Hayatımızdan neler silinecek?

  • Konbuyu başlatan Zynep
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Zynep tarafından oluşturulan Hayatımızdan neler silinecek? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,834 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Hayatımızdan neler silinecek?
Konbuyu başlatan Zynep
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hayatımızdan neler silinecek ?




Avustralyalı 'gelecek bilimciler' 2050 yılına kadar yok olması muhtemel 'şey'leri hazırladı.


Avustralyalı 'gelecek bilimciler' Richard Watson ve Ross Dawson, 2050 yılına kadar yok olması muhtemel 'şey'leri gösteren bir çizelge hazırladı.

Buna göre, gelecek yıl kül tablası, 2016'da ise bilgisayar fareleri ve emeklilik tarihe karışacak. Bu tahminlerin gerçekleşmesi zor gibi görünebilir ama onlar "Lütfen bu çizelgede kusur aramayın" diyor. Tempo dergisi, bu ilginç araştırmayı sayfalarına taşıdı.

Avustralyalı 'gelecek bilimciler' Richard Watson ve Ross Dawson, 2050 yılına kadar yok olması muhtemel 'şey'leri gösteren bir çizelge hazırladı. Buna göre, gelecek yıl kül tablası, 2016'da ise bilgisayar fareleri ve emeklilik tarihe karışacak. Bu tahminlerin gerçekleşmesi zor gibi görünebilir ama onlar "Lütfen bu çizelgede kusur aramayın" diyor. İşte Tempo dergisinin sayfalarına taşıdığı bu ilginç araştırma...

Türkiye'de pek yararlanılmasalar da fütüristler, yani gelecek bilimcileri, pek çok önemli şirkete danışmanlık hizmeti vererek, işlerin sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda önemli roller üstleniyorlar. Onların işi, insanların değişen ihtiyaçlarını, yaşam biçimlerini, savaş, terör, doğal afet gibi olayların yarattığı etkileri değerlendirip, bunların muhtemel sonuçlarını gözeterek bir gelecek haritası çizmek.

Richard Watson ve Ross Dawson, 'Tükeniş Çizelgesi'ni hazırlamaya (Extinction Timeline) 1950 senesinde başlamış. Çizelgeye göre, özel hayatımızı 1990'ların ortalarında, umudu ve dürüstlüğü ise 2000'lerin başında yitirdik. Gelecek bilimcilere göre, yine 2000'lerin başında şu meşhur İsveç Çakısı da tarihe karıştı. "Dürüstlük tamam, umut belki ama İsveç Çakısı'na hálá ihtiyacımız var" diyenlere ise İkiz Kuleler'in bombalanışını hatırlatıyor Watson ve Ross. İsveç Çakısı, 11 Eylül 2001'den sonra yavaş yavaş cepten çıkıp evde kalmaya başladı ve asıl amacından uzaklaşan varlığı anlamsızlaştı.

Tam da şimdi tükenenler
2010'a yaklaşırken, 'tamirci' kelimesi tarihe karışıyor. Her şeyin bir yenisi, daha iyisi o kadar çabuk çıkıyor ve ona sahip olmak öyle hızlı bir şekilde ihtiyaca dönüşüyor ki, bozulanı yenisiyle değiştiriyoruz hemen.
Çizelgeye göre, mektup yazmak, normal bir iklim, tahta oyuncaklar, müzik dükkanları, sokak sütçüleri, makul fiyatlı bir evde yaşamak da yakın geçmişte yitirdiklerimiz arasında.

Çizelgede 2009, kül tablasının yok olacağı yıl olarak işaretlenmiş. Kül tablası bu kadar çabuk tarihe karışır mı bilinmez, ama en azından restoranlarda ve kafelerde masanın üzerinde kül tablası olmasına gerek kalmayacağı kesin.

2011 itibariyle kuşlar telefon tellerine konamayacaklar, çünkü tellerden değil, uzaydan ulaşıyor sesimiz birbirimize.

2013'te 'teşekkür ederim' demeyi tamamen unutacak insanoğlu, nezaket tarihe karışacak.

2014'te 'kaybolmak', dolayısıyla yol sormak da tarihe karışıyor. "Bende 'GPS' yok" diyenlerin, cep telefonunun hepimizin cebine ne kadar hızlı girdiğini anımsamaları yeterli.

2015'te telefon rehberlerine ihtiyaç kalmayacak.
2016'da bilgisayarlarımızın farelerine veda ediyoruz. 2006'da İsveçli şirket Tobii Technology, bilgisayarın içine, kullanıcının göz hareketlerini takip eden bir program yerleştirmişti. Bu sayede bakışınızı uzun süre bir dosyanın üzerinde tuttuğunuzda, klavyede tanımlanmış sağ veya sol tık tuşlarına basarak dosyayla istediğinizi yapabiliyorsunuz. 2016'da bu tip bir sistemin tüm bilgisayarların standart özelliği olacağı öngörülüyor.

Aynı yıl, yaşlanma derdi kalmıyor. Çünkü anti-aging ve estetik ameliyatlar sayesinde herkes genç kalıyor. Kendini zinde ve genç hisseden insanlar, ileri yaşlara kadar çalışacaklarından, emeklilik de tarihe karışıyor.

2016 senesi içinde bir gün bankanın müşteri hizmetlerine telefon açacaksanız, karşınıza çıkan kişiye istediğiniz soruları soracaksınız ve cevap verecek. Belki şu anda sık sık başınıza geldiği üzere, yine sinirleneceksiniz bankanızın müşteri hizmetleriyle konuşurken, ama karşınızdaki ses soğukkanlılığını asla kaybetmeyecek. Watson'a göre bize cevap verenin aslında bir bilgisayar olduğunu anlamamız için en az yarım saat konuşmamız gerekecek telefonda.

2018 kütüphanelere, postanelere, DVD'lere, bedava park yerlerine, 'sıfır beden'e veda edeceğimiz yıl olacak. Kütüphane ve postaneye neden ihtiyacımız kalmayacağını anlamak zor değil, hele ki interneti böylesine severken... Bedava park yerini zaten şimdi bile zor buluyoruz.

Ama diyet yapanların sayısı hızla artmaya devam ederken, sıfır beden çılgınlığının geçeceğine inanmak güç. Ross Dawson, estetik anlayışının değişeceğini savunuyor. Peki, gelecekte nasıl kadınlar makbul olacak? Kendisi gibi olan, neyse o olan kadınlar!

Watson ve Dawson'a göre, hayvanlarda görülen hastalıklar, sağlık saplantısı ve değişen ahlak anlayışı nedeniyle çok daha fazla sayıda insan vejetaryen olma yolunda ilerliyor. 2018, kasapların başka bir iş bulmak için kara kara düşünecekleri bir yıl olacak. Yine aynı yıl, sofraya oturup kahvaltı etme alışkanlığı da tarih olacak. Çünkü buna kimsenin zamanı kalmayacak.
 
Aklınıza yatmadı mı?
Watson, bu yıl içinde birçok dile çevrilecek olan yeni kitabı 'Future Flies'da (Gelecek Uçar) kendilerini bu tarihlere götüren ayrıntıları anlatmış. Watson'ın altını çizdiği bir şey var: O da bu çizelgeyi çok ciddiye alıp içinde kusur bulmaya çalışmamak gerektiği. Çizelgede listelenenler, belirtilen net tarihlerde dinozorlarla aynı kaderi paylaşmayacaklar belki. Fakat büyük ihtimalle varlıklarının insanoğlu için bir önemi kalmayacak.

İşte 2050'de olmayacaklar listesi
İşte Ross Dawson ve Richard Watson'a göre 'kavramlar', 'şey'ler ve onların son kullanma tarihleri...

2012 Dial-up internet erişimi
2013 Faks makinesi
2014 Kaybolmak
2016 Emeklilik, 'gay' barlar, bilgisayar faresi
2020 Telif hakları
2022 Bloglar, imla kuralları, Maldivler
2023 Çalışılmayan hafta sonları, Paris Hilton
2024 Masaüstü bilgisayar, AM radyo
2025 Parasız otobanlar
2026 Öğle yemeği, FM radyo, samimiyet, kırışıklıklar
2030 Anahtar, çocukluk dönemi, realite televizyonu
2033 Bozuk para
2034 Ucuz seyahat, Bangladeş
2035 Orta sınıf, petrol, spam, Aborijinler, Microsoft
2036 Petrolle çalışan araçlar, bağımlılık
2037 Buzullar, doğal yollarla çocuk sahibi olma 
2038 Sükûnet
2039 "Özür dilerim", Avrupa Birliği
2040 Cüzdan, halka açık bedava yerler, karbon emisyonu, kağıt para, sağırlık
2042 Kravat
2044 Gelecek bilimciler
2049 Google, körlük
2050'den sonra: Estetik ameliyat, fiziksel acı, çirkinlik, ölüm

Tempo
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Erken doğmuşum... diyeceğim ama o kadar hızlı bir şekilde ilerliyor ki teknoloji, 10 sene öncesinin çok şeyi bile mazide hatıra kalıverdi.
İnternete ilk bağlanış sinyali örneğin.:)
Ciiiinnnnnnnngggggg ciyuvvvv... gibi sesler ve telefonun sürekli meşgul olması!
Daha öncelere inip nostalji yapmayayım şimdi, ve Türkan Şoray hala hayatımızda diyeyim!  :D :D
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Aynı yıl, yaşlanma derdi kalmıyor. Çünkü anti-aging ve estetik ameliyatlar sayesinde herkes genç kalıyor. Kendini zinde ve genç hisseden insanlar, ileri yaşlara kadar çalışacaklarından, emeklilik de tarihe karışıyor.



Hayırrrr ben yaşlanmak istiyorum ;D
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Mektup gönderenin zaten kaldığını zannetmiyorum, internet sayesinde bütün bilgiler elimizin altında olduğundan kütüphaneyede giden çok azdır. Gelecekteki nesil için üzüldüm belki onlarda bize acırlar ilerde, yazık nelerle uğraşmışlar diye. Gülşaha katılıyorum ben yaşlanmak isteyenlerdenim, almim ben.
 
K

Kristal

İnsanlık manevi duygularını yitirecek gibi görünüyor. ???

Göremeyecek olduğumdan dolayı şanslıyım sanırım. ::)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
BU kadar çook şeyin silindiğini görmek istemeyenlerdenim bende. Çünkü insanlar gitgide yalnızlığadoğru  yol alıyor.
 
Üst