hiç karsınızdakı ınsanı beden dili anladınızmı?

  • Konbuyu başlatan çakır
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde çakır tarafından oluşturulan hiç karsınızdakı ınsanı beden dili anladınızmı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,971 kez görüntülenmiş, 32 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı hiç karsınızdakı ınsanı beden dili anladınızmı?
Konbuyu başlatan çakır
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan YKMZ
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
BEDEN DİLİ HAKKINDA.

İlk izlenim, ilk 30 saniyede yaptığınız ve söylediğiniz her şeyin bir bütünüdür."
"Ne söylediğiniz değil, onu nasıl söylediğiniz önemlidir."
"Basit bir jest, yüzlerce kelimeden daha çok şey ifade eder."
"Beden dili, bilinçdışı motivasyonlarımızı açığa çıkarır."

Bu ve buna benzer bir çok cümleyi şimdiye dek duymuş olmalısınız. Bilinen şu ki gerçekte bizler, hal ve davranışlarımız, duygularımız, fikirlerimiz ve kişiliğimizi sözlü ya da sözsüz şekilde ortaya çıkararak iletişim kurarız.

İş dünyasında bu konuyla ilgili bazı yanlış görüşler vardır. Bazı insanlar beden dili hakkında olan tüm konuşmaların terim dolu ve gereksiz olduğunu düşünürken, bir insanı anlayabilmek için ne dediklerini dikkatli dinlemenin yeterli olabileceğini savunurlar. Bunun zıttı olarak ise, bazıları, karşısındakinin bakışları, ayak vuruşları ve kişisel jestlerinin, o kişinin sözlerinden veya yaptıklarından daha çok şey anlattığına inanır. Bu optimistlere göre karanlık bilinçaltı, iletişim sırasında yüzük çevirme, saç ile oynama, sık tekrarlanan hareketler sayesinde açığa çıkıyor.

Bizler fikir ve isteklerimizi iletebilmek, karşımızdakiyle iletişim kurabilmek için en çok dilimizi kullanırız. Ancak aynı zamanda tutku, endişe ve korku gibi duygulara sahip yaratıklar olarak, hislerimizi göstermek isteriz. Bilinçli olarak sözsüz mesajlar iletir ve algılarız.İletişimde kullandığımız sözsüz ipuçları, sözlü olanları anlamamıza yardımcı olabilir. İnsanlar kollarını göğüs üstünde birleştirdiklerinde veya açtıklarında, bu, üşüdüklerinden, kolları dolu olduğundan veya çok rahat hissettiklerinden dolayı olabilir. Yani sadece, bu kişilerin kendilerini savunmak istemeleri, kafalarının meşgul olması veya güvensiz hissettikleri anlamına gelmez.

"Beden dili"nin öğeleri bize neler anlatır?

Bakışlar: Bakışlar daha çok kişilerle aramızda olan mesafeyle belirlenir, örneğin çok yakın duruyorsak birbirimize bakmamaya çalışırız. Aynı zamanda bakışlar, konuşmanın konusuyla da çeşitlilik kazanır. İletişimde olduğumuz kişiler ile aramızdaki ilişki düzeyi ve tabi ki kişilik özellikleri de bakışlarda etkilidir. Örneğin içe kapanık kişiler daha az göz teması kurar.

Yüz ifadeleri: Yüz ifadesi kişiye özgüdür ve iletişim tarzımızı belirler. Kaşları kaldırmak, yüzün kızarması, ağzın aşağıya doğru eğilmesi ve bunlar gibi bir çok hareket, iletişimde olduğumuz kişi veya kişilerde belli bir etki ve izlenim uyandırır. Gülümseme belki de en dikkate değer yüz ifadesidir ancak kolaylıkla taklit edilebilir.

El, kol, baş hareketleri ve jestler: Konuşma ve kendimizi ifade etme sırasında çok sayıda el, kol ve baş hareketleri kullanırız. Zamanın geçmesini beklerken, acelemiz olduğunda, bir konuşma sırasında söylenene katılıp katılmadığımızda ve bunlar gibi daha bir çok durumda jestlerimizi kullanırız.

Bu gruba giren hemen her hareketimiz bir anlam taşır. Örneğin yumruğu sıkmak güç göstergesi iken, kendine dokunma (ağız veya buruna dokunma, kaşıma gibi), eğer aşırıysa, endişenin bir belirtisi olabilir. Eğer genel olarak jestler, el ve kol hareketleri fazlaysa, bu durum o kişinin kısıtlı kelime bilgisini ya da Akdeniz ülkelerinden olduğunu gösterir.

Bedenin duruşu: Karşımızdaki kişiye göre durmayı veya oturmayı seçiğimiz açı oldukça önemlidir. İş dünyasında da vücudun duruş şekli, birini merkeze alma, gruba dahil etme veya dışlama gibi birçok anlam taşıyabilmektedir.

Giyim: Giyim tarzımız, zevkimizin, mal varlığımızın, değerlerimizin veya sosyal grubumuzun bir aynasıdır. İş danışmanlarının çoğu, daha etkili bir izlenim için insanların iyi giyinmelerine yardım etmeye çalışır. Rozetler, kol düğmeleri, marka etiketleri ve kullanılan her türlü aksesuar ve materyaller kim olduğumuzun veya kim olmak istediğimizin birer yansımasıdır.

Koku: İnsanlar doğal kokularını gizlemek için sabun, şampuan, deodorant, parfüm ve ağız spreyleri kullanır. Ancak vücudun asıl kokusu, insanların beslenme düzeni, sağlığı ve o anda endişeli olup olmaması gibi konularda ipuçları verir. Bilim adamları kokunun iletişimdeki öneminin daha çok farkına varmaya başladılar.

 
P

Paradoks

İletişimde olduğumuz kişiler ile aramızdaki ilişki düzeyi ve tabi ki kişilik özellikleri de bakışlarda etkilidir. Örneğin içe kapanık kişiler daha az göz teması kurar.

TIPKI BENİM GİBİİ... BU ARADA POLİSİYE FİLMLERİNDE;

- YERE BAKMAK YALAN SÖLEMEK
- GÖZLERİNİN İCERİSİNE BAKMAK DOGRU SÖLEMEK
- HAFİFCE HAVAYA DOGRU BAKMAK DÜSÜNMEK

ANLAMNINA GELMEKTEDİİR.. DOGRULUGU TARTISILIRR... :D BİLGİLENDİRİCİ BİR PAYLASIM İCİN TESEKKÜRLER.
 
M

menzup

Kullanıcı
9 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
konya
paylaşım için teşekkürler güzel bi konu
 
E

esranur

Kullanıcı
19 Mar 2007
En iyi cevaplar
0
0
hımm..gercekten de öyle..söylediklerimiz değil,asıl beden dilimiz coğu şeyi söylüyor...
 
F

fatma_yetkin_izmir

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
izmir
beden dili gerçekten çok önemli.... Örneğin konuşurken karşısındakinin omzuna elini koymak, bana çok hakaret gibi geliyor.... samimiyetsiz, ukala bir tavır gibi :)
 
Ç

çakır

Kullanıcı
22 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
samsun
ewet arkadaşlar..bencede insanları beden dili aslında cok önemli..
 
F

fatmailtus

Kullanıcı
17 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
İZMİR
Teşekkürler Çakır Bey.
Sürekli gülümseyen kişinin adı "GÜLERYÜZLÜ"ye çıkar. Bu kötü mü? Bence değil. Ya sizce?  :)

MELEKLER SİZİNLE OLSUN
 
L

lilaslmn

  hayatımın her karesinde kullanıyorum beden dilini.özellikle koku iletişimin en temel unsuruymuş,ilginç gibi görünse de doğru olduğu kanıtlanmış.
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
bende ama bu aralar bende konusurken insanların yüzüne bakamıom bu busene meydana geldi önceden göz teması kurminca konusmadan saymıodum nerden cıktı bu huyum acaba :-X :-X
 
N

nazarelif

Kullanıcı
22 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kastamonu
bende dikkat ederim vücut diline.kendimde bazı davranışları engellemeye çalışırım. ama genelde karşımdakinin nasıl bir tutumla bana yaklaştığına dikkat ederim. yalan mı söylüyor. yada söylediklerime inanmıyor mu? çok önemli gerçekten güzel bir konu. bildiğiniz başka taktikler varsa paylaşalım
yalan söylemenin burundaki hassas sinir uçlarının kaşınmasına yol açtığı ve sürtme hareketinin de bu hissin önüne geçmek için yapıldığı ortaya çıkmıştır... :)
 
Üst