'Recep İvedik'e yaş sınırı

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sinema kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan 'Recep İvedik'e yaş sınırı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,545 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sinema
Konu Başlığı 'Recep İvedik'e yaş sınırı
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan su perisi
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şahan Gökbakar’ın 13 Şubat’ta gösterime girecek filmi “Recep İvedik 2”ye 13 yaş sınırı getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten Cem Yılmaz ve Demet Akbağ’a kadar pek çok ünlünün eleştiri yağmuruna tuttuğu ‘Recep İvedik’ filminin ikincisine de getirilen yaş sınırına, yapımcı Faruk Aksoy tepki gösterdi.

Aksoy, “13 yaş sınırı getirilmesi kötü niyetli bir değerlendirme. İlk film de içinde küfür olmamasına rağmen küfürlü film olarak değerlendirilmişti” dedi.

Diğerlerine neden yapılmıyor?
Vizyondaki pek çok filmin, çocukları kötü etkileyecek sahneler olmasına rağmen “genel izleyici” kategorisinde değerlendirildiğini savunan Aksoy, şunları kaydetti:
“Mesela bir filmde önündeki kokaini tepkiden çekenlerin olduğu bir sahne, bir başka filmde homoseksüel bir adamın oldukça küfürlü sözleri vardı. Bunlar hep genel izleyiciye uygun bulunuyor. Bunun çifte standart ve kötü niyet ürünü olduğunu düşünüyorum.”


E-kolay sinema​
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Su Perisi' Alıntı:
Aksoy, “13 yaş sınırı getirilmesi kötü niyetli bir değerlendirme. İlk film de içinde küfür olmamasına rağmen küfürlü film olarak değerlendirilmişti” dedi.
yok artık. küfür yokmuymuş ilk filmde.  :D. Farklı filmleri izledik o zaman.

Bence yaş sınırı getirilmesi iyi olmuş ama 13 yaş sınırı sadece afişte gözüküyor. İsteyen yine girip izleyecektir ki, burada ailelerin dikkat etmesi lazım. İlk filme 7 yaşındaki çocuklarıyla gelen ailelerin filmin ilerleyen kısımlarında suratları kızarmıştı. Nedenleri küfürler değil, çocukların yanında olması. Bence  filmdeki sakınca küfür edilmesi değil, küfür etmenin sanki çok normal bir davranışmış, olması gerekiyormuş gibi gösterilmesi, ve filmi izleyenlerin adam küfür edince gülmesidir. Çocukta böyle birşeyi görünce ben de edeyim, herkes gülsün gibi bir izlenime kapılabilir.Çocuk dediğin küfürü büyüyünce bir gün nasıl olsa öğrenecektir.Ben küfür etmeyi bilmem hiç duymadım öyle bişey diyen de uzayda falan yaşıyordur sanırım.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Recep İVEDİK bir ilk oldu yıldırımları üzerine de çok çekti...
Özellikle Cem YILMAZ örnek alıp aynı hataya düşmedi kendi filminde...
İkinci filmi süzgeçden geçirildigine eminim ama dediğine katılmamak ne mümkün..Sinema kapısında 13 yaş altı çoçukların izlememesine nasıl yasak konur..İlkden sonra asıl çoçuklar beklemede ikinci filmini... :)
 
S

serhatt

Kullanıcı
2 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Bu filme yaş sınırı getirilmesi güzel bir fikir.Ara bölümlerde el hareketleri,argo konuşma gibi terbiyesizlikler var.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Receb ivedik 2 filmindeki argo kelimelere geçmeden önce Şabanla kıyaslanmasını okuyalım,sonra degerlendirelim...


Söyleyin Recep mi Şaban mı?

Şahan Gökbakar "2000'lerin Şaban'ıyım" deyince, Recep İvedik 2'nin gösterime girmesini bekledik ve eldeki yeni verilerle Kemal Sunal'ın canlandırdığı Şaban'la Recep İvedik'i kıyasladık. İşte alt sınıfı temsil eden, iki fenomen karakterin dünyaları..

Nereden çıktı şimdi bu demeyin, bizim de aklımızda yoktu böyle bir kıyaslamaya gitmek. Ama Şahan Gökbakar '2000'lerin Şaban'ıyım' diye iddiada bulununca iş başa düştü. Kemal Sunal'ın yarattığı fenomen karakter Şaban ile Şahan Gökbakar'ın canlandırdığı Recep İvedik arasında tabii benzerlikler mevcut. İki karakter de alt sınıfı temsil ediyor, izleyici karşısına kaba güldürü olarak tarif edebileceğimiz bir mizahla çıkıyor, izleyici üzerinde önemli etkileri oluyor. Fakat buna rağmen aralarında bariz farklar da var. Detaylı incelediğimiz vakit bu farklılıklar bir bir ortaya çıkıyor.


ŞABAN
Kökeni

Kırsal kökenlidir. Ya bir köyde ya da kente göçenlerin yaşadığı İstanbul'un fakir mahallelerinde yaşar. Bu da onun toplumsal değerlerini belirler.

Aile fertleriyle ilişkisi
Büyüklerine saygılı olduğu aşikar. Genelde annesinin (Çoğu zaman Adile Naşit canlandırır) 'bir an önce evlen,' ya da 'bir iş tut,' nasihatlerine kulak vermekle birlikte, kendi bildiği yolda yürüme eğilimi gösterir. Mesela Davaro'da olduğu gibi annesinin 'kanlını öldür' isteğine kesinlikle karşı çıkarak onunla ilişkisinin sınırlarını da çizer.

Toplumsal sorunlara duyarlılık
Yolsuzluk, yoksulluk, feodal düzenin yarattığı sorunlar, adam kayırmaca, din bezirgânlığı gibi Türkiye'nin temel sorunlarına hep bir itirazı vardır.

İş karnesi

Çalışkandır, öyle iş seçme gibi huyları yoktur. Ne iş olsa yapar. Çil çil paralar kazandığı da görülür. Fakat ihtiyaç fazlasını bağışlamayı ya da insanlarla, ki bu genelde kendi sınıfıdan insanlar olur, paylaşmayı tercih eder. Bu nedenle Şaban Anadolu'nun bağrından kopmuş bir Robin Hood'dur.

Karşı cinsle münasebet
Çoğu zaman kendi sınıfından bir kadına sevdalanarak davul bile dengi dengine atasözünün doğruluğunu ispatlar. Kendince bir çekiciliği vardır. En çok da sevdiceğiyle bir araya gelmesini engeleyen, feodal kurallarla ya da patron, ağa gibi iktidar sahipleriyle uğraşır. Tabii arada daha üst sınıftan birtakım kadınlarla flört etmeyi de ihmal etmez. Ama onlarla kalıcı ilişkilere girmeye pek niyeti yoktur.

Modern dünyanın imkânlarından yararlanma
Modern dünyanın kendisine sunduğu imkânlara karşı temkinlidir. Mesela parasını bankaya yatırmak yerine çuvalda taşımayı tercih eder. Ama buna rağmen günlük hayatını kolaylaştıran kimi imkanları sever.

Sınıf atlama hissiyatı
Çoğu zaman sınıf atlama adına birtakım fırsatlar elde eder ve bu fırsatları da zekice kullanır. Fakat fink attığı üst sınıf ortamlarında pek rahat etmez. Üst sınıfın görkemli ve gösterişli hayatından haz etmez. Sadelikten yanadır. Bunun için alt sınıfın değerlerini hep savunur. Ve en önemlisi tilkinin dönüp dolaşıp gideceği yerin kürkçü dükkânı olduğunu bilir.

Yabancısı olduğu ortamlara karşı tepkisi
Temkinlidir, önce ortamın havasını koklar. Aklı yatmazsa kendince bir çözüm bulur. Ama ortamı pek rahatsız etmemeye de özen gösterir.

İçki tercihi
Rakıcıdır, adabıyla içer, sapıtmaz Şöyle güzel bir rakı masasında eş dost içsinler ondan mutlusu olmaz. En samimi itiraflarını bu masalarda yapar. Şarhoş oluncada "Heyyyt ulen" deyip oyun havası eşliğinde oynamaya başlar.

İntikam repliği 
Çok kızdığı ya da birine içerlediği zaman ona "Eşekoğlu eşşek" diyerek intikamını alır.

Yorumlar
Kemal Sunal yarattığı Şaban karakterine yönelik eleştirileri büyük bir olgunlukla karşılamıştı ve fenomen olarak karakteri bir söyleşisinde şöyle tarif etmişti: "Şaban'a kimileri saf, iyi niyetli, dürüst dedi. Sırf güldürür, eğlendirir dediler. Kimileri de anarşisttir, aslında düzeni sessizce yıkıyor dedi. Hepsinin doğruluk payı var. Şaban halkın yanında bir adam. İnsanlara sıcak ve içten geldi. Bunun için sevdiler."

RECEP
Kökeni

İstanbul'un çok da gözde olmayan bir semtinde yaşıyor. Yoksul olduğu pek söylenemez ama gönlü de tok. Gönüllü olarak açlık sınırında yaşayabiliyor.

Aile fertleriyle ilişkisi 

Serinin ikinci filminde ninesiyle tanıştık ve gördük ki o da en az Recep kadar rahatsız edici bir aile ferdi. Adeta armut dibine düşmüş! Şimdilik onun her türlü isteklerine boyun eğme eğiliminde. Yani anlayacağınız kayıtsız şartsız teslimiyet söz konusu.

Toplumsal sorunlara duyarlılık
Şimdilik pek bir fikrimiz yok. Çünkü, iki filmde de bir duyarlılık sergileyeceği bir ortam olmadı. Ama 'entel' dünyaya karşı sebebi pek de anlaşılmayan bir düşmanlığı var. Ama onların ortamlarında da bulunmaktan geri kalmıyor. Yoga, disco, parti gibi ortamlara ilgisi aşikâr.

İş karnesi 
Çalışmak DNA'sında yokmuş, öyle söylüyor. Belki bunun için girdiği bütün işlerde başarısız oluyor ve akabinde hemen kovuluyor. Lakin gariptir ki patronluğu pek seviyor. Müthiş bir girişimci değil ama şansı yaver gidiyor. Onun Şaban gibi kazandığı paraları insanlarla paylaşma eğilimi içerisinde olduğuna şimdilik tanık olmadık.

Karşı cinsle münasebet 
Kendisi gibi birisini bulması zor gözüküyor. Bunun için olsa gerek, ilk macerasında ilkokul aşkını bulduktan sonra onu kendisine benzetmeye çalışmıştı. Yere tüküren bir kadını ancak Recep İvedik filmlerinde görmemiz başka türlü nasıl açıklanabilir ki?

Modern dünyanın imkânlarından yararlanma 
İnternet ve PlayStation gibi teknolojik gelişmeler onun belki de en hakim olduğu alan. Facebook mu dersiniz, mail dünyası mı dersiniz hepsinden haberi var. Lakin cep telefonu konusunda biraz geri kaldığı aşikâr.

Sınıf atlama hissiyatı 
Serinin yeni filmi ona sınıf atlama imkânı tanıyor. Kendince sınıfsal çatışmalar yaşıyor. Bir taraftan oraletten, oyun havasından vazgeçmiyor ama üst sınıfın gösterişinden etkilenmediğini de söylemek zor. Çünkü onların gösterdiği saygıyı pek bir önemsiyor. Bu kendi sınıfına ihanet ettiğinin de göstergesi gibi de algılanabilir. Şimdilik onu büyük bir reklam ajansının patronu olarak bıraktık. Bakalım hayat ne gösterecek!

Yabancısı olduğu ortamlara karşı tepkisi
En belirgin özelliği tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Agresifleşip kendi doğrularını dayatmaya çalışır. Umursanmadığını hissettiği vakit tehlikeli olmaya da başlar.

İçki tercihi

Biracıdır, göbeğinden de belli değil mi zaten! Onun da oyun havalarına karşı özel bir ilgisi var. Fakat ilk fimde gördük ki, her türlü dansı da kıvırmayı biliyor. Nereden öğrendi acaba?

İntikam repliği
Kızdığı zaman karışısındakinin lafını bal yerine 'Gonuşma laynn!!!" diyerek keser.

Yorumlar 
Şahan Gökbakar Recep İvedik'e şimdilik toz kondurmuyor. Canlandırdığı karaktere yönelik gelen eleştirenlere karşı sert diyebileceğimiz açıklamaları da var. Son tahlilde onun Recep İvedik tarifi ise şöyle: "Recep İvedik, zaten içimizden biri gibi. Onun kendi yapısı ve hayata bakışı var."
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Recep İvedik 2'de yer alan bazı diyaloglar birçok kesimden tepki topladı.

Filmi beğenenler “Esprilerdeki argo kelimeler hayatın içinde var” derken, beğenmeyenler ise “Film küfürden geçilmiyor, 13 yaşından küçük çocuklar kesinlikle izlememeli” görüşünde...

İşte tepki çeken diyaloglar

• Ninesi, Recep’e kızıyor: Kalk s...r git hayvan herif!

• Nine: Gel play station oynayalım da k...yım sana. Recep: Kimin kime k...cağı belli olmaz.

• Recep bir kıza fal bakıyor: Sana biri k...armış.

• Recep yoga yapıyor: Siz insanları dom ... tıyorsunuz!

• Partide kanepe denildiğinde Recep cevap veriyor: Kanepeye bak, benim g...me bak!

• Japonlarla konuşuyor: Orama k.ma burama k. Çok s.. çek..

• Partide: Bu parti g.üm gibi geçiyor.

• Hemşire kıyafeti giyen kıza “Tansiyonumu ölçer misin” diyor. Daha sonra cinsel organını tutup “Küçük tansiyonumu ölçer misin” diyor.

• Marlyn Monroe kılığındaki bir kadına: Doğru söyle Einstein sana ç. tı mı?

• Ninesi 3-4 kere son nefesini verirken, “evdeki maun sandık” diyor, ölüyor, sonra tekrar canlanıp “evdeki maun sandık” diyor. Recep “yeter artık tamamla cümleyi” diyor. Ninesi “g.. ne girsin” diyor ve ölüyor.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
El kol hareketlerinide söylemiyorum bile  :-X
 
Y

yigitarslan

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
yalnız su perisi şurda şöyle bir mesele

çocuk mahalleye adım attıktan sonra
bu dediğimiz küfürleri zaten öğreniyor
yani hiç bir çocuk hiçbir zaman ne tv den ne de sinemadan küfür öğrenmez
bu görevi mahalle zaten üstlenmiş
annesi üstlenmiş
babası üstlenmiş

2.si recep ivedik in yaptığı film tarzı amerikan komedi film tarzıdır
ordan esinlenmiştir

madembu kaadr saçma insanlar bu filme neden gidiyor
çünküinsanın hatalarını ve kusurlarını ele alan her film izlenir
herkes o karakterden bir pay bulur kendince

birde buna sinemaya ne açıdan baktığımızın önemi var
sinemayı öğretici eğiticibir mecra olarak mıgörüyoruz
yoksa ticari bir müessese mi

bence çok güzel ticari bir film olmuş
ben güldüm açıkçası:)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Aile olarak evimde argo kelimeler yasakdır,dıaşrda konusulana yasak koyamam elbet,ögrenmiyorlar mı? ögrenyorlar ama uygulamıyorlar benim için önemli olan budur..
Şimdi daha iyi öğrensinler sokak kültürünü izlerken gülsünler diye de özellikle yaş sınırı koymaları çok hoşuma gitti belirtmek isterim Gönderemem..

Güzel bir noktayada deginmişsin tebrik ediyorum sizi....Tvden olsun sinemaya veya arz talep meseleleri için açılan yerlere..Evet egiticiligi ikinci planda tutup tüzaret için yapanlar rovajda ne yazıkki..

"madembu kaadr saçma insanlar bu filme neden gidiyor
çünküinsanın hatalarını ve kusurlarını ele alan her film izlenir
herkes o karakterden bir pay bulur kendince"



Hatalarda kusurlarda bir yere kadar ana avrat küfretdilip kendinden bir şeyler bulanlar için buyrun izlensin ama hemen hemen her tür film tercihimdir,bunun için ilkindede  katkım olmadı,ikincisindede katkıda bulunmayacagım.. ::)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
'Recep İvedik 2' tüm zamanların en fazla hafta sonu rakamlarına ulaştı ve üç günde 1.209.453 kişi tarafından izlendi

:mad:
 
Üst