BALTAMIZI BİLEMEK KENDİMİZİ TANIMAK

  • Konbuyu başlatan gokhankonuk
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde gokhankonuk tarafından oluşturulan BALTAMIZI BİLEMEK KENDİMİZİ TANIMAK başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,067 kez görüntülenmiş, 12 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı BALTAMIZI BİLEMEK KENDİMİZİ TANIMAK
Konbuyu başlatan gokhankonuk
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan elementx
G

gokhankonuk

Kullanıcı
7 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
ankara
Baltamızı bilemek kendimizi tanımak... 

İki arkadaş, bir ormanda ağaç kesiyorlardı. Birincisi sabahları erkenden kalkıyor, ağaçları kesmeye başlıyor, bir ağıcı devirir devirmez, hemen ötekini kesmeye başlıyordu. Dinlenmek bir yana, öğle yemeği için bile kendine zaman ayırmıyordu. Akşamları ise arkadaşı eve döndükten sonra da çalışması sürdürüyor, ondan birkaç saat sonra evine dönüyordu.
İkinci adam, ağaç keserken zaman zaman dinleniyordu. Akşam hava kararmaya başladığında ise, daha fazla çalışmaya gerek duymuyordu, gecenin karanlığı bastırmadan evine dönüyordu. İkisi de çalışmaları bir hafta bu biçimde sürdürdükten sonra ne kadar, ağaç kestiklerini saymaya başladılar.
Sonuç, ikinci adam için değil ama, birinci adam için çok şaşırtıcı çıktı. Çünkü arkadaşı, kendisinden daha çok ağaç kesmişti.
Birinci adam öfkelenerek ”Nasıl olabilir bu, böyle?” dedi. ”Ben senden daha çok çalıştım. Senden daha erken başladım işe, senden daha geç döndüm eve… Üstelik, gün boyu sen durup durup keyfine bakarken, ben soluk almaksızın sürdürdüm çalışmamı… Nasıl oluyor da, sen benden daha çok ağaç kesiyordun?”
İkinci adam, öfkeli arkadaşı gülümsemeyle yanıtladı:
”Ortada anlaşılmayacak bir şey yok ki” dedi. ”Sen durmaksızın çalışırken, ben arada dinleniyor, bu arada da bir yandan baltamı biliyordum. İnsanın baltası keskin olunca, daha az çabayla kesebiliyor ağaçları…”
Kişisel yaşantımızda ”baltamızı bilemek”, kendimizi geliştirmemizdir. Dış dünyanın koşuşturmacaları arasında kendimize zaman ayırıp,kısaca da olsa, yaşamamızı gözden geçirmemiz, bizi günün ilerideki saatlerinde daha güç ve daha etkin yapacaktır. Çünkü bu süre içinde kendimizi daha iyi tanıyabilme olanağına sahip olabileceğiz ve… Eksik ya da zayıf bulduğumuz yanlarımızı tamamlayıp, geliştirebileceğiz. Kendimize zaman ayırmak, kişilimizin güçlenmesi için ”olmasa olmaz” bir koşuldur. :)
 
Y

YEMŞEN

Kullanıcı
14 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
KAHRAMANMARAŞ
çok güzel yazmışsın gokhan. umarım herkes baltası bilemeye devam ediyordur.  ;)
 
D

daydream

Kullanıcı
12 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
cok guzel,ders cıkarıcı bır hıkaye anlayana....ne yazıkkı bazı yonetıcıler dınlenırken bır yandan balta bılıyor olabılecegımızı dusunmuyorlar.
 
A

aşkın

Kullanıcı
12 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
tebrikler.gerçekten mükemmel bir yazı ve arkadaşların da dediği gibi anlayanabilene  :)
 
B

BeFa

Kullanıcı
19 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Türkiye
Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor,ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş.
Akşamları da arkadaşından bir saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş.
İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.
Sonuç: İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş. "Birinci adam öfkelenmiş:Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken işe başladım, senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?"
İkinci adam yüzünde tebessümle cevap vermiş:
Ortada bir sır yok.. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir." Kendimizi geliştirmek, baltamızı bilemektir. Kendimize zaman ayırıp, yaşamımızı objektif bir bakışla gözden geçirmektir. Zayıf bulduğumuz alanlarımızı geliştirmek için çaba göstermektir. Bu, zihnimizin, ruhumuzun, karakterimizin güçlenmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur.
Delhi'deki ünlü tapınakta Sokrat'ın şu sözü yer alır:
"İnsan Kendini Tanı." Kendini tanımak, şuanda olduğumuz noktayla olmak istediğimiz nokta arasındaki yoldur.
Kendini tanımak, kendimizi nasıl gördüğümüz ile başkaların bizi nasıl gördüğü arasında fark olmaması anlamına gelir. Bireysel ve iş yaşamımızda başarılı, mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak, baltamızı bilemek için kendimize zaman ayırmalıyız.
 
C

catzilla

Çok güzel bir kıssa...

Paylaşımın için teşekkürler.
 
Üst