F
FADİME TASTAN
Kullanıcı
Ülkenin birinde tepelerin ardındaki bir vadide ” büyü dükkanı ” denilen bir dükkan varmış.
İstediğiniz şeyin bir bedeli varmış. Dükkan sahibi yaşlı adam, müşteri çalmadan, kapıyı açmamayı prensip edinmişti.
O gün de aynı şeyi yaptı. Sonunda kapı çalındı.
” Ününüzü duyunca çok uzaklardan kalkıp geldim buraya... İstediğim şeyi, bir tek sizin dükkanızda bulabileceğimi
söylediler. Karşılığında ne isterseniz vermeye hazırım.”
”İstediğiniz şeyin ne olduğunu öğrenebilir miyim?
”Bakın, ben elli beş yaşındayım. Yani yolun yarısı geçeli çok oldu. Söylemeye dilim varmıyor ama yolun sonuna
yaklaştım galiba. Bu gerçeğe tahammülüm yok. Ben bugüne kadar ki hayatımı geri istiyorum. Mümkün mü?”
”Elbette mümkün. Baana geri istediğiniz hayatızı biraz anlatabilir misiniz?”
”Hayatımın geride kalan kısmında bir çok hata yaptım. Yanlış kararlar verdim, kayıplara uğradım.Zamanı hovardaca
kullandım.Lütfen elli beş yılımı bana geri verin.”
” Herhalde bunu çok istiyorsunuz?”
” Evet, hem de herşeyimi verecek kadar.”
” Ben sizden tek bir şey isteyeceğim.”
”Dileyin benden ne dilerseniz”
” Belleğinizi...”
” Anlamadım?”
”Belleğinizi dedim...”
”Ah evet anladım. Kabul ediyorum. Tamam alın belleğimi.”
” Emin misiniz?”
” Neden olmayayım? Eli beş yıl kazanacağım.”
”Beleğinizi, içindeki her şeyle birlikte burda bırakıp gidecekssiniz. Tek bir anı hatırlamayacaksın buraya neden
geldiğini bile...”
” Daha iyi ya zaten hatırlamak istemiyorum ki!”
” O halde, korkarım buraya elli beş yıl sonra tekrar gelirsiniz. Tabii o zaman benim yerime, bir başkası size
yardımcı olur.”
Yaşlı adamın son sözleri, müşterinin duraklamasına neden olmuştu. Bir kaç saniye düşündü.
” Yani hiç bir şeyi mi?”
” Ne yazık ki!”
” Sanırım ne demek istediğinizi şimdi anlıyorum. Belleğimden vazgeçemem. Bu neye benziyor biliyor musunuz?
Bir kadın, çok istediği bir tokyı, saçları karşılığında satın almasına ...
Ben buraya bu güne kadar ki yaşamımı almak için gelmiştim ancak, bugünden sonraki yaşamımı alıp gidiyorum.
Size teşekkür ederim.”
” Bir şey değil. Güzel bir pazarlıktı. Hoşçakalın.”
Yaşlı adam, müşterisini gözden kaybolana dek gülümseyerek izlerken, aklından SANTAYANA’NIN bir
sözü geçiyordu:
” GEÇMİŞİ HATIRLAMAYANLAR, ONU BİR KEZ DAHA YAŞAMAK ZORUNDA KALIRLAR.”
İstediğiniz şeyin bir bedeli varmış. Dükkan sahibi yaşlı adam, müşteri çalmadan, kapıyı açmamayı prensip edinmişti.
O gün de aynı şeyi yaptı. Sonunda kapı çalındı.
” Ününüzü duyunca çok uzaklardan kalkıp geldim buraya... İstediğim şeyi, bir tek sizin dükkanızda bulabileceğimi
söylediler. Karşılığında ne isterseniz vermeye hazırım.”
”İstediğiniz şeyin ne olduğunu öğrenebilir miyim?
”Bakın, ben elli beş yaşındayım. Yani yolun yarısı geçeli çok oldu. Söylemeye dilim varmıyor ama yolun sonuna
yaklaştım galiba. Bu gerçeğe tahammülüm yok. Ben bugüne kadar ki hayatımı geri istiyorum. Mümkün mü?”
”Elbette mümkün. Baana geri istediğiniz hayatızı biraz anlatabilir misiniz?”
”Hayatımın geride kalan kısmında bir çok hata yaptım. Yanlış kararlar verdim, kayıplara uğradım.Zamanı hovardaca
kullandım.Lütfen elli beş yılımı bana geri verin.”
” Herhalde bunu çok istiyorsunuz?”
” Evet, hem de herşeyimi verecek kadar.”
” Ben sizden tek bir şey isteyeceğim.”
”Dileyin benden ne dilerseniz”
” Belleğinizi...”
” Anlamadım?”
”Belleğinizi dedim...”
”Ah evet anladım. Kabul ediyorum. Tamam alın belleğimi.”
” Emin misiniz?”
” Neden olmayayım? Eli beş yıl kazanacağım.”
”Beleğinizi, içindeki her şeyle birlikte burda bırakıp gidecekssiniz. Tek bir anı hatırlamayacaksın buraya neden
geldiğini bile...”
” Daha iyi ya zaten hatırlamak istemiyorum ki!”
” O halde, korkarım buraya elli beş yıl sonra tekrar gelirsiniz. Tabii o zaman benim yerime, bir başkası size
yardımcı olur.”
Yaşlı adamın son sözleri, müşterinin duraklamasına neden olmuştu. Bir kaç saniye düşündü.
” Yani hiç bir şeyi mi?”
” Ne yazık ki!”
” Sanırım ne demek istediğinizi şimdi anlıyorum. Belleğimden vazgeçemem. Bu neye benziyor biliyor musunuz?
Bir kadın, çok istediği bir tokyı, saçları karşılığında satın almasına ...
Ben buraya bu güne kadar ki yaşamımı almak için gelmiştim ancak, bugünden sonraki yaşamımı alıp gidiyorum.
Size teşekkür ederim.”
” Bir şey değil. Güzel bir pazarlıktı. Hoşçakalın.”
Yaşlı adam, müşterisini gözden kaybolana dek gülümseyerek izlerken, aklından SANTAYANA’NIN bir
sözü geçiyordu:
” GEÇMİŞİ HATIRLAMAYANLAR, ONU BİR KEZ DAHA YAŞAMAK ZORUNDA KALIRLAR.”