EĞİTİMDE BEDEN DİLİNİN ÖNEMİ

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan EĞİTİMDE BEDEN DİLİNİN ÖNEMİ başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,605 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı EĞİTİMDE BEDEN DİLİNİN ÖNEMİ
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Tuzlu Kahve
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Uzm. Süleyman HECEBİL

Eğitimde beden dilinin önemi nedir?


Eğitimde beden dilinin önemi, iletişim­de beden dilinin önemi kadardır. İletişimlerimizde, söylediğimiz şeyler kadar söylemediğimiz şeyler de çok önemlidir. Hatta belki de biraz daha fazla önemlidir. Konuşurken duygu ve düşünceleri­mizden farklı konuşabiliriz, ancak konuş­madığımız (sustuğumuz) zamanlarda beden dilimiz konuşmaya devam eder. Gözlerimiz, beden duruşumuz, mimik ve jestlerimiz, kol ve bacak hareketlerimiz, oturma biçimimizle bir çok mesaj veririz.

Sözlü mesajlar daha çok düşüncelerimizi yansıtırken, sözsüz mesajlarımız ise dünyamızla ilgilidir ve duygu ve düşüncelerimizi daha gerçekçi yansıtır.

Öğretmenlerin beden dili aracılığı ile farkında olmaksızın ilettiği mesajlar nelerdir?

Öğretmen sınıf ortamında ya da yüz yüze iletişimlerinde öğrencilere şu tür mesajlar verebilir:

Siz benim için önemli ve değerlisiniz
Başaracağınıza inanıyorum ve size güveniyorum.
Bu süreçte sizinle birlikteyim ve yanınızdayım.
İster öğrenin, ister öğrenmeyin beni ilgilendirmiyor.
Sizden ne köy olur, ne kasaba.
Ne talihsiz bir öğretmenim k, bu sınıftayım.
Zil çalsa da sizden kurtulsam.
Sınavda ben size gösteririm.

Özetle “İnsanın fikri neyse zikri odur.” Atasözündeki gibi, kişinin duygu ve düşünceleri beden diline yansır.


Öğretmenlerin ders anlatırken yaptıkları hatalar nelerdir? Bu hatalar öğrenme sürecini nasıl etkiler?


Aslında ders ortamı, karşılıklı mesaj alışverişi ortamıdır. Yüzünü tahtaya, sırtını öğrencilere çeviren öğretmenin başarılı olma şansı çok düşüktür. Bu durumdaki bir öğretmen belki çok yorulur, belki de çok şey anlatır. Öğrencilerin anlatılanlara ilgi gösterip göstermediklerini, dersi anlayıp anlamadıklarını, sınıfın motivasyonunu, dersten sıkılıp sıkılmadıklarını anlamak, sınıfa dikkatlice bakan bir öğretmen için zor değildir.

Bazen bir şeyin önemini, önce onun zorluğundan ve nasıl yapılamayacağından yola çıkarak anlatmaya çalışıyor, “Yapabileceğini sanmıyorum ama istersen bir dene” diyoruz. Bunu karşıdaki kişiyi motive etmek için yaptığımızı düşünsek de korku ve kaygıya dayalı motivasyonun kalıcı olması çok güç. Ayrıca bu tür motivasyon, öğrencide “kaçınma” davranışını körükler. Öğretmenlerin öğrencilere onlardan beklentilerini (neler yapmaları gerektiğini) iletirken, nasıl yapmaları gerektiği konusunda da yardımcı olmaları gerekir.


Yaş gruplarına göre baktığımızda, ilköğretimde, ortaöğretimde ve üniversitede öğrencilerin derse olan ilgisini ayakta tutmak için neler yapmak gerekir?

Öğrencinin hangi yaş grubunda olursa olsun derse ilgi gösterebilmesi için, öğrenebileceğine ve yapabileceğine inanması gerekir. Öyleyse sınıfta ilgiyi ayakta tutmanın önemli koşullarından biri öğrenciyi inandırmak. Bir diğer koşul da öğrencilerin beden dili aracılığı ile verdikleri mesajları iyi okumak gerekiyor. “Anlıyorlar mı? Motivasyonları ne düzeyde? Vb…”

Öğrencilerin derse olan ilgisini ayakta tutmanın belki de en önemli koşulu sınıftaki öğrencilerin öğrenme özelliklerini (stillerini) tanımak, dersi, birden fazla duyuya hitap edecek biçimde planlamaktır. Derslerin çok çeşitli araç-gereçten yararlanılarak işlenmesi hem öğrenmeyi kolaylaştıracak, hem de derslerin keyifli olmasını sağlayacaktır.


Ders süresinin uzunluğuyla ilgili standartlar nelerdir? Dikkati ayakta tutabilmek için ders süreleriyle ilgili düzenlemelere gerek var mıdır?

Keyifsiz, monoton ve çeşitli araç-gerecin kullanılmadığı dersler, süresi isterse 10 dakika olsun, öğrencilerin dikkatini toplamakta güçlük yaşadığı dersler olmaktan öteye gitmez. Biz yetişkinler için de durum böyledir. Televizyon haberlerinde, bir politikacı konuşurken uyuklayan insanları sıkça görürüz. Öyleyse dikkati ayakta tutabilmenin ilk koşulu dersi keyifli, hareketli ve çok çeşitli araç-gerecin kullanılacağı biçimde tasarlamaktır. Dikkat süresini belirleyen bir başka önemli etken de öğrencilerin yaşıdır. Anaokulu ve ilköğretim 1-3. sınıflarda maksimum dikkat süresinin 20 dakika olduğu bilinmektedir. Bu yaş gruplarında 40 dakikalık ders süresi oldukça uzundur. Bu nedenle 20 dakikalık süreden sonar öğrencilerin dikkatini toplamaya yönelik 2-3 dakikalık yeni ve başka bir etkinlik yapılarak tekrar derse dönülebilir. İlköğretim 4-5. sınıf düzeyindeki öğrencilerin dikkat süresi ise 30 dakikaya kadar yükselebilmektedir.

Anne babaların, çocuklarıyla düzgün iletişim sağlama yolunda beden dilinin önemi nedir? Bu ko­nuda onları hangi noktada uyarmak gerekir?

Anne babalık gerçekten çok zor ve çok özveri isteyen bir uğraş. Anne ba­balar, bu uğraşlarında zaman zaman "iyi niyetli" hatalar yapabiliyorlar. Ancak yapılan iletişim hataları süreklilik göstermediği sürece çocukları fazlaca olumsuz etkilemiyor. Anne, baba, çocuk arasında yaşanan iletişim hataları genel­likle şu tür bir döngü izliyor:

İstenmeyen bir davranışı ortaya çıktığında çocuk, önce uygun bir biçim­de uyarılıyor.
Davranış devam ederse ses tonu biraz yükseltiliyor.
Ses tonunu yükseltmek bir işe yara­mazsa, yüksek sesle uyarmanın yanı sıra el kol hareketleri başlıyor, yüzler kızarıyor, gözler kısılıyor.

Yukarıda anlatılanların hiçbirinin işe yaramadığı düşünüldüğünde de bu kez tutma, çekiştirme vb. davranışlar ekleni­yor. Bu durum tipik bir anne-baba-çocuk çekişmesi anlamına geliyor. Özellikle problem durumlarında beden dilinin faz­laca kullanıldığı ailelerden gelen çocuklar, arkadaşlarına karşı saldırgan davranışlar sergileyebiliyorlar.

Unutmayalım ki çocuklar dünyayı an­ne babanın gözünden bakarak tanıyorlar, anne babayı model alıyor ve davranışlarını taklit ediyorlar
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
bayılıyorum bu beden dilini kullanmayı bilen insanlara...

hiçbirşey söylemese bile hareketleriyle, mimikleriyle karşısındaki insanı etkileyip birşeyler aktarabiliyor...

eğitimdede çok önemli olduğu inancındayım ben...fakat öğretmenlerin çoğunluğu beceremiyor bunu...ki bazı dersler beden dili gerektiriyor...aksi taktirde öğrenciyi sıkabiliyor...

mesela bizim iş hukuku hocamız var...bayanda mimik denen birşey yok ya...suratına bakınca uykusu geliyor insanın...birşey dinleyemiyorsun...

çok etkileyici bilgilendirici bir yazıydı gülşah...emeğine sağlık :)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
:)

Sana katılıyorum seca.

Bizim de lisedeyken bir tarih öğretmeniz vardı, o kadar güzel bir konuşma dili ve beden dili kullamırdı ki bütün sınıf ders bitmesin isterdik hatta zil çalsa bile öğretmeni rahat bırakmazdık. :)
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
ne kadar güzel örnek vermişsin sende...

ya zaten bir kere olsun derse girip bunun farkına varan bir öğrenci bu yazıyı anlar bencede...

ki tarih derside mimik gerektiren bir ders...yoksa bayıyor insanı...bizim tarih hocamızda atatürkün daha iyi anlaşılması amacıyla nutuğu pies haline dönüştürürdük...o anı yaşatmaya calışırdık elimizden geldiğince...bize böyle eğitim vermek istemişti...ne kadar güzel dimi ama...ben mesela bu öğretmenimi hiç unutmam...ismini bile...aradan neredeyse 10 sene gecti ama bir farklılık yarattığı için hafızada kalıyor... :) :)

birde eklemek istiyorum...yabancı dil eğitimindede çok kullanılmalı bence...öğrencilere öğretiyorlar düz yazı gibi mimiksiz sanki okuma parcası ezberletir gibi yabancı dilleri...hiç akılda kalmıyor ki...

sevgiyle kal :)
 
T

Tuzlu Kahve

Kullanıcı
14 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
güzel bir paylaşımdı gerçekten,eline sağlık,Gülşah.
Günlük hayatta farkında olarak ya da olmayarak aslında hepimiz beden dilini sıkça kullanıyoruz. Ama bilerek kullanınca daha bi güzel oluyor elbette. en çok dem vurduğumuz konulardan biri de anlaşılmamaktır. bu durumda beden dili iletişimde  anlayanı ve anlatanı ön plana çıkarıp sağlıklı bir ilişki sağlayacaktır.
 
Üst