Beynimizde 150 bin film oynuyor

  • Konbuyu başlatan senarist081
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde senarist081 tarafından oluşturulan Beynimizde 150 bin film oynuyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11,723 kez görüntülenmiş, 44 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Beynimizde 150 bin film oynuyor
Konbuyu başlatan senarist081
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan lakot
S

senarist081

Bir insan 70 yaşına gelene kadar neredeyse ortalama 6 yılını rüyada geçirmiş ve beyin fonksiyonları sayesinde yaklaşık olarak 150 bin film izlemiş oluyor..





Gördüğümüz bazı rüyalar Oscar ödülünü hak eder, hiç şüphesiz! Heyecan verici kaçıp kovalamacalar, egzotik yerler, tutkulu aşk sahneleri... Bazıları ise siyah-beyaz Fransız filmlerini andırır adeta; karmaşık olayları anlamak için bir altyazı olmasını dilersiniz. İşte böyle, beyin sinemasında her gece değişik filmler oynar durur.

Rüya düşünmenin başka şekli
Yıllar önce beynin yapısını araştıran uzmanlar, bunların çok etkili ama önemsiz bazı nöron patlamaları olduğunu düşünürlerdi. Son yapılan araştırmalara göre ise rüyalar düşünmenin başka bir şekli ve derin anlamlar taşıyorlar. Bu süreçte beyin aktif olarak çalışıyor ve aslında çok önemli işler başarıyor. Kısaca akıl uykuya yatınca, bakalım neler oluyor?

Rüyalar ilham kaynağı olabilir
Lüttich Üniversitesi’nden Belçikalı Nörolog Pierre Maquet’in yaptığı araştırmalarda, beynin rüyadayken bile en az gündüz olduğu kadar aktif çalıştığı tespit edildi. Yalnız geceleri, oyunun kuralları biraz değişiyor tabii. Geceleri, akıl duygulara karışıyor, hayaller ise deneyimlere... Sonuçta, gündüzleri asla aklımıza gelmeyecek çılgın fikirler ve gerçekçi olmayan çözüm yolları yani bilinç durumunda yapmaya asla cesaret edemeyeceğimiz fikirler biz rüyadayken ortaya çıkıyor. Bu yüzden, uyandığımızda hatırladığımız rüyalar bazen mükemmel bir ilham kaynağı olabiliyor.

Yapılan bazı anketlerin sonucunda kadınların yüzde 78’inin rüyalarında ne gördüğünü hatırlamadıkları ortaya çıktı. Ama haftada en az bir-iki kez rüyada görülen resimler hatırlanıyor. Genellikle de hikâyeler yerine geriye sadece hisler kalıyor. Bu konuda Almanya’nın en bilindik rüya araştırmacısı ve Ruhsal Sağlık Merkez Enstitüsünün Uyku Laboratuarı yöneticisi olan Michael Schredl’in yorumu ise şöyle: "Doğanın bir oyunu; bu sayede güne daha az yorgun başlayabiliriz ve rüyalarla gerçekleri birbirinden ayırt edebiliriz."

Milyonlarca resim ve ses
Toparlamak... Araştırmacılar için rüyaların en önemli fonksiyonu budur. Gündüzleri beynimize saniyede milyonlarca resim, ses ve koku girer. "Eğer beynimiz bütün algılananları özümseyebilecek kapasitede olsaydı, o zaman onu yanımızda bir arabanın içinde taşımamız gerekirdi" diyor Amerikalı uyku araştırmacısı Jonathan Wilson.

Duygusal büyüteç etkisi
Uykuya dalmadan önce havada kalan her şey geceleri büyük titizlikle temizlenmeye ve sırayla yerleştirilmeye başlanır. Ön beynimiz, mantıklı aklımızın sığınağı uyumaya başladığı zaman, duyguların ayrıştırıldığı limbik sistemimiz yüksek düzeyde çalışmaya başlar. Ve bir kez daha gün içinde yaşanan keskin olaylar gözden geçirilir: İş arkadaşıyla yaşanan ama gündüz vakti üzerinde fazla düşünülmek istenmeyen tartışma, sevgilinin anlattığı ama çok fazla ilgilenmediğimiz o konu, haftaya gireceğimiz sınav...

İşte bu sayede havada kalan bazı konular ve çok fazla yoğunluğun yaşandığı alanlar üzerinde beyin, geceleri de fazla mesai yapar. "Rüyalar duygusal büyüteçtir" diyor rüya araştırmacısı Michael Schredl. Mantık ve akıl kapatılmıştır. Buna karşılık duygusal dünyamızı daha net görmeye başlar ve iç dünyamızı neyin meşgul ettiğini daha net algılamaya başlarız. Uyku araştırmacıları özellikle âşık ve hamile kadınların daha çok rüya gördüğünü tespit etti. Rüya araştırmacılarının bu konuya ilişkin yorumu ise şöyle: Yoğun duygular gece boyunca tekrar tekrar anımsanır ve bu sayede daha derinlemesine ilişkilendirilir.

Yaralar çabuk sarılıyor...
Hatta bu durum aşk acısında bile yardımcı olur. Amerikalı uyku araştırmacısı Rosalind Cartwright, boşanan kadınların belli bir süre eski kocalarını rüyalarında görmeleri sonucunda boşanma durumunu daha iyi özümsediklerini ortaya çıkardı. Çünkü kızgınlık ve sinir gibi duygular rüya benliği tarafından doyasıya yaşanır ve hazmedilir. Bu da yaraların daha çabuk düzelmesine yardımcı olur.

Kendimizden bile sakladığımız korkularımız...
Hatta bazen gündüzleri kendimize itiraf etmek istemediğimiz korkularımız, kıskançlıklarımız ve nefret duygularımız bile geceleri tekrar ortaya çıkar. Uzmanlara göre kadınlar gün içerisinde birisinden hoşlanmama veya birisini reddetme hissini kabul etmezler. Gün içerisinde yuttukları bir kızgınlık anını veya üzüldükleri bir olay karşısında gülümseyerek cevap verdikleri bir hissi gece boyunca yaşamaya başlarlar.

Birebir çevirisini yapmayın
Sinir bozucu iş arkadaşınızı çileden çıkarabilir, bunu yaparken de kendinizi güçlü ve yara almaz gibi hissedebilirsiniz. Erkek kardeşinizi bir oyunda onun farkında olmadığı bir şekilde kandırabilir ve hiç suçluluk hissine kapılmazsınız. ''Korkunç bir rüyanın bireysel bir korkunçluk olmasını engellemek için rüyaların birebir çevirisini yapmaktan kaçınmak gerekir'' diyor Viyanalı Psikolog Brigitte Holzinger. Rüyada görülen her aldatma olayı, ilişkinin kriz dönemine gireceğine ve her şiddet fantezisi, bir çıkmaza gireceğinizin işareti değildir. Bazen aklımız uyurken etik düşüncelerimiz de uykuya geçebilir. Aslında bu, kendi karanlık taraflarımızı biraz olsun doyasıyla yaşama dürtüsüdür.

Erkekler macera filmleri, kadınlar aşk hikâyeleri görüyor
Yetmiş yaşına gelene kadar neredeyse ortalama 6 yılımızı rüyada geçirmiş ve beyin sinemamızda yaklaşık olarak 150 bin film izlemiş oluruz. Erkekler daha çok macer a filmleri, kadınlar ise kalbi titreten aşk hikâyeleri görürler.

Psikolog Michael Schredl, 40 yıllık rüya protokollerini değerlendirmiş ve karşılaştırmış. Sonuçta karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor: Erkekler rüyalarında daha çok seks, agresiflik, rakipler ve diğer erkekleri görürler. Kadınlarda ise cinsiyet konusu biraz daha dengelidir. Kadın rüyalarında en çok sevilenler ise arkadaşlıklar, günlük uğraşlar ve sürprizlerdir.
Kadınların rüyalarını daha net hatırlıyor olmalarının nedenleri de tanıdıkları şeyleri beyinlerinde tutmalarıdır. Erkeklerde de kadınlarda da rüya senaryoları belli bir sürece göre işler. Uykuya daldıktan sonraki ilk saatlerde günlük durumlar görülür: Büro sahneleri ve akşamdan kalma bazı sohbetler gibi... Gecenin ilerleyen saatlerindeyse gerçekler fantastik olan hikâyelerle birleştirilmeye başlanır. Uyanmadan çok kısa önce de rüyalar fotoğraf albümlerine benzemeye başlar; güzel sahneler, duygulu fotoğraflar rengarenk bir şekilde birbirini takip eder.

Korkulu rüyalar uyarı alarmı Korku rüyaları uyarı alarmı da olabilir. Karabasanlar aslında başka şeylere de işaret ediyor olabilir. Örneğin, gerçekte korkulu rüyalardan dolayı adrenalin yükselir ve nefes alıp verme düzeni bozulur
 
B

bıldırcın

Teşekkürler Tarık bu rüya mevzusu bizim ailede meşhurdur.Annem 2 gün önceden maç skorlarını rüyasında görür ve tabiki doğru çıkar.Bunun dışında ondan gizli yediğimiz her naneyi en ince ayrıntısına kadar görür ve mutlaka bize hesabını sorar :-\
Bu durum şimdi bende de olmaya başladı.Bazı olaylar bana rüyamda malum(!)oluyor.
Yandı benim sıpalar :D
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
ne gariptir ki ben hiç rüya görmüyorum... :-\

ama her insan rüya görürmüş sadece hatırlama kısmında problem yaşıyor olabilmem sebebiyle görmediğimi zannediyorum sanırım... :D
 
I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
paylaşım için teşekürler. Rüyanın en güzeli bana göre uzun süre sevdiğim insanları göremeyipte rüyada görmem.
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
benim gördüğüm rüyaları kimsenin göreceğini zannetmiyorum
o kadar çok rüya görüyorum ki
bazen 5 dakkika kestirdiğimde bile bir rüya
ve o kadar değişikler ki

hatta bir ara 10 gün bıyunca aynı rüyanın devamını gördüm
korktum gerçek hayatta olacak diye

hiç inanmam ama anneme dedim bana bir kurşun mu döktürelim dedim
çünkü neden böyle rüyalar gördüğümü anlamıyorum

 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
::)   :) aslında  dakikalarca sürüyormuş gibi gelen rüyalar saniyelerle sınırlı.. :)

işin boyutunu bilemem tabi ama kurşun dökmekte yarar var diyor ve inanıyorsanız döktürün  :D

:)
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ytok inanmıyorum zaten birisinden nazar değecek kadar bir yakışıklılığa sahip değilim :)
ama öyle rüyalar görüyorum ki
hayatımda hiç yaşamadığım şeyler
çoğu
o yüzden beni düşündürüyor bazen
sizdede varmı bilmiyorum ama
ben bazen rüyalarımı yönledirebiliorum
bazen rüyamda diyorum ki oğlum bu bir rüya
aç gözlerinii diyorum
ve açıyorum
yoksa ermişmiyim ya
;D :)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
:)  :)  :)  :)          ;D

rüyaları yönlendirmeniz enteresan bir  güzellikte :) 

ben genelde rüya görmüyorum ama gördüğüm rüyalarda genellikle masal ya da çizgifilmden görüntüler oluyor tabi bende o masalın bir parçası  :D
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ya pamuk prenses sinizdir yada uyuyan güzel
öyle tahmin ediyorum

:) :)

ben güvenebileceğim bir insan olsa bu rüyaların anlamını bilen
benin için çok iyi olurdu

 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
İşte bu sayede havada kalan bazı konular ve çok fazla yoğunluğun yaşandığı alanlar üzerinde beyin, geceleri de fazla mesai yapar...

Beynimin fazla mesai  yapmaması için yatmadan kafamın içindekilerini kritik eder fazlalıkları silerim  :p
Sonra da romanımı okur rüya alemine boş kafa ile dalarım:)
Rüya görmüyor iseniz bak bu kötü,rüya görmek uyanıkken yaşadıklarımızı bir nevi silmek oluyor..Rüya görmeyen insanlar,rüya görenlere göre sabah kalktıklarında streslerini atamadıkları için stres yüklü olurlar..
Rüya görmek bazen benim için işkencedir,neden mi? rüyamda her gördüğüm şeyleri yaşarsanız iyi ve de kötü güzel olduğu kadar kötü sonuçlarada sebeb oluyor..O yüzden akşam yatarken istedigim  tarz rüya görmek için spariş ederim :))
Yada ASTRAL seyahate çıkarım..  :)
PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER..
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
alparslan' Alıntı:
ya pamuk prenses sinizdir yada uyuyan güzel
öyle tahmin ediyorum

:) :)

ben güvenebileceğim bir insan olsa bu rüyaların anlamını bilen
benin için çok iyi olurdu
ALPARSLAN RÜYALARIMIZIN GERÇEK OLMASI İÇİN UYANMAMIZ GEREKLİ:)) UYANSAN ARTIK MASA BAŞINDAN :)
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ben yatarken çok birşey düşünmem
sadece kaçta kalkmam gerektiğini düşünürüm o kadar

ama beni birtürlü rahat bırakmıyorlar
bu kadarda kendimi sevdirmeseydim keşke
:) :) :)

ama rüya görmemekde özellikle uzunsüre bu öleceğine dair bir işaretmiş benden söylemesi,


 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
alparslan' Alıntı:
ya pamuk prenses sinizdir yada uyuyan güzel
öyle tahmin ediyorum

:) :)

ben güvenebileceğim bir insan olsa bu rüyaların anlamını bilen
benin için çok iyi olurdu

:)   :D  bu tanımlama hoşuma gitti   teşekkürler  :)  :)

bir de size önerim..rüyalarınız hep iyiye,güzele yorun..herkese anlatmayın çünkü ilk yapılan yorum rüyayı şekillendirir diye biliyorum bu yüzden rüyayı ilk yorumlayan iyi yorumlamalı ki hayatınıza güzellikler olarak geri yansısın  ;)

:)
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ay sende herşeye karışıyorsun be:)))

ağız tadıyla uyutmadı beni
:)
 
S

syn

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
2 yaşından beri korku filmlerini severim beni hiç korkutmazlar da
orta okuldayken vampirli bir film izlemiştim(daha önce de vampirli filmler izlemiştim ama bu...)
öğle vakti olmasına rağmen o kadar etkiledi ki o sırada kapı çaldı içimden eyvah bunlar gerçek diye geçirdiğimi
hatırlıyorum gelen kardşimmiş.
Ama bu filmin etkisi o anla kalmadı ilk bir hafta rüyamda aralıksız vampirler vardı ben vampir avcısıydım ama ne hikmetse ısırılacakken uyanıyordum daha sonra ayda bir kaç defa görmeye başladım hala arada bir görürüm ama o zamandan farkı görür görmez rüyada olduğumu anlıyorum ve filmin tadını çıkarıyorum  :)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
alparslan' Alıntı:
ama rüya görmemekde özellikle uzunsüre bu öleceğine dair bir işaretmiş benden söylemesi,
::) uzun süredir rüya görmeyen biri olarak  burdan kötü bir mesaj alıyorum  :D
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ben bir tane vampir dizisi vardı bilmem bilirmisin angel diye
müptelası olmuştum
işte o zamanlar bende görüyordum vampir rüyaları

ama dizi bitti rüya bitti
:)
 
A

alparslan

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
re-Member' Alıntı:
alparslan' Alıntı:
ama rüya görmemekde özellikle uzunsüre bu öleceğine dair bir işaretmiş benden söylemesi,
::) uzun süredir rüya görmeyen biri olarak  burdan kötü bir mesaj alıyorum   :D
aman Allah korusun
benimki yanlış bir bilgidir büyük ihtimalle
:-\ :'(
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
::)   :)

hepimizin yaşayacağı bir gerçek ama bu hadise genç yaşta başa gelirse daha çok üzer insanı...gerçi o konu bizi aşar...bilemeyiz ne olacağını....
Allah korusun demekte fayda var.
:)
 
Üst