Nasıl İstiyorsan Öyle Yaşa....

  • Konbuyu başlatan eftelya
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde eftelya tarafından oluşturulan Nasıl İstiyorsan Öyle Yaşa.... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,669 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Nasıl İstiyorsan Öyle Yaşa....
Konbuyu başlatan eftelya
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
E

eftelya

Kullanıcı
20 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Nasıl İstiyorsan Öyle Yaşa

Milenyum çağındayız. Hepimiz yeni binyıl nesliyiz. Bu çağda yaşayanlar da önceki nesiller gibi jenerasyonlararası iletişim sorunları yaşıyor. Ancak, şimdilerde özellikle anne babaların ve orta yaşlıların gençlerle iletişim kurması gittikçe zorlaşıyor. Çağın koşulları ve her alandaki “hızlılık” faktörü, işleri geçmişe göre biraz daha karmaşıklaştırıyor.

Gençler, büyüyüp, ekonomik özgürlüklerini kazanıp, kendi yaşamlarını kuruncaya kadar, zorunlu olarak ebeveynlerine ve eğitmen, müdür gibi aile içi ve dışı birtakım büyüklerine bağımlı yaşıyor. Evde, okulda, işte… Kısacası gençler ve yetişkinler, her alanda nesillerarası çatışmayı ve “Ne seninle, ne sensiz” çelişkisini aşmaya çalışıyor. Çaresizlik, sıkışmışlık, endişe ve kafa karışıklığı, milenyum insanlarının yaygın ruhsal durumu. Özellikle gençler, debelenip duruyor veya duruma mutsuz bir şekilde katlanıyor. Katlandıkça hem sızlanıyor, hem de aslında yönetilmeye bağımlı hale geliyorlar. Birileri onlara ne yapmaları gerektiğini söylesin, göstersin beklentisi içinde kendilerini uyuşturuyorlar. Hoş, söylendiğinde de çoğu zaman direniyorlar veya kabul etseler bile uygulamıyorlar. Ama yine de böyle bir beklenti içine giriyorlar.

Öte yandan, ebeveyn ve büyükler, neyi nasıl söylemeleri ve gençlerle nasıl iletişim kurmaları gerektiği konusunda en iyi şeyleri yapıyorlar da diyemiyoruz. Ne yazık ki yetişkinler, aile, okul ve iş ortamlarında çoğunlukla acemice, özensizce, olumsuz ve manipülatif yaklaşımlarla, yaşı gereği zaten kafası karışık olan gençleri iyice dağıtıyor. Toparlamaları gerekirken, daha da dağılmalarına sebep oluyorlar.

Ne yapacağım? Ne yapmalıyım (kendim için, ailem için)?
İşte tipik ve en temel soru… Herkesin beynini kemiren iki kelime…
Yanıtı karmaşık ve gizemli değil aslında. Belki de o kadar basit ve yalın ki insanların inanası gelmiyor. “Yok yok çare, muhakkak daha karmaşık ve zor olmalı” önyargısıyla, öylece ortada duran cevabı almıyorlar, dolayısıyla harekete de geçmiyorlar.

Uzatmayalım; yanıt şu: Ne yapmak istiyorsan, onu yapacaksın! Ne olmak istiyorsan, o olacaksın!
Budur. Yanıt, sadece budur.

Bunun için, işe kendini keşfetmekle, istemediklerini ve istediklerini tespit ederek başlanacak. Kişiler, önlerindeki 5-10-15-20 yıl için, “NASIL BİR HAYATIM OLSUN?” sorusunu, yaşamın 6 belirleyicisini göz önüne alarak yanıtlayacak ve detaylandıracaklar. İşte 6 belirleyici: faaliyetler, sosyal çevre, finansal durum, sağlık, barınılan yer, ulaşım. Tüm çabalarımız, birbiriyle mutlak etkileşim içinde olan bu belirleyicileri gerçekleştirerek hayatımız haline dönüştürüyor. Bunların birbiriyle uyumlu olması, huzur ve başarı faktörlerinin az ya da çok olmasını sağlıyor. Çok aktif bir sosyal yaşam, kıt finansal kaynaklarla nasıl mümkün değilse, sağlık sorunları yaşanan bir bünyede de gerçekleşmesi pek mümkün değil.

Kısacası, nasıl bir hayat istediğimize karar vermek, isteklerimizi hedeflerimiz haline getirmek, bunları rakamsal değerlerle (tarih, para, zaman, vs.) ifade edip, planlara dönüştürmek ve programlamak, en temel yaşam sorumluluğumuz.
Düşlediğin gelecek… Eğer istersen!

Yazan: Ufuk Tarhan


 
A

ayben

Düşlediğin gelecek… Eğer istersen!

Evet gelecek ama önce bir hedefi olmalı insanın kendine bir yol çizmeli.
Doğru olanı aramalı ve hayalleri düşleri onlar olmalı ki sonra hayatı o olacak.
İşte bu yüzden önce bir hedefi olmalı insanın.

Teşekkürler.
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
En ufak boşvermişlik varsa hayatta iplik söküğü gibi gelir gerisi.. kendimden biliyorum.
Sadece gerçekten istemen yeterli uzak diye birşey yok.. Kendini kandırmadan ilerlediğinde başardığını göreceksin

Teşekkürler paylaşımın için..
 
Ç

çiLingiR

Kullanıcı
13 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbuL
Safari' Alıntı:
En ufak boşvermişlik varsa hayatta iplik söküğü gibi gelir gerisi.. 
Sadece gerçekten istemen yeterli uzak diye birşey yok.. Kendini kandırmadan ilerlediğinde başardığını göreceksin
kesinlikle katılıyorum..
paylaşım için teşekkürler..
 
P

Paradoks

KAOSUN İCERİSİNDEYİM DÜSÜNCELERİM HAYALLERİMDEKİ GİRDAPA YAKALANMIS... :-\
 
K

Kristal

Bir hedef belirleyip ulaşmak için aklını,emeğini,zamanını kullanmalı.Ne yazık ki günümüz gençleri (bir çoğu)hazıra alıştığı için kendi istedikleri bir hedefe değil,onlar için uygun görülmüş hedefe yürümekteler.
Paylaşım güzeldi,teşekkürler...
 
B

bıldırcın

Tabiki insanın hedefleri olmalı,ulaşmak için çabalamalı yanlız bazen hayat öyle oynuyor ki insanla karşısına öyle engeller çıkarıyor ki ulaşmak istediğin şeyler bir kenara itiliveriyor,işte o zaman en büyük hayal kırıklığını yaşıyorsun...
 
E

erdal_ergen

Kullanıcı
16 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
paylaşım için teşekkürler saygılar :D
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Nasıl İstiyorsan Öyle Yaşa....  ?

E hayatın yaşamın kurallarına ne oldu ?
Kaç gündür okuyordum.
Hayat şudur,yok 40 kural yok 101 kural, az evvel yaşam bir pabuçtu :) Ve ayağımıza uymazsa olmuyordu nedim ben şimdi.
Radyasyona maruz kalmış gibiyim ha.

Ah nerede vah nerede bir bulabilsem aklımı acaba ah nerede vah neerde.
Deliriyıorum vesselam.
 
Üst