Türk sinemasında rekor yılı

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sinema kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan Türk sinemasında rekor yılı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,432 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sinema
Konu Başlığı Türk sinemasında rekor yılı
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Harun
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0


Türk sinemasında rekor yılı


Geride bırakmaya hazırlandığımız 2008, Türk sinemasının 'altın yılı' oldu.Yıl içinde 50'nin üzerinde film izleyiciyle buluşurken, seyirci rekoru kıran yerli yapımlar uluslararası festivallerde de ödüle doymadı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, özellikle son 3 yılda Türkiye'de üretilen film sayısının ciddi şekilde arttığına işaret ederek, dedi.
"Yani 2004 yılı öncesinde yılda 12-15 film çevrilirken, bu yıl son vizyona gireceklerle beraber 50-55 film seyirciyle buluşmuş olacak. Bu, Türkiye'de bir rekor"
Türk filmlerinin "rekor yılı " değerlendirmesini yaparken sadece çok sayıda yerli yapımın vizyona girmesini göz önüne almadıklarını ifade eden Çelik, "Burada şunu da demek lazım; demek ki Türk filmleri izleniyor. Bu kadar film yapılıyor ve vizyona giriyor. Bir çoğu salon buluyor ve seyircimiz de gidiyor"  diye konuştu.

Çelik, şöyle konuştu:

"Türk filmlerinin vizyon alma oranının yanı sıra Türk Sineması'nda hem seyirci hem de kalite arttı. Şimdi, 'kalite arttı' derken, bunu sadece Türk izleyicisinin gözünden bakarak da söylemiyorum. Şu an bizim en büyük ölçümüz uluslararası alandır. Uluslararası alanda bugüne kadar almadığımız ödülleri 2008 yılında aldık. 2008 yılında aldığımız ödüller, Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar aldığımız toplam ödüller kadardır. Filmlerimiz, 'A sınıfı' dediğimiz en büyük uluslararası festivallerde ödül aldı. Şu an uluslararası festivallere film yetiştiremiyoruz."

Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışında düzenlediği film günlerinin yanı sıra uluslararası festivaller, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan etkinlikler ve çeşitli ülkelerdeki vakıf ve derneklerin organize ettiği film günlerinde yer aldıklarını anlatan Çelik, "Türk Sineması çok ciddi bir gelişme içerisinde. İyi bir noktaya doğru gidiyor"  dedi.

Bundan sonraki süreçte yurt dışından gelecek projeleri önemsemeye yöneldiklerini ifade eden Çelik, yapılacak vergi indirimiyle yabancı yatırımcının Türkiye'de film çekmesini teşvik etmenin önünü açacak yasal düzenlemenin hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.



 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Gelişmeler güzel ama bence tehlikeli bir büyüme var. Yani şu an bütün film yapımcıları biliyor ki, uyduruk iki karakteri alıp saçma sapan bir film çekseler, televizyonda da biraz reklamını yapsalar, gayet iyi para kazanacaklarını biliyorlar. O yüzden ortaya çıkan filmlerin kalitesi giderek düşüyor. Gerçekten kaliteli olan filmler ise Türk izleyicisine sıkıcı geldiği için sinemada pek rağbet görmüyor. 50 ye yakın film çekilmesine rağmen izlenebilir olanları bir elin parmaklarını geçmez.

Ayrıca Nuri Bilge Ceylan Cannes' de en iyi yönetmen ödülü aldı, bu da güzel bir gelişmeydi.


 
Üst