Dikkat edilmezse sonuç kemik eğriliği !

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde 0 - 6 Yaş Grubu ve Eğitimi kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Dikkat edilmezse sonuç kemik eğriliği ! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,326 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı 0 - 6 Yaş Grubu ve Eğitimi
Konu Başlığı Dikkat edilmezse sonuç kemik eğriliği !
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Havaların ısınmasıyla, güneşin ışıkları günümüzü aydınlatmaya devam ediyor.


Uzmanlar her ne kadar   güneşin zararlı ışınlarından uzak durmamızı önerse de, güneşin kemikler üzerinde ki faydalarını görmezden gelmek olmaz.  Güneş görmeyen insan vücudunda çok sık kırıkların meydana gelmesi, kemik erimesi gibi hastalıkları kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle de ortopedistler güneş ışığı görmeyen çocuklarda kemik eğrilikleri,  kemiklerde zayıflık olduğunu vurguluyor. Kısacası atalarımızın da dediği gibi “Güneş girmeyen eve doktor giriyor !”.

Güneşin faydaları hakkında detaylı bilgi veren Çakmak Erdem Hastahanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, “Bu yaz çocuklarımız güneşe doysun ! Güneşin sayısız faydalarının yanında vücudumuz için en büyük aktif D vitamini kaynağı olduğunu unutmayalım. Özellikle büyüme çağında ki çocukların hızlı metabolizma ihtiyaçlarını aktif D vitamini karşılamaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bir önceki sene yazın doğan çocukların 6 ay süreyle anneden aldıkları kalsiyumun yettiğini ve bir sonraki yaza doğru ciddi D vitamini ihtiyaçları ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Birinci senede yeteri kadar güneş ışığı almayan çocuklar da ciddi içe basmalar,  kemik eğrilikleri ve kemiklerde zayıflamalar meydana gelir.

Çocuklarımız, anne sütü ayrıca dışarıdan kalsiyum açısından zengin gıda takviyesi ve  D vitamini şurup takviyelerine rağmen güneşe ihtiyaç duyarlar. Güneş sayesinde kemikler güçlenir, kemik eğrilmeleri düzelir, daha dik ve daha uzun bir nesil elde edilir.
2012 Haziran ,Temmuz ve Ağustos çocuklarının yeni doğan döneminde zaten güneşe çıkarılmadıkları için ve ülkemizde uzun  kış aylarından sonra bu gelecek yazın güneşinden faydalanmaları mutlaka gerekir. Ortopedi kliniklerine başvuran ve geçen yıl yaz aylarında doğan çocuklarda kemik eğrilikleri ve içe basmaları aktif D vitamininin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Hastanelerin ortopedi kliniğine başvuran ayaklarda içe dönüklük, içe basma şikayetleri olan hastaların çoğunda yapılan sorgulamalarda, güneş ışığından yeteri kadar faydalanamadığı ortaya çıkmıştır. Zaten ağırlaşan beden zayıf kemikleri eğerek şekil bozukluğu yapmaktadır, güçlü kemik ise kolay kolay eğilmez. Gerçektende  0-1 yaş grubunda alınan yeterli güneş sayesinde ve bir takım destek tedaviler sayesinde kemik eğrilikleri ve içe basmaların düzeldiği görülmüştür.” dedi.

Her gün 3 saat güneş ışını şart !

Kemik ilgili sıkıntıların ortaya çıkmaması açısından önerilerde bulunan Op. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, “Çocuklarımızın yaz aylarında özellikle güneşin çok dik geldiği 12:00-13:00 saatleri dışında en az 3 saat kadar güneşten faydalanmaları gerekiyor. Koruyucu başlıklar ve koruma faktörlü güneş kremleriyle beraber çocuklarımızın kısa şort ve ince atletlerle oyun parklarına götürmeliyiz. Burada önerilen pencere camı arkasından güneşi almak değil direkt güneş temasıdır. Ayrıca çocuklarımıza birden güneşin altına atmayalım. Uzun yaz günlerinde kısa sürelerle başlayıp 3 saate kadar güneşten faydalanılabilir.

Sonuç olarak güneş büyüyen çocuk için anne sütü,ekmek ve su gibi değerlidir.” dedi.

kaynak: http://bebekvecocuk.milliyet.com.tr/dikkat-edilmezse-sonuc-kemik/bebegiminmutfagi/detay/1705941/default.htm?ref=milliyet_anasayfa
 
Üst