Her ilişkide önemli olan mesafeyi koruyabilmek.
Bizler çok sıcakkanlı insanlarız, "mesafe" sözcüğünden anladığımız ise "soğuk durmak". Oysa çok farklı.
Birbirlerine güzellikler yaşatanlar insanlar olduğu gibi hayalkırıklıklarını yaşatanlarda insanlardır.
Ne yaşadığımız güzelliği abartalım, ne de yaşadığımız hayalkırıklığı nedeniyle dünyaya küselim bence.
Hiç kimse mükemmel değildir, öyleki yaşadığı koşulların olumsuz olması halinde kişinin ruh halinin değiştiği durumlar vardır, bu durumlarda bizi kırabilir, "ondan hiç beklemezdim!" deriz bazen, ve dün en sevdiğimiz kişi birden düşmenımız olur artık. Çünkü bizi anlamamıştır, bize hırçın hatta kötü davranmıştır ve bizi incitmiştir.
Ve benim gözlediğim kadarıyla, ilişkilerde daha çok özverili davranan kişinin kendisidir hep, "saçlarımı sizin için süpürge ettim" sözü sıkça kullanılır ama bizim için saçını süpürge eden insanların farkında değilizdir çoğunlukla.
Bencillik birazda insanoğlunun doğasında vardır. Ve canımız yandığında, yakan kim olursa olsun, ilk düşündüğümüz hep kendimizizdir.
Aşk... diyor arkadaşlar son günlerde sıkça, ve aşk acılarından sözediyor.
Anladığım kadarıyla, bizler aşık olunca, başladığımız ilişkidede bencilleşiyoruz. Aşkı, her dakika elele, gözgöze olmak olarak düşünüyoruz. Hep düşünülmeliyiz, hep düşünmeliyiz, hiç ara vermeden birbirimizle olmalıyız. Ve ne yaparsak yapalım, aklımızda olması gereken kişi aşık olduğumuz kişi olmalıdır. Kişiliğimizden ödün vermeyi, zevklerimizi değiştirmeyi, özgürlüğümüzü onun özgürlüğüne bağımlı kılmayı severek tercih ederiz başlarda.
Ve bir şeyler yıkılır!
Çünkü hiç bir ilişki bu kadar özveri kaldıramaz. Taraflardan birisi sıkılmaya başlar ve çünkü farkında olmadan baskılar başlamıştır. Ve sonuçta uzaklaşmalar.
Oysa aşkta bile mesafe olmalıdır, diğer tüm ilişkilerde olması gerektiği gibi.
Mesafeli yaşanan hiç bir arkadaşlık, dostluk, aşk, sevgililik yıpranmaz, çünkü bizim nasıl haklarımız varsa, karşımızdaki kişininde hakları ve özgürlükleri vardır sonuçta.
Mesafeli olmak, soğuk olmak değildir.
Sadece bizden karşımızdaki kişiye gidebilecek sinyallarin olumsuzluğunda, ya da ondan bize gelebilecek olanlara karşı korunmaktır sadece.