Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür?

  • Konbuyu başlatan Bülent
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Bülent tarafından oluşturulan Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,043 kez görüntülenmiş, 29 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür?
Konbuyu başlatan Bülent
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan lilaslmn
B

Bülent

Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler...

Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor. Meyvelerdeki renk değişimi ve kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu. Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor. Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller birbirinden ayrı duruyor. Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor. Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açıyor. Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor. Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor.

 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
Teşekkürler paylaşımın için..
ßunun nedenini bilmiyordum.. yazıyı okuduktan sonra aklıma takılan birşey oldu. Köyümde de bir çok meyve içten kahvrengi oluyor buna "göynümüş" deniyor ve yeni olgunlaşmış tattan daha lezzetli oluyor :)

ßirde çürük meyvenin daha çok zararlı olduğunu duymuştum.
 
K

Kristal

Ne yazık ki çürümeye başlamış meyveler meyve suyu oluyor.
 
B

Bülent

Safari, "göynümüş" dediğin tarz meyveleri dedem sever ve yerdi. Ben hiç tatmadım. O yüzden tatları konusunda hiç bir fikrim yok.
Yiyecekleri benim gözümde çekici kılan dış görünüşleridir.  :)
Çürümeye başlamışların ne gibi yararı/zararı vardır bilemiyorum ama pek iştah açıcı gelmiyorlar bana. Mantığım bunlarda olumsuz birşeyler olduğu yönünde karar vermemi sağlayıp yememe engel oluyor. :)
Bazıları da eski kaşar sever ki ben dokunamam hatta bakmak bile istemem.
Belki şarap gibi zaman geçtikçe, çürüdükçe, oksitlendikçe tatları değişen, belki bazılarına göre güzelleşen yiyecekler vardır.
Ancak şahsi fikrim TAZE'den yanadır. :)
 
B

Bülent

Kristal' Alıntı:
Acı ama gerçek. :(
Haklısınız.
En iyisi kendi meyve suyunu kendin yap... diyeceğim ama o zaman da meyvelerdeki hormon olayını hatırlatırsınız diye, birşey söylemiyorum.  :)
 
B

Bülent

selda' Alıntı:
yok,ben ;)
şaşırdım seni görünce :D
Başlık kilitlenmesin diye konuya devam edelim;
Çürüyen meyveler yanında kurtlananlar da var mesela...
Bu kurtlar meyvelere nasıl gelir, içine nasıl girer?  :)
 
B

Bülent

Bülent' Alıntı:
Çürüyen meyveler yanında kurtlananlar da var mesela...
Bu kurtlar meyvelere nasıl gelir, içine nasıl girer?  :)
:)
Buldum;
Meyvelerin içinde gördüğümüz kurtçuklar, bitki zararlısı olan böcek türlerinin larvalarıdır. Bunlar, meyve kabuğunun hemen altına yumurtalarını bıraktıkları için, larvanın gelişimi süresince meyve kabuğundaki minicik delik kapanmış olabiliyor ve bu nedenle de, çoğu zaman meyvenin üzerinde herhangi bir delik görünmüyor. Daha sonra kurtçuk şeklinde gelişen larvalar, meyvenin içinde galeriler ya da dairemsi alanlar açarak dolaşıyorlar ve meyveyi yiyerek besleniyorlar.
Özellikle kiraz kurdu olarak bildiğimiz canlı, aslında kirazsineği (Rhagoletis cerasi) adı verilen canlının larvasıdır.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/yazici_dostu.php?kategori_id=2&soru_id=1861
Pek iştah açıcı bir konu olmadı.  :(
 
Üst