BİZ HANGİ TÜRK SOYUNDAN GELİYORUZ

  • Konbuyu başlatan hacer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde hacer tarafından oluşturulan BİZ HANGİ TÜRK SOYUNDAN GELİYORUZ başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 24,885 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı BİZ HANGİ TÜRK SOYUNDAN GELİYORUZ
Konbuyu başlatan hacer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ilenay
H

hacer

Kullanıcı
18 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
kocaeli
                                  24 OĞUZ BOYU TÜRKLERİ

Oğuz adı, Oğuzların Türklerinin atası Oğuz Han’dan gelmektedir. Oğuz ve oğullarını anlatan Oğuz Destanı (Oğuz Kağan Destanı) milattan önceki tarihlerde ortaya çıkmış; sonradan yazıya geçirilmiştir. Tarihçi Zeki Velidi Togan’a göre, çok eski tarihlerde Oğuzlar, Ön Asya’dan Çin’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada cihanşümul bir devlet kurmuşlardır.       

Tarih sahnesine XI. yüzyıldan itibaren  çıkan ve kendilerine Türkmen de denilen Oğuzlar’ın Türkiye Türkleri ile İran, Azerbaycan, Irak ve Türkmenistan Türklerinin ataları olduklarını biliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı hânedanlarının da Oğuzlar’dan çıktığı düşünüldüğü zaman, Oğuzların dünya tarihindeki rolünün ne derece önemli olduğu anlaşılabilir.






OĞUZLAR VE BOY TEŞKİLATI

Kâşgarlı Mahmut, oba kelimesinin de Oğuzca olduğunu söylüyor. Obalardan sonra her halde aileler geliyordu ki, Oğuzlar'ın bunu hangi kelime ile ifade ettikleri bilinemiyor. Böylece aileden  obalar, obalardan boylar ve boylardan da Oğuz eli meydana gelmiştir. Oğuz eli’nde asıl oymak birliği, boy'dur.

Oğuz eli'ni meydana getiren teşekküllerden her birine boy denir ki, Kâşgarlı Mahmut bu sözün de Oğuzca olduğunu bildirmektedir. Orhun âbidelerinde geçen "bod" sözü, muhtemelen bu kelimenin en eski şeklidir. Boy, Türkiye'de bu anlamda gerek resmî dilde, gerek halk arasında son zamanlara kadar kullanılmıştır.

Türkiye'de boyların başında bulunanlara da boy beği deniliyordu. Kavim gibi Arapça’dan alarak resmi dilde kullandığımız kabîle kelimesi Türkçe’de hususiyetle boy manâsını ifade eder. Boyları babadan oğula geçen şekilde idare eden reisler de beğ unvanını taşırlar. Oğuz ve Türkmen soylularını bu beğler meydana getirirler. Yabgular ve sultanlar da beğler arasından çıkmıştır.

  El’in zamanla ülke anlamına gelmiş olduğu malûmdur. “İl gider, töre kalır” ifadesi buna örnektir. Yurd; boyun, obanın ve ailenin oturduğu yerdir.

Boylar da oymak, aşiret, cemaat ve oba adı verilen sosyal birimlere  ayrılmaktadır.

 
H

hacer

Kullanıcı
18 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
kocaeli
bu yazıyı sizle paylaşan benim diğer kızım
 
G

gurbetci_kiz

Kullanıcı
20 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Peki başka daha hangi Türk soyları var?
 
R

Real_Factor

Kullanıcı
9 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Mesela ben Avar Türklerinin soyundan geliyorum.Paylaşımın için teşekkürler Hacer hn.
 
C

ContaQ

Kullanıcı
18 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
www.turkcemiz.net
Real_Factor' Alıntı:
Mesela ben Avar Türklerinin soyundan geliyorum.Paylaşımın için teşekkürler Hacer hn.
Avar Türkleri bir dönem Hun Türkleri ile bugünkü Almanyada hüküm sürmüş sonra çeşitli yöntemlerle o bölgede eritilmiş yahut yabancılaştırılmış olduklarına dair bir bilgim var.

Paylaşım için çok teşekkürler.
 
I

ilenay

Kullanıcı
28 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
aslında bunun hakkında o kadar  çok hipotez var ki ...
kızıl derelilerin bile türklerin soylarından olabileceğini düşünüyorlar... ???
 
Üst