Bahar Yorgunluğu önlemek için hangi gıdalar tüketilmeli?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Bahar Yorgunluğu önlemek için hangi gıdalar tüketilmeli? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,500 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Bahar Yorgunluğu önlemek için hangi gıdalar tüketilmeli?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Birçoğumuz ilkbaharı yılın en iyi ve en güzel mevsimi bulur. Uzun ve soğuk bir kışın ardından bahar, günlerimizi yavaş ama emin adımlarla ısıtmaya başlar. Bu doğal süreç inanılmaz güzel, ancak bu dönemde vücudunuzda fiziksel ve zihinsel yönden herhangi bir değişiklik fark ettiniz mi? Yorgunluk, halsizlik, uyku eksikliği, baş ağrısı ve ruh halinizdeki değişiklikler gibi…

Peki, bu belirtilerden kurtulmak için ne yapmalıyız? Cevabı çok basit, beslenmemizi değiştirmeliyiz. Yeme alışkanlıklarımızdaki değişiklikler daha iyi bir ruh halinin, daha sağlıklı olmanın yolunu açar ve iyileşme yönünde önemli adımlar atmamıza yardımcı olur. İşte vücudumuzu yeniden canladıran ve bahar yorgunluğumuzun belirtilerini hafifleten besin ögeleri:

1. Demir

Yorgunluk, aynı zamanda anemi olarak bilinen bir durum olan düşük kırmızı kan hücrelerinin bir belirtisi olabilir. Kırmızı kan hücreleri vücudumuzu oksijenle beslerler ve bu şekilde organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Demir eksikliğinde vücudumuzun enerji ihtiyacı için yeterli oksijen taşınamaz. Eğer organlarımız yeterince oksijen almazsa, düzgün çalışmazlar. Bu da sürekli yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, ilgisizlik hissi ve depresyon duygularına yol açabilir. Ciddi demir eksikliğinde uzman kontrolünde beslenme takviyeleri kullanılır. Bununla birlikte, düşük demir seviyelerine eşlik eden ruh hali değişikliklerinin ve yorgunluğun önüne demir içeriği bakımından zengin gıdaları tüketerek geçebiliriz.

Yüksek demir seviyesine sahip gıdalar:

Deniz ürünleri (özellikle istiridye)
Kırmızı et
Karaciğer
Yumurta
Tahıllar
Kuru kayısı ve kuru üzüm

2. B-Kompleks vitaminler

B vitamini, sağlıklı ve düzenli beyin fonksiyonu için önemlidir. B6 vitamini, depresyon tedavisinde önemli olan serotonin, dopamin de dahil olmak üzere beyindeki nörotransmitterlerin üretimini kolaylaştırır. Vitamin B12 ve B9’da (folat veya folik asit ) benzer şekilde önemli fonksiyonlara sahiptir; Folat takviyeleri antidepresanların etkinliğini artırır. B9 vitamini seviyeleri normal bilişsel işlevlerle güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Ayrıca B6 vitamini, B12 vitamini ve demir minerali birlikte kan yapımında görevlidir. Bunlardan herhangi birinin eksikliği kansızlık ve bununla birlikte sürekli yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilere yol açabilir.

Yüksek B-Kompleks vitamin seviyesine sahip gıdalar şunları içerir:

Nohut
Karaciğer
Ton balığı ve somon balığı
Tavuk eti

3. D vitamini

Kış aylarında güneş ışığına daha kısa maruz kalma ile D vitamini eksikliği görülebilir. Araştırmalar, D vitamini eksikliği ile yorgunluk, halsizlik ve depresyon eğilimi arasında ile güçlü bir ilişki göstermektedir. Günlük D vitamini takviyesiyle birlikte 10-15 dakika güneş ışığı almayı unutma!

D vitamini içeren gıdalar:

Kılıç, somon ve ton balığı
Yumurta
Süt ve yoğurt

4. C vitamini

Çalışmalar, C vitamini eksikliğinin yorgunluk ile ilişkili olduğunu bulmuştur. C vitamini fiziksel veya duygusal stres yorgunluğunu önlemeye yardımcı olan sağlıklı bir adrenal sistem için gereklidir. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korur ve savuşturmaya yardımcı olur ve demir mineralinin emilimini kolaylaştırır.

C vitamini içeren gıdalar:

Narenciye
Biber
Kivi
Maydanoz
Brokoli

5. Magnezyum

Magnezyum yorgunluğu azaltır, elektrolit dengesi ve sinir sisteminin normal işlevi için gereklidir. Ayrıca magnezyum kasları rahatlatır ve iyi bir uyku uyumamıza yardımcı olur.

Magnezyum içeren gıdalar:

Kabak çekirdeği
Ispanak

6.  Beta-karoten

A vitamini öncüsü Beta-karoten, bağışıklık sistemini arttırmaya yardımcı olur.Sağlıklı hücre zarlarını teşvik ederek, beta-karoten virüslere, bakterilere, mantarlara ve alerjilere karşı vücudumuzu korur. Enfeksiyonlarla savaşan T hücrelerinin aktivitesini de yükseltir

Beta karoten içeren gıdalar:

Tatlı patates
Havuç

7. Potasyum

Potasyum  vücudumuz için su dengesini korumaya, sağlıklı  kas kasılmasına, iyi bir sinir sistemine ve kalp atış hızını korumaya yardımcı olur. Potasyum eksikliğinde ise  kas güçsüzlüğü ve bitkinlik hissederiz

Potasyum içeren gıdalar:

Avokado
Ispanak
Kabak

Besinlerin fiziksel ve zihinsel sağlığımızı nasıl etkilediklerini biliyoruz. Buna ek olarak, yukarıda belirtilen besin ögelerinden herhangi birinde önemli ölçüde eksiklik olduğu zaman besin takviyeleri hakkında bir uzmanla konuşmanız ve sağlığınız için en iyi vitamin ve minerallerin tam olarak nasıl saptanabildiğini sormanız önemlidir!

Her zaman olduğu gibi bu dönemde de günlük yeterli miktarda aldığımız su vücudumuzu toksinlerden arındıracak ve yenileyici özellik gösterecektir. Ayrıca sıvı kayıplarıyla vücutta oluşan bağırsak tembelliği, kas krampları, halsizlik gibi şikâyetleri de ortadan kaldıracaktır. Mutlaka düzenli bir egzersiz yapmaya çalışın. Egzersizle birlikte kendinizi daha zinde ve daha mutlu hissedeceksiniz.

 
Üst