Ameliyatlar robotlara teslim!

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Ameliyatlar robotlara teslim! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,242 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Ameliyatlar robotlara teslim!
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul

Avustralyalı bilim adamları, vücuda enjekte edilebilen ve beyin ameliyatı yapabilecek bir nanorobot geliştirdi.

Avustralya’nın Clayton kentindeki Monash Üniversitesi Nanofizik Laboratuvarı yetkililerinden James Friend, insan vücudundaki atardamarlara yerleştirilebilecek bir nanorobot üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.

Bilim adamlarının 250 nanometre çapında bir nanorobot geliştirdiklerini belirten Friend, nanorobotun büyüklüğünun yaklaşık 2-3 saç teli kalınlığında olduğunu kaydetti.




Friend, bu kadar küçük bir robotu geliştirirken karşılarına çıkan en büyük engelin yeterince güçlü bir motor elde etmek olduğunu, çünkü robotun kan damarlarındaki akıntıya karşı gelmesi gerektiğini söyledi.

-FİLMDEKİ GİBİ-

Friend, robotun motoruna Proteus isminin verildiğini, bu ismi verirken 1966’da çevrilen "Fantastik Yolculuk" (Fantastic Voyage) filminden esinlendiklerini anlattı.

Bu bilim kurgu filminde, bir suikast girişimi sonucunda komaya giren önemli bir diplomatın hayatını kurtarmak için henüz deneme aşamasında bir projede çalışan bilim adamlarının mikroskobik boyutlara küçültülen bir denizaltıya binerek kan damarları yolu ile diplomatın beynindeki pıhtıyı yok etmek üzere harekete geçmeleri anlatılıyordu. Filmde diplomatın bacağından vücuduna enjekte edilen denizaltının adı Proteus idi.

James Friend, Avustralyalı bilim adamlarının geliştirdikleri nanorobotun filmdeki gibi vücuda bacaktan enjekte edilemeyeceğini, çünkü bu durumda beyne giden yolun çok uzun olacağını, ancak boyundan enjekte edilebileceğini söyledi.

"İnsan vücudundaki atardamarlarda yüzmek zordur, çünkü akıntı hızlıdır" diye konuşan Friend, kanın kalp yakınlarında saniyede bir metre hızla dolaşımda bulunduğunu kaydetti.

James Friend, bilim adamlarının robotu uzaktan kumandayla kontrol etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Robotun ilk başlarda gözlem amacıyla kullanılacağını söyleyen Friend, "Bu aşamadan sonra kesme gibi faaliyetlerde kullanılması için çalışacağız" dedi.

Robotun beyinde uygun yere yerleştirilmesi sayesinde, bir kişinin zihninin okunup okunamayacağı ve istihbarat servislerince kullanılıp kullanılamayacağı yönünde bir soru üzerine Friend, "Bunun mümkün olabileceğini düşünüyorum, ama bu beni hiç ilgilendirmiyor" dedi.


www.milliyet.com.tr
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Hakikaten ilginç.
Başka bir şey bu teknoloji ya.

Peki ameliyat bittimi kendiliğindenmi çıkıcak, yoksa onuda çıkarmak için yeni bir robotmu göndericekler :)
 
F

Feveran Estomp

Kullanıcı
6 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Tek kelimeyle harika. Gelecek nano teknoloji sayesinde akıl almaz olacak. Teşekkürler.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Peki ameliyat bittimi kendiliğindenmi çıkıcak, yoksa onuda çıkarmak için yeni bir robotmu göndericekler
hehe onu da yaparlar bir ara abi. Şimdilik doktorlar çıkaracak sanırım:)

Feveran Estomp' Alıntı:
Tek kelimeyle harika. Gelecek nano teknoloji sayesinde akıl almaz olacak. Teşekkürler.
Bence de! Ama yine de korkutuyor insanı bir anlamda bu robotlaşma, filmelerden esinlendiğimizde.. Ya kendi iradeleri ortaya çıkıp da bize hükmederlerse..:))
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Yok artık. Neresine motor koymuşlar da elektriği neresinden almışlar nasıl gidiyor. Bir de uzaktan kumanda takacaklarmış. Şaka gibi ya.

Nanoteknoloji çok acayip bişey hakkaten. Elinde yeterli seviyede bilgi sahibi kişi bulunduran ülkeler inanılmaz bir gelişim gösterecekler bence.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Elinde yeterli seviyede bilgi sahibi kişi bulunduran ülkeler inanılmaz bir gelişim gösterecekler bence.
Bence çoktan geliştirdiler, sadece açıklamaktan korktukları bir şeyler var.
 
Üst