Yılmaz Güney'in filmleri Lecce'de

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sinema kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Yılmaz Güney'in filmleri Lecce'de başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,381 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sinema
Konu Başlığı Yılmaz Güney'in filmleri Lecce'de
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
İtalya'nın Lecce kentinde düzenlenecek olan Avrupa Film Festivali, “Avrupa Sinemasının Baş Kahramanlarıö adlı bölümünü Yönetmen Yılmaz Güney'e adadı.


Yaşamının son günlerini geçirdiği Paris'te yakalandığı kanser nedeniyle 1984 yılında hayata gözlerini yuman, Türk sinemasının “Çirkin Kralıö Yılmaz Güney'in filmleri Avrupa Film Festivali'ne konuk oluyor. 13-18 Nisan tarihleri arasında 11'incisi düzenlenecek olan festivalde, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşavirliği de iş birliğinde bulunuyor. Festivalin tanıtımı için Roma'da düzenlenen basın toplantısında Güney'e, “Avrupa Sinemasının Baş Kahramanlarıö adlı bölümün adandığı, 1979'da Locarno'da Altın Leopar (Pardo d'Oro), 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yle ödüllendirilen Güney'in eserlerinin geçmişe dönük bir değerlendirmesi, bir monografi ve yapıtlarının değeri ile figürünün güncelliğini izleyicilere sunmak üzere 15 Nisan'da bir toplantı düzenleneceği belirtildi. Ayrıca toplantıya Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in de katılacağı açıklandı. Yılmaz Güney'e adanan monografide, İtalyan sinema yazarı Massimo Causo onu şu sözlerle anımsıyor: “Güney, sahip olduğu inanılması güç “sinema direnciö ve Türk toplumsal (kültürel, siyasi, popüler) manzarasının en karizmatik figürlerinden birisi olması nedeniyle, tüm dünyanın takdir etmeyi ve beğeniyle karşılamayı öğrendiği büyük bir yönetmen: Amerikalı eleştirmen Jim Hoberman'ın yerinde bir sezgiyle, bir nevi Clint Eastwood, James Dean ve Che Guevara karışımı olarak tanımladığı, ülkesinin imgeleminin çok yönlü ve katalizör kişiliği"

FESTİVALDE TÜRK FİLMLERİ HAFTASI

Basın toplantısında kısa bir konuşma yapan Festival organizatörü Alberto La Monica, Ferzan Özpetek'in de son filmi Serseri Mayınlar'ın (Mine Vaganti) tamamını Lecce'de çektiğini hatırlatarak, bundan dolayı onurlandıklarını belirtti. Festival kapsamında ayrıca “Türk Filmleri Haftasıö adı altında, Çağan Irmak'ın “Issız Adamö, Fatih Akın'ın “Solinoö, Reha Erdem'in “Hayat Varö, Özcan Alper'in “Sonbaharö, Mehmet Güleryüz'ün “Havarö ve Kazım Öz'ün “Fırtınaö adlı filmleri de gösterilecek.
02.04.2010

 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Yılmaz Güney ..
Onu ilk  "ARKADAŞ" filmiyle tanımıştım..
Yılların unutturamadığı  değerli bir sanatçı..
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ne insandı yahu. Bu coğrafyaya verdiklerini saymakla bitiremeyiz. Bu coğrafyanında kendisine ne verdiği aşikar.
Bir Yılmaz Güney daha gelmedi vesselam. Neredeyse bütün filmlerini izlemişimdir. Ama Duvar bir başka idi. İtalyanları tebrik etmek lazım. Bizim yapamadığımızı yapıyorlar.
Teşekkürler kaptan.

 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul


Büyük sinemacı, büyük oyuncu Yılmaz Güney 9 Eylül 1984’te Paris’te sürgünde ölmüştü.
Yaşamı yeni bir devrimci sinema yaratma mücadelesi içinde, çok ciddi zorluklarla, hapislere girip çıkarak geçti.
Türk sinemasında en derin izi o bıraktı.
Güney, aynı zamanda, çok zor beğenen eleştirmen Fethi Naci’nin takdirini kazanacak kadar (Boynu Bükük Öldüler) iyi bir edebiyatçıydı.
Şu paragraf onun yaşamını ve mücadelesini iyi sergiler:
“Yılmaz Güney, 1984’te –ölümünden altı hafta önce- İngiliz Televizyonu’nun hazırladığı, kendisini tanıtan belgesel filmde; yazdığı öyküden ötürü nasıl yargılandığını şöyle anlatır:
‘Hikaye küçük bir işçi kız hakkındaydı. Bir cümle vardı, kız, Eğer herkes eşit olsaydı, burası bir cennet gibi olurdu, der.
Bundan hareket eden savcı, benim eşitlikten bahsederek, komünizm yaptığım sonucuna vardı. Ben o zaman mahkemeye, Komünizm ve sosyalizm hakkında hiçbir şey bilmiyorum, dedim, gerçekten de bilmiyordum. O, bana baktı ve Biz, sizin gibi insanları biliriz, siz her şeyi bilirsiniz, dedi. İşte o zaman gerçekten de her şeyi bilmemiz gerektiğini anladım.’


******

"her şeye rağmen,
düşmana inat yaşayacağız.
yarın bizim çünkü...
biz öleceğiz ama çocuklarımız
bırakacağımız mirası taşıyacaklar
yüreklerinde...
ve onların yürekleri bizim altında
ezildiğimiz korkuları taşımayacaklar."


Devrimci ve sanatçı kişiliğini halkının ve ülkesinin özgürlüğüne sunmuş, yaratıcı kişiliğiyle sinemada yeni bir çığır açmış değerli bir sanatçıdır..

Saygıyla ..
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
 Ölüm Yıldönümünde Yılmaz Güney'i saygıyla analım ve Onu  güzel bir sözüyle hatırlayalım.

"Faşizm hangi ülkede olursa olsun,sadece o ülkenin işçisine ve halkına değil,tüm dünya işçilerine ve halkına karşıdır."

Yılmaz Güney
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul


Yılmaz Güney'in 28. ölüm yıldönümü bu, saygıyla anıyoruz...
 
Üst