Utangaçlıktan Kurtulma Terapisi

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Utangaçlıktan Kurtulma Terapisi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,941 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Utangaçlıktan Kurtulma Terapisi
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Harun
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

Her insan bazı konularda , ancak kimi insanlar hemen her konuda utangaçtırlar. Kimisinde çok ciddi boyutlara varan bu durum ancak dışarıdan destek almak suretiyle çözülebilirse de, insanlar kendilerine yardımcı olmaya karar verdiklerinde bazı engelleri daha kolay aşabilirler diye düşünüyorum.

Doğaldır ki her şey bir anda başarılamaz. Çünkü başarı anlık değildir ve elde edilecek her başarı için saptanması gereken stratejiler, aşılması gereken etaplar, harcanması gereken bir emek mevcuttur. Bugün çok utangaç birisi iken ertesi sabah aniden uyanıp ‘Artık kimseden utanmıyorum, herkes benden utansın’ demek şansımız pek yoktur. Kendimizle ilgili böyle bir şikayetimiz var ise bundan kurtulabilmek için öncelikle kendimizle iletişim kurmayı başarmamız gerekir. Ben bunu ‘Ruhumla bağlantı kurmak’ diye tanımlıyorum. Ruhumuzla bağlantımız sağlıklı olduğunda aklımıza takılan soru ve sorunların en doğru cevabını yine kendimizden almak şansımız olacaktır. Elbette kendimizi dinlemek ve ruhumuzun söylediklerine kulak vermek şartıyla.

Kendimizle sağlam bir iletişim kurduğumuza inandıktan sonra;

-Hangi durumlarda utangaç olduğumuza dair bir tespit yapmak akıllıca olacaktır. Her anlamda mı utangacız veya sadece belli bazı konularda mı? Bunu başından belirlemek çalışmalarımız esnasında zaman kaybetmemize engel olacaktır.
-Bir sonraki aşamada ise bu duygumuzun ortam, zaman ve insanlar açısından incelemesini yapmamız gerekecektir.

Bu iki konuyu belirledikten sonra kademeli olarak üzerine giderek problemimize çözüm aramak kendimizi daha az yıpratmamıza yardımcı olacaktır. Kendimizle ilgili problemlerde çözüme yönelik kararlar almak, moralimizi güçlendirerek olumsuzluğun üzerine daha kararlı gitmemizi sağlar.

Her konuda utangaç olduğumuzu düşünüyorsak;
Her konuda utangaç olmamız pek olası olmamakla beraber, böyle olduğunu düşünüyorsak bile yanında kendimizi nispeten rahat hissettiğimiz birileri illa ki vardır. Bu kişi bazen annemiz, bazen babamız, ailemizden birisi veya bir arkadaşımız olabilir.Kendimizi kimin yanında daha rahat hissediyorsak o kişi ile beraberken hareketlerimizi incelemeye alarak işe başlayabiliriz.

Bu kişi ile beraber olduğumuz zamanlarda nasıl rahat konuşup, nasıl rahat davranıyoruz. Bu anların resimlerini çekip kafamıza kaydedelim, gerekirse kağıda not alalım ve daha sonra gözden geçirelim. Rahat olduğumuz insanın yanında yaptığımız hareketlere, konuşma tarzımıza kısaca o andaki bize bakalım ve kendimizin farkında olalım.

Bundan sonraki aşama günlük hayatımızda ufak tefek uygulamalar yapıp kazanacağımız minik zaferlerle kendimizi desteklemek şeklinde bir çalışma olacaktır.

Kimi zaman kendimizi yanında pek rahat hissetmediğimiz bir insanla konuşmak durumunda bulabiliriz. Böyle bir zorunlulukla karşılaştığımızda;

-Konuşmamıza o insana bakmayıp farklı bir yöne bakarak başlayalım.
-Farklı bir yöne bakıp konuşmamıza devam ederken, yanında rahat konuşup, hareket ettiğimiz insanla ilgili aklımıza kaydettiğimiz anılarımızı geri çağıralım. Karşımızdaki insanın yanında rahat ettiğimiz o kişi olduğunu varsayalım.
Rahat olun kimse beynimizi göremeyeceğinden düşündüklerimizi sadece biz bileceğiz. Neyi nasıl hayal ettiğimizse sadece bize ait olacaktır.
-Bu uygulamayı yaptığımız ilk defalarda söyleyeceklerimizi mümkün olduğu kadar kısa tutma gayreti içerisinde olalım.
-Söyleyeceklerimizi tamamladıktan sonra cesaretimizi toplayarak, karşımızdaki insana bakalım, sıcak bir şekilde gülümseyelim ve yanından ayrılalım. Gülümsemek için çaba sarf etmek gerekmez. Yüz kaslarımızı bildik şekilde oynatmamız yeterli olacaktır.
-Dikkat etmemiz gereken şeyler ise az konuşarak, konuşma tamamlandıktan sonra bulunulan mekandan ayrılmak ve bunu yaparken de gülümsemeyi unutmamaktır. Mutlak başarı istiyorsak önceden plan yapmak ve anı kafanızda oluşturmak daha faydalı olacaktır.
Yaptığımızdan hoşnut kalabilir veya hoşnutsuzluk duyabiliriz. Ama ne olursa olsun
kendimizi tebrik etmek en doğal hakkımızdır. İlk seferde başarısız olsak bile cesaretle ve azimle bu işin üzerine gitmemiz azımsanacak bir atak değildir.
-Bundan sonraki aşama, konuştuğumuz insanları çeşitlendirmek ve bunun yanında konuşma sürelerimizi de uzatmak olacaktır.
-Konuşma süremizi arttırmayı başardıktan sonraki adım ise genelleme yapmaya başlamaktır.

Mesela saat sormak bu örnek için biçilmiş bir kaftandır. Uygulamaya yönelik minik bir örnek vermek bu aşamada daha destekleyici olacak diye düşünüyorum.

Alışveriş merkezlerinden birisine gidelim. Kolunda saat olduğunu gördüğümüz birisine saati soralım. Cevabımızı aldıktan sonra teşekkür ederek uzaklaşırken karşımızdaki insanın yüzüne bakarak gülümsemeyi ihmal etmeyelim.

Bu sahneyi başarı ile tamamladıktan sonra daha uzun bir alıştırmaya geçebiliriz.

Dikkat etmemiz gereken insanlarla olan iletişimimizin süresini zaman içinde acele etmeden arttırarak güvenli bir biçimde davranışlarımızı oturtmaya çalışmaktır.

İkinci alıştırmada mesela bir adres tarifi isteyebiliriz.

Yolda veya herhangi bir alış veriş merkezinde, tanımadığımız birisine, bir mağazanın nerede olduğunu soralım. Sorduğumuz kişi adresi bilebilir veya bilmeyebilir önemli olan insanlarla daha rahat ve uzun süreli iletişim kurabilmek adına bizim bu adımı atmaya gönüllü olmamızdır.
Unutmayalım biz utangaçlığımızı yenmeye çalışıyoruz, insanlarda bize yardım etmek için orada. Yardım Meleğini ise kendimiz seçiyoruz.
Tanımadığınız insanlarla çok sınırlı konularda ve sınırlı zamanlarda konuşmak durumu söz konusu olabilir. Kimi zaman konuşmayı uzatmaya kalkmak hatalı anlaşılma riski doğurabilir. Bunun için;
-Diyaloglarımızı arttırmak ve sürelerini uzatmak istediğimizde, ilk etapta aile içerisinden yardım almak işimizi kolaylaştıracaktır. Aile her şeyde olduğu gibi tüm başlangıçlar için en ideal ortamdır. Ancak her ortamda olduğu gibi bu ortamda da derdinizi anlatabileceğiniz ve anlatamayacağınız insanlar olacaktır.
Bunun için güvendiğiniz bir veya birden fazla insanı bir araya toplayarak onlara brifing verir gibi, bu durumu paylaşın. Ne kadar utangaç olduğunuzu ve bunu aşmak için neler yaptığınız gibi konuları onlara anlatmayı deneyin.
Bu bir nevi itiraf olup, sizde içinizdekileri dışarıya aktarmış olacağınızdan belli bir rahatlama duymanız kaçınılmaz olacaktır.
Bu tür brifingleri konuşmaya alıştığınızı hissedip, kendinizi daha rahat algılamaya başladığınız zamana kadar yapmanızı öneririm. Haftada bir bunun için ideal zamandır. Elbette her konuşmada nasıl utangaç olduğunuzu veya bu duyguyu yenmek için neler yaptığınızı anlatmak size sıkıcı gelebilir. Ancak her defada kısa bir özet de olsa bu sorundan mutlaka bahsedin, gelişme kaydettiğiniz durumları anlatın. Kendinizi biraz daha rahat hissettiğinizde de sevdiğiniz herhangi bir konuya geçerek bu konudaki fikirlerinizi onlarla paylaşın.
Paylaşmak güzeldir, hele de sevdiğiniz insanlarla. Bu kısa uygulamalarla zaman içerisinde kendinizi daha rahat hissedecek ve süreçte de durumdan kurtulmayı başaracaksınız. her şeyde olduğu gibi bunda da istemek ve emek harcamak en önemli motivasyon kaynağımız olacaktır.


Sevgiyle kalın. 
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ruhumuzla bağlantımız sağlıklı olduğunda aklımıza takılan soru ve sorunların en doğru cevabını yine kendimizden almak şansımız olacaktır

ruhumuzla bağlantı kurmak bu cümle çok güzel ifade etmiş,hoşuma gitti
İnsan kendini dinlemeli,tanımalı ve ne istediğini bilmeli yüzeysel yaşamamalı ,

Utangaçlık özelliğim var ama ciddi boyutlarda,sosyal yaşantımı zorlaştıracak kadar değil
Bu özelliği çok baskın olan insanlar gördüm tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık,ne insanın yüzüne bakarak konuşuyorlar nede bildiklerini ifade edebiliyorlar,bu yazıyı okumaya ihtiyacı olan insanlar var,teşekkürler...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Şimdi ben az utangaçım dicem :d kimse inanmıcak ama öyle vesselam. hiç belli etmem ama.
Bu yazıyı bi kaç daha okucam. da; bende başarılı olurmu bu terapi durumları bilmiyorum.
İtiraf ediyorum hakikaten tuhaf biriyim yav.
Teşekkürler kaptan..
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Saygılar bizden...

Ben de yazıya değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Utangaçlık, herkesin hayatında kıyıda köşede vardır.
Siz benim bu durumuma eğilmeden önceki halimi bilseniz.
Evet, evet.
Beni tanıyanlar, yakınımda olanlar bilir. VE mevzu bu olunca halen daha şaşırırlar.
Bu durumu test edip, atlatmış birisi olarak yazıldı bunlar...

::)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Benimde atlatabilmem lazım.Yoksa  böyle gitmeyecek bu durum valla.
Du bakalım.. bi ara bu konuyu iyiden iyiye irdeleyelim valla.
Ya öyle bir durumki bir tarafım utanmaz bir tarafım utangaç nasıl bir durum anlamadım.
Yani utangaçlıktan kurtulmamın sonucu, utanmaz biri olursam sakat olur. sanırım bilinçli ilerlemek lazım.

Tekrar teşekkürler.
 
C

composite

Kullanıcı
12 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ben tamamen bu konunun yaşanılan çevre ile ilgili olduğunu düşünüyorum.Böyle kişilerin en azından 3-4 ay kendini daha rahat hissetdiği arkadaşlarıyla birlikte ayrı bir evde kalmasından yanayım, aileden bir süre ayrı kalmak bazen iyi sonuçlar verebilir.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
composite' Alıntı:
Ben tamamen bu konunun yaşanılan çevre ile ilgili olduğunu düşünüyorum.Böyle kişilerin en azından 3-4 ay kendini daha rahat hissetdiği arkadaşlarıyla birlikte ayrı bir evde kalmasından yanayım, aileden bir süre ayrı kalmak bazen iyi sonuçlar verebilir.
Olabilir bah bu hiç fena fikir değil.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Utangaç değilim.

Hangi durumlarda utangaç olduğumuza dair bir tespit yapmak akıllıca olacaktır.
Fakat bu cümleyi okuduğumda aklıma bazı anlar geldi şööyle film şeritli:))
Hangi durumlarda? Sanırım bir işi benden çok daha iyi bilen birilerinin yanında.. Evet, geriliyorum o zamanlarda ama buna utangaçlık mı denir güvensizlik mi orada takıldım şimdi:)

Yazı süper olmuş, teşekkürler Özgür.
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Bence dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, utangaçlığın tersinin, fazlasıyla rahat hareket etmek olmadığıdır.
Yani ben utangaç değilim her ortamda dilediğim gibi hareket ederim diyen birisi,ortamdaki kişiler tarafından utanmaz,kendini bilmez olarak görülecektir.
Arada çok ince bir çizgi var bu çizginin her iki tarafına da geçmemek gerekir :)
 
Üst