Depresyon sizden korksun

  • Konbuyu başlatan Harun
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Harun tarafından oluşturulan Depresyon sizden korksun başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,153 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Depresyon sizden korksun
Konbuyu başlatan Harun
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Arkadaşlar baştan belirtelim, niyetimiz içinizi daraltmak değil. Yine de şu olur olmaz her türlü iç sıkıntısında kullanmaktan çekinmediğimiz “depresyon” kelimesini bir açalım, nedir ne değildir anlayalım, başımıza geldiyse ya da gelirse neler yapmak lazımdır öğrenelim istedik.

Konuya çok sinir bozucu bir ayrıntıyı netleştirerek girmek isteriz: Kelimenin aslı ‘depresyon’dur arkadaşlar, ‘deprasyon’ diyeni duyarsanız ya koşarak uzaklaşın ya da nazikçe uyarın, siz bilirsiniz. Ama siz doğrusunu bilin.

Nedir, belirtileri var mıdır?

Depresyon, genel bir bunalım, sıkıntı, içsel yorgunluk ve çökmüşlük halidir. Nedenleri çevresel de olabilir, hormonal ya da kalıtımsal da. Tanımı genişletirken gelin belirtileri de gözden geçirmiş olalım: İnsan kendini sürekli kederli hisseder, bu sıkıntılı durum günlük işleri yapmasını, herhangi bir şeyle ilgili konsantrasyon sağlamasını, sosyalleşmesini engeller. Hatta yemek yemek, uyumak gibi doğal ihtiyaçlar bile düzensizleşir, insan kendini hasta hissetmeye başlayabilir. Kilo kaybı yaşanabilir. Devamlı huzursuzluk, sürekli bir endişe durumu baş gösterir. İnsan hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelir.

Ertesi gün üç sınavınızın birden olması, en iyi arkadaşınızla aranızın bozulması, mezuniyet balosunun olduğu gün sivilcenizin çıkması gibi durumlar sizi kolay kolay depresyona sokamaz. Herhangi bir dertli ya da sıkıntılı durumu hemen depresyona girmenize neden olacak şeklinde algılamamalısınız. Depresyon, klinik teşhis gerektiren tıbbi bir durumdur ve tedavi edilmesi gerekir.

Peki neden kaynaklanır?

Peki nasıl bir değişiklik insanı depresyona sokabilir? Örneğin çok sevilen bir kişinin kaybı bu nedenlerin en başında gelenlerden biridir. Sevgi ve güvenden yoksun bir ortamda büyümek, boşanmak ya da uzun süredir birlikte olunan bir kişiden ayrılmak, işini kaybetmek, okul hayatında yaşanan zorluklar, ciddi fiziksel hastalıklar gibi ağır konular da depresyona sebep olabilir. Yine de bunun bir garantisi yoktur, en yakınını kaybeden bir kişi durumu sağlıklı bir şekilde atlatabilir. Aslında kalıtımsal özellikler depresyona meyilli olma durumunun başlıca etkenlerinden biridir. Ailesinde depresyonla baş etmek zorunda kalmış birileri bulunanlar, olaylardan bu anlamda daha olumsuz etkilenebilir. Ailesinde alkol bağımlılığı olanlar da biraz daha fazla risk altındadır. Yine de bu bir kader değildir; uygun bir tedavi ile pek çok rahatsızlıktan olduğu gibi depresyondan da kurtulmak mümkündür. Tedavi edilmezse kendi kendine de geçebilir ancak bu uzun sürer, üstelik tekrar etme riski de vardır.

Nasıl düzelir?

Tedavi deyip duruyoruz, peki nasıl olur depresyonun tedavisi? Aspirinle sıkıntıyı defetmek mümkün olamayacağına göre, depresyonun başlıca tedavisi psikoterapi olabilir. Bu şekilde kişinin en derinlerdeki deneyimleri su yüzüne çıkarılarak depresyona olan eğilimin ana kaynağı bulunur ve üzerinde çalışılır. Kişinin yaşadığı zorluk ve sıkıntılar karşısında geliştirdiği ve kullandığı savunma mekanizmalarındaki aksamalar, yaşam tarzındaki yanlışlıklar ve onu negatif uçlara sürükleyen düşünme biçimleri bu şekilde anlaşılabilir ve düzeltilebilir. İnsan beynini bir araç gibi düşündüğümüz zaman üzerinde bu şekilde ayarlamalar yapmanın da mümkün olduğunu anlayabiliriz. Önemli olan, direnci kırmak ve problemli bir hayat tarzından kurtulmaya istekli olmak.

Psikoterapi seanslarının süresi kişiden kişiye, vakadan vakaya değişebilir. Ne olursa olsun terapiste iki kere giderek depresyondan kurtulmayı beklemek saflık olur. 10, belki 20 seansa hazır olmak, devamını terapist ile konuşarak belirlemek gerekir. Bazı vakalarda terapi seansları kimi ilaçlarla da desteklenebilir.

Sanatta depresyon mu?

Edebiyatta, müzikte, sahnede, sinemada herkes depresyondadır! Klasiklerde durum daha bir vahimdir üstelik. Trajediden trajediye koşarken nasıl depresyona girmesinler ki? Örneğin Shakespeare’in Kral Lear’ı, depresyonu uçlarda yaşar. Hamlet deseniz melankoliğin şahıdır. Anton Çehov’un Vanya Dayı’sı tam bir klinik depresif vakadır.

Van Gogh depresyonun canlı tarifidir adeta. Kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplarda da, resimlerinde de bunu görmek mümkündür.

Kurt Cobain ne yazık ki depresyon konusu ile başa çıkamamış sanatçılardan biridir. Eğer tedavi yolunu seçse idi bugün grunge ve rock müzik belki bambaşka yerlerde olacaktı.

Feridun Düzağaç “Dipteyim, sondayım, depresyondayım”, Göksel “Depresyondayım unutuldum” derken olayı pop sularına çektiler ama haklarını yemeyelim, ikisi de gayet güzel şarkılar.

Efendim, Britney Spears da kendini zorla depresyona sokan son dönemin popüler sanatçılarından biri. Sen gencecik yaşında pop prensesi ol, milyonlar sana hayran olsun, sonra git olabilecek en yanlış manevraları yap ki depresyona girebilesin. Böylesine de kızıyor insan doğrusu.

Depresyondan uzak kalmanın kolay yolu ise biliyoruz çok zor ama: Hep gülmek..

alıntı : iştegenç
----
 
S

spiritualsigns

valla yazmıcam birşey... olayın membasındayım başlarsam sayfalar almaz... depresif ve nevrotik hallerimle yaşamayı öğrendim... pekte tınlamıyorum zaten eskisi gibi... arada bi takılıyo eteğime elimin tersiyle itiveriyorum  ;D
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bu konuyu benim için açtın galiba Harun.:))

Depresyondan uzak kalmanın kolay yolu ise biliyoruz çok zor ama: Hep gülmek..
En çok yaptığım eylemdir gülmek:) Ama bir gün o eğlencemden uzaklaştığım anda daralırım
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
spiritualsigns' Alıntı:
valla yazmıcam birşey... olayın membasındayım başlarsam sayfalar almaz... depresif ve nevrotik hallerimle yaşamayı öğrendim... pekte tınlamıyorum zaten eskisi gibi... arada bi takılıyo eteğime elimin tersiyle itiveriyorum  ;D
;D ;D ;D
Ya zaten bir girip çıkan için daha eğlenceli oluyor hahaha.. Hani çoğu insan bungee jumping yapmaya korkar ya. Aynı o misal. Bir depresyona girip geliyorum ;D ;D


dideM' Alıntı:
Bu konuyu benim için açtın galiba Harun.:))

Depresyondan uzak kalmanın kolay yolu ise biliyoruz çok zor ama: Hep gülmek..
En çok yaptığım eylemdir gülmek:) Ama bir gün o eğlencemden uzaklaştığım anda daralırım
Haha evet :)..Hep gül valla ne diyim. Neşen eksik olmasın  :)




 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yav yorumum daha bitmemişti ama telefon geldi tam yorum yaparken. Ne yazacağımı da unuttum:) Neyse artık aklıma gelince devam ederim:)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ay feridun abinin bir şarkısı geldi aklıma.
Dipteyim, sondayım depresyondayım, diye :d  Bu durumdan uzak kalmanın yoluda gülmekmiş.
Onca gülüyorumda pek bi faydasını görmedim valla.
Neden acaba.
 
M

Meltem83

Kullanıcı
24 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
bendede depresif haller var, ben cok bunaldigimda odama kapanip aglarim, rahatlarim, kendi kendime konusurum.  Hic kimseyi kirmayayim diye her seyi icime atardim sonrada  neden azinin payini vermedim diye kendi kendimi yer bitirirdim ama simdi icime atmiyorum, beni incitenin yüzüne herseyi söylüyorum birakayimda  o kendikendini yesin bitirsin.  ;)
 
C

Ch@rming

Kullanıcı
1 Şub 2012
En iyi cevaplar
0
0
Balıkesir
"Çok uzun süredir güçlü kalmaya çabaladığınızın göstergesidir"
Çok uzun süre güçlü olmak zorunda bırakılmış olabilirmiyiz acaba ?
Herkes yükünün bir parçasını bize transfer etmiş olabilirmi nasıl olsa taşır diye ?
Peki sen düşerken yükünün parçalararını dağıtanlar niye emanetini kurtarmanın telaşında da, bana tutun demekten aciz ?
Yardım isterken cesurlarda, yardım çığlıklarına niçin sağırlar ?
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Maalesef etrafımda bu nedenle ilaç içen kişi sayısı arttı ???
 
Üst