Stres Mülakatı ve Soruları

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Stres Mülakatı ve Soruları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,566 kez görüntülenmiş, 24 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı Stres Mülakatı ve Soruları
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan diloş
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Stres mülakat yönteminin adı çok sık olarak geçmesine karşın ülkemizde birçok yönetici, bu yöntemi bilinçsiz olarak kullanmakta, bu yöntemle adaydan, karşılaşabileceği stresli durumlarda nasıl bir tepki göstereceği konusunda maksimum bilgiyi almak yerine, adayı gereksiz yere sıkıştırmakta ve yormaktadır. Maalesef, bu tür mülakat yöntemini kullanan birçok profesyonel, kültürümüzle doğrudan ilgisi olmayan birtakım tercüme sorularla negatif sonuçlara ulaşmaktadır. Buna karşın birçok yönetici de, sorduğu soru tiplerinin stres mülakatı soru tipleri içerisinde yer aldığını bilmeden bu yöntemi yanlış olarak kullanmaktadır. Stres mülakat soruları ile ilgili bazı örnekleri aşağıda göreceksiniz. Bu tip sorulara cevap verirken dikkat etmeniz gereken nokta, sakinliğinizi elden bırakmamanız ve verilecek cevapları iyice düşünmeniz olacaktır.


1. BAŞKA BİR FİRMA İÇİN DAHA UYGUN OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ? Oldukça klasik bir soru; mülakatçının amacı, sahip olduğunuza inandığınız profesyonel niteliklerin farkında olup olmadığınız ve bu niteliklerin başvurduğunuz firmanın, firma kültürüne uyup uymadığının tespitidir. Vereceğiniz cevap, profesyonel niteliklerinizi ne kadar tanıdığınızın ve başvuru yaptığınız firma ve pozisyon hakkında sağlıklı bilgi toplayıp toplamadığınızın ölçülmesini sağlayacaktır.

2. BU GÖRÜŞMENİN NEGATİF VEYA POZİTİF OLUP OLMADIĞINI BELİRTİNİZ? Özellikle mülakatın sonunda sorulan bir soru türüdür. Daha çok mülakatların negatif olarak yönlendiği ve mülakatçının başvurduğunuz pozisyona uygun olmadığınızı düşündüğü anlarda sorduğu bir soru türüdür. Eğer başvurduğunuz pozisyonu gerçekten istiyorsanız, kötü giden iş mülakatını kendi lehinize çevirmeniz için en önemli an karşınızdadır. Bu aşamada, mülakatçının sizden almayı arzuladığı bütün bilgileri alıp almadığını tespit etmeye çalışın. Daha fazla bilgi arzuluyorsa ve sizle ilgili tatmin olmadığı konular varsa bunları muhakkak belirtmesini isteyin. Verilen cevaplarda bir yanlış anlaşılma söz konusu ise soruyu tekrar cevaplayın ve hiçbir noktanın karanlıkta kalmadığına emin olun. Böyle bir soruya verilecek en kötü cevap ise, mülakat her iki taraf açısından negatif gidiyor olsa bile, sizin açınızdan oldukça olumlu olduğunu belirtmek olacaktır. Mülakatçı objektif bir değerlendirme yapamadığınız kanaatine varacaktır.


3. NE KADAR SÜREDİR İŞ ARIYORSUNUZ, NEDEN BULAMADINIZ?
Hazırlıklı değilseniz, üzerinizde stres yaratacak bir soru türüdür. Eğer işten ayrıldığınız ve işsiz kaldığınız süre oldukça uzunsa, birtakım gerçekçi açıklamalar getirmek zorundasınız. Vereceğiniz klasik cevapların mülakatçının konuyu daha da derinleştirmesine neden olacağını ve üzerinizde fazladan stres yaratacağını unutmayın. En uygun cevap örnekleri:
En uygun işi bulmak için iş arama süremi uzattım.
İş teklifleri almama rağmen tam anlamı ile niteliklerime uygun bir pozisyon bulamadım.
Birtakım şahsi sorunlarım yüzünden iş arama sürecini aktif olarak değerlendiremedim.
Lisansüstü öğrenimime devam etmeye karar verdim.
İş arama sürecinde bazı firmalara danışmanlık yaptığım ve danışmanlık süresi tahminimden fazla uzadığı için iyi bir iş bulamadım.
Kariyerimde tamamen bir değişiklik yapmak istiyordum ve deneyimsiz olduğum bir konuda iş aradım.
İş aramıyordum, siz beni aradınız(Personel danışmanlığı firmalarına verilecek bir cevap örneği).
Doğal olarak bu tip cevap örnekleri kolaylıkla çoğaltılabilir. Ama en uygunu, cevabın mantıklı olması ve sizi ilerde zor duruma düşürecek türden olmaması gerekliliğidir.


4. FİRMAMIZA GERÇEK ANLAMDA BİR KATKI SAĞLAMANIZ NE KADAR SÜRE ALACAK?
Oldukça uzun bir zaman dilimi belirtirseniz, mülakatçının kafasında soru işareti oluşacaktır. Buna karşın verilecek, bir kaç gün veya bir kaç hafta cevabı doğal olarak ciddiyetten uzak olacaktır. Kendi niteliklerinizin bilincinde olarak mantıklı bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. Herhalde, yeni işinizde sağlayacağınız katkının altı aydan uzun bir zaman dilimini kapsamamasını belirtmeniz yeterli olacaktır.


5. FİRMAMIZIN BAŞARISINA NASIL KATKI SAĞLAYACAKSINIZ?
Yukarıda belirtilen soruyu hemen takip edebilecek bir soru türüdür. Vereceğiniz cevap daha önce belirtiğiniz zaman dahilinde nasıl bir performans prosedürü izleyeceğiniz konusunda karşı tarafa bilgi aktaracaktır. Hayalcilikten uzak durun; gerçekçi ve ikna edici cevaplar verin. "Firmanızın cirosunu iki katına çıkaracağım" gibi gerçekçilikten uzak cevaplar hakkınızda işe bakış açınız ve ciddiyetiniz ile ilgili olarak mülakatçı yönünden soru işaretleri oluşmasına neden olur.


6. FİRMAMIZDA NE KADAR ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Belki de en fazla stres yaratacak soru örneği. Dikkat edilmesi gereken nokta bu soruya herhangi bir doğru veya yanlış cevabın verilemeyeceğidir. Siz mülakatı yapan kişinin yerinde olsaydınız ne duymak isterdiniz? Eğer, aktif, yenilikçi ve rekabete oldukça açık bir firmaya başvuruyorsanız ve cevabınız; " Emekli olana kadar firmanıza hizmet vermek istiyorum" türü bir yaklaşım size puan kaybettirecektir. Bu tip bir ortam için verilecek en güzel cevap; "Çok sık iş değiştiren bir kişi değilim, ama çalıştığım firmada ilerleme olanakları kısıtlıysa ve önüm gerçekten kapalı ise derhal yeni iş olanakları araştırırım". Daha statik ve kamu gibi çalışan büyük organizasyonlara başvuruyorsanız vereceğiniz cevap; " Eğer firmam performansımdan memnun olursa; emekli olana kadar kalmayı düşünürüm" cevabı oldukça uygun olacaktır.


7. EĞER ŞU ANDA BU MÜLAKATI SİZ YAPIYOR OLSAYDINIZ NE SORARDINIZ? Cevap verirken yaratıcı olmaya özen gösterin. En uygun cevap profesyonel kariyere yönelik sorular soracağınızı söylemek olurdu. Örneğin, "Yarın itibariyle şirketimizin bir elemanı olsaydınız, ne tip bir zaman diliminde bir üst pozisyona geçmeyi hedeflerdiniz?" Bu tip soruları tahmin etmeye çalışmanız sizde gerçekten stres yaratabilir. Başa çıkmanın yolu oldukça sık karşılaşılan bu tür bir soruya hazırlıklı olmaktır.


8. FİRMAMIZ HAKKINDA NE BİLİYORSUNUZ?
Eğer mülakat öncesi herhangi bir hazırlığınız yoksa ve başvurduğunuz firma hakkında yeterli bilgi toplamadıysanız, bu soruya cevap verebilmek sizin için oldukça stresli olacaktır. En doğru hareket firma hakkında önceden detaylı bilgi toplamaktır.


9. BU YAŞTA DAHA FAZLA PARA KAZANMANIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?
Eğer elinize geçen ücret, piyasa değerlerinin gerçekten altında seyrediyorsa, bu tip bir stres sorusu ile karşılaşmanız kesindir. Aynı sektörde faaliyet gösteren meslektaşlarınızdan daha düşük ücret almanız, mülakatçı için kesinlikle araştırılması gereken bir olgu olarak betimlenir. Düşük ücret almanızın sebebi performansınızın yetersiz olmasından kaynaklanabilir. Mülakatçı bu soruyu derinlemesine irdeleyecek ve maaş yapınızdaki düşüklüğün sizden mi yoksa firmanın maaş skalalarından mı kaynaklandığını belirlemek isteyecektir. Vermeniz gereken olası cevap: "Kariyerime başlarken ücretten ziyade diğer faktörlerin daha önemli olduğunu düşünüyordum, ama burada bulunmamın asıl sebebi aslında hak ettiğim seviyede ücret almamın da önemli bir faktör olarak karşıma çıkmasıdır".


10. BU POZİSYON İÇİN NİTELİKLERİNİZİN FAZLA / AZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. Bu tip bir stres sorusu ile mülakatın sonunda karşılaşabilirsiniz. Mülakatçı sizin hakkınızda vereceği karar konusunda size son bir şans vermek istemektedir. Yani bu pozisyon için nitelikleriniz fazla veya az olduğunu düşünerek, kendinizi daha iyi tanıtmanızı ve başvurduğunuz pozisyona uygun olduğunuz konusunda kendisini ikna etmenizi beklemektedir.

Alıntı: ikademi.com
 
O

okyanusya

Kullanıcı
3 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
:eek:
ne zor sorular bunlar böyle.benim başıma gelmedi gelmesinde aman .teşekkür ederiz.
 
R

Rables

Kullanıcı
10 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Bu mülakatlardan çok geçtim..
ARKADAŞLAR STRES,GENEL ANLAMDA BASKIYA KARŞI GÖSTERDİĞİMİZ TEPKİLERDİR.İŞ HAYATIMIZDA YADA GÜNDELİK YAŞAMDA HEPİMİZİN KARŞILAŞTIĞI,KAÇINILMAZ BİR DURUMDUR.
Stres mülakatı fazla heyecan yaratıyor, yada ruhunu daraltıyor sonuç olarak mülakata olumsuz yansıyor.  İyi düşünüp kısa ve net cevaplar vermek yeterli olacaktır. Soruları cevaplamanın yanında dış görünüş, beden dilide çok önemli.
-Başvurduğun firma hakkında önceden bilgi sahibi ol
-Mülakata zamanından 15 dk önce gel (erken gitmen işe önem verdiğin anlamına gelir)
-Kıyafetin janjanlı yerine daha resmi olsun
- Mülakatçının sorularını yanıtlarken gözleriniz tavana yada eşyalara bakmasın. (cevaplarda sallamasyon sezebilir) Aşırıya kaçmadan göz teması kurulmalıdır.
bunlar aklıma gelen bir iki şeydi daha çok madde verilebilir.

Mülakatta ikram edilen çayı reddetmeyin. Çay biraz olsun stresinizi alır  :) Unutmayınki mülakatçıda sizin bizim gibi bir insan stres yaratacak bir durum yok dimi?
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
mülakata girecek arkadaşların bunları okuması gerek diye düşünüyorum..
 
F

feridis

Kullanıcı
7 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
evet bende girdim hatta çok yeni. bu iş mülakatı değildi ama bir okadar önemliydi benim için.gerçekten çok sıkıştırdılar şmidi daha iyi anlıyorum benim tepkimi ölçmeye çalıştıklarını..umarım sonuç iyi olur :-[
 
O

okyanusya

Kullanıcı
3 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
::)umarım canım.
Safari' Alıntı:
mülakata girecek arkadaşların bunları okuması gerek diye düşünüyorum..
kesinlikle katılıyorum safari çok önemli bilgiler bunlar.özellkle ilk kez mülakata girecekler için.
 
P

purpleduck

Kullanıcı
13 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
bu soruları ilk defa duyuyorum eğer karşımdaki bana böyle sorular sorarsa kesinlikle uğraşmam. canı sıkılıyor heralde diye düşünürüm... daha neler yaa... ne hallere düştük  :mad:
 
B

burcin

Kullanıcı
18 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
paylasimin icin tesekkur ellerine saglik
 
B

buLut

Kullanıcı
29 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
iş görüşmesinde strese sebebiyet veren sorular bunlar.zaten işe görüşmesine giderken ister istemez gergin oluyor insan bir de karşılaşılan sorular daha da bir strese sebebiyet veriyor gerçekten.
 
Z

zumre

Kullanıcı
24 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
kayseri
Bende hiç bu mulakatları yaşamadım ama bundan sonra yaşıcam işsiz kaldığım için :( :(
 
A

altyy

Kullanıcı
31 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
konya
teşekkürler kaptım konudan  bikaç şey şuara iştende çıkmılken işime yarayacak bilgiler
 
P

Paradoks

BELKİDE İLERDE FAYDALANACAGIM BİR PAYLASIMDIRR.. TESEKKÜRLER.
 
M

mupare

Kullanıcı
8 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
ist
bir firmada finans bölümündeyim.İlk iş başvurumda bu tarz sorular soruldu ve ücret kısmına geldiğinde (en zor bölüm) ben aldığımın en üstünü söyledim.Çünkü herzaman pazarlık payı bırakırlar ;) yüksek buldular ben ise  deneyimsiz değilim sizinle çalışmak isterdim kısmet dedim. ve kesip attığımda hemen işe başlayabilirsiniz dediler.Şimdi 3 yıldır bu şirketteyim ve gerektiğinde ilerlemem gerektiğini söyleyip ,konumumda farklılıklar talep ediyorum. sonuç olarak kendinize güvenirseniz karşınızdaki bu güvenden etkilenir  çok önemli.

herkese bol şans
 
S

sterious

Kullanıcı
28 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
daha o kadar kurumsal bir işletmede çalışmadım
çalıştığım işyerleri büyük ölçekli fakat aile şirketi ve müdürleri kurumsallaşma için getirilmiş oldukça deneyimli kişiler...
 
E

esoes

Kullanıcı
28 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Ben de şu sıralar mülakatlarla uğraşıyorum bazen şanslı oluyorum ki böle sorularla karşılaşmıyorum.Ama herşeyin başı gerçektenten güven kendinizi biraz ağırdan satmanız gerekiyor galiba karşıdaki sizi bişi zannetsin diye:)
 
P

PudiNq

Kullanıcı
7 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
mugLa
benm hemen hemen her gunm stresli geciyor
bu da bana zarar olarak yansıyor off öyle Tuhaf iste :S
bilgiler için tskler. valla öyle durum oluyor ki beyin herseyi
istem dısı bırakıyor..
 
Üst