SATRANÇ OYNADI, DÜNYA BOKS ŞAMPİYONU OLDU...

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kim, Neyi, Nasıl Başardı? kategorisinde Codex tarafından oluşturulan SATRANÇ OYNADI, DÜNYA BOKS ŞAMPİYONU OLDU... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10,762 kez görüntülenmiş, 22 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kim, Neyi, Nasıl Başardı?
Konu Başlığı SATRANÇ OYNADI, DÜNYA BOKS ŞAMPİYONU OLDU...
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mavidünya
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Yediği yumruklarla yerde baygın yatıyor. Knock out durumu. Arenada boks maçı izleyen birkaç bin kişi. TV’lerde milyonlarca kişi.

”Rezil olmuşsun, o sırada sen ve yine sen, başka kimse yok. O sırada yalnızsın. Yardım için, o anda yanına kimse gelmez. Çünkü, kaybetmişsin.”

Bu sözler bir önceki dünya ağır sıklet boks şampiyonu İngiliz asıllı Lennox Lewis’e ait. Söylediği sözler, sadece boksta geçerli değil. Her profesyonel meslekte geçerli olan altın öğütler.

Bu yalnızlığı kılcal damarlarına kadar hissettiği için, Attila İlhan vari, ”birikip yeniden sıçraması” iyi biliyor. Yeniden sıçrarken yine yalnız, yine tek başına. Çevresinde ufak ufak toplanmaya başlayanlara rağmen.

*

Geçenlerde elime geçen uluslararası bir boks dergisinde Lewis’in hayat hikayesini okuyorum. Çok az şampiyonda gördüğüm, hele de boks gibi ilk anda insana vahşi gelen bir spor dalındaki şampiyondan her zaman beklenemeyecek sözleri beni etkiliyor. Boksa ve boksörlere karşı, neden olduğunu bilmediğim önyargılarımı silip atıyor. Beni sarsıyor.

Lewis, bende olduğu gibi, herhalde binlerce insanda var olan önyargın, çoktan farkında:

”Bir boksör entelektüel bazı izler taşıyorsa, halkın çoğunluğu onu artık bir savaşçı olarak görmüyor. Halk onu vurup kıran biri olarak görmek istiyor. Oysa, vurup kırmak için, düşünmeye ihtiyaç var, şampiyon olmak için sadece kas gücü yetmez.”

Bu akıllı sözler boşuna değil. Lewis aynı zamanda, sadece boksta değil, her spor dalında gerekli olan akıl yolunu, satranç öğrenmekte buluyor. Satranç ve boks. İlk bakışta, yan yana gelmesi güç. Biri bilek, öteki kafa gücü. Lewis bu ikisini yan yana getirmeyi başarıyor. Ringde rakibi tartabilmek için, akıl yürütmek gerek. Hayatın her alanında olduğu gibi.

*

2002’ye kadar on yıl süreyle dünya ağır sıklet boks şampiyonu. Son olarak, 2002’de Mike Tyson’u deviriyor, unvanı koruyor, ardından boksu bırakıyor. Zirvedeyken bırakmak, kuralı işletiyor.

Daha acemiliği sırasında, hedefini belirliyor. Olimpiyat şampiyonluğu. Olimpiyatlarda ringe çıkabilmek için, tam 400 maç kazanıyor. Yine de, 1984 Olimpiyatları’nda hüsrana uğruyor. Altın madalyaya 1988’de ulaşıyor. Profesyonel boksa ancak ondan sonra geçiyor.

Çok büyük paralar kazanıyor. Dövüşmek ve kazanmak onun için artık o kadar zor değil. Zor olan, boks mafyası içinde hayat bulabilmek. Dönen dalaverenin haddi hesabı yok.

Mafya ilişkilerine yabancılık dışında, bir kusuru daha var. İngiltere’den önce Kanada’ya, sonra Amerika’ya geliyor. Aksanı kötü. Bu nedenle öğrenci iken, okuldan atılıyor. Hayatta aldığı ilk ders. Amatörlük ikinci dersi.

İşin içine mafyanın karışması, profesyonellikle birlikte. Filmlere taş çıkartan mafya sahnelerini bu dönemde yaşıyor. Sporun spor olmaktan çıktığı burada öğreniyor. Öğrenmek, yani düşünmek. Demek ki, hem maçta, hem hayatta düşünmek. Onun için satranç.

*

Boks şampiyonları denildiğinde, gözümün önüne Jack Dempsey, Sugar Ray Leonard, Louis Marciano, Muhammed Ali Clay, Marvin Hagler gibi unutulmaz isimler geliyor.

Muhammed Ali onun idolü. Ali ile birlikte, boks piyasasında borsa yükseliyor. Boksörlerin kazançları Ali sayesinde artıyor. Milyonlarca insan mafya rezaletlerini Ali’nin sayesinde öğreniyor.

Ali, Louisville’de bir kültür vakfı kuruyor. Vakfın kuruluş törenine Bill Clinton, Angelina Jolie, Brad Pitt katılıyor. O da gidiyor törene. Törende kendisinden başka hiçbir sporcu, hiçbir boksör yok. Yenilgi sonrası ringde yalnızlık gibi. Bir ders daha.

On yıllık zirve sonrasında, boksu bırakıyor ve kendine yeni bir uğraş buluyor. Aktörlük. Miami’de sahne kurslarına devam ediyor. Aldığı ilk rol, Ocean’s Eleven gibi iddialı bir filmde. Yeni filmdeki rolü, DJ’lik.

Lewis’in hayat öyküsünü okuduğumda, bir an düşünüyorum. Şu anda dünya ağır sıklet şampiyonu kim? Bilmiyorum.

Bir zamanlar, Clay ile Liston arasındaki şampiyonluk maçı izlemek için, sabahın köründe TV’nin başına geçtiğimi anımsıyorum.

Şimdiki şampiyonun adı bile bilmiyorum.

Bizim boks federasyonunu arıyorum. Aaa, onlar da bilmiyor.

Demek ki, bizim boks federasyonu henüz profesyonel değil.

Akıl ve profesyonellik. Profesyonelliğin hakkı vermek. Lewis’in gizli olmayan sırrı burada.

On yıl süreyle şampiyonluğu onun için kimseye kaptırmıyor.

Kaynak : www.hurriyet.com.tr
Yazan: Yalçın Doğan
 
Maximus

Maximus

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
GÜMÜŞHANE
www.sevdayelim.com
merhaba Rabia,
unutma ki  bu dünyanın bir kanunu da şudur;Biri ağlarken, biri gülmek zorundadır.
Onun için üzülmeye değmez.Bazen ağlamakta insanı mutlu eder.Yeter ki iste, arzu et bir şeyleri..Umudu ,hayaleri olan ölmez.
 
S

Semih Özcan

Kullanıcı
22 Haz 2006
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Yıllarca boksa hep soğuk baktım, onu hiç bir spor dalı olarak göremedim. Ancak Özgür’ün yazısı okuduğumda aklıma kimi sorular takıldı. Yazı, boksun akıl yönüne vurgu yapıyordu, ya estetik yönü, o gerçekten hiç mi yok? Ben henüz bir estetik göremesem de yıllar önce basılan bir kitabı anımsamadan da duramadım doğrusu:’Minik Serçe.’  Edith Piaf’ın yaşamı üzerineydi bu kitap. Bir ’minik serçe’ olarak sadece Fransa’da değil, tüm dünyada yer edinen bu narin, büyüleyici yorumcunun yüreğindeki en büyük aşkı da bir boksör.. İncelik ve şiddet. İlginç bir estetik sentez. Ya ’Fareler ve İnsanlar’.. O koskoca hantal gövdenin içindeki gizil duyarlık.. Yaşamın yanıtlanması gereken sorunları tükenmiyor. Belki  yanıtlamak da gerekmiyor onları, ’ yaşamak’ başlıbaşına yanıt oluyor.
 
M

mykid

Kullanıcı
19 Eyl 2006
En iyi cevaplar
0
0
Adana
çok haklı bende uzun zaman kung_fuu yaptım akıl kullanmadan kas bir işe yaramıyor        rakibinin her hamlesini gözlerinden sezip ohareketin bloke etmek gerek.
% 90........akıl
% 9..........kas gücü
% 1.......şans

                      bilgi için teşekkürler.
 
O

orcunaktas

Kullanıcı
23 Eyl 2006
En iyi cevaplar
0
0
sigarayı bıraktım. Boksa başladım
 
R

ramadan

Kullanıcı
24 Eyl 2006
En iyi cevaplar
0
0
İZMİR
Ders alınacak bir yazı. aydınlatıcı bilgin için teşekkürler kardeş.Bu tür yazılardan herkes ders çıkaramayabiliyorda.
 
M

musti

Kullanıcı
26 Eki 2006
En iyi cevaplar
0
0
izmir
bu hayattta olmıyacak bişey yokk yeterki isteyelimmm
 
D

derin_3486

Kullanıcı
7 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Boksu bir spor dalı olarak görmüyorum ama hiç bir şey gibi boksun da akıl gücüyle birleşmeden yapılamayacağını farkındayım.Yazıyı paylaşımınız için teşekkürler fakat hiç bir şey boksu sevimli gösrebileceğini düşünmüyorum...
 
S

simurg_288

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
hayal kırıklığının başkenti
paylaşımınız için çok teşekkürler ben satranç biliyorum ama 5-6 senedir oynayamıyorum çünkü çevremde fazla bilen yok keşke herkes satranç oynamayı öğrense
 
T

tezcan_18

Kullanıcı
7 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
Balıkesir
Boks çok sağlam olmanı gerektiren bir spor düşünce; şu anda yetişen bu sporun elemanlarında pek altyapı olduğu söylenemz kimse düşünmeyi öğretmiyor. Bende bir örnek verim Sergen yalçın la yapılan bir röportajda maçlarda bukada soğuk kanlı bukadar kendinden nasıl eminsin diye soruluyor.
-küçükken öğrendiğim en büyük şey antremandan ve maçtan önce beynimde herşeyi tasarlar herşeyi önceden bütün olasılık ları gözden geçirdiğim için bu durumlara gelmemde çok büyük etkisi oldu "demiş gerçi şu anki durumuda düşündümü tartışılr ama örnek sevigiler...
 
Üst