depremm

  • Konbuyu başlatan erdkncl
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde erdkncl tarafından oluşturulan depremm başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,373 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı depremm
Konbuyu başlatan erdkncl
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Flamingo
E

erdkncl

Kullanıcı
17 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sakarya
Konu:                 DEPREM..
LUTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ!
Oncelikle deprem nasil olur? Bir izleyelim:

http://www.youtube. com/watch? v=1KCKfFznoRk

http://www.youtube. com/watch? v=jtPaY2XeexM

http://www.youtube. com/watch? v=xrOah1B2mbQ

http://www.youtube. com/watch? v=gLkKThbyQQw
Konutlarda deprem aninda nasil hareket edilmeli?

Deprem aninda hizli ve kararli hareket etmeniz gerekmektedir.
Onceden planlanmamis bir sekilde hareket etmemeniz panige sebep olur.
Onceden bir eylem plani olusturmak bu nedenle onemlidir.



SUREKLI HATIRLAMANIZ GEREKEN SEY

Deprem aninda tehlikenin asagidan degil yukaridan gelecegi.

Dolayisiyla nerede olursaniz olun, gozunuz yukarida, olasi tehlikeleri gozler durumda olsun!



Zemin (giris) katinda iseniz,


Deprem aninda binadan kacmak icin sadece 10 saniyeniz var. Bu durumda giris kat disinda kacis icin yeterli zamaniniz yok. Zemin katinda iseniz, derhal disari cikin. Ancak disari cikmaniz binanin olusturdugu tehlikeden uzaklastiginiz anlamina gelmez. Binanin yikim golgesinden bir an once uzaklasmaniz gerekmekte. Boyle bir zamaniniz ve olanaginiz yok ise disarida bir aracin yanina (asla icine ya da altina degil) cenin pozisyonunda (yine yukariyi gozler durumda) uzanin. Acik havada yukaridan gelecek tehlikelere karsi (dusen nesneler, elektrik kablolari vs.gibi) en emin yer bir agac altidir.



Ust katlarda iseniz,

Asla binadan cikarak kacmaya calismayin. Unutmayin, yeterli zamaniniz olmayacak. Asla merdivene cikmayin, hatta daire kapiniza bile gitmeyin. Cunku, binalarin en zayif yerleri merdivenleri. Binaniz saglam kalmasina ragmen,merdivenleri nizin yikilma olasiligi var. Asla balkona cikmayin. Balkonlar binalarin zayif ve desteksiz bolumleri. Asansore asla ama asla binmeyin. Sarsinti aninda asansorler binadan bagimsiz hareket eder. Her deprem sonrasinda asansorlere bakim yaptirilmasinda buyuk fayda var. Pencerelere yaklasmayin. Deprem aninda camlarin patlayarak 6 metreye kadar cam firlattigi bilinmekte.



Siginabileceginiz mekanlar
Salon ve yatak odalari icindeki esyalarin niteligi dolayisiyla siginmak icin en kotu mekanlar. Cok caresiz kalmissaniz dahi, yatakta yatarak beklemeyin, en kotu ihtimalle yataktan dusun. Gardrobun ustunuze dusmesinden korunabilirsiniz. Beyaz esya onleri (devrilme riski olan buzdolabi haric) en iyi siginma mekanlaridir. Mutfakta firin, bulasik makinesi ve derin dondurucu onu, banyoda camasir makinesi veya dokum kuvet onu gibi. Bu tip esyalar ezilme durumunda yere yapisacak kadar ezilmezler ve size bir yasam alani saglarlar. Kurtarma ekiplerinin oncelikle bakacagi mekanlar, mutfak ve banyo olacaktir.



Nasil Siginilmali?
Unutmayin, onceden bir eylem planiniz olmasi size zaman kazandirir. Aile olarak, mutlaka onceden nerelere kimlerin siginacaginin planini yapin. Deprem aninda siginma noktalarina giderken birbirinizle konusarak haberlesin. Siginma noktanizda cenin pozisyonunu alin. Insanin en yasamsal bolgeleri bas, karin ve gogus boslugudur. Bu pozisyon sizin bu bolgelerinizi koruma altina almanizi saglar. Unutmayin, gozunuz surekli yukarida olmali. Kendinizi uzerinize dusebilecek bir cisimden korumaniz gerekebilir!



Cati katinda iseniz,
Terasa (balkon ustu degil, binanin ana govdesi uzerinde yer alan kisim) cikarak yine yukaridan gelecek (cati, kiremit, v.s.) tehlikelere karsi uyanik olun.




TOPLU MEKANLARDA DEPREM ANINDA NASIL HAREKET EDILMELI?

Sinemalarda asla disari kacmaya calismayin. Sira aralarina uzanin. Etrafinizdakileri bu konuda uyarin.
Cocugunuzun okulunda mantikli bir eylem plani yapilip yapilmadigini okul yetkililerinden ogrenin, yapilmamissa yapilmasini talep edin, hatta aktif olarak hazirliklara katilin.Alisveris merkezlerinde deprem sonrasi yangin riski yuksektir. Bir alisveris merkezine gittiginizde, mutlaka yangin merdiveninin yerini ogren ve deprem aninda hizli ve kararli bir sekilde oraya yonelin. Isyerinizde deprem aninda yukaridan gelecek tehlikelere karsi (asma tavan, armatur, v.s.) masa altina siginabilirsiniz. Yakin iseniz garaja kacarak araba yanina cenin pozisyonunda uzanabilirsiniz. Yangin merdivenine giderek merdivenden yukari cikabilirsiniz. Bu sizden sonra geleceklere yer acar.



ETRAFINIZDA EGER BINALAR BULUNUYORSA, DEPREM SIRASINDA ARABANIZDA BULUNUYORSANIZ HEMEN ARABANIZDAN INIP, ARABANIZIN KENARINDA COMELINIZ ! SAKIN ARABANIZIN ICINDE DURMAYIN! BINA ARABANIN UZERINE YIKILIRSA ARABANIZDA SIKISIP KALIRSINIZ CUNKU ARABANIN UST TARAFINDA COK INCE BIR SAC BULUNDUGUNDAN DOLAYI BIR MUKAVEMET GOSTEREMEZ!

DEPREM OLDUKTAN SONRA EGER ACIL BIR DURUMUNUZ YOKSA; LUTFEN HEMEN TELEFONLARA SARILIP DA HATLARI MESGUL ETMEYELIM! DAHA ZOR DURUMDA OLANLARI, GOCUK ALTINDA KALANLARI DUSUNEREK ANLAYISLI OLALIM!

LUTFEN!

 

DAHA KAPSAMLI BILGI ICIN ASAGIDAKI DOKUMANI INCELEYINIZ!

ABCD TEMEL EGITIM EL KITABI



http://www.ahep. org/ev/documents /Documents_ B/pdf_tr/ egitimler/ abcd/ABCDTurelki tabi.pdf






























 






UMARIZ KI, GEREKLI DERSLER ALINIR VE BOYLE FELAKETLERI DAHA KOLAY ATLATIRIZ...

UNUTMAYIN, DEPREM KACINILMAZ BIR FIZIK KANUNUDUR!

ONEMLI OLAN DEPREME LANET YAGDIRMAK DEGIL,

DEPREM ONCESI VE SONRASI ICIN TEDBIRLI OLMAKTIR!

COK GEC OLMADAN, IS ISTEN GECMEDEN...



 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Ya ben bunlara hep çalışıyorum ama deprem anında inan hiç biri insanın aklına gelmiyor. Öyle sap gibi dikiliyosun tabiri caizse.  :)

Bence önlemi deprem olmadan önce almak lazım. Yoksa bina yıkılınca ne yapsak nafile artık.
 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Bir de deprem çantası hazırlamak lazım  :)
 
S

spiritualsigns

Ben dağların tepelerinde kaya zeminli bir daire aldım çözüm olarak... Henüz insanlık ulaşmadı mahalleme ama garantide olduğumu düşünüyorum... Birde her bir eşyamı duvara sabitledim büyük çelik vidalarla... sanırım asgari önlemi almış oluyorum... İlk yardım kursu da almıştım bir ara... Hazırım  ::)
 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Hazır olsak da bir felakete, insan ne kadar hazır olabilir ki?...
 
S

spiritualsigns

Flamingo' Alıntı:
Hazır olsak da bir felakete, insan ne kadar hazır olabilir ki?...
Elbette hazır olmaktan kastım bu değil... Yani oluş anı ve o an'ın psikolojisi değil kastım...  yani yapabileceklerim konusunda elimden geleni imkanlarım ölçüsünde yaptım anlamında. Zira yaşadığım hayatta oldukça soğukkanlı ve bu tarz durumlara ani tepkiler vermeden atlatmaya çalışan biriyim. Başımdan geçen birkaç kötü deprem anısı var.. ilk önce kendim sonra ailem sözkonusu... ve ben olabileceklere kendimi hazırlamış durumdayım elimden geldiğince ki yıllardır gündemde olan bir konu bu... Hepimiz gerekli hazırlıkları yapmış olarak beklemek durumundayız. Deprem kuşağında yaşıyoruz bu bir gerçek...
 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Elbette. Ama donanımsal olarak ne kadar hazırlansak da o psikolojiye hazırlanamaz insan. Tabi bu konuda yapabileceğimiz bir şey pek yok. Bazı şeyler bizim dışımızda gelişiyor/gelişecek.

Bu konuda aynı fikirdeyiz :)
 
Üst