hayal_12'nin Kaleminden

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hayal_12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cafer Yurtsever/

Otobüste iki genç insana takılıp kaldım ayakta. Onlar oturuyordu. Oğlan kolunu kızın omzuna atmış, onu kalbine yaklaştırmıştı. Kız saçlarını arkada atkuyruğu bağlamıştı. Dizinde sarı renkte bez bir çanta vardı. Bir elini çantanın içinde, diğer elini çantanın üzerinde tutuyordu. Oğlan gözlerini kızın çantanın içinde bir şeyler aranan elindeydi, yüzü asıktı. Kız çantadan bir resim çıkardı. Resimde üç kişi yan yana durup boydan poz vermişti. Kız, sağdaki genç adamı diğerlerinden ayırmak için resmin sağ kösesine asıldı ve yırttı. Adamın o karede olmamasına karar vermişti. Oğlan hiç tepki vermedi, yüzü hala asıktı. Kız, bir kez daha denedi ve bu kez resmi boydan boya yırttı. Diğer iki kişiden ayırdığı genç adamın yer aldığı kağıt parçasını çantasının içine itti, sol elinde tuttuğu diğer parçaya bir süre daha baktı. Oğlanın yüzü hala asıktı ve kolu hala kızın omzundaydı. Kız resimdeki insanların yüzüne baktı, sonra resmin diğer parçasını da çantasına attı. Şimdi artık kendisini salıverir diye düşündüm. Ancak ne fazla arkaya yaslandı, ne de oğlana daha fazla sokuldu. Oturduğu gibi kaldı. Oğlan da kolunu çekmedi ve yüzündeki ifadeyi değiştirmedi.

Gencecik iki insan...

Bir albümden çıkarılıp alınmış bir resim...
Bizden, sizden...

Tok, aç...

Türbanlı, türbansız...

Sevgi, nefret...

Toplamı hayat...

Yazacak bir şeyler bulunur her zaman. Beyaz benekli kargayı anlatsanız sayfalar dolusu hikâyeler çıkar. Yükünü sırtlayıp yuvasına doğru yola çıkan bir karıncayı anlatsanız da... Fabrika yapmak üzere Bingöl yamaçlarında atılan, ancak kazma ağzıyla kalan temellerden başlasanız da...

Dert değil.

Bayramlarda olduğu gibi, bir bütünlük yazısı da yazılabilir. “Vatanın bölünmez bütünlüğü...” ile başlayan...

Bu memlekette binlerce ulusal veya yerel gazete yayınlanıyor. Basılı yayınların yanında bir de basılı olmayan yayınlar var. İnternette yayınlanan web sayfaları gibi. Basılı veya basılı olmayan yayın sayıları binlerce ifade edilse buralarda yazanların sayısı ise onbinlerle ifade edilebilir.

Yani! Yani yazan da çok, yazılan konu da. Yani, yazılacak bir şeyler bulunur her zaman.

Ben de yazıyorum. Bu gazetede, başka yerlerde...

Neden yazdığımı bilmeden.

Dilimin ucuna gelen sözcükleri bir katarın vagonları gibi peş peşe diziyorum. Lokomotif ile son vagon arasında kalan sözcüklere ben kendime göre, okuyanlar da kendine göre bir anlam yüklüyoruz. Evimin etrafında tanımadığım kara gözlüklü meraklı adamlar görmediğime, telefonların sürekli çalmadığına ve dolu dolu mailler almadığıma göre yazdıklarımdan ne endişeye kapılan, ne de hevese kapılanlar olmuş.

Anlaşılan, şark ile garp arasında kalan güvenli bir çizgideyim.
Yazılarımı dişleri sökülmüş bir yosunlu göl canavarına benzetiyorum. Ne zaman o gölün kenarında otursam, öğütme zorluğu çeken o canavarın ağzında saatlerim geçiyor.

Diyorum ki her yazıma doğup büyüdüğüm; ekin tarlalarından gezindiğim, yaylalarında dokuz taş oynadığım köyleri; dağlara sığınma hikayelerini korku içinde dinlediğim köylüleri  konu edeyim.

Konu etsem ve desem ki canlarım, saygı değer büyüklerim topraklı yol, susuz köy kalmasın! Kapanmış, kapatılmış okullar yeniden açılsın! Boşalmış, boşatılmış köylerin bacalarından tekrar dumanlar tütsün!

Her seferinde yüzüme kapanmış kapılar, küllüğe bastırılmış sigaralar, tortusu altta çökmüş kahveler; yardımcılar, şoförler, yerli görevliler; kapı önlerinde titreyen dullar, açlar, muhbirler; güvensiz bakışlar, iki büklüm insanlar, sağırlar ve korkular suratımda izler bırakıyor.

Ben ne yapıyorum?

İşe büyüklerimi, makam ve mercileri karıştırmıyorum. Yol, su, okul, bir tarla dolusu öğüt ve umut dağıtıyorum hayalden. Nasılsa çok...

Yeniden köyler kuruyorum. Çocuk ve kadınları baştan aşağı giydiriyor; erkekleri irfan okullarına yolluyorum. Binalar kuruyor, kaldırımlar ürüyorum. Kahvehaneleri kapatıyor, tabelaları indiriyorum.

Kamu yönetiminde hayal kurma dersi yoktur. Böyle bir ders olmadığı için kamu dendiğinde sadece alayiş ve düzen akla gelir.

Asayiş berkamel mi, değil mi? Berkamelse sorun yok, değilse sorun var demektir.

Sorun ahalinin kem gözlerle resmi kurumlara bakmasında aranıyor böyle durumlarda. Hiç kimsenin aklına büyük tören ve umutlarla atılmış, ancak üzerine bir tuğla konulmamış temellere dönüp bakmak gelmiyor. Yine hiç kimsenin aklına sonradan gölet olmuş o temelleri atanların boğazına yapışmak gelmiyor.

Sözcükler boğazında düğümleniyor. Enseme vurun,  boğulmaktan kurtarın, diyemiyorum. Deve hörgücü gibi bir hörgücümüz olmaydı keşke.
Gücümüzü ve umudumuzu oradan alsaydık ihtiyaç duyduğumuzda.

...
ben
sen
biz
belki de beyhude çırpınışlar
beyhude yazılar
beyhude okumalar
ve beyhude kırılmışlıklar...
ama hepsi
ve toplamı
ben, sen, biz...
kara kaşlı, kara gözlü
sarı saçlı, uzun tırnaklı
örtülü, örtüsüz
erkek, KADIN
ve hepsi
ben, sen, biz...

Hayal teşekkür ederim ne olursa olsun biz olmak gibisi yok değil mi? Yapmacık olmayan, samimi yüreklerde saklı olan huzuru yakalamak gibisi yok. Bunu bulmalı ve bulduğumuzda da hiç bırakmamalı...

Ayben' Alıntı:
Hayal teşekkür ederim ne olursa olsun biz olmak gibisi yok değil mi? Yapmacık olmayan, samimi yüreklerde saklı olan huzuru yakalamak gibisi yok. Bunu bulmalı ve bulduğumuzda da hiç bırakmamalı...

Evet "biz" olmak.. Farklı bedenlerde aynı ruhu taşımak.. Samimi, kıvrılmayan, adam gibi derler ya.. Bulmalı ve bulduğumuzda da yakasına yapışmalı, gitmemesi için.. Zor ama bulmalı! Ve birilerinin elini uzattığında da ilk yakaladığı "biz" olalım diye, çook çalışmalı.. Yani iyi olmalı, iyi olmaya çalışmalı, iyiyi sevmeli, iyiyi öğütlemeli.. Sevgiler saygılar 'ayben'...  :)

Sağol hayal benden de sevgiler uzun bir süredir gözükmüyordun ama paylaşımlarını özledik :)

bir beden
iki can
tek ruh; yaşamak için..
işte anahtarı budur
tüm yaşanmışlıklarımın..
ister 'hayal' ol
ister yıldız..

'sen' içimdesin
içimde!

Ayben' Alıntı:
Sağol hayal benden de sevgiler uzun bir süredir gözükmüyordun ama paylaşımlarını özledik :)

Evet görünmüyordum; köydeydim.. 1 ay tatil yaptık ama yağan kardan gözüm dünyayı görmedi tabi :) Hani derler ya, ateşinden yanmadık ama dumanından gözlerimiz görmüyor, diye, öyle bir şey işte.. Ah bir de edebiyat bölümü açılsa.. Yazacak çok şey var da, nereye yazayım bilmiyorum :-X

bir beden
iki can
tek ruh; yaşamak için..
işte anahtarı budur
tüm yaşanmışlıklarımın..
ister 'hayal' ol
ister yıldız..

'sen' içimdesin
içimde!

geldiğini belli ettin hayal özlemişiz valla :) evet bende göremedim bayağı ayrıca okadar güzel konulara değinmişsinki evet bizz zaten biz olabilmek önemli çıkarsızca sevgiyle güvenleee böle güzel paylaşımlar için saol....

Hayalcim muhtemelen açılmayacak galiba tabi kesin konuşmayayım ama kalbim.gen.tr'den paylaşımlarını sunabilirsin istersen gene aynı nickle  ;)

Ülkece biz kavramına daha sıkı sarılmamız gereken bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum....
Bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum hayal  :)

Ayben' Alıntı:
Hayalcim muhtemelen açılmayacak galiba tabi kesin konuşmayayım ama kalbim.gen.tr'den paylaşımlarını sunabilirsin istersen gene aynı nickle  ;)

Evet oraya da bir ara baktım ama hiç ısınmadım  :-\ Neyse ben de defterime yazarım artık.. Elbet bir gün su yüzüne çıkar yazdıklarım  ;) Mavi'n bol olsun...

Kardelen' Alıntı:
geldiğini belli ettin hayal özlemişiz valla :) evet bende göremedim bayağı ayrıca okadar güzel konulara değinmişsinki evet bizz zaten biz olabilmek önemli çıkarsızca sevgiyle güvenleee böle güzel paylaşımlar için saol....

Ben de özledim burdaki ortamı ama yazamayınca kendimi yarım gibi hissediyorum..  ::) Kendine cici bak.. Güneşin bol olsun...

bıldırcın' Alıntı:
Ülkece biz kavramına daha sıkı sarılmamız gereken bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum....
Bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum hayal  :)

Daha sıkı sarılabilecek miyiz zaman gösterecek.. dilekler eylemlere dökülmedikçe zor ama inşallah dediğiniz gibi "olaruz.."  ;) Ben de size teşekkür ederim, ilginiz için.. Dua ile...

saol hayal :) evet ya burdaki ortam her yerde olmuyo yazamayıncada öle oluyo bi şiir yazan kişi olarak öyle düşnüyorum :) ama işte :)

Kardelen' Alıntı:
saol hayal :) evet ya burdaki ortam her yerde olmuyo yazamayıncada öle oluyo bi şiir yazan kişi olarak öyle düşnüyorum :) ama işte :)

İyi hadi senin şansına bir "şiircik" gelsin şimdi...  ;)

ruhunu kaybetmiş dün gece meczubun biri,
geçerken ağaçların üstündeki köprüden
ayağıma dolandı savunmasız ruh...
kendimi arıyorum dedi, sessizce, ağlamaklı...
boşver, geçer dedim
çünkü
ben de ruhumu arıyorum,
tam 22 yıldır...

güldü
sende ne var diye sordu..
cevapladım, buhar oldu:
BİR BEDEN VAR RUHUMUN İÇİNDE
BEN'LE BÜTÜN, BEN'LE BİR...

Güzel dilekler için çok teşekkürler hayal, umarım hayatta hep sana güler, hatta güzel bir tebessüm hiç eksik etmez yüzünden ve kalbinden...

Şiir içinde teşekkürler.

güldü
cevapladım, buhar oldu:

çok tşk ederim hayal yaaa valla süper oldu ya şiir benim ruhum gibi bişi :) özlemiştik deidm ya çok iyi geldi saol hele şu son nakarat sorma gitsin :) tekrar saol şair yürekli arkadaşım herşey gönlümüzce olsun ....

Ayben' Alıntı:
Güzel dilekler için çok teşekkürler hayal, umarım hayatta hep sana güler, hatta güzel bir tebessüm hiç eksik etmez yüzünden ve kalbinden...

Şiir içinde teşekkürler.

İnşallah 'ayben'.. Aynı dilekleri benim de senin için yaptığımı kabul et, olur mu...  :)

Kardelen' Alıntı:
güldü
cevapladım, buhar oldu:

çok tşk ederim hayal yaaa valla süper oldu ya şiir benim ruhum gibi bişi :) özlemiştik deidm ya çok iyi geldi saol hele şu son nakarat sorma gitsin :) tekrar saol şair yürekli arkadaşım herşey gönlümüzce olsun ....

Senin ruhun, evet.. Bana niye bu kadar tanıdık geldi demiştim ben de  ;) Senin de her şey gönlünce olsun.. Sevgiler saygılar 'kardelen'...

aslında bu muhabbete girmek istemezdim..yani bozmayı ama bir teşekkürde ben etmek istedim doğrusu..yazıda cok güzel şiirde..sağolasın hayal....

Senin ruhun, evet.. Bana niye bu kadar tanıdık geldi demiştim ben de  Senin de her şey gönlünce olsun.. Sevgiler saygılar 'kardelen'...

saol hayal :) hepiimizn inş :)

semazencim muhabettimizi bozmuş değil aksine yorumunla renklendirdin canım tşk ederiz :) aramıza katıldığın için hepinize saygı ve sevgilerimle :)

Geri