Bir köpek sahibi olmayı düşündüğümde araştırmıştım. Cinslerine göre farklı özellikler, karakter yapıları olduğu ve nasıl bir hayat sunabileceksen ona göre bir cins seçmem gerektiğini öğrendim. Hatta aynı cins köpeklerde dahi karakterlerin baskın, korumacı, çekingen özellikleri de olabileceği söylendi. Zaman içinde de bunu gördükçe doğru buldum.

Av köpeği cinsi alırsanız hareket edebilmesi, enerjisini sarf edebilmesi için ona ya daha çok gezi imkanı sunmalısınız ya da daha iyisi ona bahçede bakmalı ve özgürlük tanımalısınız. Ayak ucunuzda evde bir köpek istiyorsanız, bu sahibinin yanında olmayı tercih eden sahibine daha bağlı cinslerden olmalı.
Ayrıca yavru olarak almanız sizin ona sunacağınız eğitimi daha kolay kabul edebilmesini sağlıyor ve yetişkin bir köpekte acaba nasıl korku, üzüntü yahut hastalık yaşamıştı gibi bilemeyeceğiniz ve yardımcı olmak gerektiğinde çözüm bulmakta zorlanacağınız durumlarla karşılaşmıyorsunuz.
Yavru ve aynı cins köpek alırken de önerilen yine baskın mı itaatkar mı olacağı seçiminde ise yavruları serbest bırakıp nasıl davranacaklarına bakmanızla anlaşılabiliyor. Doğrudan hiç tereddütsüz size gelirse baskın karakterli ve onu zeki ancak kolay itaat etmeyecek olarak kabul etmelisiniz, yok itaatkar olsun diyorsanız biraz çekincence uzakta duran yavruyu seçmek gerekiyor.
Yani hem cinslerine göre değişik karakterleri var hem de yine kendilerine özgü bu karakterlerinde ağırlıklı olan olmayan farklı yönleri var bence. :