zihnimizdeki kazıklar

  • Konbuyu başlatan ayrisim
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde ayrisim tarafından oluşturulan zihnimizdeki kazıklar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,732 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı zihnimizdeki kazıklar
Konbuyu başlatan ayrisim
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan muraturkom
A

ayrisim

Kullanıcı
17 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Sirkte çalıştırılan o kocaman filler, küçük demir kazıklara bağlanırlar. Bir tonluk bir ağırlığı taşıyabilecek olan filler cüsselerine göre küçücük olan kazığı zorlayıp da bağlı kalmaktan kurtulmaya çalışmazlar. Sizce neden?

Ağzı açık bir kavanozdaki pireler, kavanozun içinde zıplayıp dururlar ama hiç biri kavanozun dışına zıplamaz. Sizce neden?

Bir deniz akvaryumunda vahşi bir barracuda 8221; balığı aynı akvaryumun içinde yaşayan diğer küçük balıklara saldırmaya çalışmaz. Sizce neden olabilir?

Cevap çok basit. Çünkü hayvanlar eğitimli. Yapamayacakları konusunda eğitilmişler.

Filler küçük ve güçsüzken ağır bir zincirle demir bir kazığa bağlanıyor. Yavru fil ne kadar zorlarsa zorlasın kazığı yerinden oynatamadığını fark ediyor. Sonradan fil ne kadar büyük ve güçlü hale gelirse gelsin, yanı başında duran kazığı gördüğü sürece hareket edemeyeceğine inanmaya devam ediyor.

Pireler bir kavanoza doldurulup kavanozun kapağı kapatılıyor. Pireler her sıçradıklarında küçük beyinlerini şiddetle kavanozun kapağına vuruyorlar. Birkaç baş ağrısından sonra pireler bir daha kapağa yakın yere kadar sıçramıyorlar. Bir süre sonra kapak kaldırılıyor ama pireler kapak olmadığı halde alıştıkları yüksekliği geçmiyorlar. Kavanozun dışına çıkamıyorlar.

Deniz akvaryumundaki vahşi Barracuda balığı akvaryuma konduğunda diğer balıklarla arasında cam bir bölme var. Barracuda  diğer balıklara saldırmaya çalışsa da defalarca burnunu cam bölmeye çarpınca denemekten vazgeçiyor. Sonra cam bölme kaldırılıyor ama Barracuda bölmenin olduğu yere kadar yüzüyor ve orada duruyor. Bölmenin hala orada olduğunu zannediyor.

Bizlerin zihninde de çok hayali engeller ve ne çok kazıklar var. Çocukken ailemizin, çevremizin çaktığı, yetişkin olunca bizzat ilaveler yaptığımız kazıklar. Yapabileceklerimizin önünde duran. Biraz zorlasak kurtulabileceğimiz ama yerinden sökemeyeceğimize inandığımız, inandırıldığımız için kurtulamadığımız kazıklar.

Ve hayali kapaklarımız var, gerçek potansiyelimize ulaşmamızı engelleyen. Ne çok hayali engeller koyuyoruz kendimize. Biraz gayretle, çalışmayla başaracağımız işleri yapmıyoruz. Kapaklara çarpıp başımızı ağrıtmaktan korktuğumuz için kapağı azıcık zorlamayı bile denemiyoruz.

Geçmişte uğradığımız başarısızlıklardır çoğu zaman bizi engelleyen. Başarılı insanlar başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını toplayıp birbirine yapıştırıp zihninde camdan bir set oluşturmayanlardır.  

Evet hayal kırıklıkları ayağımıza batabilir, bir süre yürüyüşümüzü aksatabilir, biraz canımızı acıtabilir. Fakat onlardan kurtulmak hiç de zor değildir. İstersek ayağımızı yeniden sağlam olarak yere basabiliriz.  

Hayal kırıklıkları çok değerli bir şeymiş gibi toplayıp saklamaya gerek yok. Hatta onlarla zihnimizde ördüğümüz kırık camlardan oluşan setleri darmadağın edip, iyi bir süpürgeyle de temizlemek lazım.

Zihin temizliği şart, düşünce eğitimi çok gerekli. Zihnimizdeki çöpleri atalım, iyi bir temizlik yapalım ki içimizdeki gömülü cevherler ortaya çıksın. Haydi ertelemeyelim, şimdi temizlik zamanı. :-\

 
E

erdal_ergen

Kullanıcı
16 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.
Emeğinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler

Ah bir zihnimizdeki engellerden kurtulalım deriz hep.
Ayrıca hep kendi kapasitemize ihanet ederiz böylelikle.
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
denemekten asla vazgeçmemek gerekli...
teşekkürler paylaşımın için...
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
bir konu hakkında başarısız olursam aklıma edison gelir:) aynen devam ederim başarıya ulaşana kadar:) baktım olmuyor:) bırakırım başka işe bakarım:) ama asla pes etmem.. :)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Zihin temizliği şart, düşünce eğitimi çok gerekli. Zihnimizdeki çöpleri atalım, iyi bir temizlik yapalım ki içimizdeki gömülü cevherler ortaya çıksın. Haydi ertelemeyelim, şimdi temizlik zamanı.


Ayrişim, bu güzel yazıyı bizimle paylaştığın için çook teşekkür ederim kendi adıma.
Çünkü kişisel gelişim hayatımız da ve özel yaşantımızda bizi engelleyen o kadar çok şey var ki.Oysaki başarısızlık da bizim için.Başarıda..
Arkadaşlarımızla olsun,tv de demeç veren yada tvye çıkan yurdum insanlarından dinlediğim ve dinlediklerimden çıkarttığım bazı şeyleri bende bu yazının devamı olarak eklemek isterim:

İnsanlar bir işe kalkışırlarken önce ailesinden sonra çevresinden çekinir.Sonrada başarısız olursa dalga geçilmesinden korktuğu için HAYALLerini hep ufak tutar ve kendi önünü kapatır böylece hep dilinde olur yapmak istedikleri yada başkalarına verdiği ÖĞÜTlerde...

Oysaki başarısızlıkta bir başarıdır ve biz zihnimize hangi mesajı yollarsak karşımıza çıkan her olay bu şekilde olur.

Haydi sitedeki arkadaşlar; beynimizi temizliğe çıkartalım bu bahar. ;)

 
A

ayrisim

Kullanıcı
17 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
rica ederim arkadasım ve tesekkür ederim yazının devamı olarak yazdıkların için ;)
 
Y

yesil_yol

Kullanıcı
2 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Siirt
bütünsel ir derdimizin nedenini, olgusunu ve bunların sonucunu yazıya dökülmüş siluetini okuduk az önce...

bir insana engelin aslında gerçek çin seddi olmadığını, aşağıya inmek için Berlin duvarları nın pek de engel olamadığını, insanın kendi başında uçamamasının nedeninin kanalatlarının olmamasından kaynaklanmadığı, aksine beyne yerleştirilen negatif enerjilerin sinerji yaratıp bunların senkronize çalışması sonucunda beynin bir yerden sonra despotluğa aman dediği,tembelliğe beyaz bayrak sallayıp emelinden vazgeçiminin emelinin ütopik görmesinden kaynaklandığını,aslında ütopyanın emelin değil başaramamanın kendisi olduğunu aktarmış çok güzel misallerle...


etkileyici bir uyarı yazısıydı...

teprenmenin kendine gelmenin deminin gelip çattığını koşmak gerektiğini anlatıyor...

haydi o zaman geride durmama zaman...ı
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Zihnimin kazıklarla dolu oldugunu düşünebilirim yav.
Kafamın içi savaş sonrası berlin gibi :d her şey darmadağın, bir temizlik şartta beceremiyorum.
Korku filmi gibi atyorum, bi bakıyorum geri gelmiş, du bakalım bir gün temizleriz heralde.
 
E

efe_09540

Kullanıcı
3 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
çok güzel bir yazı elinze sağlık javascript:void(0);
 
M

muraturkom

evet 40 kez aynı kapıyı çalacağına 40 ayrı kapıyı çalmayı dene biri mutlaka açılır. edinilmiş tecrübelerin bizi baskı altına alması sonucunda bir daha denemekten korkma vazgeçme duygusu anlaşılır biçimde verilmiş.
 
Üst