İMZA NEDİR

  • Konbuyu başlatan aykut03
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde aykut03 tarafından oluşturulan İMZA NEDİR başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,838 kez görüntülenmiş, 12 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı İMZA NEDİR
Konbuyu başlatan aykut03
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
İmza; “Bir kimsenin, bir yazının altına bu yazıyı yazdığını veya onayladığını belirtmek için, her zaman, aynı biçimde yazdığı ad ve işaret” olarak tanımlanır. Bu tanımdan imzanın;

Yazılması gerektiği anlaşılmaktadır. Yazı harflerden oluşur. İmzanın yazıdan yani yan yana gelmiş harflerden oluşması gerekmektedir. İmzada yazılması gereken Önad ile Soyadıdır.

Aynı biçimde yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. İmza el yazısı ile yazılırken; matbaa harfleri ile yazılmalı, el yazısı ile tersim ediliyor ise devamlı el yazısı ile yazılması, noktalama işareti ve yapılıyor ise eklemeler; özellikle her imzada bulunmalıdır. Özel mektuplara atılan imzalar ile resmi belgeye atılan imzaların aynı biçimde olması gerekmektedir.

Her zaman kavramı; Bu kavramdan kasıt, kişinin değişik zamanlardaki psikolojik durumuna bağlı olarak imzasının farklılık taşımayacağı durumudur. Yani kişi keyifliyken veya canı sıkkınken veya tereddütlü veya inandığı bir konu olduğu zaman daha başka imzalar tersim edemez. Ancak, kültürel düzeyi ve yaşı arttıkça imzasının yapısında gelişmeler olacaktır.

İşaret, imza yerine geçen “Mühür” veya “Bastırılan Parmak” anlamındadır. İmza atmaya muktedir olmayan kişinin, imza yerine kullandığı el yapısı cismin bıraktığı izdir. İngilizce'de imza “SIGN" (işaret, alamet, belirti, iz) şeklinde ön tanımlama ile tanımlanmakta ise de; imzanın asıl tanımlanması “SIGN MANUAL" (El yazısı imza) şeklinde vurgulanmaktadır.

Ülkemizde genelde imza nasıl atılmaktadır? Sorusuna cevap olarak şunlar söylenebilir.

“Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunda imzanın öz ve soyadın birlikte veya bunlardan birisinin yazılması suretiyle atıldığı kabul görmektedir. Ülkemizde kullanılan imzalar daha ziyade bir şekilden ibaret olup bu imzalar el yazısı karakteri arz etmezler.

Belgeler altına atılan imza, o belgenin tasdikini ve belge içeriğinin imza sahibi tarafından kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; imza el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya önadın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılmalıdır. İmzada ne kadar karakteristik, kişisel özellikler olursa imza o kadar güvenceli olur. İmzaların zeminlerden etkileneceği göz önünde bulundurularak belge altına birkaç kağıt veya yumuşak karton konulmalıdır. Ayrıca, imza kolayca silinemeyen, uzun süre kalan, sabit mürekkepler ile atılmalıdır. Ülkemizde soyadı kanununda, borçlar kanununda hukuk usulü muhakemeleri kanununda ve noterlik kanununda imza hakkında mevzuat bulunmaktadır.



Mustafa Kemal Atatürk 'ün soyadı kanunundan sonra kullanmaya başladığı ve imza tanımına tam anlamıyla uygun imzası.

KRİMİNAL POLİS LABORATUVARLARI-alıntı
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
ATA'mın imzası o yıllarda atılmasına rağmen tam bir örnek niteliğindedir.

Diğer taraftan imzanın kişinin karakterini nasıl yansıttığını ifade eden bu yazı için de teşekkür ediyorum. Bu konuda gelişim göstermemiş ya da bu ana kadar bir köşeye koymuş tüm okurlarımıza "imza" konusu için biraz zaman ayırıp, kendisini yansıtan imzayı bir an önce bulmaları ve atmaları tavsiyesini sunuyorum.

Teşekkürler.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bana göre bir insanın sahip olduğu en "özel" şey adıdır.
Ve elbette adına bağımlı olması gereken imzası.
Gururla adımı soyadımı yazarak atarım bende imzamı. Ve hemen eklemeliyim elbette, önemli olan o gururu duyabilmek.
Teşekkürler Aykut.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Kesinlikle katılıyorum "imza" mızı karalamak yerine ,bize özgü olan öz/soyad olarak atılmalı.
Artık her ne kadar bir çok kişi,imza yerine paraf şeklinde atsada,teşekkürler paylaşım için. :)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Söylenecek bir şey kalmamış.
Adımı ve soyadımı kullanarak imza atmayı doğru buluyorum.

Teşekkürler Aykut.
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
İsmimin baş harfini kullanarak atanlardanım da,imzalarımı birini digerine tutturamayanlardanım:(...
 
E

efza

Kullanıcı
26 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Adımı  ve soyadımı kullanarak  imzamı atıyorum.Teşekkürler paylaşım için
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
Bende el yazısıyla atıyorum. Bize el yazım güzel olsa  :D :D :D
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
teşekkürler paylaşım için...
şimdi ki imzamı keşfedene kadar çok uğraştım,elyazısı ile ismimin ilk harfi,devamı soyisim,doğru uyguladığıma memnun oldum.
 
Üst