” Türk Kızı ”

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mehmetd
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mehmetd

Kullanıcı
Katılım
23 Şub 2007
Puanları
0
Çanakkale Savaşları’nın henüz araştırılmayı bekleyen bir çok siyasal, sosyal ve askeri yönünün daha olduğu bir gerçek. Örneğin; bu savaşların bizde belki de hiç bilinmeyen bir diğer yönü, Çanakkale’de bazı kadın Türk kadın savaşçıların da, Mehmetçik ile birlikte çarpıştıklarıdır.



Konuyla ilgili ilk belgesel bilgilere Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde, Anzac askerlerinin Çanakkale’de siperlerde yazdıkları günlük ve mektuplarda rastlanmaktadır. Örneğin, The Age adlı Avusturalya gazetesinde, 8 Eylül 1915 tarihinde şu başlıkta bir haber yer almaktadır.



”Kadın bir keskin nişancı: ilk günkü çarpışmada vuruldu: J. C. Davies adlı bir asker annesine yazdığı mektupta şöyle demektedir: ”... Vurulduğum 18 Mayıs günü, keskin nişancı bir Türk kızı vardı. Güzel, iri yapılı ve 19-21 yaşları arasında görünüyordu. Günün uzunca bir bölümünde sürekli olarak ateş etti. Gerçi bir çok adamımızı vurdu ama gün bitiminden önce Avusturalyalı bir asker tarafından vurulunca, gene de üzüldüm. Ölüsünü ele geçirdiğimizde yanında bir Türk erkeğinin cesedini de bulduk. Kadın vücudunda tam 52 kurşun vardı... Bu savaş korkunç”



Arşivlerde aynı konuyu dile getiren birkaç mektup ya da günlük daha bulunmaktadır. Gerçi bu tür haberlerin Anzak askerlerinin, zor siper koşullarında, aylarca süren çarpışmaların yıpratıcı etkisinde geliştirdikleri hayal ürünü şeyler olduğu da düşünülebilir. Ancak, ”Keskin nişancı Türk kadınları” ve ”Türk kadın savaşçıları” anlatan diğer asker mektupları da incelenip, birbirleriyle karşılaştırıldığında, anlatılanların doğru olma olasılığın çok yüksek olduğu söylenebilir. Kısacası, Çanakkale Savaşları’nın daha birçok yönü, genç araştırmacılarımızın çalışmaları ve aydınlatılmayı beklemektedir.





Kaynak : www.canakkale.gen.tr


 
 
işte budur... işte en önemli bir konuda paylaşım yapıldığı için emegi geçenlere teşekkür ederim...ARKADAŞLAR İŞTE TÜRK KADINLARIN savaşta mehmetçik ile birlikte çarpışması sosyal siyasi boyudunda daha önemlidir... onun içindir ki bu vatan kadınıyla erkeğiyle tek bir duyguyu yaşamaktı onun içindir ki bir TÜRK ne isterse yapar buradan tekrar çanakkale şehitlerimizi ve diğer şehitlerimizi rahmetle anıyorum HELAL OLSUN TÜRK KIZI!! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
 
  o zamanlarda dağlardaki eşkiyalara bile katılan kadınlarımız varmış rahmetli dedem anlatırdı onlar erkeklerden daha cesur ve korkusuzlardı derdi. hatta kocaeliden meşhur kara fatma diye birinden bahsetmişti geçenlerde yerel gazetemizin tarih bölümünde onun hayatı ve resimleri yer alıyodu. Gurur duydum.
 
Türk olmak ayrıcalık,yeter ki millet olarak değerlerimizi,ahlakımızı kaybetmeyelim,kadın erkek farketmez,teşekkürler paylaşım için...
 
Tüm dünya bilmelidirki bu millet zor zamanlarda en zoru başarır erkeği namusu için ölmeye her zaman hazırken kadını zaten kaplandır kadına 50 mermi sıkacak kadar bunuda anlatacak kadar kalleş ve korkak düşman sözde erkek askeri  olmaktansa aman dilemeyen namusunu teslim etmeden 50 kurşun yiyen eli kınalı türk kadını kadar cesaretleri olabilserdi.
 
Geri
Üst