Değerlere Dokunmayalım...

  • Konbuyu başlatan Lier22
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Lier22 tarafından oluşturulan Değerlere Dokunmayalım... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,634 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Değerlere Dokunmayalım...
Konbuyu başlatan Lier22
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
L

Lier22

   
          Kimi zaman karşımızdaki kişileri eleştiririz. Ve onlarda bizi… kızarız veya kızdırırız. Bozulsak da eleştirilerden faydalanmaya çalışırız veya hiç duymamışcasına yürür gideriz yolumuzda. Eleştirildiğimizde savunma pozisyonuna geçebiliriz. Veya karşımızdaki kişilerin bize diş bilemelerine neden olabiliriz. Sonuçta eleştirsek de eleştirilsek de Eleştiriler yapıcı olduğunda olumlu sonuçlara götürür fikrinde hemfikir oluruz. Veya olmuş gözükürüz.

Kimileri gerçekten karşılarındakinin iyiliği adına eleştirirken kimileri kendi iyilikleri adına eleştirirler. Eleştirinin dostça mı, düşmanca mı olduğunu ise verilen tepkiler nokta koyar. Bazı insanlar eleştirdiğinde hiç kızmazken bazı insanlar eleştirdiğinde tüylerimiz diken diken olur.  Çünkü karşımızdaki kişiyle ilgili bilgiler bizde kayıtlıdır ve o kişinin neden veya nasıl eleştirdiğine dair fikirlerimiz vardır. Unutmadan ! … Bizde bir çok zaman o karşımızdaki kişi oluyoruz. Eleştirmek adına eleştirmekle, uyarmak, yol göstermek adına eleştirmek arasında iyi niyet veya kötü niyet kadar bir fark vardır. Aslında kötü veya iyi niyette yoktur. Kötü niyet dediğimiz karşımızdaki kişinin kendisinden yana olan iyiliğini ortaya koyuşudur. Kötü insan yoktur. Kendisinden yana olan insan vardır. Hal ve durum böyle olunca kişilerin birbirleriyle anlaşmazlıkları her iki tarafında kendi iyiliğinden yana olması sonucunda ortaya çıkar. 
Eleştirmek ve eleştirilmekte aynı iyi niyetlerin yansımasıdır. Olumlu eleştiri biraz daha karşımızdaki kişiyi kapsar o kadar. İyi niyetli olan bir insanın karşısındaki kişinin yanlışını, hatasını görüp düzeltmesi birazda kendi vicdanını korumaya yöneliktir. Ve onlar iyiliğin her türlü kültürüne sahiptirler. 
      Eleştirmek bir kültür işidir. Ve ne yazık ki eleştiri kültürüne sahip çok az insan vardır. Gerçek eleştiri kültüründe bir insanın sahip olabileceği en değerli şeye asla müdahale edilmez.
İnsanların değerleri onların sahip oldukları en önemli dayanaklarıdır. Bu dünyada değerleri için ölen ve öldüren insanlar var.
Karşımızdaki kişileri eleştirirken bir kez değil bir çok kez düşünmekte fayda var. Din, dil, ırk… Davranış, yaşayış, yaşama karşı duruş… ego, bireysel yaşam, paylaşım…
Ve birçok insansal ifadelerde o kişilere ait değerleri görmek istediğimizde bu değerleri göreceğiz. İnsanların değerleri onlar için o kadar önemlidir ki bir çok kişi farkında olmadan o değerleri eleştirir.
Örn; Şimdi hemen aklıma gelen örnek… Diyelim ki bir erkek küpe takıyor, saçını uzatıyor…
Bunu eleştirdiğimizde farkına varamadığımız bir şeye dokunuyoruz. Ona şu soruyu sormayı denesek;
"Küpe takmak senin için ne anlam ifade ediyor? "
Cevabı belki;
"Kendimi farklı ve özgür hissediyorum."
Ve sormaya devam etsek;
"Farklı ve özgür olmak senin için neden önemli?"
Cevap;
"Kendimi özel ve önemli hissediyorum."
      Özel ve önemli olmak aslında değerli olmakla eşdeğer olabilecek bir hissediştir. Ve değerli olmak sevilmekle, sayılmakla, saygınlıkla eşdeğer olabilir. Ve o erkeğin değerlerinden bir tanesi belki de sadece sevgi…
Birilerinde gördüğümüz ve bizim değerlerimiz açısından hoşumuza gitmeyen bir çok davranışın temelinde o kişinin sıkı sıkıya sarıldığı bir veya birkaç değeri yatıyor olabilir.
Ve bizde karşımızdaki kişiyi kendi değerlerimizin kabulü veya red halleriyle eleştirmekteyiz.
Kendimize bakalım. En çok eleştirildiğimiz davranış veya tarzımıza (Tarz pek uymadı da uygun kelimeyi bulamadım. İdare edin…)
Biz hangi değerimizle yaşamak adına o şeye sahibiz.
      Eleştirmek bir kültürdür. Eleştirmek insanların değerlerini bulup çıkartabileceğimiz bir farkındalık da olma kültürüdür. Ve eleştirmek kişilerin davranış veya tarzlarını beğenmediğimiz için ortaya koyduğumuz değer savaşımızdır.
Kuşak çatışmaları, kişiler arası çatışmalar genel olarak değerlerimizden ve değerlerimize verdiğimiz önemden meydana gelmektedir
 
K

Kristal

ELEŞTİRMEK KONU HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMAYI GEREKTİRİR.NE YAZIK Kİ İNSANLARIN İÇ DÜNYALARINDAKİ GİZLİ KALMIŞ DUYGULAR(KISKANÇLIK,ÖFKE,NEFRET)KONUYLA ALAKASIZ YORUMLAR YAPMALARINA BİLE SEBEP OLABİLİR.ELEŞTİRMEK KÜLTÜR İŞİDİR  EVET BU KÜLTÜRE SAHİP İNSANLARIN DEĞERLENDİRMELERİ YOL GÖSTERİCİ NİTELİKTEDİR.ONLARIN ELEŞTİRİLERİNDEN RAHATSIZ OLMAZSINIZ.HATALARI DAHA NESNEL GÖREBİLİRSİNİZ.
güzel paylaşımdı teşekkürler :)
 
R

roze

Açıkcası bende küpe takmış saçını uzatmış bir erkek görsem ona söylemesem bile içimden eleştiririm. Ama bu yazıyı okuduktan sonra artık böyle yapmam heralde:)) Paylaşımın için teşekürler gerçekten faydalı oldu...
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
yıkıcı eleştiriler hoşa gitmez. ama malesef eleştiri deyince hep olumsuzu düşünüyor insan ve olabildiğince yıkıcı oluyor bu tarz eleştiriler de yazıda da bahsedildiği gibi kişisel toplumsal değerler unutuluyor_ herkesin kendine göre hayatı anlayış tarzı vardır birine göre doğru olan hareketler bir başka birinin dünyasında yanlış olarak nitelendirilebilinir..tabiki herkes  hayatını aynı kalıba sokup yaşamak zrunda değil..farklılıklar güzelldir.bu yüzden yapılan eleştiriler karşı tarafın değerlerini  düşünür cinsten olmalı___
güzell bi yazı ,güzell bi konu __teşekkürler
 
I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
TEŞEKÜRLER
" Kötü insan yoktur. Kendisinden yana olan insan vardır. Hal ve durum böyle olunca kişilerin birbirleriyle anlaşmazlıkları her iki tarafında kendi iyiliğinden yana olması sonucunda ortaya çıkar. "
AYNEN KATILIYORUM
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
"  Eleştirmek bir kültürdür. Eleştirmek insanların değerlerini bulup çıkartabileceğimiz bir farkındalık da olma kültürüdür. Ve eleştirmek kişilerin davranış veya tarzlarını beğenmediğimiz için ortaya koyduğumuz değer savaşımızdır. "

Bu kısım iyiydi. Hakikatende öyle..
Teşekkürler konu için.
 
Üst