”Kötü ahlâklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur.”
”Her binanın bir temeli vardır. İslâmın temeli de güzel ahlâktır.”
”Kötü ahlâk, öyle bir fenalıktır ki, onunla yapılan birçok iyilikler fayda vermez. Güzel ahlâk, öyle bir iyiliktir ki, onunla yapılan günahlar affa uğrar.”
”Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlâkları sayesinde yükselmişlerdir.”
”Güzel ahlâk güleryüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir.”
”Güzel ahlâk, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir.”
”Güzel ahlâk, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır.”
”Güzel ahlâk, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeğe çalışmak demektir.”
”Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabretmektir.”
”Güzel ahlâkın en azı, meşakkatlara göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır.”
”Güzel ahlâk, haramlardan kaçıp helalı aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile efradıyla da iyi geçinip onların maişetlerini temin etmektir.”
”Güzel ahlâk, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir.”
Bir müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güleryüzlü olmayan kimse mümin sıfatlı değildir. Herkese karşı güleryüzlü olmalıdır.
Hadis-i şerifte, Allaha ve ahıret gününe iman edennin, misafirine ve komşusuna ikram etmesi, ya hayır söylemesi veya susması emredilmiştir. (Buhari)
Başkasın kötü ahlâkından şikayet eden kimsenin kendisi kötü ahlâklıdır. Başkaların kötülüklerinden bahsediyorsak, bu kendimizin kötü olduğunun alametidir. Güzel ahlâk, eziyetleri sineye çekmektir.