”npl ve modelleme”

  • Konbuyu başlatan mehmetd
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde mehmetd tarafından oluşturulan ”npl ve modelleme” başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,682 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı ”npl ve modelleme”
Konbuyu başlatan mehmetd
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
M

mehmetd

Kullanıcı
23 Şub 2007
En iyi cevaplar
0
0
güzel bir yazıdan yapmış olduğum derlemeyi sizlerin bilgilerine sunuyorum. ben faydalandım, umarım sizlerde faydalanırsız.”


MODELLEME

Sizin başarmak istediğinizi, sizin koşullardan gelerek başarmış kişilerden en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsiniz? Bu sorunuzun cevabı MODELLEMEDİR. Modelleme bir şeyin nasıl yapıldığı hakkında bilgilerin açığa çıkartılarak o işin nasıl yapılması gerektiğini bulmaktır.

Basit ve beceriksiz kişiler başarılı kişileri taklit ederler, ancak zeki kişiler bilimsel taklit de diyebileceğimiz modellemeyi kullanırlar. Modellemenin en büyük üstadı Japonlardır ve onların şu sloganı çok güzeldir. ” modelle ve daha iyisini yapın ” . modellemenin avantajları şunlardır.

• En yaygın kullanılabilir kaynak insandır. Modelleme ile insanların başarı yolundaki en önemli sermayeleri olan bilgi ve tecrübelerini kazanabilirsiniz.
• Deneme yanılmaya gerek kalmadan başkaların uzun yıllarda biriktirdiği deneyimleri hemen öğrenerek hemen kullanabiliriz.
• Modeliniz sizin güven kaynağız olur. Onun bunu başarmış olması sizde de ”başarabilirim” inancı oluşturacaktır.

” Sıradan insanların kahramanları, zeki insanların ise başarı modelleri vardır.”


MODELLEME NASIL YAPILIR

1. Modelleri Bulun : Kimleri, niçin modellememiz gerektiğine karar verin. ”doğru kişi” sizinle benzer koşullardan gelerek sizin şu anda gerçekleştirmek istediğiniz amacı gerçekleştirmiş olmalıdır.
2. Nasıl Modelleyeceğinizi Belirleyin : Onu hangi açıdan modelleyeceksiniz? Unutmayın okumayı bilirseniz en değerli kitap insandır.

a) Zihinsel Yapıyı Modelleme : İlk önce onun zihinsel yapısın bir haritası çıkarmakla işe başlayabiliriz. Özel inançları neler? Genel inançları neler? Karakter özellikleri neler? Psikolojik durum ve yapısı nasıl? Neyin anlamın ne olduğunu düşünüyor? Karar verme tekniği nasıl? Amacızla ilgili kısımlar üzerinde de özellikle durmalısız.
b) Fizyolojik Yapıyı Modelleme : Burada ruhun beden üzerindeki yansımaları modellenmelidir. Fizyolojik modellemede kişi kendi ruhunu, modelin ise bedenini kullanır.

Modellemede kritik nokta şudur. Modellediğiniz kişinin beden hareketlerini aynen modellerseniz onunkine benzer bir ruhsal, zihinsel bir yapı içerisine girersiniz.

Birde gizli modelleme vardır. Eroinmanların acziyetini ortaya koymak için yapılan haberler aynı zamanda nasıl eroinci olunur sorusuna cevap modelleri sunar. Başka bir değişle eroinmanlığın reklamı, rehberliğini yapar.

O halde eğer, modelleme bizim için kaçılmazsa onu kendi amaçlarımıza uygun ve pozitif bir rol modellerine yönelik olarak, bilinçli bir şekilde yapmamız en uygunu olacaktır. Yoksa bu işlemi beyniniz kendi kendine, rasgele yapacaktır.


 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ya özür dilerimde. bu ne kadar doğru olabilirki ?
Ben takıldım. bu modelleme işine. geçenlerde tv de uzun uzadıya bu nlp mevzunda bir program izledim. lehte ve alehte baya bi konustular, anlattılar.
Kafama yatmadı desem yalan söylemiş olmam. birde bu aynı şartlar durumunun baya bi irdelenmesi lazım. Neye göre aynı şartlar ?
 
Üst