Türk mühendisleri geliştirdi, Intel birinci seçti!

  • Konbuyu başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyası kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Türk mühendisleri geliştirdi, Intel birinci seçti! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,948 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyası
Konu Başlığı Türk mühendisleri geliştirdi, Intel birinci seçti!
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bilgisayar işlemci üreticisi Intel’in Türkiye ofisinin desteğiyle Türk yazılım şirketi CTD Systems tarafından geliştirilen ve Türkçe konuşmayı bilgisayara yazılı aktarabilen yazılım, Intel ABD tarafından ödüle layık görüldü.

Intel’in ABD’de düzenlediği ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 150 projenin katıldığı yarışmada CTD’nin Dikte yazılımı birinci oldu.

Türkçe’yi bilgisayara aktarıyor

Konuşmayı bilgisayara yazı şeklinde aktarma özelliği bulunan sistem, mikrofon aracılığıyla sesi tanıttığı için şimdilik sadece anında yapılan konuşmaları yazıya çeviriyor. Bu ürünle, Türkçe konuşma bilgisayarlara aktarılabilecek. Bilgisayarda doküman açılıp içine kaydedilecek.

CTD Systems’ın Kurucusu Metin Karakaya, Dikte’nin bugüne kadar dünyada yapılmış ilk ve tek Türkçe konuşma, tanıma sistemi olduğunu belirterek, "Sondan eklemeli bir dil olan Türkçe’de bu sistemi yapmak diğer dillere oranla çok daha zor. Sistemin İngilizce versiyonu üzerinde de çalışıyoruz. Türkçe’den sonra İngilizcesini yapmak bizim için ’çocuk oyuncağı’ olacak. Sistemi, önümüzdeki günlerde piyasaya sunacağız" dedi.

Önce ses tanıtılıyor

CTD Systems Ar-Ge Müdürü Çetin Çetintürk de, yazılımın çalışma sistemiyle ilgili, "Kullanıcı sesini yaklaşık 3-4 saat süreyle bilgisayara tanıtıyor. Bunun ardından mikrofon yardımıyla tüm konuşmalar yazılı bir şekilde bilgisayara aktarılıyor. 25 bin kök kelimeden 300 milyar civarında kelime üretildi. Diğer dillerdeki konuşma tanıma sistemlerinden 3 milyon kat daha fazla kelime kullandık" bilgisini verdi.

Intel destek veriyor

Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, daha önce Dikte yazılımı ile ilgili, "Başka dillerdeki versiyonları da çıkacak. Türkçe konuşacaksınız, İngilizce yazacak. Bunların da çalışmaları sürüyor. Diğer diller de bu uygulamaya ilave edilerek. Türkiye’den Intel bünyesinde dünyaya yayılacak. Intel, bu tarz iyi yazılımları bulduğu zaman dünyaya satışına destek olmaya çalışıyor, kataloğunda yer vererek satılmasını sağlıyor" demişti.


www.hurriyet.com.tr
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Fuarda kendileriyle görüşmüştüm. 200$ dan satacaklarını ve hedeflerinini 100.000 satış olduğunu söylediler. İyi güzel bir proje ama bence uygulama alanı bulamayacak. Benim teknoloji görüşüm böyle diyor.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İyi güzel bir proje ama bence uygulama alanı bulamayacak.
Belki biraz zaman lazım. Şimdilik lüks gibi düşünülebilir ama sonradan reklamcılar için ne bileyim yazarlar için falan çok kolaylık olduğu görülüp satışlar yükselebilir. :)

200$ dan daha fazla bekliyordum. Çok da yüksek değilmiş fiyatı!
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Rakamı düşük tutup, bireysel kullanıcıya ulaşabilirlerse rakamlarına rahat ulaşacağı hatta aşacağı kanısındayım. Türk insanı olarak "rahata alışkın" bir milletiz. Hele ki durum böyle olunca...

Proje güzel. Bu projeye Intel'in destek vermesi daha da güzel.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Klayve demode oldu diyebilirmiyiz  :)
Abi tadı kalırmı yav,düşünsene capslock denen illeten kurtulucaz.
Hem büyük küçük harfi nasıl ayarlıcaklar ?

Mesela güldüm ''heheheheh'' nasıl geçicek yani statik bir durum olmazmı yav,sıcaklık kalmaz sanki ne bilim.
Androit gibi,yani yazıdan insanları az çok analiz edersinde, hani makinadan çıktımmı bu daha bir sğuk geliyor bana.
Gelenekçiyim vesselam.Hadi ağzından küfür çıktı nedicen  :p yada argo kelimeler felan

Ama ne diyelim belki dahada güzel şeylerin önünü açar.
Neyse uzatmayayım, bana soğuk gelio.
 
S

sessiz_lik25

Kullanıcı
28 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
ben de çok fazla kullanım alanı bulacağını düşünmüyorum. bu gelişme daha kullanılabilir bir teknolojinin bir basamağı olarak düşünülebilir.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adliyelerde ki Zabıt Katiplerinin işini elinden alacak :)
Teşekkürler Didem
 
Üst