SATRANCIN YARARLARI

blt.cemile

Kullanıcı
SATRANCIN TARİHÇESİ

Satrancın,zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısır'da oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır.Yine Çin'de,Mezopotamya'da ve Anadolu'da oynanmaktaydı.Oyunun bügünkü adını alması,Ms 3-4 yüzyıllarında Hindistan'da,oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar.Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistandan kalmadır.Daha sonra satranç İran'a,onlardan Araplara,Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ta yayılmıştır.Arap ve Avrupa el yazması kitaplardan sonra,İspanya Lucena'nın ilk basılı satranç kitabında (1497)satrancın o zamanki yeni kuralları açıklandı.O zamandan bugüne kadar,satranç oyunun kuralları değişmeden gelmiştir.İspanya,Fransa,Almanya,Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da satranç hızla yayılmıştır.15.yüzyılda İspanyol Lucena,17.yüzyılda El Greco,18.yüzyılda Fransız Philidor'un satranç kitapları vardır.

SATRANCIN YARARLARI
- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur. 

- Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır. 

-Süratli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.

- Kişiliği ve karekteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.

-"Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.

- Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.

- Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.

-Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir.

- Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.

- Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.

- Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.

- Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.

- Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.

- Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.

- Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.

- Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.

- Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.

- Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
Satrancın yararlarını gösteren bütün bu maddeler, Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli  Eğitimi’nin  öğrenciler tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir 'EĞİTİM ARACI'dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz!

Öyleyse, çocuklarımızın olabildiğince küçük yaştan başlayarak 'Kişilik gelişiminde satrancın pozitif etkilerinden yararlanma’ amaçlanmalı, çocuklarımızın olumlu davranışlar sergilemelerini sağlamaya çalışmalı  bu amaç  bir  'görev' olarak benimsenmelidir.

satranç oynadığım zamanlar kendimi daha iyi hissediyorum, eğer aranızda oynamayan varsa hemen satranca başlasın, farkı net görebilirsiniz. Keskin ve hızlı düşünce için...

oğlum 6 yaşında ve 2 yıldır  santranç oynuyor.
erken yaşta başlanmalı  diye düşünüyorum bende
hayatında da atacağı adımın nelere yol açacağını düşünmede faydası olacağına inanıyorum

Bana da büyük yararı oldu satranç. Orta okulda satranç koluna yazılmıştım. İlk orda oynadım zaten son oynayışım oldu. Daha sonra hayatın o kadar sıkıcı olmadığını anladım  ;D

Bi aralar bende oynuyordum.. Gerçekten faydası çok..
Ama işte bi aralar yeniden başlamak gerekiyor ;)

Çocukların küçük yaşlarda alıstırmak,satranç ile tanıştırmak gerek...
Çok faydası var...
Bende oynuyorum ara sıra,daha sonrasında özgüvenimin gelistiğini ve zihnimiz acıldığını hissediyorum.  ;)

Biraz önce oynadım ve kendime güven duygum bir kez daha yerine geldi.  8)
Hiç yenemediğim bir arkadaşımı iki kez mat ettim...
Oyunun hamlelerini düşünürken sıkılmak değil baya bir eyleniyor insan,köşeye şıkıştığında düşünceler hızlanıyor,beyin altarnatif şeçenekleri tek tek sıralıyor ve köşeye sıkıştırdığında mutluluk hormonu tavan yaptırıyor :)
Satranç oynamyı çok seviyorum,ev haklınada küçük yaşda öğrettim,dönem dönem de turnuvalar düzenler ödül dağıtım törenleri yaparız  ::)

Çok fazla hakkını veremediğimden olsa gerek bukadar çok etki yapamadı bende hele karşımdaki sıkı bir satranç oyuncusuysa bol miktarda sitres yaratıyor.

Evet evet satranç baya bi yararlı bende pek fena oynamam.
Ama dama da bir otoriteyim denebilir.. :d
Bu gibi oyunların yararı yadsınamaz heralde..
Teşekkürler konu için.

Yani dürüst olmak gerekirse santranç oynamayı bilmiyorum ve de öğrenmeye hep erinmişimdir...
Ama şu yazıyı okuyunca utandım kendimden...
En yakın zamanda öğrenmeliyim...

Flamingo' Alıntı:
Yani dürüst olmak gerekirse santranç oynamayı bilmiyorum ve de öğrenmeye hep erinmişimdir...
Ama şu yazıyı okuyunca utandım kendimden...
En yakın zamanda öğrenmeliyim...
İyi olur iyi..  Aynı zamandada eğlenceli.. İlk zamanlar için sana bir öneri.
İlk oyununu oynamadan" Çoban matı" denen oyunu öğren düşme :d Çok sinir bozucu bir şey hemen mat oluyon..  :d

Dikkati tek konu üzerine vermek faydalı bir şey mi  :)
Ben iş yaparken müzik dinleyemiyorum mesela kafam şişiyor  :D
Ne kadar hafif müzik dinlesemde değişen bişey olmuyor.
Çevremdekilerin yorumu dikkat eksikliğinden kaynaklanıyormuş.
Aynı anda birçok şeye odaklanmayı başarabilmeliymişim  :-\
enteresan.
ayrıca sabırsızım o yüzden satranç bana göre bir oyun değil...
Sudoku benim favorim  ::)

gerçekten inanılmaz yararları olan bi oyun :D keşke daha çok zamanım ve yanımda hep oynuycağım biri olsa ;D konu için teşekkürler...

Geri