MC DONALDS STRATEJİSİYLE DÜNYAYA AÇILIP MR. KUMPİR OLDU!

  • Konbuyu başlatan Gamzelim
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kim, Neyi, Nasıl Başardı? kategorisinde Gamzelim tarafından oluşturulan MC DONALDS STRATEJİSİYLE DÜNYAYA AÇILIP MR. KUMPİR OLDU! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,262 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kim, Neyi, Nasıl Başardı?
Konu Başlığı MC DONALDS STRATEJİSİYLE DÜNYAYA AÇILIP MR. KUMPİR OLDU!
Konbuyu başlatan Gamzelim
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Kristal
G

Gamzelim

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
www.kalbim.gen.tr
Yazan: Feray akşit

Anavatı eski Yugoslavya olan kumpiri dünyaya açan Halit Kesemen, Mr. Kumpir adıyla; ABD, Almanya, Fransa, Malezya ve Tayland’da kumpir zinciri kurdu. Ricky Martin’e bile Paris’te kumpiri tattırdı.


Bir fırın.. Patates.. Birkaç meze.. Tüm bu sermayeyi bir araya getiren her köşe başında ve alışveriş merkezinde bir kumpir dükkânı açıyor. Hazırlanması kolay, maliyeti düşük kumpir, hazır yiyecek pazarına büyük bir hareketlilik getiriyor. Ancak içlerinden bir kumpirci var ki diğerleri arasından hemen sıyrılıyor. Asıl memleketi eski Yugoslavya olan ancak tereyağı ve kaşarla 1991 yılında Türkleştirilen kumpiri McDonald’s gibi bir pazarlama stratejisiyle ”Türk yemeği” olarak dünyaya pazarlıyor.

Halit Kesemen, Mr. Kumpir adıyla ABD’den Almanya ve Fransa’ya, Malezya’dan Tayland’da kadar kumpir zinciri kuruyor. Kimi ülkelerde girişimcilere franchise veriyor, kimi yerde ise sadece kumpiri ve sistemini öğretiyor. Bugüne kadar 14 ülkede 22 kumpir mağazasın kurulması için danışmanlık hizmeti veren Kesemen’in Almanya’da 2, Belçika’da 3, ABD’de bir ve son olarak Mısır’da da bir franchise’ı bulunuyor. New York’ta, Hollanda’da gazetelerde ”Mr. Kumpir” adıyla boy gösteriyor. Sonunda Paris’te Ricky Martin’e bile kumpir yedirmeyi başarıyor. Halit Kesemen, ”Kumpire bir standart getirdik. Bizim mutfağımızdan gelen bir tat diye dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Yurtdışında artık her yerde pizza, hamburger, döner var. Kumpir, hem ucuz hem sağlıklı hem çabuk hazırlanan bir ürün olduğundan yurtdışında çok büyük talep gördü” diyor.



Üniversite bitirdi kumpir işine girdi

1994 yılında bir arkadaşın, ”Bir dükkân tut, salata, sandviç, kumpir satarsın” sözüne kadar kumpirin ne olduğunu bilmeyen Kesemen, ”İzmir 9 Eylül Üniversitesi mezunuyum. Ticaretten hiç anlamazdım. Yine de daha yaratıcı işlerle uğraşmak istiyordum. Arkadaşımın önerisini dinledim. Hemen işe koyuldum” diyor.

Kesemen, önce kumpirin yapılışı öğrenmek için 10 gün boyunca ücretsiz olarak Akmerkez’deki Küçükev’de çıraklık yapıyor. Ancak işin sandığı kadar kolay olmadığı anlayınca profesyonel birini bulup ilk dükkânı açıyor. Kısa zamanda Bağlarbaşı’nda iki kumpir dükkânı oluyor. Onu alışveriş merkezleri takip ediyor. Ancak 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye’de de patlamaların yaşanması Kesemen’in stratejisini değiştirmesine neden oluyor.

Kesemen, ”11 Eylül’den sonra Türkiye’de yaşanan terör olayları ile insanlar alışveriş merkezleri gibi kapalı mekânlara girmeye korktu. Buradaki satışlarımız düştü. Alışveriş merkezlerindeki dükkânlarımız ise hep dolar üzerindendi. Dolar inanılmaz bir artış yaptı. Biz de işletmelerimizi devretmek zorunda kaldık” diyor.



İnternet ABD kapısı açtı
Ancak ”Mr. Kumpir” gerçek çıkışı bundan sonra yapıyor. Kesemen, ”Bundan sonra ne yapabilirim” düşüncesi ile internette araştırma yaparken ABD’deki Türklere hitap eden Turkla.com’u fark ediyor. Sitedeki forum bölümüne, ”Türkiye’nin en iyi kumpircisiyim. Davet edin, size kumpiri öğreteyim” diyen kısa bir metin bırakıyor.

Kesemen’in hayatı bundan sonra değişiyor. Daha önce hiç yurtdışına çıkmamış olan Kesemen’e sadece ABD’den değil dünyanın dört bir köşesinde yaşayan Türklerden davet yağıyor. Ancak Kesemen tercihini ABD’den yana kullanıyor. Halit Kesemen bundan sonraki ABD macerası şöyle anlatıyor: ”New York’ta Masal Cafe adıyla bir mekân işleten Türk çağırdı. Döner, kebap yapıyorlardı ama kumpiri hiç bilmiyorlardı. Onlara kumpiri öğrettim. Daha sonra başka firmalarla anlaşıp Brooklyn, Manhattan ve New Jersey başta olmak üzere dört ayrı yerde kumpir dükkânı kurulması için danışmanlık yaptım.”

Daha sonra Türkiye’ye geri dönen Halit Kesemen, ”Yurtdışında kumpire talep çok. Ama kimse kumpiri tanıtmıyor” diyerek harekete geçer. İlk iş olarak 15 yaşındaki bir gence web sayfası yaptırır. Web sayfası ile dünyaya açılan Kesemen’e Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya gibi Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinden, son olarak Malezya, Tayland ve Körfez ülkelerinden teklifler gelmeye başlar. ”Gittiğim yabancı ülkelerde bana Mr. Kumpir demeye başladılar” diyen Kesemen, ”Bu işin ekibini kurduk. Franchise vermeye başladık” diyor. Kumpirseverlerin ilgisi basına da yansımış. New York’ta Metro gibi yerel gazetelerde, Hollanda’da Eindhoven Balgad gazetesine Mr Kumpir haber konusu olmuş. Sadece Bremen’de bir alışveriş merkezinde kurduğu kumpir dükkânında günde 200-300 kumpir satılır hale gelmiş. Mr. Kumpir’in ünü ABD ve Avrupa derken Uzakdoğu’ya kadar uzanıyor. Kesemen, Tayland’dan gelen talep üzerine 2 ay önce ilk kumpir dükkânın açılması için danışmanlık yapıyor. Burada Taylandlılara günde 100’den fazla kumpir satılıyor. Halit Kesemen’e son olarak Mısır, Kuveyt, İran ve Suudi Arabistan’dan davet gelmiş. İran’da ABD karşıtlığı nedeniyle Mr. Kumpir yerine başka bir isim arayışında olan Kesemen, Suudi Arabistan’da kraliyete ait bir şirket ile başbayilik vermek için el sıkışmak üzere.



Kumpir ile yılda 350 bin euro ciro
Mr. Kumpir özel üretilmiş karavanı içinde çalışan, araç arkasında istenilen yere taşınan Roll Room adı verdiği 15-30 metrekare büyülükte, tezgâh arkasında çalışan sabit işletmeler ve 50-70 metrekare büyüklükte, oturma bölümü olan, ürün gamı genişletilmiş restoranlar olan Rest konseptleri ile hizmet veriyor. Kesemen, ”Bazen dekorasyonu hazırlayıp, mönülerini oluşturup, dükkânı kurup bu işin eğitimini vererek çıktığımız yerler oluyor. Anahtar teslim edip çıkıyoruz. Bazen de adımızla franchise veriyoruz” diyor. 20-30 metrekarelik bir kumpir dükkânı 20-25 bin euro, 50-60 metrekarelik bir dükkân ise 30-35 bin euroya mal oluyor. Halit Kesemen, ”Öyle 80-100 bin dolarlar istemiyoruz. Gerçek maliyetleri yansıtıyoruz. Türkiye’de bayi sayımızı artırmayı hedefliyoruz” diyor. Bir bayinin yıllık cirosunun 300-350 bin ciro arasında değiştiğini belirten Kesemen, ”Bunun günlük kâr marjı yüzde 70’tir” diyor.



Kaynak : www.referansgazetesi.com
 
E

eragon

Kullanıcı
29 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
bursa
böylesi yükselişleri hep hayallerinin peşinden koşan insanlar gerçekleştiriyor,bulunduğu konumun dışına çıkabileceğini,bulunduğu konumun dışında da bişiler yapabileceğini düşünen insanların yazdığı tarihler bunlar....
 
R

riçiriç

Kullanıcı
12 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
vaayy bee keşke bende böyle azimli bir insan olabilsem :’(insan imreniyo..
kıskanma ne olur çalış seninde olur ;D



 
M

martinlover

Kullanıcı
30 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Bravo Bravo Bravo 

Başka hiç bir sözüm yok.......
 
S

smyye

Kullanıcı
1 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
bencede bravo!!! :)
ama böyle işler araştırma ve azmin yanında birazda şansa bakıyo sanki yada daha doğrusuyla nasip demek lazımm belkide.......
 
D

derin_3486

Kullanıcı
7 Nis 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Tebrik etmekten başka yapılabilecek bişi yok.
paylaşım için teşekkürler
 
F

franchise

Kullanıcı
27 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
van
Mr. Kumpir başarılar dilerim sana....
 
K

Kristal

Ticari zekayı tebrik etmek gerek..Paylaşım için teşekkürler..
 
Üst