İnsan neden duygularıyla hareket eder

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan okay12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Duyguyla hareket etmenin yanlış olduğuna katılmıyorum ben. Bazı duygulara göre hareket etmek yanlış olabilir veya duygumuzu aşırı yaşamak, belki mantıkla dengelemek lazım içten gelen duyguyu.
Ayrıca duygusuz sadece soğuk bir mantıkla yaşamayı istemezdim ben, her ne kadar duygularım beni hırpalasa da hayatta.
Nefret duygusunun bile hayatta yeri olduğuna inanırım yeter ki dengeli yaşansın.
Ayrıca hayatımda duygumu arka plana atıp mantığımla verdiğim bir yanlışım da olmuştur bedeli de ağır olmuştur.
En iyisi mantıkla dengelemek duyguyu.

Ay, ay, ay, sabah sabah çok duygulandım.
Bu gün duygularımla haraket edicem, tüm satışlar halk için.
Mantıken iflas etmem gerekir tabi.

dideM' Alıntı:
Çıkmak zorunda olduğumda bu konuyu ilerde devam etmek üzere terkedeyim. Yolda da düşüneyim biraz temiz hava alayım beynime oksijen gitsin. (:

Evet yarım kalmış.. :)

Devam edelim istersen.  :)

Yazdıklarımı okudum ve asıl demek istediğimin ;

"duygusal olarak alınan kararlar mantıklı değildir"

önermesinin yanlış olduğunu vurgulamak olduğuna karar verdim (:

Peki tamam.
Ben şuraya değinmek istiyorum.
Şu anda alınan kararların geçmişte benzeri yaşanılmış ve bilinçaltına atılarak tekrar yaşandığında o bilinçaltından çıkması ile oluştuğunu yazmışsın.
Tamam buraya kadar hemfikiriz. Fakat bilinçaltına atılan duyguların zaten, küslüklerin, sevinçlerin, kıskançlıkların, mutlulukların,..vs. Hangisini yaşadıysan o olayda, bugüne geldiğinde o hisleri yaşamaktan korkarak veya yaşamayı isteyerek alacaksın şimdiki kararını.

dideM' Alıntı:
Fakat bilinçaltına atılan duyguların zaten, küslüklerin, sevinçlerin, kıskançlıkların, mutlulukların,..vs. Hangisini yaşadıysan o olayda, bugüne geldiğinde o hisleri yaşamaktan korkarak veya yaşamayı isteyerek alacaksın şimdiki kararını.
Mesela kendimden örnek verecek olursam.
Diyelimki bir arkadaşım tarafından zamanında büyük bir yıkıma uğradım. Bu olay benim ileriki kararlarımı etkileyecektir. Yani aynı durumla, farklı bir ortamda karşılaşsam, geçmişte yaşadığım bu olaya göre karar vereceğim. Vereceğim kararı, düşünerek alsam bile, düşüneceğim şey geçmişte başıma gelen olay olacak.

Tabi bu her olay için geçerli değil. İnsan bazen hakkaten düşünerek karar vermesi gereken yerler oluyor. Bu tarz kararları alırken mantık çerçevesinde düşünmesi gerekiyor.

Aslına bakarsan benim fikrimin özeti şu, "duygular ve mantık birbirinden bağımsız şeyler değil, tam tersine birbirini tamamlayan, geliştiren şeylerdir"

Yani ben bir karar verdiğimde çok mantıksız hareket ettin, duygusal davrandın gibi bir yaklaşım bence doğru değil. O duygusal yaklaşım benim beynimin oluşturduğu bir mantığın çıktısı sonuçta.
:)

Yani ben bir karar verdiğimde çok mantıksız hareket ettin, duygusal davrandın gibi bir yaklaşım bence doğru değil. O duygusal yaklaşım benim beynimin oluşturduğu bir mantığın çıktısı sonuçta.
Bence de o yaklaşım beyninin geçmiştekilere oluşturduğu tepkisel duygular. İşin içinde mantık olsa geçmiştekileri aklına getirerek hareket etmezsin. Şu anki pozisyonunu, gereksinimlerini düşünerek hareket edersin. Bu da mantık demektir.

dideM' Alıntı:
Bence de o yaklaşım beyninin geçmiştekilere oluşturduğu tepkisel duygular. İşin içinde mantık olsa geçmiştekileri aklına getirerek hareket etmezsin. Şu anki pozisyonunu, gereksinimlerini düşünerek hareket edersin. Bu da mantık demektir.

Haklısın yani mantık geleceğe yönelik, duygular ise geçmişte yaşadıklarımızın oluşturduğu etki.

Ama konuda diyor ki ;

"İnsan neden duygularıyla hareket eder"
"Aklı mantığı dururken kendinin zarar göreceğini acı çekiceğini bile bile neden duygularını dinler"

Ben de bu arkadaşa yanıt olarak, duyguların akıl ve mantık çerçevesinde oluştuğunu söylemiştim. Yani bir insanda birisine karşı kin,nefret,kıskançlık durup dururken oluşmaz. Birşeyle düşünür ona göre oluşur. Düşündüğünün farkındadır ya da değildir ama illaki aklından birşey geçirir. Durup dururken duygu oluşur mu (:

Mesela bir anne, bebeği diyelim ki tehlike içinde. Ya ben bir mantık çerçevesinde düşüneyim, sonra karar vereyim der mi ? demez. Hemen içgüdüsel olarak harekete geçer. Peki yaptığı şey mantıksızmıdır ? Mantıksız olsa bile , belli bir akıl ve düşünce çerçevesinde oluşmuştur. Sadece harekete geçerken fazla düşünmemiştir.

Diyeceğim şimdilik bu kadar (:

dideM' Alıntı:
Dolayısıyla bu 3 adamında duygusal olarak verdikleri kararlar, aslında daha önce geçmişte yaşadıklarından kaynaklandı
Abi sen duyguyu komple kaldırıyorsun bu şekilde ama..

İkili ilişki olarak düşünelim; Birini çok seviyorsun ama onun davranışları değişmeye başladı, değer vermiyor, saygı duymuyor,..vs. Seni üzeceğini biliyorsun ama onsuz kalmak da sana koyuyor. Ayrılmak mantıksal karar, devam etmek duygusal..?
Peki ama katılmıyorum yine de sana.. Kin,..vs zaten duygudur. Kırılmaman gereken bir olay karşısında kırılıyorsan bu senin duygundur ki o kin de öyle oluşmuş olabilir.

Her neyse.. Yukarıdaki yorumumu da ele alarak farklı düşündüğümü belirtmek istedim. :)

Geri