Başarılı Olma Tarzı

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kim, Neyi, Nasıl Başardı? kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Başarılı Olma Tarzı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 12,177 kez görüntülenmiş, 25 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kim, Neyi, Nasıl Başardı?
Konu Başlığı Başarılı Olma Tarzı
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mabed528
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
ZOR ZAMANLARDA KARAR ALMAK

Korteksi kurarken çok büyük bir yatırım kararı almak zorunda kaldığı, bu kararı alırken çok zorlandığı, kendi içinde ”zorlu mücadeleler” yaşadığı anlattı:

”İş hayatımda çok sıkıntılar çekmişimdir. Korteks fabrikası kuruyoruz. Tekstili iyi biliyorum, bu makinelerin benzeri Türkiye’de var ama benim alacağım en yenisi. Bana öyle bir korku verdi ki bu durum. Üniversite ’sen bu işi yi düşündün mü’ diyor. Yattığım otelde sabaha kadar uyuyamadım. Ama gene kendi kendime mücadele ediyorum. Oldu sabahın dördü. Odamdaki bulmacaları çözmüştüm, gidip gazetedeki ilanları bile okudum. Ondan sonra kendi kendimi teselli etmeye başladım. Sen neden kendinden korkuyorsun ki kardeşim, bu malı ben satıyorum zaten, en kötü ihtimalle onların başındaki Almanı getirir fabrikanın başına koyarım. Çektim yorganı kafama uyudum. Korkunun ecele faydası yokmuş. Korkmayacaksın ama kendinden de emin olacaksın. Kendine dürüst olacaksın.”


GELECEK İÇİN BUGÜNDEN FEDAKARLIK ETMEK

Zorlunun konuşma sırasında anlattığı çok özel bir anekdot vardı. Başarı felsefemle de örtüştüğü için, doğrusu çok hoşuma gitti. Zorlu günümüzün tüketim delisi insanların tersine, gelecekte daha büyük işler başarabilmek için eline ilk geçen parayla evine buzdolabı almak yerine fabrikasına hammadde aldığı anlattı:

”İnsanlar geleceğini düşünmeden hareket edince perişanları oynuyorlar. Ben size açıkça konuşayım paramız vardı ama buzdolabımız yoktu. Buzdolabı neden almadım? O zaman buzdolabı 2500 liraydı. Bu parayla dört balya mal alırım, satarım para kazanırım dedim. Zamanı geldi dolabı da aldım.”

Ona ”hatta daha fazlası yaptız, şimdi buzdolabı fabrikası sahibisiniz” dedim. Anlatmaya devam etti:

”Bunlar çok önemli, hepsini hesap edeceksin. Para bugün gelebilir. Yarın gelmeyebilir. Ben her şeyin en aşırısına karşıyım. Çok paran olabilir, benim çok param olabilir, bunu böyle en lüks şeylere kullanmana gerek yok. Bu geri kalmışlığın sonucu. Görgüsüzlük demeyeyim hadi.”

İNSAN SEÇMEK: ”DÜRÜST VE ÇALIŞKAN, ÇALIŞKAN VE DÜRÜST”

Ahmet Nazif Zorlu, bir elemanda iki nitelik aradığı söylüyor: Dürüstlük ve çalışkanlık. Bu iki özellikten sadece birinin yetmeyeceğini, ikisinin bir arada olması gerektiğini anlattı.

”Çalışkan ve dürüst, dürüst ve çalışkan insan istiyoruz. Dürüstsün ama çalışkan değilsin. Hiç önemin yok. Sen zamanı çalıyorsun. Çalışkansın da dürüst değilsin. O da olmuyor. Bunu yaşadıklarımdan öğrendim. ”

AHMET NAZİF ZORLU’NUN DİĞER KONULARDAKİ GÖRÜŞLERİ:

ZAMANLAMA: ”Zamanında karar vermek ve işi zamanında bitirmek çok önemli. Zaman satın alınamıyor. Alabilir misiniz? Mümkün mü? Dünyada öyle insanlar var ki, 100 milyar dolarları var. zamanı satın alabilecek olsalar, servetinin hepsini de verir. O halde işin zamanında ve zemininde kararı vereceksin, zamanında ve zemininde işi bitireceksin.”

ATASÖZLERİNİN GÜCÜ: ”Bizim atasözlerimiz var. ben arkadaşlarıma diyorum ki ata sözlerimizi okuyun onlarda çok büyük manalar var. bugünün işini yarına bırakma. Niye söylemiş bunu atalarımız?”

HAYAL GÜCÜ: ”Şimdi hayal denilen bir şey var. Hayalleri gerçekleştirmek. Bakın hayal gücü çok önemli bir olaydır. Her düşündüğünü yapamayabilirsin ama yaptıktan sonra o hayal o kadar güzeldir ki. Bunun için zamanında uygulayacaksın. Tabi buna imkanlar da elverecek.”

İLERİYİ DÜŞÜNME: ”Her şeyi yaparken bir de ileriyi düşüneceksin. Bir de ben bunu yapamazsam ne olur. Bakın gene güzel atasözlerimizden bir tanesi ne oldum değil ne olacağım de. Ben bir iş yaparken bir allahtan bir de işimi kaybetmekten korkarım.

Biraz önce buraya bir zat geldi. Bir zamanların popüler insanıydı. Ama şimdi adam her şeyini kaybetti. Çok zor durumda. Bunları hesap edeceksin. İleriye dönük hesaplı yaşayacaksın. Hesapsız kasap elinde kalırmış masat. Hesabı kitabı yaparken, çok iyi düşüneceksin.”

ÇOK ÇALIŞMAK: ”Sen şimdi bir okulda okurken, dersine çalışmadan, hesap kitap okumadan sıfı geçebiliyor musun? Mümkün değil! İşinde de aynı şeyi yapacaksın. Şimdi insanlarda görüyorum ki, okulu bitirince her şey bitti. Dünya güllük gülistanlık. Her şey tamam, artık rahat etmem gerekiyor.”

HAYATIN AMACI: ”Asıl hayat okuldan sonra başlıyor farkında değiller. Arkadaşlara ve çocuklarıma aynı şeyi söylüyorum. dünyaya insan niçin gelmiştir? Zannetmeyin ki gezmek yemek zevk sefa için gelmiştir. Çalışmak için gelmiştir. Çünkü çalışmadan üretmenden bir şeyler almanız mümkün değil.”

TAKİPÇİLİK: ”Bize diyorlar ki nasıl yapıyorsunuz bu işi. Bir inşaatta gecikme varsa bunu on kez elli kez söylüyorum. Hayır diyorlarsa, çıkarın hesabı kitabı göreceksiniz diyorum. Çıkarttırıyorum. İşime takip ediyorum. Biri inşaatın geç bitmesi. Üretime bir ay sonra başlaması çok önemli.”

DETAYLARA DİKKAT: ”Gözlemci olmak çok iyi. Detayları incelemen lazım. Her şey detaydadır. Bir misal anlatayım. Boru tesisatı döşüyoruz. 20 metreye on metreli bir alana boru döşenecek. Bir hafta sonra gittim, geldim adamlar yine orada çalışıyor. Dedim niye burası bitmedi. Daha önce geldim yine çalışıyor. Ben buradaki işin nasıl yapıldığından anlamam ama iş yaptırmaktan anlarım. Bir haftada bitmesi lazımdı. ”Niye bu bitmedi kardeşim? Niye bunun üzerinde durmadız?” diye sorarım. Olay bu. Anlamadın mı, orada gezip dolaşacaksın. Benim bir sözüm var ’Gezen kurt aç kalmazmış.’ Arkadaşlar bunu slogan yaptılar.”

EKİBİNE GÜVENMEK: ”Risk almadan bir şey yapamazsız. Asansörden çıkarken bile risk aldız. Risk hep vardır. Çay içerken dahi risk var. İyi insanı doğru seçmek lazım. Ona da güveneceksin. Güven çok önemli. Bugün Zorlu Holding varsa, güven sayesinde bir yere gelmiştir. Kendine ve ekibine güvenmek sayesinde.”

İNSANLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK: ”İnsanı da seçeceksin. Güveneceksin ama. Güveneceksin ve önünü açacaksın. Ben arkadaşlarıma hep şunu söylerim, ben hiçbir zaman önünüze geçmem. Sağızda, solunuzda arkanızdayım. Desteğim budur. Yol sana verilmiş. Sen başarılı işler yapmazsan, sen de orada fazla kalamazsın. Sistem seni ekarte eder.”

KENDİ KENDİNE YETEBİLMEK: ”Şimdi bakın. Millet geliyor bize Ahmet bey bize bilgisayar lazım, Ahmet bey bize TV lazım. Ya kardeşim, bir tane kişi değil benden isteyen. Eğer ben gece ürettiğimi gündüz dağıtsam akşama mal yetişmez. Vakıf kuran geliyor. Vakıf olmuş dilenci. Ben hiçkimseden hayatta bir şey istemedim. Herkes bedava bir şeyler istiyor. Üretmeden almak istiyor.”

ADİL OLMAK: ”Bu kadar fabrika kurmuşumdur, hiçbir zaman bir bankaya gidip ödemenin ertelenmesini istememişimdir. Bu bizim aile terbiyemizdir. Çünkü ben bir şey yaparken seni yıkamam. Bunlar çok önemli. Ben ev yapacağım senin evini yıkacağım. Bu adalet mi? O zaman yukarıdaki de seni engeller kardeşim.”

Yazar : Mümin Sekman
 
G

Gamzelim

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
www.kalbim.gen.tr
Ne kadar güzel anlatilmis... cokta dogru seyler...

paylastigin icin tesekkürler...
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İNSAN SEÇMEK: ”DÜRÜST VE ÇALIŞKAN, ÇALIŞKAN VE DÜRÜST”

Ahmet Nazif Zorlu, bir elemanda iki nitelik aradığı söylüyor: Dürüstlük ve çalışkanlık. Bu iki özellikten sadece birinin yetmeyeceğini, ikisinin bir arada olması gerektiğini anlattı.

”Çalışkan ve dürüst, dürüst ve çalışkan insan istiyoruz. Dürüstsün ama çalışkan değilsin. Hiç önemin yok. Sen zamanı çalıyorsun. Çalışkansın da dürüst değilsin. O da olmuyor. Bunu yaşadıklarımdan öğrendim. ”

Ne kadar doğru bir tespit...
 
K

kuzuların.sesizligi

Kullanıcı
15 Kas 2006
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
yazdıkların çok güzel ve katılıyorum yanlız yaşadığın çevre ile ilşkili bunlar bazen başaka davranış biçimleride bekleniyor buda benim tesbitim tşk.
 
E

etki84

Kullanıcı
10 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
uşak
bu fikirler benim de hayat felsefem arasında yer alıyor fakat bir türlü şu zamanı değerlendiremiyorum...:)
 
emeric

emeric

Kullanıcı
10 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
İZMİR
Ya aslında belki farklı bir bakış açısı ile yaklaşacağım olaya ama başaran bir insanın , başarısın temellerini sıralaması çok kolay ama başarması da harika bir duygu. hani diyor ya aslında hayat okul biitnce başlıyor diye ( ”Asıl hayat okuldan sonra başlıyor farkında değiller.) evet aynen öyle oluyor lise , üniversite derken bi bakmışsın kendini cvlerin içinde kaybolmuş bulmuşsun. Sonra ne oluyor peki, aldığın bir kaç kuruşun oturup hesabı yapmaya başlamışsın.Bırak kenara para biriktirmeyi sen borçlanmışsın etrafa , kredi kartlarına. Dönem eskiden nasıldı bilmem ama şimdi öyle bir dönem oldu ki artık ’’ye kürküm ye’’ dönemi bir hayat oldu ve aldığımız parayı kıyafete , ihtiyaçlara  yatırır hale geldik... Ama sıfırdan bir yerlere gelen kişileri ben kısaca şöyle özetleyebilirim; Gerçekçi, duygularıyla hareket etmeyen,kendine ihmalkar,cimri ve en önemlisi çok az uyuyan insanlar... tabi  bunlar birkaçı.....
 
S

siyam

Kullanıcı
16 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
TATVAN
GEZDİM ŞAMI YEMENİ EYLEDİM İLMİ TALEP MEĞER İLİM HİÇ BİR ŞEY DEİLMİŞ İLLA EDEP İLLA EDEP (ilmin nekadar olursa olsun  edeple terbiye etmeden  herhangi bir işe yaramaz.)[size=12pt][/size]
 
1

1619

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
tarsus
haytta bütün özelilliklere sahipte olsan olması gereken tek şey yapacğın işe inanmak.zorlu bunu yapmış inanmış ve cok istemiş...bşeyi cok istersen herzaman oluyor....
 
R

roze

Dünyaya insan çalışmak için gelmiştir. Yoksa başka insanlara muhtaç olur ki bu da bir insanın düşebileceği en son noktadır. Çoook güzel bir yazıydı. Paylaşımın için tşk ler...
 
C

CaspeR

Kullanıcı
27 Ara 2006
En iyi cevaplar
0
0
Güzel anlatmış..

Teşekkürler.
 
D

Dilber Özcan

Kullanıcı
10 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Denizli
www.akishaber.com
Ya bu tür yazıları çok seviyorum o anda içimde bir ışık doğuyor ama okumadığım anlarda da o ışık kayboluyor bende bir sorun mu var :-\
Ahmet Nazif Zorlu hemşerim aynı zamanda örnek aldığım isimlerin başlarında geliyor.
Özgür paylaşımın için çok teşekkür ederim.
 
Y

yesil_yol

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Siirt
Ya bir insan başarısının sırrını bu kadar da açık seçik anlatarak müsrif olmamalı be :)

mükemmel anlatmış saygıdeğer abimiz prensiplerini

ee insanın prensipleri olunca karakterli oluyor,prensipler de doğru olunca başarılı oluyor...

Rabbim umarım bize de bu doğru ilkeleri edinmemizde yardımcı olur...

bu ihsanından bizi de mahrum etmez inşAllah/b]
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ben bu başarıların altında tek bir sebep görüyorum: işini iyi bilmek..

Ya da bu başarılar, tek bir şeye sebep oluyor mu demeliyim? : işini iyi bilmek..


:) Karar veremedim ama işini iyi bilmek demek, o iş için geceni gündüzüne katmışsın; çalışkansın demektir, güvenilir olmayan bir insan işini iyi yapamaz, öğrenemez, bilemez. Hiç risk almamış, cesaretsiz bir insan işini öğrenebilmek için adımlar atamayan insandır..vs.

Ya da bunları yaptıktan sonra mı işinizi iyice öğrenmiş sayılıyorsunuz..!

Bence ilki!

Teşekkürler Codex.
 
Üst