Gösteriş meraklısı mıyız ?

  • Konbuyu başlatan Harun
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Harun tarafından oluşturulan Gösteriş meraklısı mıyız ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,535 kez görüntülenmiş, 13 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Gösteriş meraklısı mıyız ?
Konbuyu başlatan Harun
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan longcoming
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Evet bunu sormak ve tartışmak istiyorum. Sizce Türkler yani biz gösteriş meraklısımıyız.

Örneğin Çırağan Sarayının pastane şefi Yusuf Yaranın şu haberine bi bakalım.

Çırağan Sarayı'nın 29 yaşındaki pastane şefi Yusuf Yaran'ın 8 ay üzerinde çalışarak son halini verdiği altın pasta, Türk sosyetesinin gözdesi oldu. Çok özel bir pasta yapma fikri ile yola çıkan ve altın pasta yapmaya karar veren Yaran, "Pasta yaparken kendi geliştirdiğim teknikleri ve kombinasyonları kullanıyorum. Ama yaptıklarımı sadece gastronomiye meraklı insanlar anlayabiliyordu. 'Öyle bir şey olsun ki dikkat çeksin' dedim. Başka bir ülkede zeytinli, domatesli, fesleğenli pasta yapsan dikkat çeker ama Türkiye'de kimsenin umuru olmaz. Türk insanının dikkatini en çok ne çeker diye düşünürken aklıma altından pasta yapma fikri geldi" diyor. Bin dolara satılan pastaya gelen talep hiç de az sayılmaz. Yaran, 1 yılda tam 12 sipariş almış.


Bu da başka bir haber


Olympus Türkiye Genel Müdürü'nde fotoğraf sektörü.. Fotoğrafçıların tercihi ünlü markalar ve ilginç ürünler..

Türk tüketicisinin fotoğraf makinesi satın alırken ne tür beklentiler içine girdiği ile ilgili bilgiler de veren Demirtel, “Türkler Avrupalılardan farklı olarak gösterişe biraz daha fazla ilgi duyuyorlar. Kullanmayacakları halde daha yüksek fonksiyonu olan veya dizayn açısından daha güzel duran üst segmentlerdeki modelleri tercih ediyorlar. Avrupalılar ise satın alırken kullanım kolaylığı ve fiyat gibi öğeleri değerlendiriyor” dedi.


Bir de atasözümüz var Ayranı yok içmeye atla gider bilmemnereye diye anladınız siz onu neyse.


Adamın bir tanesi Ferrariye lpg taktırmıştı. Türk tabiki. Arkadaşım madem bincek paran yok ne diye alıyosun. Neden olcak gösteriş olsun diye tabi. Etrafdan yüzlerce örnek verebilirim bu konuda.

Örneğin düğünlerde komşular ne demez diye bir sürü gösteriş şatafat yapmak. Ne bileyim en uzun konvoy bizde olsun, pasta mutlaka 7 katlı olmalı, ayrıca mutlaka altın takı set almalıyız yoksa ayıp olur.

Ya da hiç ihtiyacı olmasa bile gidip en teknolojik ürünü almak. Babam gitmiş bi ceptelefonu almış mesaj yazamıyor ama alırken soruyor bluetooth varmı. Yahu sen ne yapcaksın bluetoothu konuşuyormu konuşuyor işte.

Sonra dev gibi sarayla yapmışız mesela zamanında. Sırf büyük olsun diye yapılmış bir çok yapı var etrafta. Kocaman odaları var.

vs vs bi dolu örnek.

Bence gösteriş meraklısıyız. :)

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Doğru örnekler ne yazık ki...
Ve elbette yanlış uygulamalar. Bu örneklere eklenecek çok örnekler var seninde dediğin gibi Harun.
"Karizmayı yükseltmek, karizmayı çizdirmemek" gibi deyimler var bize has.

Cep telefonları bu durumun en çarpıcı örneği sanırım. Zaten telefon "cep" değil, "el" ya da "masaüstü" telefonu olarak kullanılmıyor mu aslında? Hatta abartarak 2 telefonu yanyana masa üzerine koyanları görüyorum son zamanlarda. Üstelik çoğu taksitle alınan bu telefonların tüm kullanım özelliklerini bilen, kullanan kaç kişi var acaba?

Geçenlerde bilgisayar satan bir mağazada tanık oldum, en pahalısını istiyordu beyefendi laptopun. Satıcı kibarca sordu hatta, ne amaçla kullanmak istediğini ve yanıta bakın; "İşte araştırma, muhabbet..." , üçüncü amacı söyleyemedi bile!

En pahalının elimizde olması "karizmayı yükseltmekle" eşdeğer ne yazık ki, en iyi markayı giyersem en çok beğenilen ben olurum, en pahalı sigarayı masa üstüne atarsam dikkat çekerim, en kalabalık partiyi ben verirsem, en iyi araba bende olursa... vs vs mantığı ile ne yazık borç denizinde yüzen ama hala "en" olma gayreti içinde olan kişiler için "gösteriş meraklısı" sözünden başka ne diyebiliriz ki? Hatta "görgüsüz" sözcüğü bile ağır değil bu tip düşüncelere sahip olan insanlar için.

Banka kredileriyle alınan ve ne yazık taksitleri ödenemediği için el konulan otomobilleri gösterdi haberlerde geçen gece televizyonlar. Çok yazıktır. Aynen senin değindiğin gibi içmeye ayranı olmayan kişilerin acıklı durumları.

Evet gösterişe meraklı bir toplum olduk.

Kızımla sohbet ediyorduk dün ve bana şunu dedi; "Keşke 50 yıl öncesinde yaşasaydım,  akrabaları bırak kardeşlerin bile birbirinin malında gözü olduğu bu dönemde değil. Komşularımız olsaydı gidip geldiğimiz, perşembeleri çamaşır günü olsaydı ve merdaneli makinalarda herkesin aynı deterjanı kullandığı çamaşır günleri... vs vs"

Nostalji değil mi? : )
Tüketim maddeleri arttıkça, teknoloji akıl almaz bir şekilde ilerlemeye devam ettikçe, ve bu tüketim maddeleri "taksitlendirme, banka kredileri" gibi cazip avantajlarla tüketicilere sunuluyorsa...
Eğitimsiz kişilerin sonuçta gösteriş meraklısı olması kaçınılmaz ne yazık ki.
Yine eğitim, hep eğitim!
Okul eğitimi değil, yaşam görgüsü sözettiğim.


Teşekkürler.
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Çok güzel özetlemişsin Zynep abla. Çok uzun bir konu aslında. Biz böylemiydik yoksa böyle olmaya itiliyormuyuz. Yani birileri acaba çaktırmadan bize sen onlardan daha gösterişli olmalısın diye beynimizi mi yıkıyor. Bence paramızın büyük çoğunluğu gösteriş adına boşa gidiyor.

Eskiden ufak televizyonlar vardı , sonra bi ara moda oldu dev ekrana geçildi 81 ekran falan. 81 ekran televizyonu adam 3 metrekare odaya koyuyor. O televizyonu düzgün izleyebilmen için en az 6 metreden falan bakman gerekir. Geniş evin varsa al izle tabi, istersen projektör koy ama ne gereği var kardeşim.

Neyse bitmez bu konu.

Diyceğim son söz şudur ki eğer imkanın varsa al kullan ama sırf etraftakiler görsün vay ne güzel desin diye bişeyler alıyosan sende zerre kadar akıl yoktur derim.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Biz böylemiydik yoksa böyle olmaya itiliyormuyuz. Yani birileri acaba çaktırmadan bize sen onlardan daha gösterişli olmalısın diye beynimizi mi yıkıyor. Bence paramızın büyük çoğunluğu gösteriş adına boşa gidiyor.


Şimdi siyasete girmek istemiyorum elbette ama şöyle bir gerçek var; Ülkemizde ithalat serbest bırakıldıktan sonra bu çılgınlığın arttığını gözlemlemek zor değil.
"Ayağını yorganına göre uzat" sözünün tarih olmaya başladığı dönemin başlangıcı.
Aslında kimse kafamıza silah dayamadı, "alın,edin, kullanın" diye ama bir üst yorumumda değindiğim gibi, o kadar cazip hale getirildiki ödemeler, bize bir bedenden bile büyük gelen bu lükse kolayca alıştırıldık.

Bir olay yaşadım paylaşmak isterim;

Tatil köyleri Türk'lere kapılarını açtığında büyük bir talep gördü ve o zamana kadar bu lüks mekanlara girmemiş olan halkımız yine taksit avantajlarından yararlanarak akın etti adeta tatil köylerine. Yanlış olmasın, elbette herkesin tatil hakkı var buna bir şey demiyorum ama hesapsız kitapsız yapılan herşeyin karşısında olduğum için bu örneği veriyorum.
Neyse, bu tatillerden birinde havuza yüzme bilmeyen bir çocuk düştü, anne baba feryat figan, "çocuğumuzu kurtarın.", eşim suya atladı, çocuğu çıkardı. Çocuğunu kucaklayan babanın teşekkür sözü; "Allah sizden razı olsun, aslında bende atlayacaktım ama tüm param eşofmanımın cebindeydi..."
Çaresizliğe bakar mısınız? Şaka gibiydi.
Konuyla ne ilgisi mi var?
Bu aile evine dönecek ve konu komşuya "Biz tatilde bilmemne köyündeydik..." diye başlayan sohbetlere girerek kendilerine daha farklı bir sosyal statü edinecekler.






 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Gösteriş meraklısıyız!
Yiyecek ekmeği olmayanlar bile tüm cep telefonlarının son modellerini takip ediyor ve alıyorsa, kesinlikle gösteriş meraklısıyız.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Toplum olarak gösteriş meraklısımıyız?Evet
Hemen sıcağı sıcağına yeri gelmişken basit bir örnek vereyim;
Dün bir bayan paltosunun içinde saklı olan altın bileziklerini gösterebilmek adına uzun bir süre saçı ile uğraştı,nihayetinde benim dikkatimi çekmeyi başardı ve benim bileziklerini gördüğümden emin olduktan sonra rahatladı,bileziklerini içeri gizledi ;D
 
L

lavinyaa

Kullanıcı
16 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
modada avrupadan önceyiz
teknoloji üretmede en geri ülkelerdeniz ancak kullanmada en önde ülkelerdeniz (örneğin cep telefonu kullanımında dünyada önlerdeyiz) yazıda avrupalıyla bizim farkımız var zaten
bunlar gösteriş meraklısı olmak değilse nedir zaten üretmeden tüketen bir ülke ne kadar hızlı büyüyebilirki
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Malesef etrafımda çokca tanık olduğum kadarıyla en azami ücretle çalışıyor fakat en pahalı marka giyiniyor ama cebinde meteliği yok cep telefonu en son model ama aramaya kontörü yok bunun açıklamsı gösteriş değildirde nedirki.
 
F

Feveran Estomp

Kullanıcı
6 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Gösteriş meraklısı değiliz. Cahilliğin tokluğa karşı açlığı var.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Gösteriş meraklısı mıyız ?
Hemde fazlası ile,belkide dünyadaki en burjuva milletiz diyebilirim.
Karlı havada joking bile yaparız valla,boran fırtına olsa ne hehheh eski türk filmlerindeki karakterlerden fazlası ile var bizde.
Dahada çoğalıcak,batılılaşıyoruz ya :D
Ben geçen bir düğün gördüm,bir avrupa ülkesiydi heralde,eurolar havada uçuşuyodu hehehehhe.
Evet evet, fazlası ile gösteriş meraklısı bir toplum olduk gittik.
Adınada medenileşme,batılılaşma,modernizm dedik.
İlk okul öğrencilerimizin ıphone u var.
Neyse uzatmayayım.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bir de kendimizi biliyoruz ve çare üretemiyoruz, bilinçliler olarak başkaldırmıyoruz, sadece izleyip, "yazık yazık..." diyoruz ya!
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Gösteriş meraklısı mıyız?  evet
Bence de fazlasıyla ve bazı şeylerde gereksiz gösteriş meraklısıyız.  :)
Evimizde bile gereksiz eşyaları alıp yerleştiriyoruz, sırf gelenlerimize hava atmak adına ....vs...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Gülşah' Alıntı:
Gösteriş meraklısı mıyız?  evet
Bence de fazlasıyla ve bazı şeylerde gereksiz gösteriş meraklısıyız.  :)
Evimizde bile gereksiz eşyaları alıp yerleştiriyoruz, sırf gelenlerimize hava atmak adına ....vs...
Helal sana açık sözlü arkadaşım.
Tebrik ederim.
 
longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Yaşadığımız ülkenin ve dünyanın baskın ekonomik sistemini anlarsak,gösteriş mereklılığını da anlarız.
Herşeyin sermaye ve kar güdüsüne dayandığı mevcut ekonomik sistemde,rekabet sadece şirketler ya da ülkeler arasında değil;insanlar arasında da devam etmektedir.
Burada temel sorun,istekler ile ihtiyaçlar arasında denge kuramamaktır.
Zihinsel şemaları,günlük medya,film,dizi ya da çarşı hayatıyla şekillenen sıradan bir insan için bu denge söz konusu bile olamaz.
Zira reklamda söylediği gibi:Ask for more!/Daha fazlasını iste!
Eğer hayatın sadece sahip olmaktan ibaret olmayıp,varolmak olduğunu da kabul edebilirsek ihtiyaçlar ile istekler arsında da denge kurabiliriz.
Maddi şeyler ne kadar güzel olurlarsa olsunlar ruhu doyuramayacaktır.
Zira madde ile mana arasında denge kurmak gerekir.

 
Üst