Aziz NESİN' emin ol senin kadar tanıyorum ama benim söylemek istediğim şey farklı...Öncelikle hayat felsefesini okuyarak okumanın daha bir keyif verdigi idi Didem...
Mesela bir örnek vereyim...Amin Maalouf'un kitabı bende 4 senedir vardı ama okumaya fırsat bulamadım,takip ettiğim yazarların kitaplarını okumakdan...Burda bir arkadaşımın "semerkant" isimli kitabı ve içinde "Ömer HAYYAM" dan bahsettiğini öğrenince hemen okudum...Yazmış olduğu dörtlükleri severek paylaştıgım halde,"Alamuta dönüş ve Alamut kalesi" adlı romanalrındada bizraz bahsettigi halde Ömer HAYYAM'ın "Semerkant" adlı kitapda dörtlüklerini nelerden etkilenerek ve kimlere yazdıgını okudugumda anladım ki öncelik okudugun bir yazarın elinde kulakdan dolma ve ordan burdan okumayla degilde biyoğrafisinin olması ve dogru bilgi ve belgelere dayanarak okunması...
En son okudugum kitapları örnek vereyim,Nazım HİKMET'in "Memleketimden insan manzaraları" adlı şiir kitabını okudugum halde anlamadıgım bir çok şiiri vardı...Biyografisini okurken gördüm ki yaşadıgı olaylara şiirleriyle vermiş oldugu ama benim önceden okurken anlamadıgım keyif ve iç burkularak okudugum şiirlerini okuyunca böyle bir şey söylemek gereyi duydum...
Ayrıca yazarlar kitap ön sözünde kendilerinden bahsediyor bize kendilerini tanıtmak için illaki biyografisini okumaya gerekde yok...Romanlarında hayat görüşlerini yantısatacak konuları ele alışları kendi tarzlarını bilmemize,uslubundan tut kaleminin akıcılıtına kadar bir çok şeyi ögretiyor...Ama biyoğrafileri çok farklı imiş...Bu romanları,şiirleri,köşe yazıları,şarkıları,görüşlerini yazarken yaşadıgı olayları sizide içine alıp etkilemesinden bahsediyorum...
Neden farklı anlaşılıyorum ki bunuda anlamış degilim..Her sözümün altında bir arayış aranıyor ki..