Peki ya sizce ?

tabiki saçma sapan dizilerdense romandan taklitt edilenler amma her zamnn kitapp okumanınn bize kattıklarıı farklıı şeyler vardırr die düşünüorumm..bi kere ozamn yazar olayınn canlandırmasını kandii hayall dünyamıza bırakırr,nie bizimm hayall dünyamızınn resmedilmesine göz yumuyımm kii?

guncell' Alıntı:
yazar olayınn canlandırmasını kandii hayall dünyamıza bırakırr,nie bizimm hayall dünyamızınn resmedilmesine göz yumuyımm kii?

En güzel tarafıda bu bana göre olayları kendi hayal dünyamızda canlandırmak.

özlem1980' Alıntı:
Sonuçta izlenmeye değer bi şeyler ortaya çıkardıktan sonra bence mahsuru yok. Özüne uygun kalmaları bu şartlarda mümkün değildir korsanında dediği gibi bi romanla üç sezon gidiyorlar nerdeyse.

Doğru izlemeye deger bir şey ortaya çıkarsa elbette mahsuru yok.
Ama anlatmak istediğim yerin altını çizmişsiniz zaten.
Yani romanın aslına sadık kalınamıo malesef özellikle tv ye uyarlandıgında.
Reyting ugruna hem romanın dışına çıkıolar hemde tatdı kaçıyor yılar boyu izle izle izle nereye kadar izlediklerimide romanda okumamışım işin acısı o :)
Teşekkürler özlem yakalamışsın vesselam.

guncell' Alıntı:
tabiki saçma sapan dizilerdense romandan taklitt edilenler amma her zamnn kitapp okumanınn bize kattıklarıı farklıı şeyler vardırr die düşünüorumm..bi kere ozamn yazar olayınn canlandırmasını kandii hayall dünyamıza bırakırr,nie bizimm hayall dünyamızınn resmedilmesine göz yumuyımm kii?

Siz sanırım klasiklerden uyarlanmış filmlerede gitmiyorsunuzdur?
Zaten bu tercih meselesidir, bunu bir eleştiri olarak yazmadım elbette. Ama bazen tam terside olabiliyor, yani karakterler o kadar güzel oturtuluyor ki, film romanı gölgede bırakıveriyor.

Reyting uğruna..
Şimdi burada bir gerçeğe göz atmak gerek.
Özel televizyonlar ticari kuruluşlardır. Ve her ticari kuruluş gibi amaç para kazanmaktır.
Ve para kazanmanın en etkili yolu talebe arzla yanıt vermektir.
Bu diziler reyting rekoru kırıyorsa, ve eserlerin yazarları ya da yakınları, romanlarda yapılan bazı değişikliklere ses çıkarmıyorlarsa, sonuçta onlarda telif ücreti alıyorlar,burada artık karşı çıkacak bir durum kalmıyor izleyiciye. Üstelik reytinglere baktığımızda zaten karşı çıkanın olmadığıda bir gerçek.
Olumlu düşünmek istiyorum;
Selena, Bez Bebek türü izleyiciye hiç bir şey vermeyen bir dizi yerine, bizim romancılarımızın best seller olmuş romanlarının uyarlanmasında ne sakınca olabilir?
Dizi uzun solukludur.
Romanda bir bakış bir cümleyle anlatılır, ve okunması en fazla 15 saniyedir, ama o bakış belki 2 dakika süreli bir bakıştır.
Ve dizide bu canlandırılır, ve bu sahneler uzadıkça süreler artar doğal olarak.
Başındada demiştim, aslına sadık kalıp, vermek istediği anafikir veriliyorsa, ve çok eski romanlar "Yaprak Dökümü" örneğin, günümüze uyarlanıyorsa, bir takım eklemeler yapılmasına karşı çıkılmamalı derim ben. Yoksa güncelliğini koruyamaz.
Ve en azından bizim Kitap Dünyası Bölümünde, en az 3 kişi, diziyi izledim ve kitabını okuyacağım demişse bu başarıdır, Türkiye geneline vurulursa.

arkadaşlar bence çekilen diziler filmler vs. insanların istekleri doğrultusunda yapılıyor arz talep dengesi türkiyede çekilen filmler ve diziler türkiyede yaşayan televizyon izleyicilerinin bi yerde kalitesini belirliyor aslında bu dizileri izleyen insanlar kaliteli yapımlar değil duygusal basit yapımları tercih ediyorlar buda ülkemizde daha çok basit konulu filmlerin,dizilerin yapımına neden oluyor roman falan bahane bence dizilerimizde kalite yok

tutankhamon' Alıntı:
arkadaşlar bence çekilen diziler filmler vs. insanların istekleri doğrultusunda yapılıyor arz talep dengesi türkiyede çekilen filmler ve diziler türkiyede yaşayan televizyon izleyicilerinin bi yerde kalitesini belirliyor aslında bu dizileri izleyen insanlar kaliteli yapımlar değil duygusal basit yapımları tercih ediyorlar buda ülkemizde daha çok basit konulu filmlerin,dizilerin yapımına neden oluyor roman falan bahane bence dizilerimizde kalite yok

Bir üst mesajda bende arz talep konusuna değindim tutankhamon, ancak şu anda gösterimde olan iki dizi için basit konulu olarak adlandırılmasına karşı çıkarım.

ben televizyon izlemem biraz önyargı diyeceksin belki ama onlardanda umudum yok bi süre sonra reyting uğruna onuda rezil ederler

tutankhamon' Alıntı:
ben televizyon izlemem biraz önyargı diyeceksin belki ama onlardanda umudum yok bi süre sonra reyting uğruna onuda rezil ederler

Bende sürekli izlemiyorum, ama şu ana kadar pek rezil olmuşlukları yok en azından ve dediğim gibi, romanı okumaya özendirdiği, sadece bizim sitemizde üş beş arkadaşımız varsa, benim için bu rakam bile umut verici.
En azından kitapçıya gittiklerinde; "Aaa bak bu kitabın TV'da dizisi var, hadi alalım." diyecek pek çok kişi olduğunu düşünüyorum açıkcası.

yada aa bu kitabın dizisini yaptılar bayağıda uzattılar bide kitabını okumaya gerek yok diyeceklerin sayısıda pek az olmayacak

tutankhamon' Alıntı:
yada aa bu kitabın dizisini yaptılar bayağıda uzattılar bide kitabını okumaya gerek yok diyeceklerin sayısıda pek az olmayacak

Elbette, benim dediğim dizinin yayınlanmaya başladığı ilk dönemler için geçerli, seninki artık sonuna gelindiğinde geçerli bir sav Halil İbrahim. İkimizdede yanlış yok bence. Anımsatma için teşekkürler.

öyle yada böyle sonuç ne olursa olsun ,
insanlarımız bunu istiyor , bunu isteyen bir topluma daha fazlası çok bile .
bakınız : ( Türkiye'de kitap okuyan sayısı )

ben Tv izlemem .
hayatımda dizi izlediğimi hatırlamıyorum .
öyle yada böyle , burada yorum yapanlar bile o diziyi izleyecekler .
biz Tv'yle uyutulan bir toplumuz , bu kadar basit .

peka1a' Alıntı:
öyle yada böyle sonuç ne olursa olsun ,
insanlarımız bunu istiyor , bunu isteyen bir topluma daha fazlası çok bile .
bakınız : ( Türkiye'de kitap okuyan sayısı )

ben Tv izlemem .
hayatımda dizi izlediğimi hatırlamıyorum .
öyle yada böyle , burada yorum yapanlar bile o diziyi izleyecekler .
biz Tv'yle uyutulan bir toplumuz , bu kadar basit .

Çok özür dilerim, kendinizin izlemediğinizi söylemişsiniz ancak izleyenleri epey aşağılamışsınız.

evet çok ağır konuşmuş ya bi saniye arkadaşım :)
tamam duygusal yapımlar bizim daha çok ilgimizi çekiyor (ben liseden beridir tv. seyretmiyorum) bununda sebebi duygusal olmamız uyutulmayada gelince uyuyanlara kızacağımıza ilk önce kendimiz uyanalım ancak uyutulmak isteyen bir toplum uyutulur uyumak istemeyen 3-5 kişiyi bastırabilirsiniz ama uyumak istemeyen bir toplumu kimse uyutamaz

peka1a'nın söyledikleri başlıbaşına farklı bir şekilde tartışılmalı zaten, az çok tartıştıkta farklı bölümlerde.
Burada konu zaten bu değil?
Ancak yine laf lafı açmış ve düşüncelerini yazmış, ama "ben izlemem" tarzı cümleye başlayıp, izleyenleri, ve özellikle rencide edici mesaj yasak olmasına karşın "burada yorum yazanlar "bile" izleyeceklerdir ifadesi yanlıştır.
Bizlerde üstte arz/talep olarak görüşlerimiiz dile getirdik.
Benim inancım odur ki, bizler kendimizi aşağılarken "ben bunu yapmam!" söylemiyle konuya girip, ama bu durumun düzeltilmesi için bir davranışta bulunmamakla, kamuoyu oluşturma yoluna gitmeyerek sadece eleştirmekle hiç bir toplum ilerleyemez zaten.
Tek bir bireyle başlar... sözüne sadık kalmak istiyorsak, geri çekilmek yerine kamuoyu oluşturma çabası daha olumlu sonuçlar verir.

tutankhamon' Alıntı:
evet çok ağır konuşmuş ya bi saniye arkadaşım :)
tamam duygusal yapımlar bizim daha çok ilgimizi çekiyor (ben liseden beridir tv. seyretmiyorum) bununda sebebi duygusal olmamız uyutulmayada gelince uyuyanlara kızacağımıza ilk önce kendimiz uyanalım ancak uyutulmak isteyen bir toplum uyutulur uyumak istemeyen 3-5 kişiyi bastırabilirsiniz ama uyumak istemeyen bir toplumu kimse uyutamaz

Aslında ağır değil kişisel görüşü.
Uyutulmanın bu denli ağır bir söylem olduğunu düşünmüyorum.
Arkadaşımın tek hatası genelleme yapması.Aslında ağır olan arkadaşımın bu yorumunun ÇOK AĞIR olarak nitelendirilmesi.

Keza tv lerin özellikle ülkemizde insanlar üzerindeki kötü etkisini sadece bu arkadaşımız değil bir çok yazar çizer aydın sosyolog toplum bilimci söylüyor.
Ağırmı ? Dogrumu ? Gerçekmi ?

Geçmişe gidelim toplumumuz hakkında dizide ölen karakter için mevlüt dizenlendi bu ülkede.
Yarışma programlarını baz alalım.
Sabah programlarını akşam programlarını evlilik programlarını birden fazla kanalda yayınlanan aynı programları.
Bunların plansız oldugunu düşünmek elbette normal.
Ama bu durumun özellikle bizim toplumumuz üzerindeki etkisini düşünürsek anormal.

Dolayısı ile Yorum kişisel bir yorumdur.
Uyutulmak kelimesi duyarsızlaştırılıyoruz gibi algılanmalı ki bana göre dogru.
Dizilerdeki karakterleri tek tek sayan toplum
O karakterler kadar yazar çizer aydın sayabiliyormu hayır.
Bu kimle evlenicek bu yarışmayı kim kazanıcak bu gün ahmet bey necla hanıma evet dicekmi.
Çağla şikel kimle vs vs Sibel canın tangası ab müzakerelerinden çok izleniosa her kanalda flash flash flash diye bu ve benzeri durumlar geçiyor ve toplumun büyükçe bir kısmı bu duruma duyarsız  ise.

Evet genel anlamda değil ama tv insanları duyarsızlaştırıyor.Özellikle ülkemizde.
Bunu sadece peka1a ben yada bir kaç kişi demiyor.
Söyledikleri 100 binlere ulaşan insanlar diyor.

İstenildiği takdirde tv nin türkiye halkı üzerindeki kötü etkilerinin ele alındıgı birden fazla yazarın yazılarınıda buraya atabilirim.
Hani benim söylemem yada ben gibi birinin söylemesi sizleri ikna edemiyorsa.
Teşekkür ederim.

Estağfurullah Korsan
Elbette bu bizim çok iyi bildiğimiz bir durum ve bu durum için düşündüklerimi ben üst mesajımda belirttim zaten.
Ancak söylem çok farklı.
Burada "siz böylesiniz" anlamı çıkarsa, ve üyemiz "ben değilim ama" diye kendisini soyutlarsa, itirazım söylemedir.

Gerçekler, ancak aklıcı çözümler üreterek, en azından buna çabalayarak, dile getirilirse daha anlamlı olur, görüşündeyim.

Ben birde biraz mizahi yönden konuya bir yorum getirmek isterim;
Bizim ülkemizde genellikle şöyle bir durum var, kime sorsanız, "izlemez"! Özellikle tanık olduğum durumlar, bir toplum içinde iki kişi bir konuyu aşağılıyorsa, diğeri izlese bile anında "habersiz" moduna geçmekte.
Ben hep merak ediyorum bu izleyen iki kişiden birini... ;)

Zynep' Alıntı:
Estağfurullah Korsan
Elbette bu bizim çok iyi bildiğimiz bir durum ve bu durum için düşündüklerimi ben üst mesajımda belirttim zaten.
Ancak söylem çok farklı.
Burada "siz böylesiniz" anlamı çıkarsa, ve üyemiz "ben değilim ama" diye kendisini soyutlarsa, itirazım söylemedir.

Her insan her durumdan kendini soyutlar yada soyutlmaz bu onun İNSAN olarak tercihi.
Kendini soyutlaması öteki! hakkında fikir sahibi olmayacagı anlamına gelmez.
Biz eleştiriye açığız ve eleştirel olan bu yorumda hiç bir hakaret yok ağır bir yorumda değil.
Arkadaşımın bir diğer arkadaşımın yazdıgı yorumu ÇOK ağır olarak nitelemesi yanlış.
Kullanılan kelime birden fazla açılımda birden fazla anlama gelir ve hiç bir anlamıda KÖTÜ değildir.
Bu bir işarettir bir İNsanın öteki hakkında durum değerlendirmesidir.
Durum konudur konuda tv dizileri.
Ve yukarıdada belirttim tv dizilerinin ve diğer programlarının bu ülke insanı üzerindeki.
Uyutulma,Toplumsal olaylara duyarızlık,tepkisizlik bananecilik diyeyim gibi durumlara ittiğini her toplum bilimci söylüyor.
Ama Çok ağır demiyoruz.
Uğur dündar diyor can dündar bekir çoşkun. Zamanında rahmetli taner kışlalı diyordu.
UYUTULUYORUZ! Diyordu. Ugur mumcu diyordu bu toplum Uyutuluyor diye.
Peka1a sadece kendisini katmasın ben başta olmak üzere bir çok kişi bu kelimeyi kullanıyor.
UYUTULUYORUZ!

Çokmu ağır ? Sanmam
Çokmu dogru?Bence fazlaca
Çokmu gerçek ?Gün gibi aşikar.

İnsanların düşüncelerini Ağır olarak nitelerken ne söylemek istediklerini ve bunun altında yatan nedenleri iyi analiz etmek lazım.
Ve asla ama asla düşüncelerinden dolayı yargılamamk lazım.
İnsan düşünceleri ile yaşar.
Bunuda yazılı yada sözlü olarak ifade etmesinde hiç bir mahsuru yok ahlak sınırlarını saygı sınırlarını aşmadıgı müddetçe.

Neyse bu konu siyasete girer kendimi yasaklamayayım.
Teşekkür ederim.

Geri