her gün bir kelimenin anlamını öğren / piramit alıntı

  • Konbuyu başlatan muraturkom
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde muraturkom tarafından oluşturulan her gün bir kelimenin anlamını öğren \/ piramit alıntı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 14,388 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı her gün bir kelimenin anlamını öğren \/ piramit alıntı
Konbuyu başlatan muraturkom
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Harun
M

muraturkom

Her gün sadece bir tane bilmediğin kelimenin anlamını öğren.

Kişiye özel bir uygulamadır.ör: koordinasyon,emptia,empati,soyut,somut,enflasyon,deflasyon,dejenerasyon vb. sözcükleri gazete kitaplar taranarak sözlük yada ansiklopediden bulup not defterine yazacaksın.
Piramidin bu aşamasında size küçük bir yaşanmış hikaye ile başlayalım.Dil eğitimi alan Hollandalı Türkçe eğitimi için ülkemize gelir, dilimizin kolay bir dil olmadığını ancak yabancı kulağıyla çok melodik seslerin olduğunu ifade ediyor.İlginç birazda komik anısını anlatıyor.Türk arkadaşlarıyla Türkiye de kahvehaneye gidiyorlar.Türk arkadaşı yüksek bir sesle bize çay may getir diyor.Hollandalı çayın ne olduğunu biliyor ancak mayın  çörek yada benzeri bir şey olduğunu düşünüyor.sadece çay geliyor.Sesini çıkarmıyor evde sözlüğe bakıyor ancak may diye Türkçe bir sözcük bulamıyor. Türkçe’miz  Prof. Oktay Sinanoğlu’ nun dediği gibi matematiksel bir dil bir kelimeden birçok farklı kelimeler türetilebiliyor.Anlaşılmak anlatmak anlamak için bilmediğimiz her sözcüğü sözlük yada başka kaynaklardan öğrenin.Her gün bir bulmaca çözün bilmediklerinizi sorun evde ailenizle birlikte yapın.
Çevrenizdeki kişilere bilmediğinizi belli etmemek için ne kadar sıkıldığınızı hatırlayın,daha mı iyi hadi kolları sıvayın her gün sadece bir kelime öğren ve not defterine yaz.
Biz Türkçe yi bilmiyor muyuz dediniz sanırım evet siz Türkçe de kullanılan bazı kelimelerin anlamlarını bilmiyorsunuz.Bir çoğunu da duyduğunuz ancak kelimenin anlamından haberiniz yok.Bazı suçların bu nedenle  işlendiğini duydunuz mu ? Karşısındaki kişinin söylediğini farklı algıladığı için cinayet bile işleniyor.örnek Adana da kahvede bir müşteri kahveciye gevşek dediği için öldürüldü.(2008 yılının son aylarında)
Gevşek kelimesi başka bir kelime olarak mı algılandı yoksa gevşek katile ne çağrıştırdı bilinmez.bilinen bir gerçek kelimelerin anlamlarını tam bilmiyor ve yanlış anlayıp yanlış anlatıyoruz bu nedenle iletişim önemlidir.iletişim konusunu biraz açmakta yarar var.

İ l e t i ş i m , kişinin kendisiyle ve diğer insanlarla yaptığı ses ,davranış, yüz mimikleri, vücut dili  kullanılarak,duygu,bilgi, düşünce kavramlarının gönderilmesi algılanması değerlendirilmesi faaliyetidir.
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
hergün olmasada çok sık yapıyorum bunu  :)
 
U

UNKAPANI

Kullanıcı
3 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Haklısınız hergün kelime dağarcığımızı geliştirmeliyiz. Gelişime,öğrenmeye açık bir toplumuz eminim ileriki yıllarda daha iyi kültür seviyesinde olacağız. Paylaşım için teşekkürler...
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Bunun için kullanıdıgım bir kitabım var...Kelime haznemize yeni bir kelime katmak,yeni bir kelimenin anlamını ögrenmeyi seviyorum...Her ne kadar daha hayata geçirememiş olsamda bu kelimeleri :)Bir gün geçirecegim  ::)
Geçen gün ilk defa duydugum bir kelimenin anlamını bakıyorum googlede,ekşi sözlüge girmişim sanırım...Kelimenin anlamını unuttum,kişilerin öznel yargılarına göre yorumlarını okuyup gülmekden,gerçek anlamınıda ögrenemedim  ;D
O kadar çok farklı yorum vardıki,sanırım içlerinden kafama en uygun olanı şeçmeliyim :)
Aynı gözlükle bakmayalım hayata...Farklı gözlüklerde takalım,güneş gözümüzü alsada bazen gözlüksüz de bakalım.. ::)
Teşekkürler  8)
 
M

muraturkom

arkadaşlarım / Oktay Sinanoğlu - by by türkçe kitabını şiddetle tavsiye ederim. GERçekten dekendi dilimizden uzaklaşırken, aynı zamanda ingilizce bozması birçok kelimeyi çakmışız dilimize. 15-20 yaş arasının kullanabildiği sonra da ayrıca anlamını bildiği kelime sayısı çok az. Ayrıca ingilizce kırık şivesi aksan bozukluğu da var. BEN olacacağına çocuk ban diyor. ülkemizi ve gençlerimizi çok seviyoruz.Umarız birilerinin dilimizde bile bize birçok tuzaklar kurulduğunu anlarız.Umarız birgün okumaya ,hatta yazmaya başlarız.Anlamak ,anlatmak, uyum ahenk içerisinde olmaya başlar.Çenem açılmışken son bir şey daha söylemeliyim. Siz de farkettiniz mi; Bakkalda , cafede ,lokantada,otobüste hayatın bir çok yerinde karşımızdaki kişiyle iletişim kurmakta zaman zaman zorlanıyoruz.Bu yüzden de bazen normal bir alışveriş veya başka bir davranış aniden kavgaya dönüşebiliyor.Ama şimdi hatırlayamadım örnek vermek istiyordum.
"
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Bence de yeni bir seyler öğrenmek insanı zihinsel ve kültürel olarak ileriye bir adım attırabiliyor.mesela ben her günün bitiminde düşünürüm 'bugün yeni neler öğrendim' diye ve hemen hemen her gün yeni birer yeni kelime öğreniyorum ve cok iyi oluyor herkese tavsiye ederim.
 
Üst