HEDEFLERİNİZDE BAŞARILAR DİLERİM
Başarı yolunda ilerlerken ....
önce başarı ile ilgili şu püf noktalarının bilinmesinde yarar vardır.
• Başarı; daha iyi ulaşmak için sürekti caba göstermektir.
• Başarı; bir sonuç değil, sürekli gelişen bir çalışmadır.
• Başarının belirli ilkeleri vardır.
• Başarı aslında önce bizde başlar
• Başarılı insanların hedefleri vardır.
• Başarı modellenebilir.
Başarıya ulaşmayı bir yol olarak düşünürsek bu yolda ilerlerken dört aşama vardır.
• Birinci aşama: İstediğimiz şeyin ne olduğunu belirlemek
• İkinci aşama: Harekete geçme (vücudun istek ile kımıldaması)
• Üçüncü aşama: Geçilen aşamaları kontrol etmektedir.
• Dördüncü aşama: davranışlarda esneklik geliştirme
Bu aşamaları kısa cümlelerle açıklamak gerekirse;
Birinci Aşama:
İnsanın ihtiyaçlarını çok net olarak açıklamalı, bunlara da kendimize yöneltilen sorularla ulaşabiliriz. Sorulardan bazıları şunlardır: Ne istiyorum? İstediğim sonuç nedir? Vs.
Mevcut durumumuzu geliştirmek gerekir ise bunu nasıl yapabilirim? Şimdi neredeyim? Nasıl bir değişiklik yaptım? Vizyonumuz ulaşılabilir rüyamız olmalıdır. Bu vizyona ulaşabilmek için önüme nasıl engeller çıkabilir? Vizyonuma ulaştığımda ne hissedeceğim? Hatırlanabilir olmalıdır. En fazla yirmi beş kelimeden oluşmalı yaptığım vizyonu her zaman söyleye biliyor muyum.
Gelecekte görmek istediğimiz başarı fotoğrafını bize çok net olarak gösterebilmeli: Elde ettiğim sonucu görebiliyor muyum? Elde ettiğim kazanç beni tatmin edecek mi? Hedeflerimiz değerlerimizle uyumlu olmalı.
İkinci Aşama: Harekete geçme
Bağışlamak bitirmenin yarısıdır derler. Riskleri göz ardı etmeden başlamak gereklidir. Taktikler ve stratejiyi belirlemek yaralı olacaktır.
Üçüncü Aşama:
Kat ettiğimiz, etmekle olduğumuz aşamaları kontrol etme. Hayalcilikten uzak, tamamen gerçekleri düşünerek yürümeli. Sezgilerimiz, gözlemciliğimiz çok önemlidir. Attığımız adımlar, yaptığımız davranışlarımızı bizi hedefe yaklaştırıyor mu? Yoksa uzaklaştırıyor mu?
Dördüncü Aşama:
Davranışlarda esneklik geliştirir. Attığımız adımların sonuçlarını erken görmek başarısızlık diye algıladığımız durumdan kurtulmak için taktik geliştirmemizi sağlayacaktır. Taktik ve stratejilerimiz her an değiştirmeye, manevra yapmaya, esnek düşünmeye hazır olmamız. Bir vizyona ulaşmak için; kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli hedefler belirlemeliyiz. Hedefleri belirlerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
• Hedef tam olarak belirtildi mi?
• Hedef başkalarının davranışlarını bağlı olarak mı gerçekleşecek?
• Hedef’e doğru yürürken başkalarının yardımı gerekecek mi?
• Hedef’e doğru yürürken gerekli dayanaklara sahip misiniz?
• Hedef’e ulaştığımızı nasıl anlayacağız?
• Hedef’imiz gerçekçimi?
• Hedef’imizi neler etkiliyor? Gibi soruların cevaplarını beynimizde oluşturabiliyor muyuz?
Hedefleri belirlerken ne istediğimizi, neye ulaşmak için çabaladığımızı, tam olarak tarif etmeliyiz. Belirlediğimiz hedef’e doğru ilerlerken küçük hedef basamakları koyup adım, adım ilerlemeliyiz. Hedef belirlerken; hedef’i olumlu bir şekilde anlatmak, hedef’i duyulara ait tariflerle anlatmak, hedef’in sonuçlarını dürüstçe değerlendirmek ve çabalamaya değer olup olmamasına dikkat etmeliyiz. İnsanlar hedeflerinde gerçekçi olmalıdır.
Hedef’e doğru ilerlerken bazı kazançlarımız olacağı gibi bazı kayıplarımızda olacaktır. Başka kişilerin davranışlarını ve sonuçlarını beklersek bu hedef, hedef koymak değil işi şansa bırakmaktır.
Hedefe doğru ilerlerken başkalarının bizi yönlendirmesine izin vermemeliyiz. Hedefe doğru adım atarken sağlık durumumu, zekamız, güçümüz, eğitimimiz, bilgimiz, maddi güçümüz, çevremiz, dostlarımız olup olmadığının muhasebesini yapmalıyız. Hedefe ulaşabilmek için koymuş olduğumuz basamakları hızla geçerken istenilen zamanda istenilen basamaklara ulaşabildik mi? Ulaşamadık mı ? sorularını kendimize yöneltmeliyiz. Bunu da bilincimize sorular soracak tespit edebiliriz. Sorulara örnek vermek gerekir ise;
İstediğin zamanda istediğin basamağa veya hedefe ulaşsaydım ne olurdu? Ulaşmasaydım ne olurdu?
Hedefim gerçeklenseydi ne olurdu ?
Hedefim gerçekleşmeseydi ne olurdu ?
Bir hedefe doğru giderken, kazançlarımızın yanında kaybettiklerimizin de göz önünde tutmalıyız. Hedefe ulaşırken ulaşmanın verdiği mutluluk başka mutlulukları engelleyecek mi? İlişkileri ihmal etmemize neden olacak olan hedefe ulaştığımızda ilişkilerimiz eski halini alabilecek mi? Hedefe doğru ilerlerken harcadığımız caba ve zaman sosyal ilişkilerimizi; ailemizle, arkadaşlarımızla ilgilenmemizi engelleyecek mi? İlişkileri dengede tutabilmek için neler yapmamız gerektiğinin hesabını da yapmak kazancımızın çok, kaybımızın az olmasını sağlar.
Kişisel gelişim Uzmanı
S. SEZER