrıntılar sunar.
• NLP modellemeyle hem bilinci hem de bilinçaltı etkin bir duyarlılıkla kullanmaya yönelik bir sistemdir.
• NLP ile ilgili tüm bilgiler yaşamı, insanı dikkatle gözlemleyerek elde edilmiş bilgilerdir.
• NLP başarı ve başarısızlığın, sağlın yada hastalığın bizim elimizde olduğunu anlatan bir yaşam biçimidir.
• NLP yaşam yaşamın değişik durumların zihin laboratuarındaki formülasyonudur. Formülü bilen yada kullanan mutluluk ve başarıya hak kazanıyor.
• NLP bedenle, duyguyla zihinle ve ruhla derin bir ilişki içerisindedir.
• NLP bütünsel açıdan bakarak detaylara odaklanır.
• NLP yaşamımızı kontrol altına alabilmemiz için gerekli olan tüm zihinsel değişim teknikleri sağlar.

Bu nedenle NLP kişisel mükemmelliğin bilimi ve sanatı olarak tanımlanır.

NLP de bir kural vardır; başarısızlık yoktur, sadece sonuçlar vardır. Ve vazgeçmenin dışında başarısızlık yoktur…
Amacızı seçin. Mutlaka ama mutlaka amacıza varacağıza inanın.15 milyar beyin hücrenizle o hedefe ulaşacağıza inanın. Hedefinize kilitlenin. Ve aralıksız çalışın.

Başaramazsanız…
Bir daha yapın.
Yine başaramazsanız
Bir daha…Bir daha…Bir daha…
Örnek mi ? Abraham Lincoln

Unutmayın her zaman bir seçenek daha vardır…

derleme
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
NLP Nedir?
"Neuro Linguistic Programming" bir diğer ifade ile Sinir Dili Programlaması olarak tanımlanan NLP hem bilinci hem de bilinçaltını etkin bir şekilde kullanmak için zihinsel sürecin yeniden yapılandırılması tekniğidir. En genel anlamda, zihni kullanma kılavuzudur.

NLP insanların zihinlerini değiştirerek yaşamlarını değiştirebileceklerinin keşfedilmesidir. 1970'lerin başında bir matematikçi, psikoterapist ve bilgisayar uzmanı olan Richard Bandler ile bir dil bilimci olan John Grinder'in üç psikoterapisti (Milton Erickson, Virginia Satır ve Gregory Bateson) modellemesiyle ortaya çıkmıştır. Buradan da anlaşıldığı gibi NLP'nin ortaya çıkışı mükemmelliğin modellenmesiyle olmuştur. Bu sebeple NLP'yi "Kişisel mükemmelliğin bilim ve sanatı" diye tanımlayabiliriz.

NLP başlı başına pozitif bir düşünce sistemidir. İnsanların bazıları geçmişteki kötü olaylara takılarak hayatlarını sürdürürler; bazılarıysa geleceğin kaygılarıyla mutsuz bir hayat yaşar. NLP, insana geçmişten ders alarak bugüne odaklanmayı ve geleceği planlamayı öğreten bir bilimdir. NLP'nin geçmişi temizleme teknikleri ile kişiler geçmişteki kötü olayların etkisinden kurtulup, hedef belirleme teknikleriyle de bir misyon ve vizyon belirleyerek geleceğe umutla bakarlar. Bu sayede de günlük hayatlarını daha pozitif yaşama şansına sahip olurlar.

NLP duygu ve düşüncelerimizi, bizi daha iyi bir duruma getirecek şekilde kullanmanın yollarını gösterirken, iç ve dış iletişimimizin nasıl olması gerektiğini de anlatır. Son yıllarda NLP ile satış ve pazarlama alanında birçok yenilik yapılmıştır. NLP'nin çok çeşitli kullanım yerleri vardır. Bunlardan bazıları eğitim, aile içi iletişimi, sağlık, iş dünyası, terapi, spor ve bireysel danışmanlıktır. Yani hayatın her alanında NLP'yi kullanabiliriz. NLP'nin açılımı:

Neuro
Yaptığımız her davranış ve düşüncenin kaynağı sinir sistemimizdir. Sinir sisteminin temeli de beş duyumuzdur ve bunlar düşünme biçimimizle ilgilidir.

Linguistic (Dil)
Duyu organlarımızla aldığımız mesajlar sinir sistemi için bir dil oluşturmaktadır. Dil olmadan düşünceyi zihinde canlandıramaz ve insanlarla iletişim kuramayız. Kendi iç iletişimimizde de dili kullanırız. Kendimizle ve başkalarıyla iletişim kurarken kullandığımız kelime ve cümleler bizi mutluluğa ve başarıya götürebildiği gibi büyük bir umutsuzluğa da sürükleyebilir. Bu yüzden dili etkin kullanmak çok önemlidir.

Programming
Beynimiz beş duyumuz vasıtasıyla saniyede binlerce veriyi alır; ancak bunlardan sadece beş ile dokuz tanesine odaklanır. Beynimizi ve dilimizi başarıya ve mutluluğa götürecek biçimde programlayabiliriz. Programlama davranışlarımızla ilgili bir süreçtir.


not: oğuz saygın sitesinden alıntıdır
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
NLP'nin Faydaları
1. İyi Bir İletişimci Olmak
NLP, her davranışın bir yapısı olduğunu; bu yapıları öğrenince ya da değiştirince istediğimiz sonuçlara ulaşabileceğimizi söyler. Ayrıca duyarlılığımızın, bakış açımızın ve kişilerle olan iletişimimizin gelişmesini sağlar.

2. Beyni Etkin Kullanmak
NLP bir meydan okumadır. İnsanın en büyük meydan okuması ise kendi beyninedir. NLP ile amaç "beyni tarafından yönetilen bir insan" olmaktansa "beynini yöneten bir insan" olmaktır. Böylece en büyük sermayemiz olan beynimizi etkin bir şekilde kullanmayı öğrenebiliriz. Bir insan hangi durumda olursa olsun beynini etkin kullanabilir.

3. Pozitif Düşünmek
NLP pozitif bir düşünce sistemidir. Hayata çok karamsar ve negatif bakan biri NLP teknikleri ile bakış açısını değiştirip, içinde bulunduğu durumdan çıkıp hayata pozitif bakmayı ve pozitif düşünmeyi rahatlıkla öğrenebilir. İşin en güzel yanı ise kişinin bunu çok kısa bir sürede ve sadece kendi kaynaklarını kullanarak elde edebilmesidir.

4. İstenmeyen Davranışları Değiştirmek
NLP teknikleri ile bir takım istenmeyen davranışlarımızı değiştirmek çok kolaydır. Değişimler, tamamen kendi içsel kaynaklarımızı referans alan temsil sistemlerimizle gerçekleştirildiğinden çok kalıcı ve çabuk olur.

5. Hedef Belirleyip Sonuç Almak
NLP ile gerçekleşmesini istediğimiz bir durumu, hayal edip kafamızda canlandırarak bütün duyu organlarımızla deneyimlediğimizde hayatımızda da gerçekleştirebiliriz. Bunun en güzel örneklerini spor müsabakalarında görürüz, çünkü bir sporcu müsabakayı önce zihninde canlandırmadan gerçekte başarılı olamaz.

6. İyi Bir Lider Olmak
İyi bir lider olmak için bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Esnek olmak, iyi bir iletişimci olmak, öz güven sahibi olmak, motive edici olmak gibi... İşte NLP, tüm bunları bize kazandıran bir rehberdir. NLP'ye göre iyi bir lider olmak için, ilk önce bizi sınırlayan inançlardan kurtularak güçlendirici inanç ve tutumlara sahip olmamız gerekir. NLP hedeflediğimiz liderliğe en kısa zamanda ulaşmamıza yardımcı olur.

7. Özgüven Kazanmak
NLP ihtiyacımız olan öz güveni kazanmamızda bize yardımcı olur. Bu sayede insanın istediklerini elde etmesi, kendisiyle ve çevresiyle barışık olması sağlanır. NLP ile bilinçaltındaki çatışmaları çözen kişi sınırlandırıcı inançlardan kurtulur ve kazandığı öz güven sayesinde hedeflerine kolayca ulaşır.

8. Fobilerden Kurtulmak
Birçok kişi korku ile fobiyi ayırt edemez. İkisi arasında en önemli fark, fobinin mantıksız bir korku olmasıdır. Meselâ bir kişi, iri yarı bir köpeği görünce ondan ürküyorsa bu korkudur. Ama kişi ufacık bir köpekten ürküp kaçıyorsa bu fobidir. İşte bu noktada NLP, "Fobiden Kurtulma Tekniği" ile kişiye yardımcı olur.

9. Başarı ve Motivasyon Tekniklerini Uygulamak
NLP bize, eğitimde, iş dünyasında, kişisel gelişimde, danışmanlıklarda kısacası hayatın her alanında uygulayabileceğimiz başarı ve motivasyon teknikleri ile de yardımcı olur. Bunu, başarılı kişileri modelleyerek yapma yollarını gösterir. Ayrıca içimizde gömülü hazineleri bulmamızda da yardımcı olur.

10. İçsel Kaynakların ve Zihinsel Süreçlerin Farkında Olmak
Kişi, kendi içsel kaynaklarının ve zihinsel süreçlerinin farkına vardığında artık önünde yeni bir ufuk açılmış demektir. NLP, bir farkındalık ve esneklik ilmidir ve belirli ilkeler üzerine kurulmuştur. Ancak NLP'nin kurucuları bunlara ilkeler yerine varsayımlar demeyi uygun bulmuştur. Burada verilen mesaj, "Bunlar birer varsayımdır. İnanırsanız ve uygularsanız kazanırsınız" şeklindedir.

alıntıdır
 
CYN

CYN

Kullanıcı
12 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
mehmet degindigin konuya teşşekkür ederim bu tur paylaşımından devamlı haberdar olmak isterim.!!
Gülşah sanada ayrı teşekkür ederim sende iyi bir açıklama yapmıssın..
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
CYN' Alıntı:
mehmet degindigin konuya teşşekkür ederim bu tur paylaşımından devamlı haberdar olmak isterim.!!
Gülşah sanada ayrı teşekkür ederim sende iyi bir açıklama yapmıssın..
rica ederim tabiki elimizden geldiğince paylaşıyoruz..

sizlerden de bekliyoruz :D :D :D ;D ;D
 
C

catzilla

nlp kesinlikle çok faydalı bir teknik.

paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar.
 
N

nazarelif

Kullanıcı
22 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kastamonu
çok teşekkürler ben bilmiyordum böyle birşeyi sayende öğrendim saol :)
 
R

Real_Factor

Kullanıcı
9 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Kişisel mükemmelliğin bilimi ve sanatı hakkında bilgilenmek ne güzel keşke mükemmeli yakalayabilsek öyle değil mi? ama....paylaşım için teşekkürler...
 
T

tutankhamon

Kullanıcı
15 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
16
Bursa
merhaba arkadaşlar geçen gün bir yazı okuma fırsatım oldu nlp sistemi denilen şeyin ne olduğunu açıklayan bir yazı ve okuduktan sonra çok etkilendim ve aslında gözden kaçırdığız küçücük detayların hayatımızı ne kadar olumsuz etkilediğinin farkına vardım aslında başarı dediğimiz şeyi her defasında nasılda elimizin tersiyle itip bunun farkına bile varmadığımızı anladım sanıyorumki eğer okursanız bana hak vereceksiniz tabi burada nlp sisteminin sadece tanımı var tavsiyem okuduktan sonra araştırmaya devam etmeniz.



                                                    NLP’NİN DOĞUŞU



        NLP 1970’li yıllarda dilbilimci John Grinder ve matematikçi Richard Bandler’in çalışmaları ile ortaya çıkmıştır.

NLP’ nin özü modellemedir. Mükemmel performansa sahip olan başarılı kişilerin nasıl bu denli başarılı olabildikleri üzerinde yoğunlaşmışlardır.Tüm insanların belli becerileri var, ancak neden bazı insanlar bu becerilerde mükemmelleşmişlerdir?

Bu iki bilim adamı, çok detaylı olarak, üç ünlü terapistin davranışlarını dikkatle gözlemleyerek modellediler.Bu terapistler,

Satir,Perls ve Erickson’du. Modelleme sonucunda bu üç ünlü kişinin tarzlarının çok farklı olmasına rağmen kullandıkları

kalıpların şaşırtıcı derecede birbirine benzediğini gördüler.

    Grinder ve Bandler, bunun ardından başka başarılı insanların da modellerini çıkararak çalışmalarına devam ettiler.

Sonuçta ise diğer insanların da performanslarını geliştirmek, kişiliklerini olumlu yönde değiştirebilmek, iletişim sorunlarını

ortadan kaldırmak için uygulayabilecekleri bir model geliştirerek uygulamaya sundular.

    Bugün ise NLP, her düzey ve meslekten kişileri mesleki ve kişisel alanda geliştirme özelliği sayesinde kendini tanıma

ve geliştirmeye ilgili kişiler ve uluslarası şirketler başta olmak üzere gün geçtikçe daha fazla ilgi görmekte ve uygulanmaktadır.



NLP’NİN İLKELERİ



    NLP hangi alanda uygulanmak istenirse istensin uygulama esnasında dört temel ilke göz önünde bulundurulmaktadır.Bunlar:

      1-    Ne istediğinizi bilmelisiniz.Amacınızı ya da elde etmek istediğiniz sonucu açıkça ifade edebilmelisiniz. Bu hedeflerin ölçülebilir

            hedefler olmasına dikkat etmelisiniz.

      2-    Duyusal keskinliğe sahip olmalısınız. Hedefe doğru yaklaşabiliyor musunuz. Kendinizi gözlemleyerek bunu değerlendirin.

      3-    Davranışlarınız sizi hedefe ulaşmanız konusunda engelliyorsa, bu davranışlarınızı uygun olan davranışlarla değiştirmek için

            gerekli esnekliğe sahip olmalısınız.

      4-    Hedefe ulaşmak için harekete geçmelisiniz.



NLP İLE BAŞARMAK

   

    NLP ile başarmak, başarının özgüvenle geliştiği varsayımından yola çıkar. Özgüveninizi kazanmak için NLP tekniği ile

uygulayabileceğiniz yollar şunlardır:

      1-    Olumsuz tecrübelerinizden kurtulun.İlk adım olarak size durup dururken başarısızlık duygusu yaratan, güveninizi yitirmenize

            yol açan geçmişteki kötü deneyimlerinizi hafızanızdan silin.

      2-    Kendinizle konuşurken ikinci şahısla konuşuyormuş gibi yapmayın.Kendinizle iletişiminiz çok önemlidir.”Ben başarırım” deyin.

      3-    Bu günün işini yarına bırakmayın. Şu an yapılması gereken tüm işleri şu an yapın.İşlerinize başlayamamanız ya da başladığınız

            işi yarım bırakmanız, başarısızlık korkusundan kaynaklanıyor olabilir. Yarım bıraktığınız işleri bitirmekle işe başlayın.

            Bu, kendinize güven duymanıza yardım edecektir.

      4-    Başarmak  istediğiniz şeyi düşünün.Tam olarak ne istiyorsunuz?Bunu dakikalarca düşünerek tam konsantrasyon sağlarsanız,

            bunun sizi olumlu bir ruh haline soktuğunu göreceksiniz.

      5-    Başardığınız şeyleri düşünün ve bunları nasıl başardığınız üzerine kafa yorun. Hatta bunları başkalarına anlatın. Daha önce başarıya         

            ulaşmanıza yarayan yöntem şimdi de işinize yarayabilir.

      6-    Başarılı insanlar genellikle çözüm odaklı düşünürler. Sorunlarınızı gözünüzde büyüttükçe sorunlar daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.

            Sizin durumunuza uygun birini düşünün.O sorununu nasıl çözmüş? Bu yönteme odaklanın.

      7-    Yapacağınız egzersizler, size enerji olarak geri dönecektir.Duyu organlarımızın da enerjiye ihtiyacı vardır.Spor yaptığınızda seratonin

            ve endorfin hormonlarınızdaki artış, kendinizi iyi hissetmeniz ve bu enerjinizi dışarı yansıtmanız açısından önemlidir.

      8-    İstediğiniz şeyi, olmuş gibi hayal edin.Belirsiz bir gelecekte değil şu anda yapıyorum deyin.Bu mesaj, alt bilincinizi harekete geçirecek

            ve amacınıza yönelik harekete davet edecektir. Siz farkında bile olmayacaksınız.

      9-    Seçtiğiniz renkler sizi anlatıyor.Giysilerinize dikkat edin.Giysilerinizde canlı renkler hakimse, enerjinizin ve kendinize olan güveninizin

            arttığını hissedeceksiniz.

    10-  Hayır demeyi öğrenin.Kimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. Sizi üzen, sizi olumsuz ruh haline sürükleyen insanlarla olan   

          ilişkinizi gözden geçirin. Bu kişilerle iletişim kurmak sizden sürekli bir şeyler götürecektir.

    11- Amacınıza ulaştığınızı hayal edin. Bu durumda neler yapacağınızı,elde edeceklerinizi, bir gününüzün nasıl geçeceğini sanki olmuş gibi   

          hayal edin.Bunu hayalinizde yaşayın.

    12- Sizi başarısızlığa iten davranış kalıplarınızı gözden geçirin. Bunları ortadan kaldırmak için formüller geliştirin.

    13- Olumsuz düşünceler,olumsuz kelimeler beyninizde yer ederek, orada beslenir.Sonuç olarak olumsuzluğu artarak size geri döner.Kötü bir

          kelime kullanıldığında ona yüklenen anlam da bilince çağırılır. Yavaş yavaş bu kelimenin ve anlamının hayatımıza yer etmesi riski vardır.

          Bu nedenle her ne olursa olsun olumsuz bir kelimeyi düşünmemeye çalışın.

    14- Hayatınızda eksikliğini hissettiğiniz şeye odaklanın.Hayatınızı yönlendirin.Olumlu ve başarıya kanalize olmuş bir ruh hali size enerji ve   

          mutluluğu da beraberinde getirecektir.



NLP ve GERÇEKLİK HARİTALARI



    Dünyayı algılamak ve öğrenmek için duyu organlarımızı kullanırız.Dünya üzerinde bize sunulan her şeyi öğrenmemiz,hatta algılamamız olanaksızdır.Bu nedenle neleri içeri alacağımıza karar veren bir mekanizmamız yani algılama filtrelerimiz vardır.

    Algılama filtreleri bireyseldir ve kişiye özgüdür.Herkesin kendi deneyimlerine,varsayımlarına, yetişme tarzına,inançlarına göre değişir. Filtreler değiştirilerek, dünyayı ve olayları algılayışımız da değiştirilebilir.

    İnsanlarla iletişim kurma aşamasında haritalar kullanılır.Haritalar herkesin kendi kişisel gerçekliğini bize yansıtır.Etkili iletişim esnasında başkalarının haritalarını anlamak ve anlayış göstermek zorundayız. İnsanların, çok farklı dünya haritalarına sahip olduklarını aklımızdan çıkarmamalıyız.



NLP ve ETKİLİ İLETİŞİM



    İletişim diğer insanlarla her türlü sözlü ve sözsüz etkileşim kurmaktır. En az iki insanı gerektiren dinamik bir süreçtir.

    Tanımlarken, sözlü ve sözsüz etkileşim terimini kullandığımıza dikkat ediniz.İletişim, söylenen sözlerden çok daha fazlasını içerir.Araştırmalara göre iletişim,  %55 oranında beden dili, %38 oranında ses tonu ve ancak %7 oranında söylenen sözlerden oluşmaktadır. Oranlar elbette ki tam olarak böyle olmayabilir.Ancak anlaşılan şu ki, karşı tarafa anlatmak istediğimizi ulaştırırken ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz önem kazanmaktadır.



NLP ile ETKİLİ İLETİŞİMDE ÜÇ ADIM



1.      Hedef belirleyin. İletişim kurarken ne elde etmek istediğinizi belirleyin. Bu sayede daha etkili olabilirsiniz.

2.      Karşı tarafın sizi tam olarak anladığından emin olun. İnsanların düşünceleri ve duyguları, davranışlarına yansır. Bunu anlamak için tüm duyularınızı açın.Karşınızdaki kişinin, duruşu, nefes alış verişi, bakışları, el ve ayak hareketleri, yüz ifadesi, ses tonu ve konuşma tarzı, size nasıl bir tepki verdiğini anlamanız için ipuçları ile doludur.

3.      İletişim sonunda gerçekten istediğiniz tepkiyi alamadıysanız, yöntem değiştirmek için esnek olun.



NLP ve UYUM



    Karşınızdaki kişi ile etkili bir iletişim kurabilmeniz için, o kişiye anlaşıldığı duygusunu hissettirmeniz gerekir. Bu o kişiyle aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmez. Etkili bir iletişim için uyum yeteneğini kazanmış olmak çok önemlidir.

    İletişim halinde olduğunuz kişinin beden dili ve ses tonuna ayak uydurarak uyum yaratabilirsiniz.Böylece karşınızdaki kişi onunla aynı tarafta olduğunuzu hisseder ve etkili iletişim için gerekli olan güven ortamı sağlanmış olur.

    İletişim esnasında kendinizi karşınızdaki kişinin deneyimlerine göre ayarlama anlamına gelen bu işlem “ahenk” adını alır. İletişim sanatı, ahenkle karşınızdaki kişiye ayak uydurmak ve sonra yavaş yavaş onu amaçladığınız noktaya doğru getirmek demektir.



NLP ve TEMSİL SİSTEMLERİ



    Deneyimlerimizi algılarken beş duyumuzu kullanırız. Deneyimlerimizi kendimize karşı temsil erken de beş duyumuzu kullanırız.

Bunun için ise “temsil sistemleri” adı verilen NLP terimi kullanılır.



                      Görme          Görsel          G

                      Duyma          İşitsel            İ

                      Dokunma      Dokunsal      D

                      Koklama        Kokusal        K

                      Tatma          Tatsal            T



    Her temsil sistemi bir ağın bölümüdür. Herkesin temsil sistemi farklıdır. Öğrencilere okul hayatının nasıl bir şey olduğunu sorarsanız, biri sınıfların dizaynından, biri gürültülü olduğundan, biri kitap silgi kokusundan bahsedebilir.

    NLP tekniğinde, kendinizin ve başkalarının temsil sistemlerini tanımak ve onları nasıl kullandıklarını bilmek, gelişim yönünde çok iyi bir başlangıçtır. Güçlü ve zayıf yanların tanınmasına yardımcı olur. Güçlü yanlar, genellikle en çok kullanılan temsil sistemiyken, zayıf yanlar en az kullanılanlardır.



NLP ve KULLANILAN DİL



    Kullanılan dil, aynı zamanda insanların nasıl düşündüğünü yani gerçeklik haritasını da ifade eder. Tüm temsil sistemlerini kullanmak, dil kullanımını da zenginleştirir. Karşınızdaki insanın hangi dili kullandığını dinleyerek dil tercihlerini anlarsanız, onun kullandığı dile eşleme yaparak uyum sağlayabilirsiniz. Bu konuda şu örnekleri verebiliriz:



GÖRSEL

Öyle görünüyor ki. Farklı bir açı.Dış görünüme bakarsak.İleri görüşlü.Bunu tekrar inceleyelim. Kör nokta.Yakından bakıldığında…



İŞİTSEL

Konuyu daha önce tartışmıştık.Konuşalım.Kelimesi kelimesine. Kulaklarını tıkamak.



DOKUNSAL

Anlamı yakalayın. Tam isabet. Teması sürdürelim. Daha derine inmek gerekir.



KOKUSAL-TATSAL

Zevk meselesi. Acı reçete. Tadı damağımda.



NLP ve GÖZLE ERİŞİM İPUÇLARI



    Göz hareketleri, karşınızdaki kişinin düşünme süreçleri hakkında çok fazla ipucu içerir.Çünkü insanlar gözlerini, kullandıkları temsil sistemine göre hareket ettirir. Şöyle ki;



    Görsel düşünen kişiler, genellikle yukarı, işitsel düşünenler karşıya, dokunsal düşünen kişiler ise aşağıya bakar.



NLP ve ÇIKTILARI BELİRLEME



      Amacınızı net ve kesin olarak belirlerseniz, elde etmeniz de kolaylaşır. Ne istediğinizi ayrıntılı olarak düşünün ve tasarlayın. Ne istediğinizi kesin bir çerçeveye oturtmak önemlidir.

    Herhangi bir sorunu, sonuç haline getirebilmek için; İstemediğin şey yerine ne isterdin?  sorusunu ya da Yapamayacağın şeyi yaparsan ne olur? Sorusunu sorun.

      İyi tasarımlanmış bir sonuç biraz esneklik gerektirebilir.Amacınız o an ulaşamayacağınız kadar büyükse, küçük parçalara bölerek  adım adım sonuca yaklaşmak daha uygundur.



                                 



NLP ve DİLDE PEŞİN HÜKÜMLER



    Peşin hükümler, konuşmacının hiç istemediği şekilde dinleyiciyi etkileyebilir.”Eğer”,”ama” ve “denemek” sözcükleri özellikle konuşurken dikkat edilmesi gereken sözcüklerdir. Şöyle ki;



    Eğer  sözcüğü, önünüzde seçenekler olduğunu anlatır. Bu nedenle, bu sözcüğü karşınızdaki kişiye seçenekler sunarken kullanmalısınız. Böyle bir durum söz konusu değilse zaman sözcüğünü kullanmak uygun olur.



ÖRNEK:  “ Bu hafta gelebilirseniz…” yerine “Bu hafta geldiğiniz zaman…”



    Denemek sözcüğünü kullandığınızda başarısızlık çağrışımı yaparsınız.Başarı şansını artırmak için bu kelimeyi kullanabilirsiniz. Bunun dışındaki durumlarda, yapmak kelimesini kullanmanız daha uygun olacaktır.



ÖRNEK: “Bu işi bu akşam bir kez daha deneyelim…” yerine ”Bu işi bu akşam yapalım.”



    Ama sözcüğü, bir önceki cümleyi etkisiz hale getirir.Yanlış kullanıldığında dinleyicide direnç oluşması ihtimali yüksektir. Bu nedenle ama sözcüğü yerine ve sözcüğünü kullanmak daha uygun sonuç verecektir.



ÖRNEK: “ Çalışmalarınızı inceledim ama…” yerine “Çalışmalarınızı inceledim ve..”



                       

NLP ve USTALIK



    NLP, ustalık ya da mükemmel olmak kavramlarını, herkesin sahip olduğu özellikler olarak görür. Herkesin yaşamında başkaları tarafından mükemmel ya da ancak ustaların yapabileceği bir şey olarak görülen davranışlar ya da başarılar vardır. Bir şeyi doğal olarak yapan bir çok insan, belki de bunu ne kadar iyi yaptığının farkında bile olmadan yapmaktadır. Hiç deneme bile yapmadan bir şeyi ilk defasında çok iyi yapan bu insanları hepimiz çevremizde görüyoruz.  Belki bu kişilerden biri de bizizdir.

    Ustalık ya da mükemmelliğin bazı ortak özellikleri vardır. Öncelikle bu tarz davranışta bulunan insanlar bunu bilinçli olarak yapmazlar. Bunun yanında, usta olduğu şeyi insanlar sadece güvenle öylesine,düşünmeden yaparlar. Bilinçsiz Yeterlilik dediğimiz olay budur.Sanki bu düzeye gelmiş olan insanlar her şeyi çok kolay yapmaktadırlar. En iyi performansın sergilendiği davranışlar için insanların düşünmesi gerekmez. Usta olmak deneme yapmaktan vazgeçmektir.Üçüncü ortak özellik ise usta olunan konuların, sanki o kişinin düşünme stratejisiymiş gibi görünmesidir. Nasıl yaptığını bilmese bile bu insanlar, görme,işitme ve dokunma sistemlerini kullanarak, mükemmel stratejiler geliştirebilirler.Herkes istediği konuda usta olabilir.İnsanlar düşünme biçimlerini daha iyi anladığında, yaşamlarının hangi alanında ustalaşmak istediklerine kendileri karar verebilirler.



NLP ve BAŞARIYI ENGELLEYENLER



      İnsanların mükemmel olmasını engelleyen en önemli şey inançlarıdır. Eğer yapmaya başladığınız şeyin sonucu etkileyecek akla yatkın bir dış faktör yoksa, problem mutlaka sizin kafanızda, inançlarınızdadır.Herkesin geçmişte mükemmel yaptığı, işlerin mükemmel gittiği ve başardığı işler vardır. Sorun, bu başarıyı yineleyeceğimize inanmayışımızdadır. NLP teknikleri, zaten yapabildiğiniz şeylerin sürekliliğini sağlamanızı, aynı zamanda bu başarınızı başka alanlara da aktarmanızı sağlar.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İçerik olarak aynı konular tarafımdan birleştirilmiştir. Teşekkürler.
 
T

tutankhamon

Kullanıcı
15 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
16
Bursa
ne demek ben teşekkür ederim ;D
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok yararlı oldu bu konu bu arada. Detaylı ve çok anlaşılabilir katılımın için çok teşekkürler tutankhamon.
 
T

tutankhamon

Kullanıcı
15 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
16
Bursa
önemli değil caaanım elimemi yapıştı sanki
 
T

tutankhamon

Kullanıcı
15 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
16
Bursa
ama şaka bi yana nlp sistemi çok başarılı bir sistem terapilerine katılmaya karar verdim gerçekten insanın kendini geliştirmek adına yapabileceği ve faydasını görebileceği çok profesyonel bir sistem 
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Katılmış olduğum seminerin 2 gününü NLP tanıtımına ve bu uygulamadan yaralanan kişileri tanıtma ile geçmişti.
Ev hanımından ,öğrencilere kadar yararlanan kişilerle tanışma fırsatım olmuştu.
Özellikle,istersek eğer NLP çalışması ile o kadar çok şey başabiliriz ki.
Teşekkürler Paylaşım için. :)
 
T

tutankhamon

Kullanıcı
15 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
16
Bursa
evet seninle hemfikirim gülşah kesinlikle nlp seminerlerine katılım gösterilmeli ve imkanı olanlarda bence terapilerinede katılmalı
 
Üst