Bilim adamları son noktayı koydu

  • Konbuyu başlatan agokalper
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde agokalper tarafından oluşturulan Bilim adamları son noktayı koydu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,427 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Bilim adamları son noktayı koydu
Konbuyu başlatan agokalper
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Avustralyalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, çiftin yaşları, daha önceki ilişkileri ve hatta her ikisinin birden sigara içip içmediği gibi faktörlerin, evliliklerinin sürüp sürmeyeceğini belirlediğini gösterdi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, 2001 ile 2007 yılları arasında, evli ya da birlikte yaşayan yaklaşık 2500 çiftle görüştü. Bu görüşmelerde evliliklerini veya birlikteliklerini sürdürenlerle boşanan ya da ayrılan çiftleri bu sonuçlara götüren faktörler araştırıldı.

"What's Love Got to Do With It" (Bunun Aşkla Ne Alakası Var) başlıklı araştırma, karısından 9 ya da daha fazla yaş büyük olan ve 25 yaşını bitirmeden evlenen erkeklerin eşlerinden boşanma olasılığının diğerlerine oranla iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, çocukların da bir evlilik ya da ilişkinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında yer aldığını gösterdi. Araştırma, evlenmeden önce, daha önceki ilişkisinden ya da birlikte olduğu kişiden çocuk sahibi olan çiftlerin beşte birinin ayrıldığını gösterirken, bu oranın, evlenmeden önce çocuk sahibi olmayan çiftlerde ise yüzde 9 olduğu görüldü.

Kocalarından daha fazla çocuk sahibi olmak isteyen kadınların boşanma olasılığının da daha fazla olduğunu ortaya koyan araştırmada, çiftin ailelerinin de ilişki üzerinde rolü olduğu belirtildi.

Anne babası ayrılan ya da boşanan kadın ve erkeklerin yaklaşık yüzde 16'sının kendilerinin de boşandığı, bu oranın anne babası ayrılmayanlarda yüzde 10'da kaldığı görüldü.

Araştırma ayrıca, ikinci ya da üçüncü evliliğini yapan çiftlerin ayrılma olasılığının, ilk evliliğini yapanlardan yüzde 90 fazla olduğunu gösterdi.

Evliliğin sürmesinde hiç şüphesiz paranın da rol oynadığı, yoksul ya da kocaları işsiz olan kişilerin yüzde 16'sının ayrıldıklarını söylediği, bu oranın, maddi durumu iyi olan çiftlerde yüzde 9 olduğu bildirildi.

Eşlerden birinin sigara içip diğerinin içmemesi durumunda da ilişkinin başarısızlığa uğraması olasılığının daha fazla olduğu gözlendi.

Çiftin ayrılma olasılığını az etkileyen faktörler arasında, çocuk sayısı ve çocukların yaşları, kadının iş statüsü ve çiftin çalıştığı yıl sayısının yer aldığı belirtildi.

kaynak:veteknoloji
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
agokalper' Alıntı:
karısından 9 ya da daha fazla yaş büyük olan ve 25 yaşını bitirmeden evlenen erkeklerin eşlerinden boşanma olasılığının diğerlerine oranla iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.
En iyi ihtimalle erkek 25 desek, kadında 9 yaş küçük desek, 16 diye bir sayı çıkıyor karşıma.Hangi ülkeyi araştırmış bunlar yahu :). Garip. Ya bu cümlede bir mantık hatası var ya da bu iki grup birbirinden ayrı.  :)

Hem ben bu istatistiğin ülkeden ülkeye değişebileceğini düşünüyorum. Burada yapılan araştırma bizim için pek bir şey ifade etmiyor bence.

Şöyleki kadının kendini daha özgür hissetiği ülkerde boşanabilmesi daha kolay. Çünkü toplumsal bir baskı yok, gayet medeni olarak boşanabiliyorlar. Boşanlamaların nedeni ise sevginin bitmesi, heycanın bitmesi, canı sıkılması vs vs. türlü sebepler. Ne olursa olsun farketmez neticede istediğini yapabiliyor.

Bizim ülkeyi değerlendirecek olursak kadınlar dayakta yese, kocaları aldatsa bile boşanma cesaretini kendilerinde pek bulamıyorlar. Nedeni ise ailem ne de, o bu ne der, bir de eşlerin baskısı. Korku açıkcası. Ya da ellerinde hayata tutunacak bir şey olmaması, bazen de çocuklarının geleceğini düşünmesi vs vs.. Ne yapsın ayrılıp nereye gitsin ?

Ülkemizde de zamanla kadınların eğitim seviyesinin ve ekonomik gücünün artmasıyla, artık kadınlar daha bir özgür ve akıllarından geçenleri daha rahat uygulayabilir oluyorlar. Yapılan istatistiklere göre boşanma oranları artıyor fakat bunun nedeni geçimsizlik oranının artması değil bence. Bu oran zaten böyle olması gerekiyordu belki de fakat şu güne kadar kadınlar boşanmayı pek dile getiremedi. Sebeplerinden az önce bahsettim.
 
S

spiritualsigns

Affedemeyeceğim tek bir hataya bakar... Kapının önüne koyarım... Kriter koymam olaylar bana özgüdür ve net belirleyicidir  8) Kararsızlığı ve o bu şu ne der psikolojisi bana göre değil..
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ya bunlar genellemeler.. Ben genellemelere göre hareket eden bir insan değilim, o yüzden çok da dikkate almadım doğrusu. Herkesin kriteri, sabrı, anlayışı farklıdır ve karşı tarafında hareketlerine göre esnekleşebilir, katılaşabilir. İki kişi bir araya geldiğinde burada genelleme kalkmalı bence.
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bu tür toplumsal araştırma sonuçları beni pek ikna etmiyor.Genelleme yapmak yanlış olur.Seçilen örneklemeninde yaşam tarzı,standartı,gelenek,görenek ve aile yapısı araştırma sonucunu değiştirebileceğini düşünüyorum.Boşanmaların en büyük sebebi bana göre aldatılma,parasızlık vs...yaş,sigara enson sebepler tabi ki bence
 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Yukarıdaki iki yorumun verdiği mesaja katıLıyorum... Böyle genellemelerin gerçekçiliğine inanmıyorum. Tabi araştırmayı yapanLara da saygı duymak lazım.. :) Yine de, çoğu kez istisnaLarLa karşıLaştığımı ve bunLarın içinde oLduğumu da söyLemeden geçemeyeceğim.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bilim adamları son noktayı koymuş. Bana susmak düşer artık  :-X
 
Üst