Sigara İçmeyin!

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Sigara İçmeyin! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 52,592 kez görüntülenmiş, 211 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Sigara İçmeyin!
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Safari
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Gecemi ve gündüzümü sen doldururdun. Benim ile birlikteyken için için yanardın,  sonra küllerinden doğardın yeniden.

İlk üniversite yıllarımda tanışmıştım seninle. Lise yıllarımda zaman, zaman karşılaşsak da ilgimi çekmemiştin. İtici ve bunaltıcı bir  yapın vardı. Tüm cazibene  rağmen etkileyememiştin beni.

Kılıktan kılığa girerdin; turuncu, beyaz ve kahverengi saç modellerinle farlı bir dünyaya ait olduğu hissini vermeye çalışırdın.

Bazen kısa topuklu, bazen uzun topuklu ama genellikle beyaz kıyafetinle göz boyamaya çalışırdın. Kokuların en güzelini kullansan da hoş kokmazdın.

Şimdi ilkokul öğrencilerine kadar düştüğünü görüyorum.

Her ortamda karşıma çıktın. Başı dumanlı ve kasavetli, gözü yükseklerde bir  yapın olduğu  her halinden belliydi. Arkadaş ortamlarında sen vardın. Lokanta ve Kafeteryalarda hep karşıma çıktın. Dostlarımdan senin ile birlikte olmam için ısrarlı teklifler aldığım olurdu. 

İnsanların kanına girmek için her yolu denediğini biliyordum ama beni de etkin altına alacağını hiç düşünmemiştim. Sonunda beni de kurbanlarının arasına katmayı başardın ve bu senin için hiç şaşırtıcı değildi.

Bu senin en büyük özelliğin ve karakterindi. 

Senin tutsağın olmamak için çok direndim ancak başaramadım. Sen, benim için vazgeçilmez  bir tutku olmuştun artık.

İnsanlara maddi ve manevi zararlar verdiğini bile, bile senin ile birlikte olmaya başladım. Sana olan aşkları yüzünden sadece sağlıklarını değil, hayatlarını kaybedenler olduğunu görmeme rağmen delice bağlandım sana. İnsanları kanser eder, kimilerini de kalpten götürürdün.

Bu delilik değil de nedir?

Biliyorum, ben ne ilk, ne de son kurbanındım.

Tiryakindim artık. Şiddetli ayrılıklar girse de aramıza, çok sürmezdi.  Her defasında kavuşmamız eskisinden daha ateşli olurdu. Sana o kadar bağlanmıştım ki her anımda yanımdaydın. Üzüntülerimde, sevincimde, mutluluğumda, hastalıkta ve sağlıkta hep sen vardın.

Gecemi ve gündüzümü sen doldururdun. Benim ile birlikteyken için için yanardın,  sonra ben yanardım. Sen küllerinden doğardın yeniden. En güzel, Sezen’in “ Beni yak, kendini yak, her şeyi yak. Bir kıvılcım yeter, hadi hazırım ben. Aşk için ölmeli, aşk o zaman aşk” şarkısını söyler ve beni her defasında kandırırdın.

İşim bittikten sonra seni bir kenara atmama ya da kalbini kırmama bile aldırmazdın. İşte o zamanlar kendi kendini yiyip, bitirirdin.  Hedefine ulaşmak için yılmadan, bıkmadan çalışırdın. Aynı anda birçok insana nüfuz ederdin. 

Senin ile birlikteliğin insanlığa zarar verdiğini gören hükümetler,  tek, tek yasak getirmeye başladılar. Kapalı alanlarda yasaksın artık. Cadde ve sokaklarda da senin ile görünmek adab-ı muaşerete aykırı olduğuna göre yollarımızı ayırmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Buna mecburum,  bana daha fazla zarar vermene tahammül edemiyorum.

Atmosferden yeterince kirli hava teneffüs ediyoruz.  Artık hayatımızdan elini çek.

Seni, yasaların bana verdiği yetkiye dayanarak boşuyorum sigara.



Cemil Melik
 
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
Birçok insan sigarayı bırakırken kilo almaktan korkuyor. Dr. Eren Eroğlu, bu süreçte en çok 5 kilo alındığını söylüyor ve ekliyor: Bir tek sigara 40 kilo fazlalıktan daha zararlıdır! Sigarayı bırakmaya niyet eden insanların büyük bir kısmı, bu süreçte kilo almaktan korkuyor. Kimileri de, bu dönemde gerçekten bir hayli şişmanladıklarını itiraf ediyor. Dr. Eren Eroğlu ise, "Fazladan n0 kilo aldıysanız ya da alsanız bile inanın bu, sadece tek bir sigara kadar zararlı" diye konuşuyor. İşte Clinica Gayrettepe Başhekimi ve Sigarayı Bırakma Kliniği Sorumlusu, Aile Hekimi Dr. Eroğlu'nun sigara ve kilo arasındaki ilişkiye dair sorularımıza verdiği yanıtlar: Sigara içmenin kilo almayı engelleyici bir etkisi olduğu biliniyor.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Sigara bırakmakla ilgili bir kaç yazı okudum, paylaşmak istiyorum en azından bırakmak isteyenler için iyi olabilir;

ABD’de yapılan ve dün yayımlanan kapsamlı araştırmanın sonuçları, bir gruba bağlı kişilerin sigarayı aynı zamanda bıraktıklarını gösterdi.

Harvard ve Kaliforniya üniversitelerinden araştırmacılar, 1971’den 2003’e kadar 12 bin 67 kişiyi gözlemledi. Katılımcıların evlilik, ölüm, boşanma gibi tüm ailevi değişiklikleri ile yakın arkadaşları, iş arkadaşları ve komşularıyla olan ilişkileri de not edildi.

Sonuç olarak aynı sosyal grubu paylaşan kişilerde, kişisel olarak birbirlerini tanımalarına gerek olmadan da, kültürel değişim ya da o anki duruma eğilim olduğu, bu kişilerin toplu olarak ve aynı anda sigarayı bıraktıkları görüldü.

Araştırmacılar, arka arkaya sigaranın bırakılmasını A, B ve C’den oluşan sigara kullanan bir grup ve ilişkilileriyle örneklendirdi. A, B’nin arkadaşıydı, B, A’yı tanımayan C’nin yakınıydı. C sigarayı bıraktığında, A’nın sigarayı bırakma ihtimali yüzde 30 arttı. Harvard Üniversitesinden Nicholas Christakis bu durumu aracı kişinin sosyal normları iletme rolünü oynamasıyla açıkladı.

Christakis ayrıca, sigarayı bırakan eğitim düzeyi yüksek kişilerin başkalarının sigarayı bırakmasında daha etkili olduğunu ancak iyi eğitim görmüş kişinin de başkalarının sigarayı bırakmasından etkilendiğini söyledi.

“New England Journal Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmada farklı sosyal gruplarda sigara kullananların daha fazla dışlandığı da belirlendi.

Araştırmacılar, dünyada her yıl 5 milyon kişinin ölümüne neden olan sigaranın sadece sağlığa değil, sosyal statüye de zararlı olduğunu belirttiler.

Aynı araştırmacılar, geçen yıl obezitenin toplumsal olarak bulaşıcı olduğunu ortaya koymuşlardı. Araştırmada, ailesi ya da yakın arkadaşları şişman olanlarda obezite olasılığının daha fazla olduğu ortaya çıkmıştı.

realage.com.tr
 
Ö

ölüdeniz

Sigara bırakmak ile ilgili kim ne yazarsa yazsın boşuna yazıyor.çünkü insanın içinden gelmesi gerekiyor.yoksa doktorada gitse ilaçta kullansa boş.bende bir sigara tiryakisiyim.ve bir gün sigarayı bırakmam gerektiğini düşündüm ve bıraktım ama kendime bir şart koymuştum.o şartlar oluşuncaya kadar kesinlikle sigara içmemeye kararımı vermiştim.4 yıl bıraktım şartlar istediğim gibi oluştu ve sigaraya tekrar başladım.sigarayı bırakamıyom diyen yalan söyler aslında o bırakmak taraftarı olmadığı için yok bağımlısıyım yok estek yok böcek gibi kelimelerle kendini avutuyor.son olarak şunu söylemek istiyorum.insan istedikten sonra sigarayı bırakır gerisi palavra TEŞEKKÜRLER
 
K

Kristal

                 


Günde yarım paket sigara içen bir kişinin yılda en az 300 göğüs röntgeni çektirmiş kadar radyasyona maruz kalıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, bilim adamlarının yaptıkları çalışmada, akciğer kanserine yakalanma olasılığının günde 1-9 adet sigara içilmesiyle 4.6 kat, 10-19 sigara içiminde 7.5 kat, 20-39 sigara içiminde 13.1 kat ve 40 sigaranın üzerinde tüketimde ise 16.6 kat arttığının ortaya konduğunu belirtti.

Aktif içiciler kadar pasif içicilerin de sigaradan olumsuz etkilendiğini dile getiren Prof. Dr. Uslu, 'Vücuda soluma yoluyla alınan zehirli elementler, yiyecek yoluyla alınandan çok daha tehlikelidir. Bu nedenle sigara içenler, özellikle bebek, çocuk ve hamile kadınların yanında sigara içerlerse onların da bu radyasyonu ciğerlerine almalarına sebep olurlar. Bu durum özellikle çocuk ve bebeklerin ileride kansere yakalanma riskini artırır' dedi.

Sigaralarda bulunan filtrelerin de yarardan çok zarar verdiğini ifade eden Uslu, 'Filtreli sigaralar veya sigaraya takılan ekstra diğer katran tutucu filtreler, sigara içenin daha fazla havayı içine çekmesine neden oluyor. Havadaki oksijen de tütünün alev sıcaklığı ve yanma verimini artıracağından, tütündeki tüm radyoaktif elementler daha kolay buharlaşıp neredeyse tümünün solunmasına neden olacaktır. Bu nedenle özellikle filtreli sigara ve sigaraya eklenen diğer katran tutucu filtreler, sanılanın aksine kanserojen etkileri arttırıyor' şeklinde konuştu.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
"Işınım veya radyasyon, bir kaynaktan çevreye enerji taşınımıdır. Parçacık salınımı yolu ile veya dalgalar ile iletilir."
Radyasyonla sigaranın ne alakası var? Sigara dumanından çıkan elementlerde enerji mi varki radyasyona maruz bıraksınlar?
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
dideM' Alıntı:
"Işınım veya radyasyon, bir kaynaktan çevreye enerji taşınımıdır. Parçacık salınımı yolu ile veya dalgalar ile iletilir."
Radyasyonla sigaranın ne alakası var? Sigara dumanından çıkan elementlerde enerji mi varki radyasyon yapıp atomlarımızı parçalasınlar?
Enerjisiz element mi olurmuş. Herşeyin bir enerjisi vardır. Radyasyon radyum maddesinden de yayılır. Dumandada radyum varsa vücüdun radyasyona maruz kalır.  ;D :D
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Enerjisiz element mi olurmuş. Herşeyin bir enerjisi vardır. Radyasyon radyum maddesinden de yayılır. Dumandada radyum varsa vücüdun radyasyona maruz kalır. 
Off Harun başlama sabah sabah:))))
Enerji var tabiiki ama bizim atomlarımızdaki elektronları koparacak kadar mı acaba!!?? Yoksa normal havada da radyasyon var ama bize etki edecek kadar yüksek enerjili değil, olsaydı bu kadar yaşamazdık zaten.

 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
dideM' Alıntı:
Enerjisiz element mi olurmuş. Herşeyin bir enerjisi vardır. Radyasyon radyum maddesinden de yayılır. Dumandada radyum varsa vücüdun radyasyona maruz kalır.  
Off Harun başlama sabah sabah:))))
Enerji var tabiiki ama bizim atomlarımızdaki elektronları koparacak kadar mı acaba!!?? Yoksa normal havada da radyasyon var ama bize etki edecek kadar yüksek enerjili değil, olsaydı bu kadar yaşamazdık zaten.
Neyse sen daha iyisini bilirsin fizikçisin ne de olsa. ;D

 
Üst