Yetenek yönetimi için, kafa değişimi şart !

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Yetenek yönetimi için, kafa değişimi şart ! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,970 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı Yetenek yönetimi için, kafa değişimi şart !
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Bülent
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Günümüzün en kısıtlı kaynağı insan. Yeteneğin bulunması, elde tutulması her zamankinden daha önemli. Kısıtlı miktardaki yeteneği verimli kullanmak stratejik bir yaklaşım. KRM Danışmanlık Genel Müdürü Kerim Paker, bu stratejik yaklaşımı oluşturmak için ’kafa değişimi şart’ diyor. Yönetici, koç rolüyle, yönlendirici ve  izleyici olacak. Yöneticiler yetkilerini delege etmeyecek, ortadan kaldıracak. Yukarıdan aşağıya akış aşağıdan yukarıya dönecek.



Bugün en büyük sıkıntı gelecek vaat eden, potansiyeli yüksek, organizasyonu ileri taşıyabilecek insan konusunda yaşanıyor. Yetenekli insanları bulmak ve elde tutmak organizasyonlar açısından neredeyse ölüm kalım meselesi haline geldi.

Belirleyici etkenlerden biri nüfus yapısındaki değişimler. Düşen doğum oranlarıyla birlikte Avrupa, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerdeki nüfus artış hızı neredeyse sıfıra indi. Doğum oranının azalması, ortalama yaşam süresinin uzaması, tehlikeli bir gidişatın habercisi.

Bugünkü eğilim devam ederse Avrupa nüfusu 50 yıl içinde yüzde 14 azalarak 729 milyondan 628 milyona düşecek. Çalışanların nüfusu yüzde 25 azalırken, yaşlı nüfus 101 milyondan 173 milyona yükselecek. OECD raporlarına göre Avrupa ülkelerinde devam eden göç de, gelecekte doğacak genç nüfus ihtiyacını karşılamayacak. AB verilerine göre, yaşlı kıta 2030’da fazladan 20 milyon işçiye ihtiyaç duyacak.

Diğer yandan yeni jenerasyon zevk almadığı, hoşuna gitmeyen yerlerde çalışmamaya başladı. Özellikle belirli bir tecrübeye gelmiş kişiler kendilerine uymayan işlerde çalışmamayı tercih ediyor. Bu nedenle doğru yetenekteki kişiyi, doğru yere götürmek ve onu orada mutlu kılmak da gerekiyor.

Yetenek konusundaki rekabet kızıştıkça şirketler yetenek konusundaki kararlarının stratejik etkiler doğurduğunun farkına varıyor. Peki, sizin yetenek yönetimi stratejiniz size rakipleriniz karşısında avantaj sağlıyor mu?

KRM Danışmanlık Genel Müdürü Kerim Paker, “Maalesef birçok şirket için bu soruya 'evet' yanıtı vermek güç” diyor ve ekliyor “Birçok yönetici çalışanlarının yeteneklerinden haberdar değil. Bunları nasıl kullanabileceğini, nasıl geliştirebileceğini de bilemiyor. Çünkü bu yöneticiler şirketlerinin ihtiyaç duyduğu 'kilit' yeteneklerin ne olduğunu bilmiyor. Bu şirketler orta vadede rakipleriyle rekabet edemez hale gelecek. Aksi takdirde ellerinde doğru elemanlar kalmayacak. Hele günümüzde paradan daha çok çalışanın yarattığı kaynak önemli olduğu düşünülürse doğru eleman elinde olmayan kişi aynı bozuk makinesi olan fabrikaya benzeyecek ve sürekli bozuk mallar, servisler üretecek.”

Tüm bunlar insan kaynaklarında bir değişimin önemli işaretleri. Çünkü bu gelişmeleri ve insanın stratejik önemini anlatmakta artık insan kaynakları yetersiz kalıyor. Bugün tartışılan kavram ‘Yetenek Yönetimi’.

Yetenek yönetimi ile şirketlerin insan kaynaklarını stratejik bir boyuta taşımaları ve kendilerini ileri taşıyacak kilit yetenekleri bulmaları gerekiyor. Ancak Paker uyarıyor, “İş bununla da bitmiyor. Günümüzde yeni nesil çalışanların eski sistemlerle yönetilemeyeceği de ortaya çıktı. Bu da yöneticileri, yönetici değil koç olmaya zorluyor. Yönetici olmaktan yönlendirici olmaya gidiyorlar. Kontrol edici olmaktan izleyici olmaya yönelmek zorunda kalıyorlar.”



insankaynaklari.com
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Dikkate değer bir yazı.

Belirleyici etkenlerden biri nüfus yapısındaki değişimler. Düşen doğum oranlarıyla birlikte Avrupa, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerdeki nüfus artış hızı neredeyse sıfıra indi. Doğum oranının azalması, ortalama yaşam süresinin uzaması, tehlikeli bir gidişatın habercisi.
Sanırım bu konudaki önlem malum; Ucuza kaçak işçi çalıştırmak, kariyer gerektiren mesleklerde ise ülkeye göç edilmesine teşvik edilmek, vize uygulamalarında ki zorlukları belli bir kesime kolaylaştırmak gibi.

Konuya Türkiye açısından bakıldığındaki durumu Kerim Paker açıklamış.
Ancak bu konunun açıklanmasından çok çözümüne yönelik tedbirlere gereksinim olduğu kanısındayım.
Arge uzmanlarının yapacağı/yaptığı araştırma ve geliştirme programlarına uygun davranılması artık şirketler için giderek önemli bir hal almakta. Ve bir de hizmet için eğitim programları ile desteklenirse bu çalışmalar, sanırım "kalifiye eleman"ların keşfedilmesi çok zor olmaz.

Teşekkürler Gülşah.


 
Ö

ölüdeniz

Yetenek yönetimi için, kafa değişimi şart ! Eğer firmalar kendilerini sürekli olarak yenileyemezse piyasada yok olmaya mahkum kalırlar.Hatta günümüzde eski kafa yönetiminden olanlar bir buğday tanesi kadar yol katetmediklerini görürüz.Ama teknoloji ile bilgiyi en güzel şekilde değerlendiren firmalar başarılarına yeni başarılar katmışlardır.
 
Üst