10 EYLÜL 2008 Büyük Patlama

  • Konbuyu başlatan Zynep
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Zynep tarafından oluşturulan 10 EYLÜL 2008 Büyük Patlama başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 16,617 kez görüntülenmiş, 56 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı 10 EYLÜL 2008 Büyük Patlama
Konbuyu başlatan Zynep
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ersanx
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hangi uçak düşmesinden bahsediyorsun?
Şu Rusya'daki ise o tamamen pilotun hatası! Yani genelleştirmeden önce kazaların hangi sebeplerden gerçekleştiğini bilmemiz lazım. Ne bileyim, uçak arızalı çıkmıştır yola düşmüştür.
Şu anda tamamen deneye odaklandığımız için ne olursa oradan bilyoruz. İstanbul-Bandırma arası sefer yapacak olan Ro-Ro batmış, buna da CERN etkisi diyelim o zaman!
Ya herşeyi ona bağlamak çok saçma geliyor bana! Adamlar koskocaman patlama yapacaklar, bunun için elbet önlemler alınmıştır. Vereceği zararı hepimizden çok biliyorlardır.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Dur kızma. Konu konuyu açar, doğal felaketler nasıl başımıza gelir/önlemleri nelerdir gibi oldu konu biraz Didemcim.
Tek bir kaza ve tek bir deprem/uçak kazası ilişkisinden sözetmiyorum.
Bu tesadüfler, pilotaj hatasından kaynaklanmayan kazalar, o kadar fazlalaştı ki, bu basında bile konu edildi bolca?
Ayrıca depremler sırasında yeryüzünü inceleyen bilim adamlarından bazıları, aynı hareketlenmenin gökyüzündede varolduğundan sözetmişlerdi.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ayrıca depremler sırasında yeryüzünü inceleyen bilim adamlarından bazıları, aynı hareketlenmenin gökyüzündede varolduğundan sözetmişlerdi.
Zaten eğer etkiliyorsa zincirleme gerçekleşecektir! Depremlerden kaynaklanan gazlar çıkacak, havada belki farklı kimyasal reaksiyonlara girerek uçaklar için gerekli şartları olumsuz etkileyecek.. Olabilir! Yani CERN deneyinden kaynaklanıyor olabilir!
Ama bugüne kadar da bir çok deprem, uçak kazası yaşadık.. Ve yaşayacağız da.. Şu anda sebep olarak gösterebileceğimiz bir şey var elimizde : CERN! Neden sebep olarak gösteriyoruz? Çünkü bazı din sömürgecilerinin işine gelmiyor!
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Didemcim konu başlığı CERN ama az öncede ifade ettim, gözünden kaçtı sanırım, konu konuyu açar örneği verdim, dün akşam bu konularda araştırmacı arkadaşımızla CERN'den yola çıkarak doğal dengelerin bozulması olayını yazıştığımız için sordum ben bu uçak/deprem ilişkisini.
Asla CERN'e bağlayarak değil yani.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
..sordum ben bu uçak/deprem ilişkisini.
;D ;D ;D
Pardon yaw cellallendim ben öyle:)
Dediğim gibi bence depremden sonra ortaya çıkan gazlar havada bir şekilde kimyasal tepkimeye girip uçak için olumsuz şartlar oluşturabilir!?
Belki..
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Gerçi uçaklar önce düşüyor, deprem ardından oluyor. :)
 
E

ersanx

Kullanıcı
9 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bana Göre Uçakların Arızalanma Sebeplerinin Başında Yaz Mevsimi Var. Hava Ulaşımına Talep Artıyor Ve Uçaklar Teknik Bakımı Yapılmadan Arka Arkaya Sefere Çıkıyor.uçak düşmelerinde sıkla rastlanan diger nedende Ay veya Güneş tutulmalarından sonra Atmosfere haberleşmeyi direkt engelleyen bir güç yayıldığını (Elektromanyetik dalgalar) oluştuğunu az çok çoğumuz biliyoruz. Bu da uçakların eltronik aygıtlarını bozuyor olabilir.Son uçak düşmelerinin sebebi bu olabilir diye düşünüyorum... ???
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok basit bir gözle baktığımızda, uçak kazaları ve depremlerin ardarada olduğunu görmezden gelemeyiz ama? :)
Bakımlarının yapılıp yapılmaması konusunu bir az yanda tutarak şöyle bir fikir yürütsem?
Gerçekten yerküre hareketliliği ile gökyüzü hareketliliği arasında bir bağlantı olabilir mi? Sanırım bu konu bir kaç uzman tarafından doğrulanmıştı.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
UZMANLAR NE DİYOR

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, deneyin depremleri tetikleyip tetiklemediği ile ilgili "Deney ve depremlerin aynı güne denk gelmesi tamamen tesadüftür" derken, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür de yerin altında gerçekleşen bir deneyin depremleri tetiklemesinin mümkün olamayacağını söyledi.



www.hurriyet.com.tr
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İşte cevaplar 
 
İşte yüzyılın deneyiyle ilgili Prof. Dr. Cengiz Yalçın'a sorduğunuz sorular ve cevapları...


SORU
Deneyde tahmin edilen en kötü ve en iyi sonuc nedir?
CEVAP
Deneyin sonuçları ne olursa olsun, bunlar iyi ve kötü diye nitelendirilemez. Sadece gerçeği ifade ederler.

SORU
Yapılan deneylerle ilgili neticelere en erken ne zaman ulaşabileceğiz.Dünya görüşümüzü etkileyebilecek çok çarpıcı sonuçlarla karşılaşabilme olasılığımız var mı?
CEVAP
Hızlandırıcı çok uzun süre devam etmesi planlanan araştırmaların temel aletidir.HİGGS parçacığına ne zaman rastlanacağı bu günden belirlenemez.Detektörler, yani elktronik algılayıcılar HİGGS'i görene kadar deney sürdürlecektir.HİGGS ,benim kişisel kanama göre dünyada sadece bilimsel ve teknolojik değil, kavramsal değişimlerde neden olacaktır.Bizler çarpıcı sonuçları, bu sonuçlara dayandırılarak üretilen teknoloji ve bu teknolojiden yaralanan toplum üzerinedeki etkileri ile algılayacağız.Bu uzun soluklu bir koşudur.Önemli olan ,bu yarışı şimdi olduğu gibi kenardan izlemek değil,yarışta ülke olarak yer almaktır.Hürriyet.com.tr' de aylarca önce ekranlanan bir makalemde belirtiğim gibi,olacakları hayal dahi edemiyorum,bekleyin çok şaşıracaksınız demiştim.Bu günde aynı kanıdayım çok şey değişecektir.

SORU
Merhaba Sayın Profesör Sormak istediğim soru şu: Deneyin amacının evrenin başlangıç, yani bir anlamda oluşum süreci ile ilgili durumun gözlemlenmesi. Peki bu Big-Bang simülasyonu olarak adlandırılan deney hangi aşamada sonlandırılacak. Bilindiği üzere evren Big-Bang'ten günümüze kadar gelen dinamik bir süreç içinde varlığını devam ettiriyor. Saygılarımla
CEVAP
Sizi kutlarım çok bilinçli bir soru,sorunuzda belirtiğiniz gibi deney  bebek evrenin resmini çekmek gibi bir şeydir.Big Bang bir similasyon değil, sıra dışı bir doğa olayıdır.Patlama sözcüğü bu olayın anlam içeriğini kapsayamaz.Olayın sıradışı oluşındaki güçlü oluş ve dilin bu olayı ifade etmekteki güçsüzlüğü kavram kargaşası yaratmaktadır.Burada patlama  bir topun  veya bir nükleer bombanın patlamasından, çok farklı bir doğa olayıdır.Evrenin genişlemekte olduğunun HUBBLE tarafından bulunuşu,Einstein görelilik kuramı ve Kuantum fiziği, 20'inci yüzyılın çehresini değiştiren üç önemli keşiftir.Genişlemekte olan evren filmini geri sararsak,evreni oluşturan tüm gök cisimlerinin bir sene önce bu gün olduğundan birbirlerine daha yakın olduğu saonucunu çıkarırız.Teloskoplar  gök cisimlerinin ne kadar uzakta olduğunu ne kadar bir hız ile birbirlerinden uzaklaştıklarını çok duyarlı ölçer.Bu ölçümlerden yola çıkarak evrenin, 13,5-14 milyar yıl önce  bir atomun içinde sığacak kadar küçük bir sistem olduğunu buluruz.Böylesine küçük sistemlerin yani atamik boyutlardaki s,itemlerin dinamiğini kuantum fiziği erir. bu fiziğe göre evren atomun içinde fazla vakit geçirenmez ,kozmik tohum çatlayarak Enerji HİGGS alanı olarak uzayı meydana getirir.Büyük patlam denen olayın kısa öyküsü budur.Bu süreç günümüzde de devam ederek evrimsel kozmolojiyi oluşturmuştur.

SORU
Patlama dunyaya zarar verebilirmi?
CEVAP
Hayır esasında patlama değil bir çarpışma olacaktır.

SORU
Kara delikler oluşacağına inanıyorum ama bu kadar büyük ve şiddetli bir çarpışmadan sonra ortaya çıkacak olan bu kadar ciddi bir enerji nereye gidecek? Nasıl absorbe edilecek bu kadar enerji? Ben her halikarda bu çarpışmanın şiddetini kestiremediğim depremlere neden olacağını düşünüyorum.
CEVAP
Evet karadelikler oluşacak fakat bizleri tedirgin edcek kadar uzun yaşayamıyacaklar.Çok yanlış düşünüyorsunuz.bir metrenin katrilyonda biri kadar küçük iki parçacığın çarpışması devas bir depreme neden olabilirmi? Düşünürseniz bana hak verirsiniz.Depremi merak ediyorsanız, bunu binaları usulüne göre yapmayan ve bunları usulüne göre denetlemeyen yöneticilere soru yöneltin.Korkmayın, biri çıkarda deney depremi tetikledi diyorsa, inanmayın yalan söylüyor.

SORU
Bu deneyin dünya acısından ne faydası olacak ? dunyaya son zamanlarda deprem olaylarının artmasıyla bu olayın bır alakası olabılır mı?
CEVAP
Deprem  ile en ufak bir ilgisi yoktur. Depremi deney değil onu ciddiye almayışımız bir tehlike oluşturacaktır.Deneyin sonuçları teknolojide yeni açılımlara neden olacağı kesindir.İnsanlık evreni meydana getiren büyük patlamadan çok çok kısa bir zaman sonra bebek everenin nasıl bir şey olduğunu görecektir adete yardılışın  resmini çekecektir.

SORU
"Dünya yok olabilir" diye bir endişe var bütün dünyü halkında. İnsanlar bilgileri dahilinde olmayan bir deney hakkında "dünyayı yok edecek" diyebiliyor. Peki orada görev alan bilim adamlarında da az da olsa bir endişe var mı ? Bu deney için %100 güvenli diyebiliyorlar mı? Bir diğer sorum ise, oluşacak karadelikler video kayda alınacak mı? Bunlar gözle görülüyorlar mı? Teşekkür ederim
CEVAP
Endişelerinizi çok geniş bir kitle taşıyor. Deneyin Dünyayı yok etmesi söz konusu değildir.Hiç merak etmeyin hiç bir şey olmayacak.Mini karadelikler deneyin detektörlerince yani deneyin kendine özgü videolarınca kayıt edilecektir.Gözle görülmeleri olanaklı değildir.ömürleri çokçok kısadır.ancak belirtiğim gibi kayıt edileceklerdir.Orda görev yapan bilim insanları bu endişelerin hiç birisini paylaşmamaktadır.

SORU
Sayın Hocam, Yani nedir bu şimdi kendi kıyametimizi kendimiz mi gerçekleştiriyoruz düğmeye basarak. Ayrıyetten bu depremler nedir? aklim hafsalam almıyor. lütfen bizi rahatlatın hocam. saygılar, Kastamonu, hasan alp
CEVAP
Burada hafzakanın alamayacağı bir şey yoktur. Kıyamet deneyden değil dünya üzerindeki anlaşmazlıklar nedeni masum insanların öldürülmesidir.Deney çok masum bir araştırmadır.Depremler ile hiç bir ilgisi yoktur,

SORU
Size birkaç sorum olacak 1- denylere türkiye gözlemci statüsü ile gitti bunun Türkiyeye bedeli nedir? katılımcı olsalardı ne olacaktı? 2- harcanacak gözlemci statüsü bedeli, onların elde etmek istediği teknolojik gelişme(cern onlar için daha çok tek. geliştirme lab) için ülkemizde harcanabilirmiydi? 3- bilinmez madde (higgs) i bulmaya çalışıyorlar ve tüm fizik kurallarının elden geçeceğini söylüyorlar, karadelik oluşmayacağını ise bilinen yoğun madde kanunları ile güvenceye alıyorlar ???
CEVAP
Türkiye Atom enerji Kurumu CERN'e gözlemci statüsündedir.Gözlemci statüsünde olmanın bir bedeli yoktur.Katılımcı olsaydık üye Avrupa birliği ülkeler gibi katılımcı payı ödemek gerekir.CERN Dünyanın en gelişmiş bilim ve teknoloji merkezidir;bu gün siz hürriyet .com.tr'ye bu sorunuzu yönetebilmenizi daha önceleri CERN'de yapılan bir deneyin sonuçlarının analizi sağlamıştır.www.erişim sistemi CERN imzalı bir teknolojidir.Dünyayı küçültmüştür3G veya GGG yenbni bir erişim sistemi yine CERN'de geliştirilmiştir.Bu sistem hakkında genişbilgi almak istiyorsanız teknoloji sayfasını tıklayınız.HİGGS'in keşfi maddenin en küçük yapı taşlarını açıklayan standart modelin bir doğa gerçeği olduğunu kanıtlayacaktır.Endişenize gerek yok karadelikler ne seni ne beni yutmayacaklar rahatca yaşayabilirsin

SORU
Tam olarak büyük hadron çarpıştırıcısı nedir? higgs bozunu nedir? anlacağım dilden yanıtlarmısınız teşekkürler
CEVAP
Büyük hadron çarpıştırıcısı CERN'de yapılandır.Şimdilik bu hızlandırıcıdan protonları daha yüksek hızlara yükseltecek bir alet yoktur.Boson kuvveti meydana getiren alandır.Nasıl bir mıknatısın yanında bir magnetik alan bulunuyorsa ve demir tozlarını kendine doğru çekiyorsa, HİGGS'de benzer bir alan oluşturur.Kütle-çekim alanıda buna benzer yerküre yakınlarında her cisim yerin merkezine doğru düşer.Ancak yeterli yüksekliğe çıkldığında çekim etkisini kayıp ettiğinden astronotlar düşmeden uzayda gezinirleri.Bizler alanları magnetik alanda ve kütle çekim alanında olduğu gibi göremeyiz.Ancak varlıklarını hissederiz.HİGGS'de açıkladığım gibi böyle bir alandır.Boson sözcüğü bilimsel terminolojide alan doğuran parçacıklar verilen ortak isimdir.

SORU
Sayın Prof. Dr. Cengiz Yalçın, Bazı Rus bilim adamları CERN deneyinin sonuçları sayesinde zaman içinde yolculuk mümkün olabileceği gibi görüşler ifade edttiler. Sizce böyle bir olasılık var mı? Dayanağı nedir?
CEVAP
Bu çok güzel bir sorudur.Evrenin dinamiklerini Einstein denklemleri verir.Bu denklemlere göre zamanda yolculuğu sınırlayan bir kural yoktur.Yani zamanda yolculuk olasılığı sıfır değildir.Essasında güneşe baktığınızda 8 dakkika önceki güneşi görüyorsunuz demektir.Ay' baktığınızda ise 1,2 saniye önceki ay'ı görürsünüz .Bir anlamda zamanda yolculuk yaptığınız anlamı çıkar.Zamanda yolculuğun dayanağı Einstein denklemleridir.

SORU
Maddeye kütle kazandıran kayıp parçacık hakkında - kayıp parçacık evrende serbest dolaşıyor mu? evrenin boşlukları kayıp parçacıkla mı doludur? - kayıp parçacık başka bir boyutun habercisi olabilir mi? bir tür metafor gibi.
CEVAP
Çok akıllı bir soru.HİGGS evrende serbestçe dolaşmadığı için milyarlarca dolar harcayıp onu bulmaya çalışıyoruz.

www.hurriyet.com.tr
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok teşekkürler Didemcim.
Umarım bu uzun yazılar tüm üyelerimiz ve hatta tüm toplum tarafından okunur, anlaşılır.
Daha öncede ifade ettiğin gibi, birşeyleri birşeylere bağlamaya alışık olma durumu amiyane deyimle abesle iştigaldir!

Özellikle şu iki soru yanıtı, bilimin yanıtıdır tamamen;

SORU
Bu deneyin dünya acısından ne faydası olacak ? dunyaya son zamanlarda deprem olaylarının artmasıyla bu olayın bır alakası olabılır mı?
CEVAP
Deprem  ile en ufak bir ilgisi yoktur. Depremi deney değil onu ciddiye almayışımız bir tehlike oluşturacaktır.Deneyin sonuçları teknolojide yeni açılımlara neden olacağı kesindir.İnsanlık evreni meydana getiren büyük patlamadan çok çok kısa bir zaman sonra bebek everenin nasıl bir şey olduğunu görecektir adete yardılışın  resmini çekecektir.

SORU
Sayın Hocam, Yani nedir bu şimdi kendi kıyametimizi kendimiz mi gerçekleştiriyoruz düğmeye basarak. Ayrıyetten bu depremler nedir? aklim hafsalam almıyor. lütfen bizi rahatlatın hocam. saygılar, Kastamonu, hasan alp
CEVAP
Burada hafzakanın alamayacağı bir şey yoktur. Kıyamet deneyden değil dünya üzerindeki anlaşmazlıklar nedeni masum insanların öldürülmesidir.Deney çok masum bir araştırmadır.Depremler ile hiç bir ilgisi yoktur,
 
D

dileklerperisi

Kullanıcı
8 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İçim ferahladı sanki bunları okuyunca.
Teşekkürler Didem.
Ama bu çarpışmanın sonucunu büyük merakla bekliyorum.
 
E

ersanx

Kullanıcı
9 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
0
zaman tüneli yaratmak cok zor şey degildir. mesela 1 metre dairesel alana milyarlarca volt elektirik yükleyelim, veya 1 metre dairesel alana 5000 bin milyar derece ısı verelim veya 1 metre dairesel alana trilyarca basınc verelim,  veya güneşteki enerjiyi bir bir binaya sıgdıralım. olacaklar bellidir. ani bir çok güclü bir patlama olacak ve onun içinde bulunan çalışan zaman egrilecek yamulacaktır. yani zaman tüneli oluşacaktır.bu deneyleri yapmak isterdim ama imkanlar el vermiyor.  :)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Rica ederim arkadaşlar. Zynep dediğin gibi umarım herkes okur.

mesela 1 metre dairesel alana milyarlarca volt elektirik yükleyelim, veya 1 metre dairesel alana 5000 bin milyar derece ısı verelim veya 1 metre dairesel alana trilyarca basınc verelim,
Peki sadece buysa neden şimdiye kadar yapmadılar? 
 
E

ersanx

Kullanıcı
9 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
0
dideM' Alıntı:
Rica ederim arkadaşlar. Zynep dediğin gibi umarım herkes okur.

mesela 1 metre dairesel alana milyarlarca volt elektirik yükleyelim, veya 1 metre dairesel alana 5000 bin milyar derece ısı verelim veya 1 metre dairesel alana trilyarca basınc verelim,
Peki sadece buysa neden şimdiye kadar yapmadılar? 
Şimdiye kadar yapmadılar ama bunu düşündüklerini biliyorum.zaten CERN deneyide bunun bir başlangıcı diye düşünüyorum.eger bu deney başarılı olursa bir çok soruyada ışık tutacaktır.
 
Üst